Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 03:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skarb
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2014, 14:28 
Specjalista
Specjalista

Sensacja w Chojnicach - skarb sprzed trzech tysięcy lat znaleziony na polu uprawnym
Ewelina Potocka Dziennikarka Onetu

Kil­ka­na­ście nie­zwy­kle cen­nych przed­mio­tów po­cho­dzą­cych naj­praw­do­po­dob­niej z epoki brązu zna­le­zio­no przy­pad­kiem w cza­sie je­sien­nych robót po­lo­wych w po­wie­cie choj­nic­kim. Ar­che­olo­dzy po­twier­dza­ją, że zna­le­zi­sko to sen­sa­cja i okre­śla­ją je mia­nem "praw­dzi­we­go skar­bu".

Sensacja w Chojnicach - skarb sprzed trzech tysięcy lat znaleziony na polu uprawnym
Ewelina Potocka Dziennikarka Onetu

Kil­ka­na­ście nie­zwy­kle cen­nych przed­mio­tów po­cho­dzą­cych naj­praw­do­po­dob­niej z epoki brązu zna­le­zio­no przy­pad­kiem w cza­sie je­sien­nych robót po­lo­wych w po­wie­cie choj­nic­kim. Ar­che­olo­dzy po­twier­dza­ją, że zna­le­zi­sko to sen­sa­cja i okre­śla­ją je mia­nem "praw­dzi­we­go skar­bu".

Skarb skła­da się łącz­nie z 28 przed­mio­tów. Zna­le­zio­no trzy sie­kier­ki z tu­lej­ka­mi i uszka­mi, dłut­ko, grot oszcze­pu, frag­ment za­pin­ki spi­ral­nej, sześć ozdob­nych tar­czek do uprzę­ży koń­skiej oraz jedną tarcz­kę we frag­men­tach, czte­ry ozdob­ne ele­men­ty uprzę­ży koń­skiej, czte­ry ozdo­by ogło­wia (to rów­nież ele­men­ty uprzę­ży koń­skiej), tarcz­ki, kó­łecz­ka, frag­men­ty bran­so­le­ty, trzy ozdo­by z bla­chy zwi­nię­tej oraz frag­ment pręta z tu­lej­ką.

- Ar­che­olo­dzy, w tym in­spek­to­rzy z WUOZ w Gdań­sku zna­le­zi­sko okre­śla­ją mia­nem sen­sa­cyj­ne­go. Na tym te­re­nie nigdy nie do­cho­dzi­ło do po­dob­nych zna­le­zisk. Przed­mio­ty przed wie­ka­mi praw­do­po­dob­nie ce­lo­wo ukry­to - mówi Mar­cin Ty­miń­ski, rzecz­nik pra­so­wy PWKZ/WUOZ w Gdań­sku.

Spe­cja­li­ści na­tych­miast prze­pro­wa­dzi­li dal­sze prace in­ter­wen­cyj­ne. Mimo dal­szych po­szu­ki­wań i eks­plo­ra­cji wy­zna­czo­ne­go te­re­nu eks­per­tom nie udało się na­tra­fić na po­dob­ne skar­by.

Przed­mio­ty, które wy­two­rzo­no w la­tach 900-700 p.n.e., tra­fi­ły już do Mu­zeum Hi­sto­rycz­no-Et­no­gra­ficz­ne­go w Choj­ni­cach. Szczę­śli­wy zna­laz­ca, który uczci­wie prze­ka­zał skarb w ręce kon­ser­wa­to­ra, może teraz li­czyć na na­gro­dę pie­nięż­ną z Mi­ni­ster­stwa Kul­tu­ry i Dzie­dzic­twa Na­ro­do­we­go.
http://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/se ... wnym/tnsp6

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Skarb
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2014, 18:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pozazdrościć swoją drogą coraz więcej skarbów z epoki brązu ,mój jeszcze na mnie czeka;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 18:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pomorze... Jest tam tego brązu, nie to co w wschodnich grupach KŁ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 20:50 
Major
Major

Cytuj:
Spe­cja­li­ści na­tych­miast prze­pro­wa­dzi­li dal­sze prace in­ter­wen­cyj­ne. Mimo dal­szych po­szu­ki­wań i eks­plo­ra­cji wy­zna­czo­ne­go te­re­nu eks­per­tom nie udało się na­tra­fić na po­dob­ne skar­by.

Ciekawe że przypadkiem w czasie prac polowych wyciągnięto wszystko :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 20:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jest tu jakiś specjalista od brązu może? może opisze te znajdki co jest co ,oprócz grotu oczywiście bo to każdy rozpozna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Elementy paradnej uprzęży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 21:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

czyli jechał tamtędy najprawdopodobniej na jakimś zwierzu dostojnik jakiś i został tam gdzie znaleziono jego uposażenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 21:16 
Major
Major

Ale te fanty po prawej to chyba "umba" czyli 6 tarcz, to chyba nie jeden dostojnik?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 21:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ale grot jeden czyli mógł to być jeden osobnik wiozący umbo na ,do ,lub po gdzieś 3000 lat temu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 22:15 
Major
Major

Dla mnie ciekawe są te 4 kółeczka mam dwa takie choć o różnych średnicach znalezione w okolicach fibuli w pięknej starej patynie, wydaje mi się że na forum kilka takich było i nie zostały jednoznacznie zidentyfikowane.
viewtopic.php?f=29&t=113617
Pozdrawiam Skibens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 23:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ten skarb najpewniej zdeponował rzemieślnik zajmujący się odlewnictwem.
Fajny fragment zapinki typu Spindlersfeld. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 23:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ha.panowie ,nikt tego <skarbu>nie ukrył ja wiem skąd się tam wziął ,naprawdę to jest proste, popatrzcie na te znajdki<skarby>.oceńcie sami co widzicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2014, 15:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

po prostu zwierze które było ubrane w te artefakty i niosło dobytek pewnego osobnika,zostało zranione lekko najprawdopodobniej "oszczepem ", może dzidą zaopatrzoną w grot.Zwierze jak to zwierze np. koń ,muł ,osioł itp. zraniony szedł daleko dopóki nie opadł z sił lub jeszcze możliwe że w tym miejscu dopadły go dzikie zwierzęta czyli posły, wilki ,i inne gady lub padł od odniesionych ran lub z głodu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2014, 22:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Możesz mieć racje Kolego, patrząc na te ozdoby rzędu zaryzykowałbym stwierdzenie, że nawet mógł być to dromader. Prawdopodobnie poświęcony w celach kultowych przez ludność z kręgu nordyjskiego, która zapuszczała się na obszar Pomorza na łupieżcze wyprawy. Są potwierdzone archeologicznie takie przypadki. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 17:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Skibens napisał(a):
Dla mnie ciekawe są te 4 kółeczka mam dwa takie choć o różnych średnicach znalezione w okolicach fibuli w pięknej starej patynie, wydaje mi się że na forum kilka takich było i nie zostały jednoznacznie zidentyfikowane.
viewtopic.php?f=29&t=113617
Pozdrawiam Skibens

Też mam 2 takowe. Wiszą do id. Choć w 90% można być już chyba pewnym, że ...to...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]