Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dewastacja Twierdzy Kraków. Będą surowe konsekwencje?
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2019, 21:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

https://www.youtube.com/watch?v=Ummhmfwebxg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2019, 22:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Po pierwsze. Żadni ekolodzy nie obronią drzew w miastach,miasteczkach.Robią to zwykli ludzie
Po drugie. Ludzie dla przykładu obronili wrocławski Park Grabiszynski przed dewastacją urzędników(również uczestniczyłem w tych spotkaniach)
Po trzecie,dla przykładu,między sky towerem(zw.potocznie :usta :usta :usta Dutkiewicza), a hotelem Wrocław powstaje gigantyczna zabudowa.Rozmawiałem z jednym dendrologiem wrocławskim i planowano tam kiedyś zrobić park.Oczywiście miasto wycofało się z tego i sprzedało teren pod zabudowę.Na terenie tym rósł dość egzotyczny gatunek drzewa-perełkowiec japoński , zw.soforą chińską.Piękne okazałe,przedwojenne drzewo.Wymiar pomnikowy(choć pomnikiem nie była)-osobiście mierzylem. Poszedłem do UM -jakiś wydział środowiska.Tam wszyscy mnie "uspokoili".Jest OK ,można ciąć.Wycięli gdy drzewo kwitło,w lipcu(najpóźniej kwitnące drzewo w Polsce), no i oczywiście w sezonie tzw.lęgowym(ptaszków raczej nie stwierdzili).Wniosek. Tu w Polsce,odpomnikują nawet dęba Bartka (jak pojawi się tak jak we Wrocławiu jakiś inwestor-najlepiej bankowiec,filantrop,były ubek)
Po czwarte.W miastach,miasteczkach następuje degrengolada przyrody.Wiadomo ,osuszanie terenów pod zabudowę,wysokie temperatury,bezśnieżne zimy,susze,niszczące działania spółdzielni i wspólnot,tzw.rewitalizacje terenów zielonych...We wrocku,już maje bywają po 30 stopni....
Po piąte.Zgadzam się z jednym.Jestem raczej mało aktywnym sceptykiem.Może ma to związek z trepo-komuszymi zasadami bitymi w łeb..nie angażuj się,po co ci to...?
Po szóste.W życiu raczej tyram ciężko.A propos paluszków.Nie wiem,czy twoje nóżki i kręgosłupek wytrzymałyby po tygodniu mojej pracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 18:06 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Mnie frapuje gdzie byli brylujący w mediach >miłośnicy< fortyfikacji do tej pory.
Jakoś stan przedstawionych na fotach elementów twierdzy nie zdradza aby ktokolwiek się nimi interesował.
Ci straszni kapitaliści, krwiopijcy developerzy- to też są ludzie- wielu o baaardzo szerokich zainteresowaniach i pozytywnie zakręconych.
Można do nich pójść, pogadać i naprawdę wiele załatwić- w granicach zdrowego rozsądku, rzecz jasna.
Niestety tacy medialni miłośnicy albo siedzą cicho, albo wrzeszczą i żądają, uznając, że -jakby nie było- właściciel (!) terenu ma zasrany obowiązek spełniać natychmiast wszystkie ich zachcianki i opłacać je z własnej kasy.
Nie kupuję takiej ''walki'' o zabytki, która ogranicza się do mówienia innym co mają zrobić. Jak by głębiej zbadać sprawę, pewnie się okaże, że właściciel terenu nie chciał dofinansować jakiegoś pseudo-stowarzyszenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 20:01 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
:666 :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]