Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu widoczne na załączonych zdjęciach grodziska tak bardzo różnią się budową? Na 2 zdjęciu widoczne dwa grodziska, według mnie typowe, widać wał dookoła a środek to jakby wnęka gdzie przebywała ludność. Natomiast na 1 zdjęciu widać małe grodzisko ale całkiem innej budowy, środek jest jakby wypukłością/górką... i właśnie to grodzisko mnie zastanawia... Mógłby ktoś podzielić sie wiedzą na ten temat? Zaznaczam iż są to stanowiska archeo i jeśli ktoś odgadnie ich położenie to radze tam nie kopać. Wybrałem je jako przykład, ponieważ to na 100% grodziska, gdybym ja np na lidarze znalazł nowe grodzisko takie jak z tego pierwszego zdjęcia to bym nie był nawet pewien iż to właśnie grodzisko dlatego jestem ciekaw skąd się biorą takie różnice w wyglądzie i budowie tego grodziska. Na zdjęciu z dwoma grodziskami zaznaczyłem tez na czerwono miejsca gdzie w lidarze są widoczne jakieś dziwne zygzakowate linie, nigdzie indziej się z podobnymi nie spotkałem, ktoś wie co to może być? Dodałem też trzecie zdjęcie ze zbliżeniem, ciągną się one dosyć daleko... Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|