zdzicho napisał(a):
Selim napisał(a):
I czemu ma służyć to zestawienie?
Miło się z Tobą Zdzichu dyskutuje, znasz historię, potrafisz sprawnie przelać na papier to co myślisz.
Tworzenie takiego zestawienia z komentarzem że ci ludzie wzywali do walki "do ostatniej kropli krwi"-prawdę mówiąc nie spotkałem się z takim wezwaniem, to już jest manipulacja.
Przecież wystarczy Tobie intyligencji żeby udowadniać Twoje poglądy bez obrażania naszej :)
Napisz proszę w jakiej obrzydliwej intrydze Białych zginął Bobrowski, jeden z najbardziej czynnych działaczy. Nazywasz to pojedynkiem?
Chcesz powiedzieć że po klęsce przywódcy powinni popełnić sepuku zamiast emigrować?
Kiedy dalsza walka stała sie niemożliwa każdy ratował się jak mógł-jeśli mógł.
Może powinienem wyliczyć wszystkie niegodziwości Białych? Defraudację pieniędzy na zakup broni, przypadki zdrady? tylko w jakim celu?
Wybacz, ale zbliżasz się do poziomu Goebbelsowskiej propagandy. Naprawdę przykro mi to pisać.
Selim :( To ,ze nie spotkałeś się z takim wezwaniem,to nie znaczy,że nie istnieje.KCN po wybuchu powstania przekształcił się w Rząd Tymczasowy i oto jego manifest:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/January_Uprising_proclamation_1863.PNG . Cytuję odnośny fragment:"poprzysięgły zrzucić przeklęte jarzmo lub zginąć".Dobrze,że wiesz o Bobrowskim i o kulisach pojedynku/no przecież na pojedynek się zgodził i wziął udział/Nie będę wywlekał brudów,bo znowu ktoś napisze,że brukam świętą ideę powstańczą.
I od razu goebbelsowska propaganda?W którym miejscu skłamałem?Wiem,ze boli jak się mity powstańcze walą.Nie czujesz,delikatnie mówiąc,niesmaku?Najpierw wywołuje się awanturnicze powstanie z hasłem "zwyciężymy albo zginiemy"wbrew ostrzeżeniom inaczej myślących rodaków.W rezultacie niszczy sie wszystko co udało sie pokojowo dla Polaków od Rosjan wyszarpać,giną dziesiątki tysięcy w boju,kolejne dziesiątki tysięcy umiera w katorżniczych męczarniach,
na naród spadają represje niewyobrażalne.A sprawcy tego wszystkiego popijają kawkę w Paryżu?To cię nie oburza,ale oburza cię to,ze o tym napisałem.
Przepraszam że dopiero teraz, napisałem odpowiedź i mi ją wcięło :( teraz dopiero mam chwilę żeby odpisać.
Oburza mnie że napisałeś o tym w t a k i sposób w tym wątku. Nie mam nic przeciwko rzeczowej krytyce Powstania i dyskusji. Jak z pewnością zauważyłeś, daleki jestem od bezrefleksyjnych peanów.
Nie oburza mnie to że po przegranej walce ktoś ratując życie udał się na emigrację, na "kawkę" w Paryżu, niechby sobie tą kawkę nawet i w Moulin Rouge pijał, Bóg z nim.
Nie sądzisz chyba że po klęsce ci ludzie powinni sami się związać, odstawić do najbliższego cyrkułu i jeszcze po pół rubla zainkasować.
Chodzi mi w gruncie rzeczy nie o poglądy, te każdy ma własne i bardzo dobrze, tylko o styl. Pisanie "zwiał" "złapany" naprawdę nie pasuje mi do tego wątku i poziomu dyskusji.
Można do obrzucania się kałem założyć osobny, amunicji z pewnością nie zabraknie :666
Na mnie jednak w takiej dyskusji proszę nie licz, nie znajduję przyjemności w przekonywaniu do swoich racji za wszelką cenę.
Polak to ponoć brzmi dumnie, niech by tak rzeczywiście było. nie musimy w rocznicę Powstania i akurat w tym wątku ubliżać własnej historii i pamięci ludzi którzy dawno odeszli.