Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 03:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czas schodzić do podziemi
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 00:10 
Malkontent

Pewnie są Varo . Ale póki co batman ma robotę ... Ludzi szkoda .

Ale odpuśćmy temat bo kol. Belhior zwrócił nam słuszną uwagę a kol. Renald już taki miłościwy może nie być ... choć podziwiam jego wytrzymałość :666

Pozdrawiam - olek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 00:35 
Moderator
Moderator

No i temat skręcił, jak wąż z Parkinsonem.
Jak zwykle zaczyna się rewolucyjnym zapałem, organizowaniem i składkami a kończy dewastacją krajobrazu, ekologami i zboczeńcami...
Miał rację Józef Wisarionowicz: "Kadry decydują o wszystkim".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 00:40 
Szeregowy
Szeregowy

Dlaczego się wypowiem, mimo licznika edycji wynoszącego (2) - bo to artykuł mnie zelektryzował. To przez niego się tu zarejestrowałem. Powiedzmy, że trochę rozumiem problemy poszukiwaczy, na pewno nie znam problemów kolekcjonerów i historyków-pasjonatów.
Moim zdaniem sprawa jest skomplikowana, ale widzę tylko dwa scenariusze:
Albo wszyscy razem pasjonaci stworzymy jakaś formę ochrony Swoich interesów (możliwość kolekcjonowania, poszukiwania, dostępu do archiwów, realizacji swoich pasji) albo wystrzelaja nas na tych polach, w domach i gdzie tylko popadnie. Kazdego, losowo, gdy bedzie najmniej sie spodziewal.

Jak do tej pory realizowaliscie Swoje pasje? Ano spotykajac ludzi ze swojego otoczenia, edukujac ich, tlumaczac czym sie zajmujecie, pokazujac ze to tylko hobby. Policjantow, sasiadow, rodzine, znajomych. No nie ma szans, ze w pewnym momencie inni nie zauwaza co robicie :)
A to nie kanibalizm, że trzeba się z tym kryć po piwnicach :) (czyli czyny społecznie nieakceptowalne)
To tylko niektórzy urzędnicy i część środowisk archeo używa sobie do woli, a policja egzekwuje i przy okazji popisuje sie czasem "skutecznoscia".

Jeśli jeszcze czekacie na złoty garnek ze złotymi monetami znaleziony na swojej działce. To chyba pora przestać myśleć jak idealiści...
Probowano różnych działań, może sie wszystko skończyć jak np. Z ROMB-em. Tez staraja sie o dostep do broni dla pasjonatow, poza skostnialym systemem.

To nie jest zadanie na zimę. Tu potrzeba lat zmiany mentalności. Edukowania. Tu nic nie da jednorazowa akcja. Tu trzeba sprawdzić rozwiązania w innych krajach, wyciągnąć wnioski. Również z niepowodzenia wcześniejszych incjatyw.

Domyślam się, że mogły takie słowa już paść wielokrotnie. Ale trzeba je rzucać, żeby nie przegapić momentu, gdy przestaniemy chować się po własnym domu z własną pasją.

Nie ma idealnych stowarzyszeń (chyba, że wzajemnej adoracji :) ) i wchodząc w taką spółkę człowiek godzi się na jej regulamin i zasady w niej panujące.
Czy jest ktoś na forum, co wierzy, że w Ochotniczej Straży Pożarnej nie znajdzie się podpalaczy?
Ale jak powiedzmy, hipotetycznie połowa forum już na wstępie deklaruje, że to zakładanie kagańca, to co zrobicie jak stowarzyszenie faktycznie powstanie? A może jakaś forma członków wspierających - płacą składkę i interesuje ich tylko ochrona prawna. No nie musimy się zamykać jak urząd za 25 trzecia, choć pracują do 15.00 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 01:12 
Malkontent

Ja bym na pierwszą linie kol. Renalda wysłał.
Głupi nie jest , zawzięty jak cholera , cytatami z klasyka sypie a pewnie i w ryja może oponentowi dać ...Kto mu podskoczy ?
:666

Olek, idź już spać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 12:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Renald napisał(a):
No i temat skręcił, jak wąż z Parkinsonem.
Jak zwykle zaczyna się rewolucyjnym zapałem, organizowaniem i składkami a kończy dewastacją krajobrazu, ekologami i zboczeńcami...
Miał rację Józef Wisarionowicz: "Kadry decydują o wszystkim".

