Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 09:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przywróćmy blaski orderowi Virtuti Militari
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 13:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wiem o co Ci chodzi . Też nie jestem zwolennikiem komuny ale nikt mi nie powie że 600 tys. żołnierzy Armii Czerwonej to sami barbarzyńcy . Co roku jestem na cmentarzu Bródnowskim i widzę jak bardzo dużo ludzi zapala znicze na grobach żołnierzy radzieckich .Wiadomo że w każdej społeczności są różni ludzie ale nie wszyscy są jednakowi . Powtarzam historii nikt nie zmieni . Takich miejsc np. w Warszawie jest więcej . I co ? Zaorać , przenieść do lasu z dala od miasta . To z czego się młodzi będą uczyć historii . I zaznaczam że też jestem przeciwny żeby np. Lenin mi stał pod domem ale nie przesadzajmy
http://nimoz.pl/upload/wydawnictwa/cenn ... awione.pdf
Cytat ze strony z linku jest dla mnie :1
Cmentarze wojenne zawsze są
miejscami przypominającymi o okrut
-
nych czasach, o śmierci i cierpieniu
wielu ludzi. Warszawskie nekropolie
upamiętniają wojnę wciąż obecną
w pamięci, znaną z doświadczenia
własnego lub rodziców i dziadków.
Nie może zatem dziwić, że zdarzają
się spontaniczne akty wrogości, dewa
stacji i bezczeszczenia tych miejsc.
W ostatnich latach nienawiść jednak
słabnie, a zastępuje ją refleksja nad
złem, jakim jest każda wojna. W tych
mogiłach nie spoczywają władcy ani
przywódcy, próżno tam szukać wysoko
postawionych urzędników państwo
wych, trudno nawet o generałów. Na
cmentarzach wojennych leżą w więk
szości ludzie, którym tak samo jak
naszym przodkom przewrócono świat
do góry nogami, zmarnowano mło
dość, zabrano bliskich, przekreślono
życiowe plany, ludzie, którzy stracili
życie z dala od rodzinnego domu,
zaginęli bez wieści i zostali pochowani
na obcej ziemi. Ta świadomość całkowi
cie zmienia nasze postrzeganie „obcych”
czy „wrogich” żołnierzy. Warto zatem
zapalić znicz poległemu obcokrajow
cowi, zadbać o godność
miejsca spo
czynku i mieć nadzieję, że zawsze znaj
dzie się ktoś, kto zadba o groby naszych
rodaków na cmentarzach wojennych poza
granicami Polski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 13:21 
Specjalista
Specjalista

To jest właśnie wybiórcze traktowanie historii.Lipek Jakie czasy takie "braterstwo broni"Gdyby nie to "braterstwo",to ziem zachodnich byśmy nie uzyskali/Amerykanom to wisiało,a Brytyjczycy byli przeciw/a w sprawie ziem wschodnich nikt z zachodnich"sojuszników"nie miał zamiaru narażać się ZSRR.I mielibyśmy takie kadłubowe państewko.Chichot historii polega na tym,ze Zieloną Górę zawdzięczamy Stalinowi :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 14:03 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
To jest właśnie wybiórcze traktowanie historii.Lipek Jakie czasy takie "braterstwo broni"Gdyby nie to "braterstwo",to ziem zachodnich byśmy nie uzyskali/Amerykanom to wisiało,a Brytyjczycy byli przeciw/a w sprawie ziem wschodnich nikt z zachodnich"sojuszników"nie miał zamiaru narażać się ZSRR.I mielibyśmy takie kadłubowe państewko.Chichot historii polega na tym,ze Zieloną Górę zawdzięczamy Stalinowi :666

Stalinowi "zawdzięczamy" też 17.09.39 o czym zwolennicy "braterstwa broni" zazwyczaj zapominają. A to była ta sama Armia Czerwona i ten sam Stalin. I nie próbuj zrzucać winy na zachodnich Aliantów, bo to nie oni wywołali wojnę tylko Niemcy wraz z ZSRR.
Z mojej strony to wszystko :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 14:11 
Specjalista
Specjalista

