Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 12:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dzień dobry polsko, czyli nasze rodzime gwiazdy.
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 19:20 
Specjalista
Specjalista

No teraz, to mnie rozbawiłeś. Archeologia w dzisiejszym rozumieniu istnieje od XVIII wieku i doskonale sobie radziła bez wykrywaczy. Dzisiaj również wielu archeologów z obrzydzeniem patrzy na wykrywacze preferując w dalszym ciągu pędzelek i łopatkę. Młode pokolenie archeologów potrafi się tym sprzętem posługiwać.
Bez poszukiwaczy badania archeologiczne się nie zawalą a,że będą toczyły się wolniej, to co z tego. Zawsze można powiedzieć, że zostawiają odkrycia przyszłym pokoleniom archeologów.
Naprawdę wierzysz, że archeolodzy tak się przestraszą bojkotu, że wyjdą z okopów z rękami w górze?
Nawet gdyby ten bojkot się udał/w co wątpię/, to archeolodzy mają to w...nosie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 19:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

Słusznie prawi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 19:52 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Naprawdę wierzysz, że archeolodzy tak się przestraszą bojkotu, że wyjdą z okopów z rękami w górze?

Ty naprawde myslisz ze w tym bojkocie o to chodzi ? poszukiwacze byli, sa i będą, niezaleznie pod poziomu dokrecenia sruby, nie ludż sie ze penlizacja zlikwiduje to zjawisko, tu nie idzie o bojkot pomagania im na wykopkach ( bo jak zauwazyłes radza sobie sami lepiej lub gorzej, a wielu poszukiwaczy nie widzi zadnej płaszczyzny do dyskusji z nimi, ani sensu w pomaganiu im bo w imie czego), tylko o embargo informacyjne dotyczace nowych potencjalnych stanowisk archeo czy innych znalezisk, odkrytych mniej lub bardziej przypadkowoprzez tych poszukiwaczy, . ktore przy normalnej sytuacji byłby zwyczajnie zglaszane, a o których dane z wiadomych wzgledow obecnie zachowuja dla siebie i o ktorych archeo przy odrobinie pecha moze sie nie dowiedziec nigdy.
Bardzo ciekaw jestem w dłuższej perspektywie kto na tym bardziej ucierpi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 19:58 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
frank napisał(a):
zdzicho napisał(a):
O ile mi wiadomo w samym środowisku archeologów i nie tylko toczy się dyskusja nad definicją zabytku archeologicznego i różnicami w pojęciu zabytek i zabytek archeologiczny.

Dyskusja toczy się tu i tam, i nadal będzie się toczyła, bez końca. Nie ulegną bez względu jak rzeczowe byłyby przedstawiane argumenty, nigdy nie zrezygnują z tak szerokich możliwości interpretacji jakie dają obecne zapisy ustawy, no chyba, że zmusi ich do tego „opcja zero”, ale to wymaga od nas wszystkich zgodnego braku zaangażowania. :)
zdzicho napisał(a):
No teraz, to mnie rozbawiłeś. Archeologia w dzisiejszym rozumieniu istnieje od XVIII wieku i doskonale sobie radziła bez wykrywaczy. Dzisiaj również wielu archeologów z obrzydzeniem patrzy na wykrywacze preferując w dalszym ciągu pędzelek i łopatkę. Młode pokolenie archeologów potrafi się tym sprzętem posługiwać.
Bez poszukiwaczy badania archeologiczne się nie zawalą a,że będą toczyły się wolniej, to co z tego. Zawsze można powiedzieć, że zostawiają odkrycia przyszłym pokoleniom archeologów.
Drucik napisał(a):
Słusznie prawi.

Normalne, dla Ciebie i kilku innych kolegów z forum, detektorysta to tylko bezmózg z wykrywaczem szabrujący zabytki :666 , nie doceniasz wiedzy detektorystów, nawet nie masz pojęcia jaką wiedzą dysponują.
Dotychczas korzystali z wiedzy i doświadczenia detektorystów, aż zaczęliśmy im przeszkadzać i od kilkunastu lat, z roku na rok, coraz dotkliwiej nas terroryzują, ale jak sam pewnie już zauważyłeś powoli zabierają się także za kolekcjonerów. :)

Ostatnio edytowano wtorek, 5 marca 2019, 20:05 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 20:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

frank napisał(a):
Allegro, konto zawieszone.

Pojawiają się negatywne komentarze za niewysłane przedmioty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 20:14 
Generał Broni
Generał Broni

Kont było kilka, niektóre funkcjonowały kilka lat, może dlatego tak długo, by teraz kilkuset kupujących tłumaczyło się ze swoich zamiłowań do zabytków archeologicznych ?

Ostatnio edytowano wtorek, 5 marca 2019, 20:24 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 20:22 
Specjalista
Specjalista

Nauka ucierpi, historia Polski ucierpi, a nie archeolodzy. Od lat ilość zgłoszeń o odkryciach jest niska i ma tendencję malejącą.
Może jeden lub drugi archeolog się tym martwi, ale środowisko generalnie ma to w d...
Taki przykład. Jakiś czas temu kupiłem rzadką boratynkę tylko, że strasznie zanieczyszczoną. Wpadłem na pomysł aby zadzwonić do jednej z pracowni konserwatorskich przy jednym z muzeów z pytaniem czy udzielą mi rady co do konserwacji. Byłem gotów przesłać dobre zdjęcia.
Rozmowa;
konserwator a skąd ma pan te monetę?
ja kupiłem w sklepie numizmatycznym
k a wie pan, że to nielegalne?
ja co jest nielegalne? Kupowanie w sklepie?
k tak
ja w kraju są setki sklepów numizmatycznych i platform internetowych działających legalnie
k niestety tak i trzeba się za to wziąć. I ja pana pouczam, ze kupowanie monet jest nielegalne.
ja bardzo dziękuję, ale poradzi mi pan w sprawie konserwacji?
k nie
ja ale to rzadka moneta i dla dobra numizmatyki warto ja uratować
k to mnie nie obchodzi. Jest nielegalna :?
ja szkoda, myślałem,że wam zależy na ratowaniu rzadkich monet
k odłożona słuchawka