Jaki wniosek nasuwa się z Twojej tezy?
Że wszystkim odpowiada taki stan jak jest.
I drugi, że nie warto rozpoczynać tego typu debat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 13:23 
Plutonowy
Plutonowy

Poza paroma rzeczami ze zdjęć , które może i faktycznie naruszają ,,Prawo do posiadania broni '' to ,,sukces'' służb raczej niewielki ? W Polsce jest pewnie sporo nielegalnie posiadanej broni i amunicji gotowej do użycia i nie chodzi mi o poszukiwaczy czy eksploratorów ,,skarbów'' , ale to już inna sprawa w której służby mogły by się wykazać !? Ale przynajmniej media mają kolejny materiał do ,,rozdmuchania''...

,, A świstak siedzi i zawija je w te sreberka ''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 09:58 
Podpułkownik
Podpułkownik

Iiiiii...............zdechło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 17:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

frank napisał(a):
ramzes1 napisał(a):
a jest jeszcze coś czego nie było?? :?

Tego jeszcze nie było. :666

Ważniejszy jest problem znalezionych zabytków, a moim zdaniem można go częściowo rozwiązać w oparciu o obowiązującą ustawę o zabytkach.

W skrócie, zarys koncepcji:

- Znalezione zabytki, wraz z zaznaczonymi na mapie miejscami ich znalezienia przekazujemy do weryfikacji do biura WKZ.

- Zabytki w zależności od wartości historycznej, artystycznej, naukowej dla naszego dziedzictwa, będą mogły być wpisane w ewidencję, lub w rejestr zabytków i w zależności od tzw. interesu społecznego, zatrzymane i przekazane do muzeum, lub zwrócone znalazcy, jeżeli wyrazi taką chęć.

- Na znalazcy „przechowującego” takie zabytki będą ciążyły obowiązki wynikające z przepisów o zabytkach ruchomych wpisanych do rejestru zabytków.

a czym to się różni od koncepcji LGE Nadodrze ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 09:13 
Szeregowy
Szeregowy

ramzes1 napisał(a):
Iiiiii...............zdechło.

Nie, problemy wcale nie znikły :) Jeśli wiosenne spotkanie odbędzie się w zasięgu mojego auta i czasu, to z chęcią poruszyłbym ten temat, bo wymaga długiej dyskusji. Chciałbym chodzić z wykrywką legalnie, bo jak przyczepi się do mnie Policja, to z miejsca stracę uprawnienia do wykonywania zawodu :) A przecież ten problem nie dotyka tylko mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 10:17 
Specjalista
Specjalista

Jeśli chcesz chodzić z wykrywaczem bez obaw,to w perspektywie najbliższych kilku lat jedynym wyjściem jest uzyskanie pozwolenia na poszukiwania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 12:06 
Generał Broni
Generał Broni

Zdzicho, u mnie to odpada. Traktuje to jak hobby, ale czasu na to mam bardzo mało. Moje wyjście w teren nigdy nie jest zaplanowane. Gdy tylko pojawią się jakaś wolna godzina, bądź dwie to spontanicznie ruszam w pole i to najczęściej nie dalej niż 5km od domu. A gdzie tu czas na te biurokratyczne schody :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 16:03 
Podporucznik
Podporucznik

Kol. Zdzicho a jeśli będę miał wyłączony wykrywacz to mogę chodzić bez obaw czy z obawami?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 16:11 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Jeśli chcesz chodzić z wykrywaczem bez obaw,to w perspektywie najbliższych kilku lat jedynym wyjściem jest uzyskanie pozwolenia na poszukiwania

A jeśli chcę pochodzić z wykrywaczem bez obaw po plaży - również muszę uzyskać pozwolenie na poszukiwania ?
Pytam z czystej ciekawości :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 16:30 
Generał Broni
Generał Broni

Aby łazić po własnym ogródku też muszę mieć pozwolenie panie Zdzicho? U siebie na podwórku raczej nie miałbym obaw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 16:43 
Specjalista
Specjalista

Kolega napisał" Chciałbym chodzić z wykrywką legalnie" to mu odpowiedziałem.I już się zaczyna:
- A gdzie tu czas na te biurokratyczne schody
-a jeśli będę miał wyłączony wykrywacz
-A jeśli chcę pochodzić z wykrywaczem bez obaw po plaży
-by łazić po własnym ogródku
Dodam:
-a jeśli szukam meteorytów
-a jeśli szukam zgubionej obrączki
-a jeśli szukam złomu
-a jeśli....
-a jeśli....
Ja nie szukam i nie jestem :cop wiec mnie nie pytajcie.Każdy postępuje jak chce.Wolny kraj :h :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]