Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 14:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Propagowanie nazizmu na giełdzie staroci
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 02:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

"....nożyce stół i te klimaty :lol:"

dziecinada jak wytrzezwiejesz sproboj raz jeszcze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 02:49 
Malkontent

fishowiec napisał(a):
"

Szukales, az zmnalazles zuh!

Co to jest '' zmnaleziony zuh'' ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 02:53 
Moderator
Moderator

fishowiec napisał(a):
"

Szukales, az zmnalazles zuh!

..i to pisze gość, który interlokutorom zarzuca że są pod wpływem :rotfl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 09:32 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Nie wiem tylko czy to co piszę będzie zrozumiałe dla ludzi, którzy nie widzą nic złego w pomnikach wdzięczności dla "wyzwoleńczej" Armii Czerwonej, straszących w wielu polskich miastach. Szczególnie w tak prapolskich jak Olsztyn czy Szczecin, gdzie Sowieci wyzwalali chyba potomków Imperium Lechickiego, bo o wyzwoleniu rdzennych mieszkańców (Niemców) nie może być mowy. Ciekawe że ci sami ludzie nie postulują, aby przywrócić niektórym ulicom dawne brzmienie, np. Adlof Hilter Strasse. Oczywiście w ramach walki z fałszowaniem historii.

Tak sobie pomyślałem, że to komentarz skierowany ad personam. Ty, kolego Lipek, patrzysz i widzisz pomnik wdzięczności armii radzieckiej z ideologią tej wdzięczności. Ja natomiast widzę zarówno przejaw historii jak i trend w ówczesnej sztuce. Forma otwartego łuku triumfalnego to rzadkość i choćby dlatego powinno się go zachować. Jeśli natomiast rozprawiamy o zastosowanej symbolice to wystarczy opatrzyć ją odpowiednim komentarzem. Przecież ten pomnik mówi nam o historii. Znajduję bezpośrednią analogię do KL Auschwitz. Brama z napisem "Arbeit macht frei" kojarzy nam się jednoznacznie, podobnie jak piece krematoryjne i baraki mieszkalne, a jednak nikt oświecony nie wpadnie na pomysł by wpuścić tam buldożery by zrównały ten teren z ziemią. KL to też pomnik historii. On też został zachowany by nam o tej historii opowiadać. Olsztyński pomnik ma tą przewagę nad KL, że posiada jeszcze walory estetyczne, o których pisałem wyżej. Błagam więc, nie przypisujcie zachowaniu pomników historii propagowania ideologii totalitarnych, bo to jakieś nieporozumienie jest. Nikt tam kwiatów nie składa, nie odbywają się żadne akademie ku czci. Obstaję przy swoim zdaniu, że tylko prymitywne ludy bezrozumnie niszczą pamiątki po minionych okresach, bo ich ciasne umysły nie potrafią wyciągać wniosków i odpowiednio je wykorzystać.

Kolego Argo, nieporozumieniem jest przyrównywać nazioli heilujących w lasku ku czci wodza III Rzeszy do socjalizującej partii politycznej. W programie tej partii nie zauważyłem odwołań do totalitaryzmów, ani czerwonego ani brunatnego. Nie ma tam wzmianki o powołaniu policji politycznej, tworzeniu gułagów, masowych rozstrzeliwaniach burżuazji. Program nie odwołuje się do spuścizny po Leninie czy Stalinie. To są sprawy nieporównywalne. Nie rozumiem skąd się w ogóle wziął pomysł by je porównywać. Natomiast zryte naziolskie łby z lasku bezpośrednio odwołują się do spuścizny po Hitlerze. Miałem niestety sposobność czytać jego manifest. Do dziś brzmi mi w uszach "Jak poznać Żyda...". Skoro obecna władza to bagatelizuje to żyjemy w bardzo smutnych czasach. I żeby nie było - też jestem przeciwny knajpom udekorowanym sierpem i młotem. Takie rzeczy należy zgłaszać bo podpadają pod zapisy ustawy. Jeżeli kolega Lipek, który zamieścił zdjęcie tego przybytku gastronomicznego, wie gdzie się ona znajduje powinien jako praworządny obywatel czym prędzej zgłosić to w najbliższej prokuraturze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 09:56 
Generał Broni
Generał Broni

