Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: zbierali niewybuchy i poroża
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 08:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Masz kolego rację ,ja chodzę tylko po lasach i staram się unikać ludzi.Nie wiadomo co komu strzeli do głowy,nie dawno gdy zmieniłem samochód ktoś mi powiedział,że to dlatego że coś musiałem wykopać,a ,ludzka podłość nie zna granic"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 09:48 
Generał Broni
Generał Broni

Może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć pod jakim pretekstem zostały zarekwirowane te poroża....przecież ludzie takimi mają ściany pozapełniane i na aukcjach tego jest.
Każdy papuga ich z tego(poroża) wybroni i nakazem sadowym powinni w zębach oddać im z powrotem.
Przecież to k...wa jawny bandytyzm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 10:24 
Radkoff Pierwszy Wielki

masteo (Chomik) napisał(a):
pod jakim pretekstem zostały zarekwirowane te poroża

Ponieważ zachodzi podejrzenie, że pochodzą z przestępstwa, polegajacego na naruszeniu ert. 52 prawa łowieckiego. I się nie zdziwię jeśli generalnie o to chodziło policji a nie o jakieś militaria.
Generalnie znikoma szkodliwośc czynu i wiek podejrzanych nie kwalifikuje się raczej na wyrok skazujący, więc właściwie nie ma o czym debatować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 21:27 
Starszy Sierżant Sztabowy

Jak wyżej- nie ma o czym debatować.
Dziwię się tylko skąd tyle jadu wypluwanego na "pismaków". Ktoś wysmażył artykulik, w którym opisuje sprawę, bez żadnych spekulacji, bez oskarżania i ferowania wyroków- zwykłe info o łebkach co znaleźli jakieś graty i poroża. Ktoś dał ich z D i policja zatrzymała poszukiwaczy- nie widzę tam żadnej złośliwości dziennikarskiej, pomówień, nadużyć ani zniesławienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:06 
Pułkownik
Pułkownik

"nie widzę tam żadnej złośliwości dziennikarskiej, pomówień, nadużyć ani zniesławienia."

Ja też nie widzą złośliwości ani zniesławienia, natomiast doskonale widzę brak rzetelności i szukanie taniej sensacji. Lufa karabinu wraz z komorą nie jest niebezpiecznym przedmiotem, nie jest też nim zużyty zapalnik.

"Do policjantów z Lubaczowa docierały sygnały o dwóch 16-latkach z gm. Narol, którzy kolekcjonują niebezpieczne przedmioty, w tym niewybuchy.
Funkcjonariusze ujawnili zapalniki pocisków artyleryjskich z czasów II wojny światowej, lufę karabinu wraz z komorą nabojową"

Widocznie poroże, którego rzeczywiście nie powinni zabierać do domu, wydało się mało medialne i trzeba było dla podniesienia dramaturgii coś dodać. W sumie mógł pan policjant napisać, że w lodówce u jednego z podejrzanych znaleziono tuzin jaj, kostkę masła i ser żółty, w sumie też równie niebezpieczne przedmioty, a kto wie, może jak stare to i niewybuchy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:27 

"Do policjantów z Lubaczowa docierały sygnały o dwóch 16-latkach z gm. Narol, którzy kolekcjonują niebezpieczne przedmioty, w tym niewybuchy."

Nikt tu nie pisze, że znalezione przedmioty są niebezpieczne, a o tym, że policja dostała doniesienie o chłopakach, którzy "kolekcjonują niebezpieczne przedmioty" a to 2 różne rzeczy.
Tak czy inaczej sprawa jest na tyle niemedialna, że nikt nie wysilił się na napisanie o tym więcej niż te parę wierszy- zwykła informacja, więcej nie warto było pisać. Ja również sadzę, że ten temat niewart jest szerszego komentarza, zatem kończę swoje wywody.
Tak- jestem pismakiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 23:11 
Moderator
Moderator

Finrod napisał(a):
.....Tak- jestem pismakiem.

Polecam zatem zapoznanie się z archiwalnymi wątkami w tym dziale...łatwiej Ci będzie uchwycić istotę ,,plucia jadem''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2013, 00:07 
Moderator
Moderator

Finrod napisał(a):
"
Tak czy inaczej sprawa jest na tyle niemedialna, że nikt nie wysilił się na napisanie o tym więcej niż te parę wierszy- zwykła informacja, więcej nie warto było pisać. Ja również sadzę, że ten temat niewart jest szerszego komentarza, zatem kończę swoje wywody.
Tak- jestem pismakiem.

