Teraz jest wtorek, 25 listopada 2025, 16:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 129, 130, 131, 132, 133
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 12:49 
Specjalista
Specjalista

beryl napisał(a):
zdzicho napisał(a):
Ten temat już był omawiany na forum. Teraz frank do niego wraca z fałszywą tezą, że stosunek Polaków do Żydów był skutkiem kolaboracji z Rosjanami

Nie, teza nie jest fałszywa, pewnie się zdziwisz ale w Jedwabnem przed wojną obie społeczności żyły we względnej zgodzie, aż nadszedł 1939 rok....
Niestety to Żydzi mają problem z uświadomieniem sobie, że ich nacja też ma sporo za uszami, ale jakakolwiek próba dyskusji na ten temat wywołuje lament i cyniczne oskarżanie o antysemityzm.

Nie zdziwię się, bo w większości panowała 'względna" zgoda z odrobiną niechęci, bo przecież "Żydzi zabili Jezusa" i "pija krew niewinnych dzieci". Natomiast twierdzenia, że powodem niechęci była kolaboracja z Rosjanami jest fałszywa, bo przecież nie wszyscy zakapowani kolaborowali. To jeden z pretekstów mających paskudne zachowania usprawiedliwiać.
My też mamy sporo za uszami, ale jakakolwiek próba dyskusji na ten temat wywołuje lament i oskarżenia o antypolskość.
W każdym narodzie są szubrawcy i w sprzyjających okolicznościach pokazują swe paskudne oblicze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 12:52 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
My też mamy sporo za uszami,

Mów za siebie i za swoją rodzinę. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 13:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawy temat. Ja od siebie z rejonu mam z IPN akowski spis konfidentów, można by się zdziwić. Na szczęście część z nich udało się akowcom odpalić. A potomkowie innych żyją sobie w spokoju obecnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 13:22 
Generał Broni
Generał Broni

frank napisał(a):
23/11/2025 Yad Vashem na X:
Cytuj:
Polska była pierwszym krajem, w którym Żydzi zostali zmuszeni do noszenia charakterystycznego znaku, aby odizolować ich od okolicznej ludności.

Na kłamliwy wpis odpowiedział David Silberklang historyk z Yad Vashem:
Cytuj:
Nie ma za co przepraszać.

Ari Rabinowicz z departamentu medialnego Yad Vashem:
Cytuj:
Pierwszy i kolejny wpis Yad Vashem są historycznie prawidłowe i nie widzimy powodu, żeby to dalej wyjaśniać. Ci, którzy nadal źle interpretują nasz post, robią to w tym momencie świadomie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 15:19 
Generał Broni
Generał Broni

Ambasador USA w Polsce Thomas Rose ostro skrytykował narracje o rzekomym współudziale Polski w Holokauście, podkreślając, że są one fałszywe i moralnie skandaliczne. Rose wiele lat mieszkał w Izraelu, a w latach 1997–2005 był wydawcą i dyrektorem generalnym „Jerusalem Post”:
Cytuj:
Przekonanie, że Polska współdzieli winę za barbarzyńskie czyny dokonane przeciwko niej, jest groteskowym fałszowaniem historii – w gruncie rzeczy formą oszczerstwa wymierzonego w Polaków i w Polskę.

W którym kraju w Europie Żydzi są dziś najbezpieczniejsi, w którym mogą poruszać się bez obaw? Właśnie w nim jesteście: w Polsce.

Po wystąpieniu ambasadora USA Thomasa Rose’a, żydowska agencja prasowa Jewish Telegraphic Agency ostro zareagowała na jego słowa:
Cytuj:
Chociaż setki Polaków zostało uznanych za "Sprawiedliwych wśród Narodów Świata" za ich rolę w ochronie Żydów podczas Holokaustu, istnieje szerokie przekonanie – również wśród polskich instytucji – że wielu innych Polaków brało udział w masowej rzezi, która pochłonęła 3 miliony polskich Żydów, prawie 90% tych, którzy mieszkali tam przed wojną. Polacy mordowali również Żydów powracających do swoich wiosek po wojnie, co jest postrzegane jako symbol polskiego współudziału.

Na początku tego roku polscy wyborcy wybrali na prezydenta prawicowego historyka-rewizjonistę Holokaustu. Karol Nowrocki pochodzi z partii Prawo i Sprawiedliwość, która promuje historyczne narracje o polskiej ofierze i oporze wobec nazistów, jednocześnie delegitymizując badania nad polskim antysemityzmem czy Polakami, którzy zabijali Żydów.

Były ambasador Polski w Izraelu i USA, Marek Magierowski w tokfm: https://x.com/RM44590/status/1992989655650730405
Cytuj:
Nigdy nie słyszałem żadnego polityka izraelskiego, który publicznie wypowiadałby się pozytywnie o Polsce w jakimkolwiek kontekście. W prywatnych rozmowach wszyscy są zachwyceni kiedy jadą do Polski na wakacje, czy zakupy. Wypowiadanie się publicznie pozytywnie o Polsce grozi w Izraelu ostracyzmem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 15:24 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
zdzicho napisał(a):
My też mamy sporo za uszami,

Mów za siebie i za swoją rodzinę. :666

Nie chcę znać ciebie i twojej rodziny, a od mojej to się.., że tak domyślnie się wyrażę. Jak nie rozumiesz tego co napisałem, to ze wstydu nad swoja ograniczonością zamilcz, a przynajmniej mnie nie zaczepiaj. Nie moja wina, że historię znasz tylko z nacjonalistycznych agitek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 16:08 
Pułkownik
Pułkownik

bjar_1 napisał(a):
Ciekawy temat. Ja od siebie z rejonu mam z IPN akowski spis konfidentów, można by się zdziwić. Na szczęście część z nich udało się akowcom odpalić. A potomkowie innych żyją sobie w spokoju obecnie.

Fakt. Ciekawy temat. Opublikuj.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 129, 130, 131, 132, 133

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]