Czyli pomniki Lenina, Stalina, Dzierżyńskiego czy Hitlera też powinniśmy zostawić, tylko opatrzyć odpowiednim komentarzem? Przeciez mówią nam o historii, idąc twoim tokiem myślenia.
Co do walorów architektonicznych tych potworków to się nie wypowiadam, bo każdy ma swój gust. Np. w takim Rzeszowie pomnik ma rzeczywiście ciekawa bryłę :D
A tekst o nieprzypisywaniu pomnikom propagowania treści ideologicznych świadczy tylko o tym, że nie masz zielonego pojęcia jaka jest funkcja większości pomników od setek lat :) Ta funkcja to właśnie szerzenie określonej ideologii, pokazanie np. przez zdobywców kto rządzi na danym terenie i czyich bohaterów będzie się teraz czcić. A komuniści czy naziści doprowadzili to zagadnienie niemal do perfekcji. Daruj więc sobie te demagogiczne dyrdymały, że sowieckie pomniki to tylko ładne budowle, niemal jak fontanna z misiami na rynku.

Nie wiem czy wiesz, ale istnieją jeszcze inne formy usuwania tych szkaradeł poza wuburzeniem. Można je np. przenieść na cmentarz ACz. i tak się często dzieje. A to czego nie da się przenieść należy usunąć, bo te pomniki to policzek dla wszytskich, którzy zginęli i cierpieli z rąk bolszewików w latach 1917-1989. Czyli dla milionów ludzi.

Czy do pomnika ku czci poległych SS-manów np. w centrum Szczecina czy Gliwic miałbyś taki sam stosunek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 10:32 
Moderator
Moderator

Nie ma już chyba nigdzie pomników Lenina,Stalina itp . Zgodzę się jednak z Nietajenko ,że nie należy rezygnować ze wszystkich pomników przeszłości,niezależnie od tego jak bardzo była tragiczna. Jeżeli uważasz,że na barbarzyństwo należy reagować barbarzyństwem to masz do tego prawo,ale jednocześnie cieszę się ,że nie masz mocy w tym zakresie. Analogia Nietajenki z obozem Auschwitz jest właściwa ,dodam jeszcze Orle Gniazdo ,które jako żywo jest ogromnym pomnikiem potęgi Hitlera i do głowy nam nie przychodzi aby ten pomnik burzyć. Pomnik o którym mówisz ma niewątpliwą wartość artystyczną . Jako wykształcona artystka-malarstwo nie mogę się zgodzić na jego niszczenie,lub usuwanie. Xawery Dunikowski twórca sam był więźniem jednego z obozów koncentracyjnych. Być może chciał wierzyć ,że jakaś garść wyzwalających kraj żołnierzy radzieckich była jednak uczciwa i nie gwałciła i rabowała...Być może nie jesteśmy w stanie zrozumieć już pewnych sytuacji. Łatwiej jest przyjmować wszystko zero jedynkowo ale w życiu to nie jest jednak takie proste...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 10:43 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Czyli pomniki Lenina, Stalina, Dzierżyńskiego czy Hitlera też powinniśmy zostawić...?

Oczywiście, że nie! Co to w ogóle za pytanie? Tym pytaniem wypaczasz sens mojej wypowiedzi. Czy ja cokolwiek napisałem o kulcie jednostki? Kult tych jednostek to właśnie propagowanie totalitaryzmu. Ja piszę o zachowaniu pomnika historii, który ma nam o niej opowiedzieć, a Ty zarzucasz mi demagogię.

Lipek napisał(a):
A tekst o nieprzypisywaniu pomnikom propagowania treści ideologicznych świadczy tylko o tym, że nie masz zielonego pojęcia jaka jest funkcja większości pomników od setek lat :) Ta funkcja to właśnie szerzenie określonej ideologii, pokazanie np. przez zdobywców kto rządzi na danym terenie i czyich bohaterów będzie się teraz czcić.

I tu się mylisz, kolego. To co napisałeś to tylko jedna z wielu funkcji pomników. W szerokiej definicji pomników jest też taka "coś, co ma wartość historyczną, naukową, estetyczną, i co jest reprezentatywne dla swojej dziedziny, epoki (pomnik historii)". Olsztyńskie pylony wpisują się w tą definicję jak ulał. Ja wiem, że każdy ma prawo do indywidualnego odbioru dzieła artystycznego ale co pozwala Ci kwestionować talent i artyzm Xawerego Dunikowskiego a priori?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 10:54 
Generał Broni
Generał Broni

Aha, czyli zaczynamy dzielić pomniki na te właściwe i niewłaściwe. Właściwe sa oczywiście tylko te "czerwone".

