Nietajenko napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
Należy skopiować dokładnie tą samą treść zapytania ,którą wysłał sulik , wejść na stronę ,którą podał do RPO i wkleić to w okienko treści.
A co wy chcecie tym osiągnąć?? Takim działaniem jedynie wkur... zdenerwujecie RPO, a sądziłem, że chcecie go mieć po swojej stronie zwłaszcza, że jego stanowisko jest względem poszukiwaczy przychylne. Albo podpisujecie się pod pismem kolegi
sulika albo redagujecie własne (może być w oparciu o sulikowe) ale na miły Bóg nie to samo. Impertynentów się odsyła, a nie załatwia ich sprawy.
Niestety kolego Nietajenko, ale odniosłem zupełnie inne wrażenie, Odpowiedź na moje pierwsze pismo do RPO, była zredagowana tak nieprzychylnie i ignorancko, że miałem brzydki podejrzenie, iż jej autor konsultował ją ze SNAP-em :-/
Pomimo tego dla RPO jesteśmy raczej obojętni. Ot pomniejsza sprawa z tysięcy spraw. Z własnego doświadczenia wiem, że pojedynczy obywatele są przez organy publiczne ignorowani nawet wtedy gdy przychodzą z poważnym i dobrze udokumentowanym problemem. W urzędniczej mentalności leży odmawianie i podejmowanie jak najmniejszych działań przy użyciu jak najmniejszych środków. Wynika to z prostej przyczyny - tak jest i bezpieczniej i wygodniej. Biurokratyczną machinę można poruszyć tylko masą - możesz mi wierzyć na słowo, mam obustronne doświadczenie ;)
Fajnie, że piszecie. Myślę jednak, że trzeba w tej chwili do RPO monitować o podjęcie ekspresowych działań ze względu na toczące się postępowania karne przeciw poszukiwaczom na podstawie znowelizowanego art. 109c. Jak chcecie pomóc to podrzućcie linki do artykułów dziennikarskich opisujących zatrzymania po 01.01.2018 r.
Sklecę jakiś wniosek w wolnej chwili.
Idealną opcją byłoby gdyby sami oskarżeni poszukiwacze zwrócili się do RPO o pomoc, mają ku temu najlepszy mandat (oskarżenie z art.109c).