Teraz jest niedziela, 13 lipca 2025, 18:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RPO: Obywatele zwracają uwagę na wątpliwości
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 12:33 
Moderator
Moderator

Aśka72 napisał(a):
To nie ma większego znaczenia czy pozamieniasz słowa czy nie . Można się bawić w taką kosmetykę albo nie. Ty nie musisz robić nic. Nie lubisz "denerwować"urzędników. A nie mając danych kolegi trudno byłoby napisać ,że podpisujesz się pod pismem kolegi sulik84 z forum p.s To by było dopiero dziwne. :)

Mylisz się bądź nie posiadasz umiejętności załatwiania spraw formalnych. Oczywiście, że nie podpiszesz się już pod pismem kolegi sulika bo pismo kolega sulik już wysłał (nie odczytałaś ironii). Swoim postem udzieliłem jedynie dobrej rady. Jeśli chcecie uzyskać przychylność RPO to impertynencją tego nie osiągniecie, a tym jest właśnie bezmyślne copy/paste. I nie ma tu nic do rzeczy co lubię a czego nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 12:47 
Plutonowy
Plutonowy

Nietajenko napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
Należy skopiować dokładnie tą samą treść zapytania ,którą wysłał sulik , wejść na stronę ,którą podał do RPO i wkleić to w okienko treści.

A co wy chcecie tym osiągnąć?? Takim działaniem jedynie wkur... zdenerwujecie RPO, a sądziłem, że chcecie go mieć po swojej stronie zwłaszcza, że jego stanowisko jest względem poszukiwaczy przychylne. Albo podpisujecie się pod pismem kolegi sulika albo redagujecie własne (może być w oparciu o sulikowe) ale na miły Bóg nie to samo. Impertynentów się odsyła, a nie załatwia ich sprawy.

Niestety kolego Nietajenko, ale odniosłem zupełnie inne wrażenie, Odpowiedź na moje pierwsze pismo do RPO, była zredagowana tak nieprzychylnie i ignorancko, że miałem brzydki podejrzenie, iż jej autor konsultował ją ze SNAP-em :-/

Pomimo tego dla RPO jesteśmy raczej obojętni. Ot pomniejsza sprawa z tysięcy spraw. Z własnego doświadczenia wiem, że pojedynczy obywatele są przez organy publiczne ignorowani nawet wtedy gdy przychodzą z poważnym i dobrze udokumentowanym problemem. W urzędniczej mentalności leży odmawianie i podejmowanie jak najmniejszych działań przy użyciu jak najmniejszych środków. Wynika to z prostej przyczyny - tak jest i bezpieczniej i wygodniej. Biurokratyczną machinę można poruszyć tylko masą - możesz mi wierzyć na słowo, mam obustronne doświadczenie ;)

Fajnie, że piszecie. Myślę jednak, że trzeba w tej chwili do RPO monitować o podjęcie ekspresowych działań ze względu na toczące się postępowania karne przeciw poszukiwaczom na podstawie znowelizowanego art. 109c. Jak chcecie pomóc to podrzućcie linki do artykułów dziennikarskich opisujących zatrzymania po 01.01.2018 r.
Sklecę jakiś wniosek w wolnej chwili.

Idealną opcją byłoby gdyby sami oskarżeni poszukiwacze zwrócili się do RPO o pomoc, mają ku temu najlepszy mandat (oskarżenie z art.109c).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 13:09 
Szeregowy
Szeregowy

https://zlotowskie.pl/artykul/policjanc ... swmeaIH-nQ

Tu jest świeżo złapany kolega, tylko trzeba by było się z nim jakoś skontaktować

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 14:17 
Pułkownik
Pułkownik

sulik84
jestes moim idolem!
(aczkolwiek zgadzam sie niestety z opinia franka na temat RPO, poniewaz jest w ostrym konflikcie politycznymz rzadem, rzad bedzie marginalizowal zarowno jego pozycje jak i kompetencje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 14:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nietajenko napisał(a):
[Jeśli chcecie uzyskać przychylność RPO to impertynencją tego nie osiągniecie, a tym jest właśnie bezmyślne copy/paste. I nie ma tu nic do rzeczy co lubię a czego nie.

I kto tu wytyka innym impertynencję? Jeden z głównych impertynentów na forum PS. Nie wiem skąd biorą się tacy osobnicy. Diabeł ubrał się w ornat i do myszy dzwoni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 15:46 
Generał Broni
Generał Broni

Do myszy dzwoni? Do jakiej myszy? Czy ona jest do kupienia? :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 16:22 
Moderator
Moderator

No ja też się nie zgodzę,że to impertynencja. Mogę przyznać jedynie ,że to lenistwo. :) Nie przypuszczam też ,że urzędnik akurat skupi się na porównywaniu słów i to będzie jego głównym problemem. Zasadniczo największym jego problemem jest to ,że obywatel w ogóle się czegoś domaga. No ale trudno. Trzeba się domagać,nie wszystko się da załatwić wazeliną . :D
Mam nadzieję,że wkrótce uda mi się napisać coś "autorskiego" do RPO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 19:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ryjec napisał(a):
Do myszy dzwoni? Do jakiej myszy? Czy ona jest do kupienia? :ups:

Nigdy nie słyszałeś o myszach kościelnych? :) Są biedne często intelektualnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lutego 2019, 12:55 
Moderator
Moderator

No i jest już odpowiedź z biura RPO. Wniosek nasuwa się jeden. RPO niczego więcej nie zrobi jeśli nie dostanie odpowiedzi z MKiDN, a jak wiemy ministerstwo nie odpowie bo nikt im tego nie karze. :?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lutego 2019, 14:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Działania RPO są typowo pozoracyjne, co jasno wynika z bylejakości odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]