Cytuj:
Analogia Nietajenki z obozem Auschwitz jest właściwa

Analogia ta jest mówiąc bardzo delikatnie niemądra. Dziwne, że trzeba to tłumaczyć dorosłym ludziom, którzy chyba wiedze o historii jakąś powinni mieć. KL Auschwitz nie jest żadnym pomnikiem "ku czci", wdzięczności czy pseudo-wyzwolenia, jak ma to miesjce w przypadku pomników ACz. straszących w naszych miastach. Na załączonym obrazku potworek z Dąbrowy Górniczej. Co Wy w ogóle porównujecie? Przeciez nikt nie postuluje np. zaorania cmentarzy zołnierzy radzieckich.

Z mojej strony koniec dyskusji, bo nie ma to większego sensu. Na szczęście odchodzi pokolenie skażone czerwoną zarazą i niedługo z naszego krajobrazu znikną te koszmarne symbole sowieckiej dominacji.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 11:13 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
KL Auschwitz nie jest żadnym pomnikiem "ku czci", wdzięczności czy pseudo-wyzwolenia, jak ma to miejsce w przypadku pomników ACz. straszących w naszych miastach.

Naturalnie te dwa miejsca mają całkowicie inny charakter. Łączy je tylko to, że oba są pomnikami historii.
KL Auschwitz był obozem koncentracyjnym i miejscem kaźni, a aktualnie jest miejscem pamięci pomordowanych.
Pomnik Wdzięczności Armii Czerwonej w Olsztynie jest obecnie Pomnikiem Wyzwolenia Ziemi Warmińskiej i Mazurskiej.
Jak widzisz oba te miejsca nie pełnią już pierwotnej funkcji. Przypisywanie chęci zachowania tego drugiego jakiejś wydumanej pochwale "czerwonej zarazy" jest właśnie demagogią.
Lipek napisał(a):
Aha, czyli zaczynamy dzielić pomniki na te właściwe i niewłaściwe. Właściwe są oczywiście tylko te "czerwone".

Czy ja to gdzieś napisałem? Wręcz przeciwnie. Kilka stron wstecz napisałem, że w równym stopniu broniłbym pomnika plebiscytowego czy Tannenberg Denkmal'u. Po prostu chronicznie nie trawię bezrozumnej destrukcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 11:19 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem już nie odpowiadać, ale bardzo mnie zastanawia od czego lub kogo została wyzowlona ziemia mazurska przez sowietów. Bo nie chodzi chyba o zburzone miasteczka i wsie, rozgrabione mienie czy wymordowanych cywili?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 11:32 
Moderator
Moderator

Aby wszystkim zobrazować o czym mowa przedstawię do porównania dwa monumenty "dłuta" Xawerego Dunikowskiego:
1. Pomnik Wyzwolenia Ziemi Warmińsko-Mazurskiej w Olsztynie dawniej Pomnik Wdzięczności Armii Czerwonej,
2. Pomnik Czynu Powstańczego na Górze św. Anny

Niedorzecznością jest porównywać te dzieła z potworkiem przedstawionym przez kolegę Lipka

źródła fotografii:
https://zabytki.olsztyn.eu/zabytki/rzez ... kiego.html
http://swanna.com.pl/sanktuarium/

Lipek napisał(a):
Miałem już nie odpowiadać, ale bardzo mnie zastanawia od czego lub kogo została wyzwolona ziemia mazurska przez sowietów. Bo nie chodzi chyba o zburzone miasteczka i wsie, rozgrabione mienie czy wymordowanych cywili?

Trafne spostrzeżenie. Mnie też ta nowa nazwa nie przekonuje. Mam wrażenie, że nie została do końca przemyślana i powstała na potrzebę chwili by nie wdzięczyć się już do armii czerwonej.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 12:36 
Moderator
Moderator

Lipek . Porównujesz dwa różne pomniki . To kiepski pomysł .
Nie masz prawa oceniać w ten sposób ludzi i nazywać ich czerwoną zarazą tylko dlatego , że mają inny pogląd na tą kwestię , to tak jakby cię nazwać nazistą bo nie domagasz się zburzenia Orlego Gniazda . Byłoby to w porządku ? No raczej nie. Przy okazji...Tak samo jak nie jest w porządku nazwanie przez Argo przeciwników w dyskusji" zasranymi hipokrytami " I bynajmniej nie o hipokrytów mi chodzi ..
W przypadku pomnika zaprezentowanego przez Nietajenko zwycięża jednak sztuka . W prosty sposób można powiedzieć tak : Sztuka szuka pretekstu a Dunikowski w ten sposób się uzewnętrznił . Czy ci się to podoba czy nie, tak jest . Dzisiaj nie palimy też książek na stosach ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 12:48 
Specjalista
Specjalista

Nietajenko napisał(a):
nieporozumieniem jest przyrównywać nazioli heilujących w lasku ku czci wodza III Rzeszy do socjalizującej partii politycznej.