Argo pasjonaci historii, to amatorzy. Archeolog ma etat, do kopania zawsze coś znajdzie, nawet śmietnik. Więc tą opcja zero mnie nie rozsmieszaj

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 20:37 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):

Normalne, dla Ciebie i kilku innych kolegów z forum, detektorysta to tylko bezmózg z wykrywaczem szabrujący zabytki :666 , nie doceniasz wiedzy detektorystów, nawet nie masz pojęcia jaką wiedzą dysponują.

Znowu zaczynasz? Zamiast rzeczowej rozmowy paskudne pomówienia. Wypraszam sobie takie obrzydliwe teksty.
Wielce sobie cenie dokonania detektorystów. Wielokrotnie pisałem, ze wspaniały rozwój numizmatyki/ to mnie interesuje / w ostatnich latach dokonał się dzięki detektorystom. Ale ty tak masz, że jak brak argumentów, to wylewasz pomyje.

Archeologia polska przez brak współpracy z detektorystami się nie zawali. Przestań karmić ludzi takimi bzdurami.

Ostatnio edytowano wtorek, 5 marca 2019, 20:38 przez zdzicho, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 20:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zeżarłbym go na żywca.

|Edit: tego konserwatora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 20:51 
Moderator
Moderator

Zdzicho, naprawdę dzwoniłeś do jakiegoś idioty ? a nie prościej było tu zapytać, tu masz lepszych fachowców.
natomiast jego mokre sny o wykończeniu handlu numizmatami ...... myśle a wręcz jestem pewien ze jego szybciej wykończy biologia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 21:13 
Generał Broni
Generał Broni

https://allegro.pl/uzytkownik/39815919/oceny?recommend=true&page=1
https://allegro.pl/uzytkownik/41058428/oceny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 21:23 
Specjalista
Specjalista

Tak rozmowa jest autentyczna. Po tej rozmowie napisałem do paru osób na forum i natychmiast otrzymałem sporo cennych .
rad. I to jest dowód, że to amatorzy rozwijają w ostatnich latach numizmatykę. O niej piszę, bo jest mi bliska.
Mam przed sobą listę 9 specjalizowanych katalogów monet wydanych w ostatnich latach. Wszystkie napisane przez amatorów/w tym z naszego forum/. Etatowcy napiszą ewentualnie artykuł o wykopaliskach wokół dawnej karczmy.
W 2012 odkryto skarb z Rokitna- około 12 tys boratynek i przekazano do muzeum w Lublinie. Mija właśnie 7 lat i żadnego sprawozdania, artykuliku na ten temat muzeum nie opublikowało. Nasz kolega heniek151 w podobnym czasie przejrzał 100 tysięcy boratynek i napisał monografie boratynek i katalog.
Amator- pasjonat i etatowiec, to zupełnie co innego. Dlatego ta opcja 0 spłynie po archeologach jak woda po kaczce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 21:30 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Amator- pasjonat i etatowiec, to zupełnie co innego. Dlatego ta opcja 0 spłynie po archeologach jak woda po kaczce.

......chyba ze sie skonczy kasa :lol: granty na głupoty i bzdury nie beda wiecznie :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 21:43 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Nauka ucierpi, historia Polski ucierpi, a nie archeolodzy. Od lat ilość zgłoszeń o odkryciach jest niska i ma tendencję malejącą.
Może jeden lub drugi archeolog się tym martwi, ale środowisko generalnie ma to w d...
Taki przykład. Jakiś czas temu kupiłem rzadką boratynkę tylko, że strasznie zanieczyszczoną. Wpadłem na pomysł aby zadzwonić do jednej z pracowni konserwatorskich przy jednym z muzeów z pytaniem czy udzielą mi rady co do konserwacji. Byłem gotów przesłać dobre zdjęcia.
Rozmowa;
konserwator a skąd ma pan te monetę?
ja kupiłem w sklepie numizmatycznym
k a wie pan, że to nielegalne?
ja co jest nielegalne? Kupowanie w sklepie?
k tak
ja w kraju są setki sklepów numizmatycznych i platform internetowych działających legalnie
k niestety tak i trzeba się za to wziąć. I ja pana pouczam, ze kupowanie monet jest nielegalne.
ja bardzo dziękuję, ale poradzi mi pan w sprawie konserwacji?
k nie
ja ale to rzadka moneta i dla dobra numizmatyki warto ja uratować
k to mnie nie obchodzi. Jest nielegalna :?
ja szkoda, myślałem,że wam zależy na ratowaniu rzadkich monet
k odłożona słuchawka

Argo pasjonaci historii, to amatorzy. Archeolog ma etat, do kopania zawsze coś znajdzie, nawet śmietnik. Więc tą opcja zero mnie nie rozsmieszaj

Czyli sam widzisz zdzicho,że w tym chorym kraju paragon na boratynkę niekoniecznie zabezpiecza Twoją kolekcję. Wystarczy ,że konserwator się uprze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

...i wystarczy, że jest to tylko ktoś z pracowni konserwatorskiej. :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]