Teraz jest środa, 9 lipca 2025, 13:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Darmo na komercyjnych nadzorach.
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 09:52 
Moderator
Moderator

Ja też myślę, że koledzy frank, Stary traper i Olek trochę przesadzają. Niestety kolega resty obrywa rykoszetem dzięki takim ludziom jacy zasilają stowarzyszenie "Galea" z Susza. To są ludzie, którzy swoje tezy budują na rzekomej zabytkowości wszelkich znalezionych w ziemi przedmiotów. To założenie pozwala im sądzić o wielkiej wadze swoich działać celem zachowania dziedzictwa oraz łudzić się co do swojej praworządności w kontekście uzyskiwanych pozwoleń od konserwatora zabytków. Żyjąc w takiej ułudzie postrzegają oni innych detektorystów jako zło wcielone, z którym należy walczyć stosując wszelkie możliwe metody włącznie z ormowskimi. Boki zrywam jak czytam o ich badaniach "archeologicznych" obozowiska wojsk napoleońskich pod Kamieńcem Suskim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 10:28 
Pułkownik
Pułkownik

A ja jestem ciekaw jakby im wjechali na chawiry co by sie tam znalazlo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 10:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nietajenko , spoko ja mam tylko ubaw z kolegów .
Niestety dla niektórych istnieje tylko czarne i białe i nie zawsze białe to białe ,a czarne to czarne :666 .
W Polskiej mentalności szufladkowanie i ocenianie innych jest standardem .
Ale trzeba robić swoje w myśl zasady "psy szczekają, a karawana jedzie dalej"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 10:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

nomennescio napisał(a):
A ja jestem ciekaw jakby im wjechali na chawiry co by sie tam znalazlo?

U mnie niezłą kolekcje banknotów i kartek zaopatrzeniowych na pewno (jak by nie było to też zabytki)
No i oczywiście cały magazyn wykrywaczy - potencjalnych narzędzi zbrodni
Poza tym pudło zabytków czekających na zakończenie poszukiwań i opracowanie które klubowicze wydobyli jesienią na podłódzkich polach gdzie mamy pozwolenie do 2022r.
I zależnie od ekipy która by wpadła , pewnie by zabrali "kolekcje lustrzanek" zdjęcia po babci itp ewentualnie towar kupiony w filmówce czy AMW :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 10:58 
Pułkownik
Pułkownik

resty
nie zrozumiales mojego wpisu i nie chce rozkrecac niepotrzebnych dygresji

chodzilo mi o tych kilku mocno prwilnych koszacych konkurencje, o ktorych mowa powyzej

w przeciwienstwie do wielu a moze i wiekszosci nie widze zadnych problemow i zawsze to akcentuje w posiadaniu staroci chociazby z dwoch powodow
po pierwsze nie wierze w polskie muzealnictwo tak samo jak polska archeologie, po drugie wiekszosc posiadanych prywatnie wykopanych staroci, to dla muzeow szmelc niepotrzebnie mnozacy koszta utrzymania...

ostatnio coraz czesciej mowi sie, ze polscy archeolodzy jedynie co potrafia kopac to archiwum allessss (ssss=gro)
a w muzeach jedyne co mozna obejrzec to kunszt rzemieslnikow klepiacych falsyfikaty (jesli chodzi o monety)

o wspolpracy z archeo juz sie wypowiadalem, zdania nie zmieniam oni zreszta tez nie zmieniaja zdania...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 11:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

nomennescio , chodzi o to że jak ekipa wpada i chcą to u każdego coś znajda żeby statystyki poprawić w myśl zasady "dajcie nam człowieka a coś na niego znajdziemy" .
Ja to miałem na mysli ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 11:03 
Moderator
Moderator

resty napisał(a):
U mnie niezłą kolekcje banknotów i kartek zaopatrzeniowych na pewno (jak by nie było to też zabytki)[...]
Poza tym pudło zabytków czekających na zakończenie poszukiwań i opracowanie które klubowicze wydobyli jesienią na podłódzkich polach gdzie mamy pozwolenie do 2022r.

No i tu się kolego możesz bardzo mylić, a mówiąc o tym będziesz robić złą robotę dla polskiego ogólnie pojętego detektoryzmu. Aby przedmiot uznać za zabytek musi on spełnić pewne ustawowe warunki. Przypomnijmy, że zabytkiem w rozumieniu ustawy jest nieruchomość lub rzecz ruchoma, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową. W praktyce oraz idącą za nią linią orzeczniczą te trzy przymioty musi charakteryzować ponadprzeciętność by ich zachowanie leżało w społecznym interesie. Przedmioty leżące w pudle, o którym piszesz z dość dużą dozą prawdopodobieństwa są jedynie pamiątkami historycznymi. Nie znaczy to jednak, że wśród nich znajdzie się jakiś zabytek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 11:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nietajenko , to polskie banknoty insurekcji kościuszkowskiej nie są godne miana zabytku i nie spełniają definicji? :)
Inna sprawa to gdzie jest zabronione posiadanie czy kolekcjonowanie zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 11:14 
Pułkownik
Pułkownik

resty
to co policja znajdzie to jedno a jak to zidentyfikuje powolany "ekspert" to drugie
prawda jest taka, ze jesli dostaja zgloszenie (oraz najprawdopodobniej instrukcje od pewnego nadinspektora) to cos chca albo i musza znalezc..
przykra rzeczywistosc, domniemanie oraz fantazja w interpretacji sa dowodami w sprawie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 11:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To to wiem i sie z tobą zgadzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 12:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zawsze będą stowarzyszenia, wolni strzelcy i inni współpracujący z archeologami na bazie wolontariatu lub komercyjnie.
Zawsze będą wynikały z tego minusy i plusy.

