Nie uwazam zlozenia wniosku do WKZ o zgode na poszukiwania za forme walki z systemem czy zlym prawem, to nieporozumienie
mowilismy o tym wielokrotnie, nie chce sie powtarzac ale przypomne..
w mojej opini WKZ jest samozwanczym regulatorem w zasadzie posrednikiem pomiedzy wlascicielem gruntu a poszukiwaczem
WKZ jest samozwanczym pretendentem do tytulu decydenta co do spraw wlasnosci znalezisk szczegolnie takich jakie wymienil Argo
WKZ jest samozwanczym uzurpatorem nakladajacym myto za posrednictwo pomiedzy w wydawaniu zgody pomiedzy poszukiwaczem a wlascicielem gruntu
i co najwazniejsze polityka WKZ (w zasadzie calej machiny archeo-konserwatorskiej, zeby tu juz nie stygmatyzowac jednej tylko czesci systemu) jest w istocie polityka dlawienia hobby detektorystycznego i zwiazanego z nim kolekcjonerstwa nadmiernie w ich mniemaniu rozpanoszonej i taki cel i intencje sa realnie dostrzegane.
Co do walki z grabieza kurchanow, rozkopywania grobow to przepisy karne i wydzwiek moralny sa jednoznaczne jeszcze od czasow przedwukazetowych i zadem posrednik typu WKZ nie czyni tu roznicy ani zadna fundacja stawiajaca sie w roli stroza tez tej roznicy nie uczyni.
To co ktos chcial zagrabic, ukrasc i sprzedac ze spraw naprawde cennych kulturowo zrobil to bez wzgledu na to ile tesknych oczet wypatrywalo go w okienku po zdgode na poszukiwania
dlatego tak wsciekle przekierowywanie uwagi na zafascynowanego lazeniem z piszczalka kolekcjonera klamr od pasow wojskowych czy bagnetow i ustawianie go w jednym szeregu z realnymi zlodziejami.
Ja to pisze tak juz ogolnikowo i nie chcialbym w zaden sposob zaogniac dyskusji czy rewidowac na sile cudzych pogladow bowiem cenie zasade "jak sobie poscielesz tak sie wyspisz".
Ironicznie zas moge tylko stwierdzic, ze jesli mi jako temu partyzantowi (moj Boze do czego to doszlo) cos grozi to wlasnie od niby "swoich".
patetycznie zabrzmialo, troche sztywno wiec dla rozluznienia swoim forumowym zwyczajem proponuje miekki fotel i nie za glosno ani za cicho (obawiam sie, ze nie trafie w gusta wszystkich chociaz przeslanie ponadczasowe)
milego sluchania:
https://youtu.be/kaQ03v4twaEa jakby ktos wolal oryginal:
https://youtu.be/9RYy_8u4blkPS. Jakie to szczescie, ze mam gitare w tej ziemiance ;)