Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 16:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ostatni Sprawiedliwy czyli Troncik w Wyborczej
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 12:17 
Moderator
Moderator

C.K. Dezerterow nie widział ? przawdziwy von Nogay to byla menda niezgorsza, wiec forumowy tez musi chcac nie chcac trzymac fason :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 12:36 
Generał Broni
Generał Broni

Argo napisał(a):
Jak dla mnie ten artykuł to kolejny powód zeby trzymać sie od wszelkich archeo i współpracy z nimi możliwie daleko.

Ja bym to nawet rozwinął: nie tylko od archeo, ale od wszystkich urzędów, urzędników i tej całej zasmarkanej biurokracji :666 bo w znakomitej większości przypadków - nic dobrego z tego nie wynika.

Rozwinąłeś wystarczająco. Zaraz się pojawi polityka, więc na tym stop.
Renald

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 15:28 
Szeregowy
Szeregowy

Jacek napisał(a):
Mnie ciekawi jaka teza zawarta jest w artykule ?
Co autorka chciała powiedzieć lub udowodnić ?
Pomijam oczywistą bzdurę jakoby Saper był jedynym, który wspomaga archeologów i polskie muzea.
Jeżeli jednak dobrze zrozumiałem to Artur jest "białym krukiem" w środowisku szkodników.
Tak postawiona teza tej publikacji stawia nas wszystkich w bardzo złym świetle.
Nie wierzę, że taki cel przyświecał Saperowi gdy pozował do zdjęcia.
Uważam, że został zrobiony w balona a my wraz z nim.
Zapewne zabierze głos w dyskusji :666

Dzień dobry, nazywam się Anna Malinowska i jestem autorką tekstu o Arturze Tronciku. W publikacji nie jest zawarta żadna teza i niczego nie zamierzałam nim udowodnić. Tekst jest moim indywidualnym spojrzeniem na dokonania Artura Troncika, które obserwuje od lat. Poza tym, Troncik jest jedyną znaną mi osobą, która swoje zainteresowania połączyła z pracą i założyła firmę, która stale współpracuje z archeologami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 16:45 
Weteran
Weteran

Szanowna Pani Redaktor,
rzadko zdarza się, żeby przedstawiciel prasy raczył tłumaczyć nam prostaczkom co i dlaczego napisał - jestem pod wrażeniem. Wystarczy jednak już tych uprzejmości. Nie interesują mnie powody apoteozy sapera - to raczej sprawa dla socjologów gdyby nie to, że przy tej okazji, niejako dla kontrastu, reszta środowiska przedstawiona została w sposób niekoniecznie odpowiadający prawdzie. Taki konwencja, jak słusznie zauważył Lipek, bardziej pasuje tekstom hagiograficznym, gdzie przyszły święty musi przejść trudną drogę pełną niebezpieczeństw i wyrzeczeń pozwalającą na jego kanonizację. Czy gdyby okazało się, że podobnych jemu jest więcej to jego męczeństwo miałoby mniejszą wartość? Nie wiem. Natomiast wydaje mi się, że taki styl pisania, może przynieść środowisku poszukiwaczy - z którego wywodzi się i od którego Artur nigdy się odżegnywał - jedynie szkodę.
PS. Tak już na marginesie: sprawdzenie czy w Nowej Cerekwi kopał z archeologami saper czy też kilkunastoosobowa grupa detektorystów wśród których był również saper wymaga wpisania w google zaledwie trzech słów ...
pozdrawiam - niepokorny atylla

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 17:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jeśli tekst nie jest wywiadem, to raczej nie mamy wpływu na to, o czym piszę dziennikarz.

autorka napisał(a):
Dzień dobry, nazywam się Anna Malinowska i jestem autorką tekstu o Arturze Tronciku. W publikacji nie jest zawarta żadna teza i niczego nie zamierzałam nim udowodnić.

To w jakim celu powstał tak kontrastowy tekst o poszukiwaczach, w którym zawarta jest tak tendencyjna i niesprawiedliwa opinia?

