Teraz jest niedziela, 4 stycznia 2026, 00:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 200 pocisków w skupie złomu
PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 23:00 
Pułkownik
Pułkownik

Kilka lat wstecz kiedy na złomie szło dobrze zarobić przy niskich kosztach własnych miałem swój skup złomu to conieco wiem. Na skupie złomu nie wolno przyjmować przedmiotów pochodzenia wojskowego typu łuski,pociski itp. Odbieraniem tego typu odpadów zajmują się wyspecjalizowane firmy a nie pierwszy lepszy skup za rogiem. Druga sprawa ,jeśli w hucie kontroler stwierdzi że znajdują się przedmioty pochodzenia wojskowego czy nawet butle gazowe choćby puste to cofają transport i płaci się dużą karę,kiedyś było to 60.000 PLN . W każdym kontrakcie z hutą podpisuje się deklarację że w dostarczanym złomie nie będzie żadnych przedmiotów pochodzenia wojskowego ,żadnych zbiorników zamkniętych oraz materiałów niebezpiecznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 23:45 
Specjalista
Specjalista

karabin napisał(a):
Na skupie złomu nie wolno przyjmować przedmiotów pochodzenia wojskowego typu łuski,pociski itp.

Z tym "wolno, nie wolno" to jak widać na poniższych fotkach bywa różnie (fotki od kolegi Kojak).
To co tam leży, to po mojemu same "wojo" przywiozło na skup - łuski amunicji typowo wojskowej,
a poligonów u nas żadnych nie ma.
Z kolei z drugiej strony, spotykałem już skupy złomu (np. na mierzei wiślanej) które były tak "uczulone"
na militaria - iż pracownicy w/w mogli by robić za speców od ID na forum - żaden fragment amunicji im
nie umknął... i właściwie nic nie chcieli przyjmować.
Po mojemu to wszystko przechodzi - do pierwszej kary finansowej :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 00:16 
Generał Broni
Generał Broni

Trochę jest tak jak mówi karabin, a trochę nie. Jak robiliśmy pod Częstochową rozminowanie, to zaręczam, bardzo mało złomu pochodzenia cywilnego wyłaziło nam na działkach, a skup wszystko brał bez najmniejszego problemu. Trwało to ładnych parę miesięcy, więc jak miałyby być jakieś problemy z kontrolą tego złomu u odbiorcy, to na pewno odbiłoby się to czkawką w przeciągu miesiąca. Wynika z tego, że są odbiorcy, którzy mają takie zalecenia w nosie oraz tacy, co dmuchają na zimne. Z tego co wiem, złom jadący na eksport podlega najbardziej restrykcyjnej selekcji, z polskimi hutami bywa różnie. Ja nie mam najmniejszych problemów ze sprzedażą odłamków, łusek itp. badziewia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 15:58 
Pułkownik
Pułkownik

Voucur napisał(a):
Trochę jest tak jak mówi karabin, a trochę nie. Jak robiliśmy pod Częstochową rozminowanie, to zaręczam, bardzo mało złomu pochodzenia cywilnego wyłaziło nam na działkach, a skup wszystko brał bez najmniejszego problemu. Trwało to ładnych parę miesięcy, więc jak miałyby być jakieś problemy z kontrolą tego złomu u odbiorcy, to na pewno odbiłoby się to czkawką w przeciągu miesiąca. Wynika z tego, że są odbiorcy, którzy mają takie zalecenia w nosie oraz tacy, co dmuchają na zimne. Z tego co wiem, złom jadący na eksport podlega najbardziej restrykcyjnej selekcji, z polskimi hutami bywa różnie. Ja nie mam najmniejszych problemów ze sprzedażą odłamków, łusek itp. badziewia.

Wszystko tak jak mówisz Vouku:),ale złom z ,,Twojego,, skupu pod Częstochową uprzednio trafia do zakładu o nazwie ,,ScrapenaS.A.,, w Herbach ,poniekąd jednego z największych w kraju.Tam przy odbiorze nie szperają za mocno i prawie wszystko przejdzie,procentomistrz dostaje ,,na lepsze,, i pewne rzeczy umykają jego uwadze.Dopiero w Herbach zaczyna się sortowanie,rozdrabnianie ,prasowanie i potem załadunek na wagony i do huty. Tak że do huty od małego skupu droga daleka.Sam muszę przyznać że nie wyganiałem ludzi z fantami ze skupu,zresztą fotki widziałeś kiedyś:)
Poza tym jak Loslau prawi,wszystko do pierwszej kary finansowej.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 maja 2013, 20:02 
Specjalista
Specjalista

I tak to jest w naszym kraju.Prawo nie pozwala,ale kto by się tam prawem przejmował.A skończyć się może tak: http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-h ... nId,214400

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 maja 2013, 21:33 
Pułkownik
Pułkownik

No właśnie, taki to może mieć koniec. Przypomniała mi się sytuacja która miała miejsce w Lublińcu kilka wiosen wstecz na jednym z tamtejszych skupów. Tam lumpy zakuwali pociski w pralkach,beczkach czy innych klamotach w których szło ukryć śmiercionośny towar. Nie potrafię tylko pojąć jak dla kilku kwachów można ryzykować ludzkie życie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 maja 2013, 23:40 
Generał Broni
Generał Broni

...tym bardziej że jeśli chodziło im o wagę, to mogli zakuć równie dobrze bloczek betonowy albo głaz z pola - tak czy siak oszustwo ale nie z tragicznym skutkiem dla innych.

