witam,
dotarł do mnie właśnie taki apel, nie wiem czy to najlepsze miejsce, ale jakoś inne działy do mnie nie przemówiły:
Cytuj:
Wszystkie projektowane polskie autostrady omijają średniowieczne grodziska, a w centrum Bydgoszczy takie grodzisko i to w fenomenalnym stanie zachowania zamierza się zniszczyć poprzez inwestycję drugiego, a nawet trzeciego rzędu. Przyszłe pokolenia nigdy nam tego nie wybaczą!
Idzie tu o XI-wieczne grodzisko, którego znakomicie zachowane pozostałości odkryto przy ul. Grodzkiej 34. W powstającym Państwie Polskim miało ono rangę ponadregionalną, bowiem flankowało państwo Polan od północy. Jeżeli w tym momencie nie przeciwstawimy się barbarzyństwu inwestora, który przy biernym stanowisku państwowych służb ochrony zabytków zamierza wydłubać z ziemi pozostałości wału i zabudowań, a powstałą w ten sposób dziurę zabetonować w celu postawienia banalnego hotelu, to utracimy niepowtarzalną szansę turystycznego ożywienia miasta, nie mówiąc już o trwałym zniszczeniu dziedzictwa kulturowego.
Niezbędne jest ustanowienie in situ czyli na miejscu XI-wiecznego grodziska przy ul. Grodzkiej 34 stałego rezerwatu bądź ekspozycji archeologicznej będącej działem badawczo - edukacyjnym Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego.
Aby powstał ów obiekt o niezaprzeczalnych walorach kulturalnych, naukowych, edukacyjnych i turystycznych niezbędne jest:
1. Wystąpienie do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o natychmiastowe wpisanie ww. stanowiska archeologicznego do rejestru zabytków. Ostatnie odkrycia archeologiczne bezapelacyjnie do tego zobowiązują.
2. Wykupienie działek nr 94 i 95 w celu zabezpieczenia przez służby publiczne znajdujących się tam reliktów archeologicznych oraz urządzenai skansenu bądź nowoczesnej ekspozycji archeologicznej.
Sprawa jest bardzo pilna, bowiem w każdej chwili na teren grodziska mogą wkroczyć buldożery.
Prosimy więc o indywidualną akcję pisania próśb i wniosków w tej sprawie do:
1. Prezydent Bydgoszczy
Konstanty Dombrowicz
Bydgoszcz, ul. Jezuicka 1
2. Wojewódzki Konserwator Zabytków
Sambor Gawiński
87-100 Toruń, ul. Łazienna 8
3. Generalny Konserwator Zabytków
Tomasz Merta
00-071 Warszawa
ul. Krakowskie Przedmieście 15/17
4. Wojewoda Kujawsko-Pomorski
Zbigniew Hoffmann
85-950 Bydgoszcz, ul. Jagiellońska 3
Dla ułatwienia można też zamanifestować swój sprzeciw tu:
http://www.iwswiadectwo.pl/pages/apel.php?status=0
Ludu - pisać, szkoda by była wielka, jeżeli zaleją betonem.