Proponuję "mniejsze zło":

-żadnego propagowania i popularyzacji detektoryzmu (nigdzie)
-żadnego "parcia na szkło"
-żadnych zabaw z pismakami i mendiami "opiniotwórczymi"
-żadnych zabaw z ekshibicjonizmem multimedialnym (jutub, facepalmy znaczy facebooki i internety nie istnieją)
-itp. itd.

Po prostu jeśli detektoryści współpracują z najróżniejszych pobudek (wolontariat bądź komercyjnie), nawet z najzwyklejszej radości z dziobania, niech robią to "po cichu".

Zdaję sobie sprawę, że proponowane działania utrudnią (nawet bardzo) walkę ze zmianą "ustawy". Coś za coś.
Niestety lata 90-te nie wrócą gdy ta zabawa (a teraz współcześnie także i "biznes") była niszowa i mało kto miał o niej pojęcie.

Jeśli walka o zmianę "ustawy" nie da żadnych rezultatów, z powodu np. wyżej wymienionych propozycji, no to nie wiem.
W dzisiejszych czasach zabawa w "niszowość" i "po cichu" już jest wielce utrudniona lub wręcz w niedalekiej przyszłości niemożliwa.

Takie tam... pobożne życzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 12:56 
Pułkownik
Pułkownik

Kol. berthiot, w sumie wyglądałoby to jak za starych dobrych czasów ale to nie przejdzie :( ,wielu żyje z handlu narzędziem przestępstwa i w życiu nie wyzbędą się możliwości reklamowania na takim rynku gdzie producenci biją się na wprowadzane innowacje to jedno,czasy nastały takie że co drugi jakby fb i inne platformy wyłączyli stracili by sens życia :ups: ,stare czasy nie wrócą,za chiny ludowe,trzeba teraz pomyśleć jak się w tych nowych zaaklimatyzować z jak najmniejszym uszczerbkiem na zdrowiu psychicznym :h,odnośnie pismaków,taki jest popyt na informacyjne hity że wcale się nie zdziwię jak w przyszłości będę szedł kopiąc dołki a za mną zasuwał będzie takowy i pisał głupoty na bieżąco :lol: ,wolny kraj przecież,nie nakopię mu przecież do dupy że za mną łazi.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 13:19 
Podporucznik
Podporucznik

Mam odmienne zdanie. Każda patologia z dziedziny łamania prawa przez archeo i służby mundurowe, prawa które nota bene sami na siłę przeforsowali, powinna być nagłaśniana. Powinno to nieco ostudzić zapędy co niektórych do prób bycia panem na nie swoich włościach. Dziwię się że nie ma kancelarii prawnych, tak jak w Niemczech na przykład które by w imieniu poszkodowanego występowały na drogę sądową o grube odszkodowania w razie przekroczenia uprawnień czy łamania prawa przez urzędników czy służb różnorakich.
Znajomy w Niemczech opłaca miesięczną składkę dla adwokata coś około 30 euro i ma święty spokój. W razie jakichś kłopotów dzwoni do adwokata i od razu jest efekt. Inaczej rozmawiają z jakimś tam Kowalskim a inaczej z panem mecenasem. Nawet nigdzie nie musi chodzić bo wszystko załatwia adwokat Podaję to jako ciekawostkę że takie rozwiązania w świecie funkcjonują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 13:22 
Podporucznik
Podporucznik

[quote="Pułkownik L"odnośnie pismaków,taki jest popyt na informacyjne hity że wcale się nie zdziwię jak w przyszłości będę szedł kopiąc dołki a za mną zasuwał będzie takowy i pisał głupoty na bieżąco :lol: ,wolny kraj przecież,nie nakopię mu przecież do dupy że za mną łazi.....[/quote]

:1
Wszystko jednak zależy od tego, przez kogo ten pismak by był opłacany ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 13:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Stary traper, twój post mówi o łamaniu prawa przez: archeo i służbach mundurowych. Od siebie dorzuciłbym do tego wszelkiej maści urzędników.
I nagłaśnianiu "medialnym" tychże spraw.

Ja napisałem o propozycjach dla poszukiwaczy.

p.s. Ostatnio PZE sformułowało pismo z pytaniami do policji. W odniesieniu do archeo, służb mundurowych i urzędników, w mojej opinii wydają się być kluczowe pytania:

Część II
Pytania: 1,7,8,9,10,11,12

Część III
Pytania: 11,12,13

http://pze.org.pl/Polski_Zwiazek_Ekspolratorow/niewygodne_pytania_do_policji

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]