Zdzicho, to nie tak że prawo nie pozwala - to o czym mówi karabin to są wewnętrzne przepisy przedsiębiorstw, nie mające nic wspólnego z ustawami czy rozporządzeniami. Zresztą złom pochodzenia wojskowego też jedzie do huty, tylko jak złomuje sam MON, to raczej nie odbywa się to "na gębę". Tak samo jak myśmy w Blachowni złomowali odłamki,to też nie było "na gębę", bo to sprzedawała nasza firma saperska a nie Mietek ze Stefanem. Jakby miały być z tego tytułu problemy, to by nikt nie kupił ani wiaderka tego towaru, bo tam nie chodziło o ilości, typu 100 kg, które się "wymiesza" w kontenerze, myśmy nieraz sami zapełniali cały kontener.

Zresztą nie przesadzajmy, płaski jak naleśnik odłamek pocisku nie jest niczym niebezpiecznym i takie rzeczy nawet w przewrażliwionym skupie na Mierzei brali, Loslau świadkiem ;) inna sprawa że nie brali denek łusek stalowych, ale... nie wzięli ich tu, to wzięli gdzie indziej. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 01:37 
Pułkownik
Pułkownik

Dla nas to wszystko jasne bo jako takie większe lub mniejsze obycie z tematem mamy i wiemy co można a czego nie,gorzej jak za taki ,,biznes,, zabiera się kompletny laik amator. Tu włosy dęba stają i ciary idą po plecach,niedoszkolona pracownica i pseudo-saper debil
http://www.policja.pl/palm/pol/1/24412/ ... _pila.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 10:28 
Generał Broni
Generał Broni

Szczerze? Jakbym obejrzał te kontrowersyjne znaleziska, dopiero mógłbym się wypowiadać na temat realnego zagrożenia, jakie spowodował ów osobnik. Oczywiście sam fakt odrąbywania zapalników siekierą i odcinania piłą pozostawiam bez komentarza, bo to przykład selekcji naturalnej wśród gatunku homo sapiens. Natomiast wypowiedź "wojskowych znawców" o pociskach moździerzowych kalibru 105 mm jest dowodem na to, że owi znawcy sami niekoniecznie znają się na rzeczy. Trochę robię w tej branży i śmiem stwierdzić, że jak ktoś nawet jest dowódcą patrolu saperskiego, to nie przeszkadza mu to być jednocześnie dyletantem.

Problemem jest kompletna nieznajomość tematu przez osoby, które mogą mieć styczność z podobnymi materiałami w czasie pełnienia swoich obowiązków i pracy zawodowej. Mowa tu zarówno o pracownikach skupów złomu, kierownikach budów, itd. Swego czasu firma Jakusz prowadziła kursy szkolące w tego typu tematyce - chętnych jakoś nie było, a potem takie "kwiatki" pojawiają się w mediach. Kolejnym problemem jest brak umiejętności realnej oceny zagrożenia przez osoby powołane do takich czynności. Dochodzi potem do takich kuriozów, że z powodu leżącego przy drodze krajowej pocisku moździerzowego bez zapalnika zamyka się ową drogę na kilka godzin. Chyba nie muszę mówić, ile taka operacja kosztuje zarówno nas podatników, jak i przedsiębiorców. Wszystko z powodu czegoś, co nie stanowiło bezpośredniego zagrożenia. Gdzie indziej zaś realne zagrożenie jest niedostrzegane lub lekceważone. A wszystko to wynik rażących braków w edukacji osób zarówno mających styczność z przedmiotami niebezpiecznymi, jak i powołanymi do ich zabezpieczania i neutralizacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 21:40 
Pułkownik
Pułkownik

Do ,,szczegółów,, w mediach (kalibry,typy) nie przywiązuję nigdy zbytniej uwagi bo wiadomo jak z pismakami sprawy się maja. Mnie przeraziła metoda demontażu w tym zdarzeniu. Co do reszty absolutna racja. Swoją drogą ciekawi mnie kto w Krakowie wydał decyzję o ewakuacji tylu osób w związku z ujawnieniem ,,lotek,, w paczce:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 01:17 
Generał Broni
Generał Broni

"U nas" też jeden dziadek swego czasu odcinał zapalniki siekierą, tyle że w jego przypadku selekcja naturalna zadziałała. Ten z artykułu albo miał więcej szczęścia, a może nie była to amunicja bojowa (na poligonach różnie bywa, czasem trochę się wala amunicji ćwiczebnej, z wyglądu podobnej do bojowej). Bez fot trudno orzec. Kretynizm osobnika i pracownicy skupu jednak nie podlega dyskusji.

Jakby za te nieuzasadnione ewakuacje przyszło płacić z własnej kieszeni, to by tyle ich nie zarządzano. Mam na myśli oczywiście ewidentne przypadku w postaci "lotek", pustych korpusów pocisków, itp.

Raz na zgłoszeniu w pracy gadałem z takim policyjnym "pirotechnikiem". Przynajmniej sam przyznał, że się na tym nie zna, kazali mu iść "zrobić pirotechnika", kurs trwał... 2 godziny, wynudził się, podbili mu kwita i tak stał się pirotechnikiem na komendę powiatową. Żenua.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]