|
Generał Broni |
 |
Dołączył(a): czwartek, 28 grudnia 2006, 20:15 Posty: 1768 Lokalizacja: STRZELCE OPOLSKIE
|
Witam Podczas jednego z moich spacerów/ spotkałem jednego starszego pana i od słowa do słowa pogadaliśmy o rożnych rzeczach . Dowiedziałem się od niego o kilku ciekawych miejscach w tej okolicy/Wskazał między innymi miejsce gdzie zaraz po wojnie miejscowa ludność wyrzucała to co było związane z Niemcami /nawet nie mam możliwości sprawdzenia tej miejscówki :( / .ponadto powiedział ,ze jego dziadek opowiadał mu że w tej okolicy w dawnych czasach była wioska ale została zniszczona podczas wojen husyckich/ czytał o tym w jakiejś książce/ Dopiero w ubiegły tygodniu miałem chwile czasu by pojechać w to miejsce ale dostępne było tylko jedne pole :? . Mogłem tylko przeprowadzić zwiad powierzchniowy.Przez dłuższy okres nie znalazłem dosłownie nic co by potwierdzało hipotezę o wiosce w tym miejscu. potem tylko kilka kawałków spalonego drewna , magnetyczny kamień,/ o ciekawej strukturze/ ceglasta kulkę, skamieniały kawałek drewna/ lub po prostu tylko łupek i krzemień o powłoce orzecha włoskiego Pod koniec penetracji trafił mi się szklany flakonik do perfum /sygnatura :HD 33/ ale nic co było związane z domniemaną wioska Gdy już miałem odchodzić trafiłem na wylewkę ceramiczna / ciekawe czy / i być może to jest pierwszy ślad tej wioski/ Sprawdzałem wszystkie dostępne mi archiwalia / stare mapy, książki nawet wyniki badan archeologicznych tych obszarów- brak jakichkolwiek wzmianek o wiosce ale czasami trzeba zawierzyć podaniom ustnym :)
Gdy będzie taka możliwość wrócę tam jeszcze raz /dostępny będzie większy obszar i coś tam będzie :lol: Załączam kilka fotek znajdek z tego obszaru
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|