Teraz jest środa, 9 lipca 2025, 16:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dawna wioska?
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 21:57 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Podczas jednego z moich spacerów/ spotkałem jednego starszego pana i od słowa do słowa pogadaliśmy o rożnych rzeczach . Dowiedziałem się od niego o kilku ciekawych miejscach w tej okolicy/Wskazał między innymi miejsce gdzie zaraz po wojnie miejscowa ludność wyrzucała to co było związane z Niemcami /nawet nie mam możliwości sprawdzenia tej miejscówki :( / .ponadto powiedział ,ze jego dziadek opowiadał mu że w tej okolicy w dawnych czasach była wioska ale została zniszczona podczas wojen husyckich/ czytał o tym w jakiejś książce/
Dopiero w ubiegły tygodniu miałem chwile czasu by pojechać w to miejsce ale dostępne było tylko jedne pole :? . Mogłem tylko przeprowadzić zwiad powierzchniowy.Przez dłuższy okres nie znalazłem dosłownie nic co by potwierdzało hipotezę o wiosce w tym miejscu. potem tylko kilka kawałków spalonego drewna , magnetyczny kamień,/ o ciekawej strukturze/ ceglasta kulkę, skamieniały kawałek drewna/ lub po prostu tylko łupek i krzemień o powłoce orzecha włoskiego
Pod koniec penetracji trafił mi się szklany flakonik do perfum /sygnatura :HD 33/ ale nic co było związane z domniemaną wioska
Gdy już miałem odchodzić trafiłem na wylewkę ceramiczna / ciekawe czy / i być może to jest pierwszy ślad tej wioski/
Sprawdzałem wszystkie dostępne mi archiwalia / stare mapy, książki nawet wyniki badan archeologicznych tych obszarów- brak jakichkolwiek wzmianek o wiosce ale czasami trzeba zawierzyć podaniom ustnym :)

Gdy będzie taka możliwość wrócę tam jeszcze raz /dostępny będzie większy obszar i coś tam będzie :lol:
Załączam kilka fotek znajdek z tego obszaru

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dawna wioska?
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 22:04 
Generał Broni
Generał Broni

Flakonik raczej od aromatu do ciast a nie od perfum... ale mogę się mylić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 22:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

flakonik komuna,po olejku do ciast

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 22:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Po mnie dzieciaki wywiozą pół Żuka w ich mniemaniu badziewia które znoszę. I tu zastanawiam się ile tirów będą musiały Twoje zamówić.
Mam nadzieję ,że nie mieszkasz w bloku, bo stropy... .
Ale ogólnie pelen szcunek, jesteś niesamowity.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 19:52 
Podporucznik
Podporucznik

jeszcze jak pojadą z tym na złom to spoko zawsze na lody będzie.ale co robić z gruzem :ups: :ups: :ups: :ups: :ups: :ups: :ups:

Super zdjęcia pełen profesjonalizm. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 20:04 
Generał Broni
Generał Broni

To w sumie fajnie , że masz swój własny świat , w którym żyjesz Zbyszku - trzymaj tak dalej :1 Ale na Boga nie znoś tyle tych śmieci do domu :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 21:27 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Kto szuka ten znajdzie ale nie zawsze to co szuka :lol: Tak stało się i tym razem. W domniemanym miejscu gdzie miała być wioska dzisiaj znalazłem coś co być może będzie czymś większym niż średniowieczna wioska.
Wbrew temu co można by było oczekiwać niespodziewanie zaczęły mi wychodzić piękne narzędzia krzemienne, ponadto węgle drzewne , zgorzele i spalone kości/do zdjęć pozowały tylko pojedyncze sztuki -pozostałe pozostały na miejscu/
. Myślę ,ze jest to pozostałość cmentarzyska kurhanowego .Dlaczego tak uważam, Podpowiedz dały mi mapy satelitarne . Na załączonej mapce widoczne są trzy kręgi, dwa mniejsze w otoczone owalnym obiektem Artefakty znalazłem na skraju dużego kręgu
Nie ma tego w rejestrze zabytków archeologicznych -jutro przekażę dane i artefakty odpowiednim służbom
Sporo tam jest także krzemieni naturalnych a wśród nich jeden z skamieniałościami/ pradawne robaczki ułożyły się w kształt pisma :D :lol: :ang /

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]