atylla napisał(a):
...zgłoś (chyba że trafisz na takiego co ma wszystko w dupie :D )
...dlatego założyłem ten wątek. :)
...minęło trochę czasu, w którym starałem się zainteresować kilka osób, ale bez powodzenia (np. wymówka standard „nie mój teren”). W międzyczasie starałem się potwierdzić moje przypuszczenia na temat kopców konsultując spostrzeżenia z kilkoma osobami, m.innymi przyjacielem forum Marcinem Rudnickim.
Wiem, że kilku osobom na forum nie podoba się moje wytykanie błędów archeologom, ale archeolodzy to nie nadludzie, i jak piszą, czy mówią bzdury to się im należy, i tak: jednym przypadku usłyszałem „pięć lat studiowałam archeologię i pierwszy raz słyszę o wczesnośredniowiecznych nakurhanowych pochówkach ciałopalnych” :roll: .
Oczywiście zgłosiłem też do wukazetu, ale odnoszę wrażenie, że wukazet takimi bzdetami się nie interesuje.
Tak się złożyło, że miałem okazję poznać znanego archeologa, który z chęcią zainteresował się moimi „rewelacjami”. Nie przypuszczał, że aż tak będzie zaskoczony tym co zobaczy i to w takim miejscu. W czasie czterech godzin zlokalizowaliśmy, w pasie pn.-pd. o długości ok.260m 99 kopców, w różnym stanie zachowania, mniej lub bardziej rozmytych. Zdecydowana większość kopców ma podobny kształt i podobne wymiary, oprócz kilkunastu kopców o mniejszej średnicy, na obrzeżu, od wschodniej strony.
Zobaczymy, jak dalej sprawa się potoczy.