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 17:49 
Podporucznik
Podporucznik

Atylla chylę czoła i popieram :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 18:11 
Podporucznik
Podporucznik

Pani Aniu

W pełni się podpisuje pod tym co napisał kolega Atylla. Poza tym chciałbym żeby Pani przejrzała sobie to forum i zobaczyła co ludzie przekazują odpowiednim instytucjom pomimo pewnego ryzyka (przykład Artura). Ja osobiście przekazałem nie jeden przedmiot do odpowiedniego muzeum nawet się tym nie chwaląc bo i po co. Wielu poszukiwaczy ma dobre intencje i chcieliby współpracować z odpowiednimi "służbami" - w tym momencie chyba najlepsze określenie archeo. Wielu z nas w brew pozorom współpracuje nie oczekując niczego a jeszcze więcej by pewnie chciała pójść zobaczyć jak to wygląda i pomóc. Pisząc ten artykuł wyniosła Pani Artura na piedestały ale tylko jego. Owszem nie przeczę należy mu się ale są też inni których Pani wdeptała w ziemię a odwalają czarną robotę pod okiem naszego "archeobetonu" który nawet nie wspomni że korzystał z naszej pomocy przypisując wszystko sobie (dlaczego mnie to nie dziwi). Zastanawiała się Pani nad tym jaki skutek będzie miało napisanie zdania : "Po jednej stronie - państwowa, niedoinwestowana archeologia. Po drugiej - cwani poszukiwacze kosztowności i czarny rynek." ????. Czy zastanowiła się Pani nad tym ilu poszukiwaczy a ilu "państwowych" archeologów ma "dostęp" do czarnego rynku ??? Myślę że nie.
Nie ukrywam że jakbym nie znał Artura to uznał bym ten artykuł za prowokację opłaconą przez odpowiednie "służby". Prowokację która miała na celu lekko zatuszować to jakich błaznów zrobili z siebie urzędnicy ze znanego muzeum oraz pismacy z pewnego tematycznego pisma (w którym w jednym numerze wyzwali Sapera od złodziei a w drugim numerze Artura Troncika uznali za wielkiego wręcz bohatera bo znalazł skarb z Czermna - a jest to jedna i ta sama osoba :) ), a po drugie prowokację która miała na celu przedstawienie poszukiwaczy jako rabusiów handlujących "naszym dziedzictwem kulturowym". Tak na prawdę to chyba trzeba sobie zadać pytanie czyje jest to dziedzictwo. Nas jako obywateli czy odpowiednich "służb" - czytaj WKZ i archeo.
Powiem szczerze nie popisała się Pani tym artykułem i nie ukrywam że czekam na obszerniejszy artykuł w którym się Pani wykaże i pokaże w nim fakty a nie bajki i mity. Tylko najpierw niech Pani się rozejrzy w temacie co i jak a potem cokolwiek pisze.

Serdecznie pozdrawiam

sas

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 18:42 
Generał Broni
Generał Broni

Polecam dla Pani redaktor :

viewtopic.php?f=29&t=125247&hilit=lunula

Daleko nie trzeba szukać. To jeden z WIELU przykładów... A znalezisko godne "czarnego rynku..."
A w zamian Nasz Kolega został wrzucony przez Panią do jednego wora z szabrownikami po przeciwnej stronie "jedynego sprawiedliwego"....
A to nie odosobniony przypadek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 18:53 
Generał Broni
Generał Broni

Proponuję aby w tym wątku powstała galeria protokołów przekazań jakie zastały dokonane przez poszukiwaczy tego forum na rzecz muzeów.
Może to zadziała na wyobraźnię pani redaktor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 19:17 
Moderator
Moderator

Taktyk napisał(a):
To w jakim celu powstał tak kontrastowy tekst o poszukiwaczach, w którym zawarta jest tak tendencyjna i niesprawiedliwa opinia

O naiwni ...po co powstał ? wierszowka raz, pogon za sensacją ( czarny rynek , rabusie itp bzdety) to dwa, a trzy to niewykluczam inspiracji czynników archeobetonu przy powstaniu artykułu.
Faktycznie, gdybym Sapera nie znał osobiscie i naprawde już kupe lat to bym sie naprawde powaznie zastanawiał co to za piiiiiiiiiiiiiiiiiiii jest opisany w tym artykule.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 19:21 
Moderator
Moderator

dago2 napisał(a):
Proponuję aby w tym wątku powstała galeria protokołów przekazań jakie zastały dokonane przez poszukiwaczy tego forum na rzecz muzeów.
Może to zadziała na wyobraźnię pani redaktor.
Zaraz, zaraz Dago... chcesz abyśmy dowiedli Pani Redaktor, że nie jesteśmy bandytami? Że kol. Saper nie jest jedyny? My mamy to zrobić?
Zamiast galerii protokołów proponuję inną lekturę:

Karta etyczna polskich mediów
Dziennikarze, wydawcy, producenci i nadawcy szanując niezbywalne prawo człowieka do prawdy,
kierując się zasadą dobra wspólnego, świadomi roli mediów w życiu człowieka i społeczeństwa obywatelskiego,
przyjmują tę Kartę oraz deklarują, że w swojej pracy kierować się będą następującymi zasadami:
Zasadą prawdy - co znaczy, że dziennikarze, producenci, wydawcy i nadawcy dokładają wszelkich starań, aby przekazywane informacje były zgodne z prawdą, sumienne i bez zniekształceń relacjonujące fakty w ich właściwym kontekście, a w razie rozpowszechnienia błędnej informacji niezwłocznie dokonują sprostowania.
Zasadą obiektywizmu - co znaczy, że autor przedstawia rzeczywistość niezależnie od swoich poglądów, rzetelnie relacjonuje różne punkty widzenia.
Zasadą oddzielania informacji od komentarza - co znaczy, że wypowiedź ma umożliwić odróżnienie faktów od opinii i poglądów.
Zasadą uczciwości - to znaczy działanie w zgodzie z własnym sumieniem i dobrem odbiorcy, nieuleganie wpływom, nieprzekupność, odmowa działania niezgodnego z przekonaniami.
Zasadą szacunku i tolerancji - czyli poszanowania ludzkiej godności, praw, dóbr osobistych, a szczególnie prywatności i dobrego imienia.
Zasadą pierwszeństwa dobra odbiorcy - co znaczy, że podstawowe prawa czytelników, widzów i słuchaczy są nadrzędne wobec redakcji, dziennikarzy, wydawców, producentów i nadawców.
Zasadą wolności i odpowiedzialności - co znaczy, że wolność mediów nakłada na dziennikarzy, wydawców, producentów, nadawców odpowiedzialność za treść i formę przekazu oraz wynikające z nich konsekwencje.

Jeśli Pani Redaktor zechce napisać kolejny, tym razem bezstronny artykuł, wówczas oczywiście pomożemy. Ale póki co, Pani Redaktor nie dostrzega problemu...
Choć oczywiście należy docenić, że zechciała zabrać głos w tym wątku: obecnie rzadki w zawodzie dziennikarza przejaw odwagi cywilnej. To napawa nadzieją, że Pani Redaktor zauważy niestosowność swojego tekstu.

PS. Jestem bardzo ciekaw, czy kol. Saper widział ten tekst przed wydaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 19:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Może tu chodzi o sztuczne nagłośnienie i postawieniu nas w złym świetle w celu zmiany prawa na bardziej restrykcyjne i dające większe uprawnienia archeologom? Taka myśl mi się nasuwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 19:37 
Generał Broni
Generał Broni

autorka napisał(a):
...W publikacji nie jest zawarta żadna teza i niczego nie zamierzałam nim udowodnić. Tekst jest moim indywidualnym spojrzeniem na dokonania Artura Troncika, które obserwuje od lat. Poza tym, Troncik jest jedyną znaną mi osobą, która swoje zainteresowania połączyła z pracą i założyła firmę, która stale współpracuje z archeologami.

Co świadczy, według mnie, o Pani dyletanckim i płytkim podejściu do tematu, ponieważ przy całym szacunku dla sapera, jest on tylko małą częścią ogromnego środowiska. W ten sposób chcąc czy nie uraziła Pani wiele osób, poszukiwaczy zaangażowanych w przekazywanie cennych znalezisk.

PS. Jeśli ten tekst nie miał czegokolwiek udowadniać to sugeruję bardziej się przyłożyć do pisania.

Ostatnio edytowano środa, 26 marca 2014, 19:49 przez emil, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 19:39 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Trochę z zażenowaniem przeczytałem artykuł. Poczułem się urażony, zresztą jak wielu świadomych poszukiwaczy. Jestem z Warmińsko-Mazurskiego Stowarzyszenia Historyczno-Kolekcjonerskiego, które od wielu lat współpracuje z WUOZ w Olsztynie oraz WUOZ w Toruniu. Ciężko byłoby mi zliczyć wszystkie artefakty, które w tym czasie trafiły do wyżej wymienionych urzędów. Jako Stowarzyszenie często bierzemy udział w badaniach archeologicznych, jako wolontariusze. Nie proszę o gloryfikowanie naszych dokonań, ale proszę nie obrzucajcie nas błotem bo na to nie zasługujemy!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 19:46 
Podporucznik
Podporucznik

Najgorsze w tym wszystkim jest to że nasze zdanie i tak zostanie tylko między nami bo ile osób spoza forum jeszcze to przeczyta, może jakaś garstka co i tak niczego nie zmieni. Datego najlepiej swoje robić dalej i ol...ać takie artykuły.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]