Generalnie nieporozumieniem jest zawracanie sobie nimi głowy w ogóle.
Zadziwiające, jak to kilku dziwolągów odprawiających jakieś śmieszne "modły" w Wodzisławskim lasku poruszyło opinię
publiczną na taką skalę iż trąbią o tym od tygodnia, ba - nawet na arenie międzynarodowej.
Jako iż tak się składa iż również pochodzę z Wodzisławia, znam tę "ekipę" jeszcze z lat szkolnych ('90).
Wtedy na takim wodzisławskim PKS-e dziennie urzędował cały "Abteilung" takich wygolonych młodzieńców z wiatraczkami na kurtkach w sile kilkudziesięciu chłopa, i w trąbę dostawał każdy kto choćby trochę odbiegał od "normy". Potem dopadło iż życie, pożenili się, porobili dzieci - dopadł ich czas i problemy życia codziennego które to skutecznie wybijają z głowy wszelakie izmy i idee.
Dziś przechadzając się po tym mieście na ulicach spotykamy trzymających się za ręce gejów, jemy kebab u turka, jeansy kupujemy u chińczyka, w przychodni wita na murzyn, a na PKS-e urzęduje już tylko "smartphonowa" młodzież w zbyt obcisłych spodniach, - taka sama jak w reszcie europy.
Mimo to, siedząc w Niemczech przed Niemieckim telewizorem, słuchając niemieckich wiadomości - słucham, iż KONIECZNA jest debata w kwestii tego co aktualnie dzieje się w Polsce! (o zgrozo, znowu!) o tym jak to nowa brunatna siła, inspirowana poczynaniami aktualnego rządu (a jakże!) podnosi swój łeb niosąc zagrożenia dla raju europejskiej wspólnoty! Mówią mi o tym "media" z kraju, gdzie co roku odbywa się kilkadziesiąt manifestacji neonazistów z NPD, gdzie organizuje się rocznie setki neo-nazistowskich koncertów...
Wszystko dlatego, iż jakieś tajne służby wywiadowcze TVN odkryły kilka (na tym leśnym show było ich chyba wszystkich łącznie aż pięciu :D, wliczając oczywiście podstawioną zośkę i staszka z TV) reliktów z lat 90', byt słabych aby życie wybiło im z głowy szczeniackie "poglądy".
O "jakości" tych nazi-terrorystów z lasku świadczyć może sam fakt jak łatwo dali się zinwigilować jakimś młodocianym trutniom, zapewne na dziennikarskim stażu - dopuszczając ich bezproblemowo na taką imprezę, i zdradzając im wszystkie "przygody z życia". Na zachodzie aby przeniknąć do takich skrajnych organizacji - służby muszą trudzić się miesiącami aby gdziekolwiek przeniknąć, a nowi członkowie prześwietlani są to 5-tego pokolenia.
O torcie ze swastyką zrobioną z prince-pollo, czy o "śpiewaniu z kartki z polską pisownią" Horst Wessel Lied... lepiej już nic nie wspominać.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Propagowanie nazizmu na giełdzie staroci
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 13:01 
Generał Broni
Generał Broni

Ten potworek z Dąbrowy Górniczej to miejsce w którym była kiedyś zbiorowa mogiła.
W chwili obecnej sierp i młot został zamalowany i nie występuje.
Poza dyskusją moim zdaniem można by zorganizować miejsce na takie potworki. Może nawet muzeum i niech sobie stoją.
Ewentualnie przenosić na cmentarze jak wspomniał Lipek.
W końcu to ślad minionego czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2018, 14:37 
Moderator
Moderator

Kilka kilometrów ode mnie stoi skromny a przy tym wielce wymowny pomnik upamiętniający wyzwolenie polskiej wsi przez Armię Czerwoną. Uważam go za wartościowszy od dokonań pana Dunikowskiego.
Bo mówi prawdę: POMNIK
Mnie posowieckie i pokomunistyczne pomniki osobiście rażą i nie widzę niczego złego w ich przeniesieniu. Jeżeli ktoś miałby ochotę zapoznać się z tymi wykwitami twórczości architektoniczno-rzeźbiarsko-żelbetonowej, udałby się po prostu na cmentarz żołnierzy Armii Czerwonej. Którego, notabene nie porozjeżdżaliśmy, jak to za wschodnią granicą bywało, buldożerami.
Pomniki "wdzięczności" nie opiewają przecież bohaterstwa szeregowych żołnierzy, ale chwałę najeźdźcy, potęgę ZSRR, trwałość systemu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]