Obojętnie zabytek, czy zabytek archeo, USTAWA z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, jest enigmatyczna, restrykcyjna i jednym słowem do ... :dupa
Cytuj:
Art. 3 pkt 1. Zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową.
Taką definicję, jeżeli w ogóle to można nazwać definicją, rzeczywiście można napisać tylko w interesie społecznym, bez poszanowania prawa własności.
Jeżeli w moim mieszkaniu, na ścianie wisi portret mojego przodka namalowany przez znanego malarza, to co do tego ma interes społeczny :que
Niby nic, ale w przypadku kradzieży tego zabytkowego portretu i zgłoszeniu na policję, to zgodnie z Art. 110...w imię interesu społecznego mogę być ukarany.
Cytuj:
Art. 110 pkt 1. Kto będąc właścicielem lub posiadaczem zabytku nie zabezpieczył go w należyty sposób przed uszkodzeniem, zniszczeniem, zaginięciem lub kradzieżą, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Art. 110 pkt 2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w ust. 1 można orzec nawiązkę do wysokości dwudziestokrotnego minimalnego wynagrodzenia na wskazany cel społeczny związany z opieką nad zabytkami.
Cytuj:
Art. 3 pkt 4. Zabytek archeologiczny - zabytek nieruchomy, będący powierzchniową, podziemną lub podwodną pozostałością egzystencji i działalności człowieka, złożoną z nawarstwień kulturowych i znajdujących się w nich wytworów bądź ich śladów albo zabytek ruchomy, będący tym wytworem.
...nie są określone żadne granice czasowe i inne, więc, praktycznie wszystko może być zabytkiem archeologicznym, w zależności od intencji opiniującego, czy zapotrzebowania (społecznego :) ).
Cytuj:
Art. 35 pkt 1. Przedmioty będące zabytkami archeologicznymi odkrytymi, przypadkowo znalezionymi albo pozyskanymi w wyniku badań archeologicznych, stanowią własność Skarbu Państwa.