To po co pisać?Bzdury i bić pianę?Nie ma innych,normalnych ,ciekawszych tematów?
Czy szukanie taniej,badziewnej sensacji ,to teraz sedno i podstawa pracy dziennikarza?
W przedwojennych szmatławcach,pismaki wykazywały się większą kulturą i rzetelnością w swoich wywodach niż obecnie. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2013, 01:52 

Idol tak zrobię.
hejtman niestety masz trochę racji, ale nie w tym przypadku. Gdzie tu sensacja? Autor artykułu z tego tematu nie rozdmuchuje banalnej sprawy- zwyczajnie, informuje o zatrzymaniu 2 nieletnich, jego powodach i wynikach przeszukania. Czy pracownik fabryki odmówi wykonania jakiegoś elementu bo jego zdaniem jest słaby, źle zaprojektowany i sklecony z badziewnych materiałów?
Nie, bo to jego robota, bo przełożony każe klepać to pracownik klepie. Niestety większość dziennikarzy podobnie traktuje swoją pracę. Smażymy takie drętwe arty bo naczelny zleca- ot cała tajemnica. Nie zwalnia to jednak z minimalnego chociaż obiektywizmu u "klientów" pierwszych i drugich. To, że aktualna wersja jakiegoś modelu samochodu jest badziewna nie znaczy, że nastepna/ poprzedna też taka będzie/była. To samo z artykułami. Grunt to dystans i obiektywne spojrzenie bez równania w dół.
Faktycznie, wartościowych tematów na tym forum jest multum, czego gratuluję! Jako początkujący poświęcam sporo wolnego czasu, na wyciągnięcie z nich jak najwięcej wiedzy, za tę możliwość dziękuję!
Co do bicia przeze mnie piany i pisania głupot: robię to jako użytkownik forum, nie jako dziennikarz.
Pozdrawiam!
Ps. gwoli ścisłości: nie pracuję już w zawodzie- wolę zarabiać pieniądze... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2013, 02:21 
Pułkownik
Pułkownik

mirek05 napisał(a):
Cytuj:
Młodzi mieszkańcy gm. Narol zbierali niewybuchy i poroża
16-latkowie z gminy Narol posiadali w swoich domach m.in. zapalniki pocisków artyleryjskich i lufę karabinu.

Do policjantów z Lubaczowa docierały sygnały o dwóch 16-latkach z gm. Narol, którzy kolekcjonują niebezpieczne przedmioty, w tym niewybuchy.
Funkcjonariusze ujawnili zapalniki pocisków artyleryjskich z czasów II wojny światowej, lufę karabinu wraz z komorą nabojową oraz XVII-wieczną monetę "tymf" z czasów króla Jana Kazimierza, która nie była zgłoszona do konserwatora zabytków.
Oprócz tego policjanci zabezpieczyli cztery poroża jeleni wraz z czaszkami. Trofea poddane wycenie okazały się wyjątkowymi okazami.
Akta sprawy trafiły do sądu rodzinnego i nieletnich

Dla Ślepych;" Zbierali niewybuchy. Kolekcjonują niebezpieczne przedmioty, w tym niewybuchy"

Informacja, tania sensacja, czy prowokacja?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2013, 03:01 

Cytat wyrwany z kontekstu. Jeśli już bierzesz coś w cudzysłów, cytuj w oryginale. Gdzie tam jest zdanie "Zbierali niewybuchy." albo "Kolekcjonują niebezpieczne przedmioty."? Zamiast tego mamy: "Młodzi mieszkańcy gm. Narol zbierali niewybuchy i poroża"; "Do policjantów z Lubaczowa docierały sygnały o dwóch 16-latkach z gm. Narol, którzy kolekcjonują niebezpieczne przedmioty, w tym niewybuchy."
Zwykła informacja.
Z resztą, o co ja walczę? Trzeba iść spać bo jutro mam 3 miejsca do przeczesania.
Pozdrawiam!

Ps. Do mojego postu wyżej. Mam wrażenie, że źle zrozumiałem hejtman'a, jeśli tak to nieporozumienie wynikło z faktu, że zacytowałeś całego, mojego posta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2013, 09:42 
Pułkownik
Pułkownik

nieznany napisał(a):
" Lufa karabinu wraz z komorą nie jest niebezpiecznym przedmiotem

...Ty, fachowiec, polecam lekturę - "USTAWA z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2013, 15:50 
Pułkownik
Pułkownik

janusz020858 napisał(a):
nieznany napisał(a):
" Lufa karabinu wraz z komorą nie jest niebezpiecznym przedmiotem

...Ty, fachowiec, polecam lekturę - "USTAWA z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji"...

Nie jest w sytuacji kiedy jest to zardzewiały złom pozbawiony możliwości użycia i tak zapewne było w tym wypadku, w przeciwnym razie byśmy ją oglądali na zdjęciu zamiast rogów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2013, 15:56 
Pułkownik
Pułkownik

Finrod napisał(a):
Cytat wyrwany z kontekstu. Jeśli już bierzesz coś w cudzysłów, cytuj w oryginale. Gdzie tam jest zdanie "Zbierali niewybuchy." albo "Kolekcjonują niebezpieczne przedmioty."? Zamiast tego mamy: "Młodzi mieszkańcy gm. Narol zbierali niewybuchy i poroża"; "Do policjantów z Lubaczowa docierały sygnały o dwóch 16-latkach z gm. Narol, którzy kolekcjonują niebezpieczne przedmioty, w tym niewybuchy."
Zwykła informacja.
Z resztą, o co ja walczę? Trzeba iść spać bo jutro mam 3 miejsca do przeczesania.
Pozdrawiam!

Tytuł też jest częścią artykułu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]