Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 22:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sklepowa z Wilkowa znalazła skarb.
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 12:25 
Specjalista
Specjalista

banicjusz napisał(a):
Res nullius wywodzi się z prawa rzymskiego. Jako rzecz niczyja nie może z definicji stanowić własność państwa. Z racji faktu, iż tkwimy w prlowskim systemie prawnym, chełpiąc się w międzyczasie quasi liberalizmem, ten stan rzeczy kłóci się z nowoczesnym porządkiem prawnym.Tu potrzeba zmian systemowych.
Na koniec pozwolę sobie sparafrazowac pewne słynne zdanie:
Ojczyzna to wielki zbiorowy obowiązek polityków w okradaniu społeczeństwa.

:lol: Klasyczny przykład.Za wszystko winni są ONI.Przy ICH złodziejstwie nasze małe świństewka to pikuś.To,ze część poszukiwaczy nie zgłasza znalezisk,nielegalnie handluje zabytkami,nie zasypuje dołków dewastując pola i lasy,wchodzi na prywatny teren nie pytając właściciela o zgodę na poszukiwania/o dzieleniu się z właścicielem pola znaleziskami też nie słyszałem/,to rozumiem, partyzancka walka z systemem.Skoro nie podoba się polskie prawo,to jedż do Stanów i postępuj
tak jak w Polsce.Jak właściciel ci tyłek odstrzeli,to będziesz wiedział co to nowoczesny system prawny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 12:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

"Skoro nie podoba się polskie prawo,to jedż do Stanów i postępuj
tak jak w Polsce.Jak właściciel ci tyłek odstrzeli,to będziesz wiedział co to nowoczesny system prawny".Traktuje to jako zawoalowaną groźbę. Skoro dysponujesz wiedzą o popełnieniu przeze mnie przestępstwa już zgłoś to moderatorowi , a najlepiej właściwym czynnikom.
P.S.
Tak ad vocem to jestem prawnikiem z wykształcenia, tak więc czekam na twój ruch.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 13:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

banicjusz napisał(a):
tak jak w Polsce.Jak właściciel ci tyłek odstrzeli,to będziesz wiedział co to nowoczesny system prawny".Traktuje to jako zawoalowaną groźbę. Skoro dysponujesz wiedzą o popełnieniu przeze mnie przestępstwa już zgłoś to moderatorowi , a najlepiej właściwym czynnikom.
P.S.
Tak ad vocem to jestem prawnikiem z wykształcenia, tak więc czekam na twój ruch.

W USA (a dokładniej w części stanów) groźba użycia broni w przypadku wtargnięcia (a inaczej nie sposób tego nazwać) na teren prywatny jest jest groźbą zawoalowaną, a jak najbardziej realną i prawnicze wykształcenie (czyżby licencjacik, albo świeżo po magisterce i szpanujemy mądrymi słowami), nie uchroni przed latającym w powietrzu metalem.

Jako prawnik powinieneś wiedzieć, że zgodnie z polskim prawem jest tak, jak jest w kwestii poszukiwań za pomocą detekora, winieneś tez mieć świadomość, że nazywanie (niekoniecznie niesłusznie) systemu chorym, prlowskim i patologicznym cokolwiek zmienia - to takie "nieprawnicze". Bardzo "prawnicze" zaś jest rzucanie łaciną na lewo i prawo, czy mądre, to łacina odpowiedziała pewną sentencją na te pytanie.

Nie będę poruszał kwestii podejrzenia o popełnienie przestępstwa, ale funkcjonariusz przeglądając Twoje posty mógłby mieć "podejrzenie", że wystawianie przez Ciebie numizmaty do ID niekoniecznie pochodzą z prawego źródła i niekoniecznie masz na nie paragon/fakturkę. Tyle wystarczy na "podejrzenie".

Troszkę pokory, młody prawniku.

Pozdrawiam,
Człowiek bez wykształcenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 13:44 
Specjalista
Specjalista

banicjusz napisał(a):
P.S.

