Teraz jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 14:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy nadaje się to do zgłoszenia?
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 21:25 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Natrafiłem na kompleks ponad dwudziestu kopców. Wszystkie kopce są bardzo do siebie podobne, regularnie okrągłe o podobnej wysokości ok.60cm i ok.4m średnicy. Ułożone jakby w grupach po 4-5. Odległości pomiędzy kopcami to 6-8m, a pomiędzy grupami to 10-12m. Na kopcach i między kopcami, pod 10cm warstwą gleby jest glina. Teren jest prawie płaski bez wyrobisk, został zadrzewiomy przed ok.200 laty, wcześniej przez ok. 300lat był zalany wodą (bardzo duży staw). Miejsce nie jest znane.
Na zdjęciu zaznaczyłem mniej więcej punktami krawędzie kopca, a strzałką środek kopca. Zdjęcie słabo oddaje to jak kopiec wygląda w rzeczywistości.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy nadaje się to do zgłoszenia?
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 23:32 
Weteran
Weteran

las, AZP pewnie nie było robione, jak na większości obszarów leśnych i zalewówek, może być cmentarzysko kurhanowe, chcesz zapunktować sobie u archeo to zgłoś (chyba że trafisz na takiego co ma wszystko w dupie :D )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 21:06 
Kapitan
Kapitan

Przede wszystkim warto luknąć na geoportal i kliknąć na zakładkę raster. Zobaczyć wysokość miejsca ponad terenem. Ja mam kilka dziwnych miejsc znalezionych w ten sposób, ale nie było jak sprawdzić miejsc..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 20:27 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
atylla napisał(a):
...zgłoś (chyba że trafisz na takiego co ma wszystko w dupie :D )

...dlatego założyłem ten wątek. :)

...minęło trochę czasu, w którym starałem się zainteresować kilka osób, ale bez powodzenia (np. wymówka standard „nie mój teren”). W międzyczasie starałem się potwierdzić moje przypuszczenia na temat kopców konsultując spostrzeżenia z kilkoma osobami, m.innymi przyjacielem forum Marcinem Rudnickim.
Wiem, że kilku osobom na forum nie podoba się moje wytykanie błędów archeologom, ale archeolodzy to nie nadludzie, i jak piszą, czy mówią bzdury to się im należy, i tak: jednym przypadku usłyszałem „pięć lat studiowałam archeologię i pierwszy raz słyszę o wczesnośredniowiecznych nakurhanowych pochówkach ciałopalnych” :roll: .
Oczywiście zgłosiłem też do wukazetu, ale odnoszę wrażenie, że wukazet takimi bzdetami się nie interesuje.
Tak się złożyło, że miałem okazję poznać znanego archeologa, który z chęcią zainteresował się moimi „rewelacjami”. Nie przypuszczał, że aż tak będzie zaskoczony tym co zobaczy i to w takim miejscu. W czasie czterech godzin zlokalizowaliśmy, w pasie pn.-pd. o długości ok.260m 99 kopców, w różnym stanie zachowania, mniej lub bardziej rozmytych. Zdecydowana większość kopców ma podobny kształt i podobne wymiary, oprócz kilkunastu kopców o mniejszej średnicy, na obrzeżu, od wschodniej strony.
Zobaczymy, jak dalej sprawa się potoczy.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 00:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Niezłe trafienie ,gratulacje dedukcji :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 07:13 
Generał Broni
Generał Broni

A to nie są jakieś wydmy? Podobny temat mamy pod Toruniem. Myśleliśmy, że to kurhanowisko a okazało się, że las usiany jest regularnymi wydmami piaskowymi :) Poza tym piszesz że kiedyś był tam duży staw. Średnio pasuje na cmentarzysko. Ale kto wie. Rozsyp stare ziemniaki na jednej górce, a dziki pomogą Ci zobaczyć co jest w środku :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2014, 13:20 
Major
Major

Frank - proponuje również skorzystać z LIDARu na geoportalu :) - jeśli oczywiście Twoje tereny są objęte.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]