Co nie zmienia faktu,ze gdyby nie Stalin,to zamiast Zielonej Góry by był Grünberg in Schlesien.
W tego ping-ponga mogę długo.W historii nic nie jest czarne lub białe :zdr
Aha,w 2010 we Francji w Montpellier postawili pomnik Lenina i Mao też :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 14:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przecież nikt tu nie próbuje Stalina czy jakiegoś innego sukinsyna wystawić na piedestał :ups: Dyskusja jest o historii Polski a już zmienić się jej nie da . Jeśli mój dziadek został zastrzelony pod Ścianą Śmierci w Auschwitz-Birkenau to co ? .Mam wszystkich Niemców nienawidzić . Jeśli mojego ojca ,babcię i ojca siostrę ruscy wywieźli pod granicę z Mongolią w 1939 .To mam mieć awersję do Rosjan . Wszyscy szczęśliwie wrócili dopiero w 1946 roku . Ciekawostką jest to że prawnuczka mojego dziadka, dwa lata temu wyszła za mąż za Niemca . Kapitalny młody człowiek :1 . Mam mu urwać głowę ? Za bitwę pod Grunwaldem ? Czy za ? ....... bo sam nie wiem za co ? To wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie . Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 15:37 
Porucznik
Porucznik

zdzicho napisał(a):
Aha,w 2010 we Francji w Montpellier postawili pomnik Lenina i Mao też :666

To super, też postawmy, najlepiej obok Hitlera i Pol Pota. Ten sam kaliber.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: zypomnie
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 16:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pozwolę sobie przypomnieć kolegom co jest tematem tego wątku.
Order Virtuti Militari (Męstwu wojskowemu – (cnocie) dzielności żołnierskiej) nadawać się powinno za wybitne zasługi bojowe w obronie Ojczyzny. Chodzi o odebranie orderu tym, którzy podnieśli broń na Polaków walczących z okupantem sowieckim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 17:25 
Specjalista
Specjalista

Znam taki przypadek.Ojciec kolegi zaraz po powrocie z robót przymusowych w Niemczech trafił z poboru do LWP. Miał
pecha,nikt go o zgodę nie pytał,bo jego jednostkę wcielono do KBW i wysłano do walki z UPA.Został ciężko ranny.Wyzdrowiał,ale na tym zakończył karierę wojskową.Z czasem przyznano mu status kombatanta.W nowej rzeczywistości temu staremu już człowiekowi 2 lata przed śmiercią odebrano status kombatanta,bo "uczestniczył w aparacie represji komunistycznej".Jaki ten człowiek miał wpływ na to gdzie odbywał służbę wojskową?Do niego strzelali,to i on strzelał.Może lepiej było nie strzelać i pozwolić UPA na wyrżnięcie reszty Polaków w pd-wsch.Polsce?
Co do Orlika.Zabijał nie tylko funkcjonariuszy NKWD i UB,ale również żołnierzy i milicjantów.To była wojna domowa.On i jego ludzie strzelali,to nic dziwnego,ze i do niego strzelali.Byli tam i saperzy z 1DP,żołnierze KBW i milicjanci.Nie powinni strzelać do Orlika?Powinni dać się zabić,albo zdezerterować i dostać kulkę za dezercję?To byli zwykli żołnierze i milicjanci w stopniach szeregowi,st.szeregowy i kapral.Nie oni podejmowali decyzje.
Tak jak ojcu mego kolegi,tak i tym starcom,albo nieboszczykom będziecie wyrywać odznaczenia?Żenujące

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 18:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Piotr napisał(a):
Cytuj:
do Pana Prezydenta

:usta
Kolejna akcja grzebania w trupach, zamiast tworzenia czegoś przydatnego dla żyjących.