:? Widzę,że nie zrozumiałeś tego co napisałem,a na dodatek odczytuję twoje ostatnie zdanie jako zawoalowaną grożbę.
Jestem historykiem z wykształcenia i paru znajomych adwokatów mam :) To tak na marginesie.
Mi również nie podoba się szereg przepisów prawa polskiego,ale z twoja opinią się nie zgadzam.Co do przepisów prawa dotyczących poszukiwaczy,to prawo niby jest restrykcyjne,ale przynajmniej część poszukiwaczy bezkarnie to prawo łamie/często o tym na forum poczytać można/usprawiedliwiając swoje postępowanie w różny,śmieszny sposób.Może starej daty jestem,ale dla mnie takie słowa jak POLSKA i OJCZYZNA wiele znaczą.Stąd rozsierdziło mnie to co o Ojczyżnie napisałeś.Wielu odczyta twoje słowa,że skoro ONI kradną,to ja też mogę.Myślę,że jako prawnik nie chcesz aby tak twoje słowa odczytywano.Krytykujesz polskie prawo dotyczące poszukiwaczy,to dałem ci przykład prawa amerykańskiego o wiele bardziej restrykcyjnego jesli chodzi o poszukiwania na prywatnej ziemi i tyle.Gdzie ty przeczytałeś o moich grożbach pod twoim adresem i o jakichś przestępstwach,to nie wiem. :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 18:29 
Generał Broni
Generał Broni

Nephilimer napisał(a):
wystawianie przez Ciebie numizmaty do ID niekoniecznie pochodzą z prawego źródła i niekoniecznie masz na nie paragon/fakturkę. Tyle wystarczy na "podejrzenie".

A Ty na wszystkie przedmioty w domu masz paragon/fakturkę? :zb Nie? Oj, to zapewne pochodzą z nieprawego źródła :cop

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 19:29 
Specjalista
Specjalista

Dyskusja schodzi na manowce i zaraz pyskówka się zacznie.Dajcie spokój.Jest przecież na tym forum i nie tylko wielu wspaniałych ludzi.Pracują razem z archeologami,dbają o zapomniane cmentarze i zagubione mogiły,tworzą prywatne muzea i izby pamięci.Informują o znaleziskach i przekazują je do muzeów.Ratują zabytki często za własną kasę.Ile fantastycznych publikacji jest autorstwa naszych forumowych kolegów.Dlatego tu jestem.Myślę,ze większość myśli tak jak ja,że to wspaniale,że są ludzie w Świdnicy,Wilkowie i wielu innych miejscach,którzy "skarby"tak po prostu oddali..Chwała im za to.
A ci,którzy takie obywatelskie,patriotyczne postawy wyśmiewają i kpią,to margines próbujący w ten sposób usprawiedliwiać
swoje zachowanie.Innych nazywają głupimi Polaczkami,a sami Ojczyznę maja w d...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 19:38 
Generał Broni
Generał Broni

Wy tam gadu ,gadu o amerykańskim prawie a puki co żyjemy w Polsce.
Kiedyś żyłem w Stanach a dokładnie w Texasie,więc pewne absurdy prawne nadal i tam obowiązują.Czego najlepszym dowodem jest kara śmierci za kradzież konia (prawo nie zmieniane od chwili jego wprowadzenia). :ups:
A wracając do sedna wątku to chciałbym zobaczyć te niderlandzkie talary. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 19:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego zdzicho
Cytuj:
Dyskusja schodzi na manowce

dawno zeszła...
Cytuj:
Jest przecież na tym forum i nie tylko wielu wspaniałych ludzi.Pracują razem z archeologami,dbają o zapomniane cmentarze i zagubione mogiły,tworzą prywatne muzea i izby pamięci.Informują o znaleziskach i przekazują je do muzeów.Ratują zabytki często za własną kasę.Ile fantastycznych publikacji jest autorstwa naszych forumowych kolegów.

chwała im za to...
Cytuj:
A ci,którzy takie obywatelskie,patriotyczne postawy wyśmiewają i kpią,to margines próbujący w ten sposób usprawiedliwiać
swoje zachowanie.Innych nazywają głupimi Polaczkami,a sami Ojczyznę maja w d...

tych należy potępić...

To teraz,mam taką nadzieje,chyba nie ma sensu kontynuowania tego wątku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 20:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lipek napisał(a):
A Ty na wszystkie przedmioty w domu masz paragon/fakturkę? :zb Nie? Oj, to zapewne pochodzą z nieprawego źródła :cop

Rzecz jasna nie. Ale przecież kolega jest prawnikiem i wie doskonale, że pochodzenie tego typu obiektów winno być należycie udokumentowane, bo wymigiwanie się giełdą staroci już nie zawsze działa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 22:57 
Kapitan
Kapitan

banicjusz napisał(a):
P.S.
banicjusz napisał(a):

:usta

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]