Nic dodać , nic ująć . Jak widać niektórzy chcą zaistnieć i w ten sposób .Zastanówcie się tylko ,.. może potem pojawi się ktoś kto będzie chciał osądzić Wasze czyny :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 18:26 
Moderator
Moderator

Sprawę medali i orderów należało (podobnie jak wiele innych) załatwić w latach dziewięćdziesiątych. Kiedy ci, którym faktycznie to wyróżnienie się nie należało żyli i byli jeszcze w pełni sił. A przede wszystkim żyły ofiary tych kreatur. I to ci ludzie mieli moralne prawo zażądać takiego symbolicznego zadośćuczynienia. Ale wówczas mało kto chciał się za te sprawy brać. Za to absolutna większość społeczeństwa żywo interesowała się kiełbasą i samochodami z Niemiec.
Teraz dziatwa od fejsbuka, oszana i różowych światełek na Moście Poniatowskiego będzie rozliczać przeszłość? A na jakiej podstawie, według jakich kryteriów? Może tradycyjnie, w oparciu o ubeckie dokumenty?
Za późno. To już, parszywa bo parszywa, ale historia.

zdzicho napisał(a):
Co nie zmienia faktu,ze gdyby nie Stalin,to zamiast Zielonej Góry by był Grünberg in Schlesien.
...a Lviv nazywałby się Lwów. Widzisz w tym coś niewłaściwego? Bo ja uważam za niewłaściwy stan obecny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 18:27 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...fakt, po co się grzebać w przeszłości, naszą przyszłością są polskie obozy koncentracyjne i polskie SS.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 18:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Za późno. To już, parszywa bo parszywa, ale historia.

To powinna być puenta całej dyskusji . Miałem więcej nie pisać w tym temacie ale nie wytrzymałem (już taki jestem) :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 19:02 
Specjalista
Specjalista

Ech Renald nie przypominam sobie aby w Jałcie nasi "sojusznicy" upominali się o Wilno i Lwów.
A Anglicy forsowali polską granicę zachodnią na Odrze i Nysie Kłodzkiej.Dzięki Stalinowi jest na Nysie Łużyckiej
A czy stan obecny jest właściwy?Myślę,ze dla milionów Polaków,którzy się na Ziemiach Zachodnich i Północnych urodzili pewnie tak.Chociaż dla moich bliskich nie było piękniejszego miejsca na ziemi niż Truskawiec.
Dla Litwinów i Białorusinów stan obecny jest właściwy,dla Ukraińców pewnie też chociaż niektórzy marzą o Lublinie,Czesi z chęcią by wzięli Cieszyn i Kłodzko,dla Niemców pewnie stan obecny jest niewłaściwy.Lepiej tych upiorów nie budzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 20:21 
Moderator
Moderator

"Dzięki Stalinowi"... Zlituj się Zdzicho i ujmij to inaczej. Niczego temu sukinsynowi nie zawdzięczamy. Polska została przesunięta ("jak wagon kolejowy" - mówiło się kiedyś) na Zachód tracąc 1/3 terytorium, wyłącznie z przyczyn geopolitycznych i Polacy nie byli w tej rozgrywce podmiotem. Nikt się z nami nie liczył, bo i dlaczego miałby się liczyć?

PS. Zapewniam Cię Zdzicho, że Czesi mają Cieszyn i Kłodzko bardzo, bardzo głęboko w d... To nowoczesne, europejskie społeczeństwo, które w przeszłości przestało się babrać po Białej Górze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 20:29 
Kapitan
Kapitan

Renald napisał(a):
"Dzięki Stalinowi"... Zlituj się Zdzicho i ujmij to inaczej. Niczego temu sukinsynowi nie zawdzięczamy. Polska została przesunięta ("jak wagon kolejowy" - mówiło się kiedyś) na Zachód tracąc 1/3 terytorium, wyłącznie z przyczyn geopolitycznych i Polacy nie byli w tej rozgrywce podmiotem. Nikt się z nami nie liczył, bo i dlaczego miałby się liczyć?

PS. Zapewniam Cię Zdzicho, że Czesi mają Cieszyn i Kłodzko bardzo, bardzo głęboko w d... To nowoczesne, europejskie społeczeństwo, które w przeszłości przestało się babrać po Białej Górze.

:1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1
Do póki mam dwie sprawne ręce zawsze się pod tym podpiszę!
A jak mi utną to podpiszę się nogami!
Historia historią a zbrodniarzy i morderców trzeba i należy karać i usuwać z pamięci! nieważne ile lat minęło!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]