Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 19:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wydobył z rzeki ... Grozi mu osiem lat więzienia.
PostNapisane: sobota, 1 stycznia 2022, 02:11 
Moderator
Moderator

Ale Ty jesteś właśnie uległy. To wspominatoza w klubie ZBoWiD. Archeo ma na to wywalone, zapewniam. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 stycznia 2022, 23:15 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
:roll: Zawieszenie współpracy, kontaktów, niepakowanie się w kłopoty nazywasz uległością. :o
Może jakieś konkrety, jacy archeo? Nazwiska, statystyki. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 02:26 
Moderator
Moderator

Daj spokój z tym jęczeniem w internecie. Tak nazywam to uległością a właściwie schowaniem się do mysiej dziury. ;) Ale to oczywiście mniej istotne. Nie każdy musi coś robić. Po prostu Twoje jęczenie jest bezproduktywne, a pokładanie nadziei w jakiejś opcji "0" kompletnie bezzasadne. Dla świata naszych przeciwników to bez znaczenia. Marudząc po forach niczego się nie zmieni. Nie szkoda Ci sensu na to? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 15:29 
Pułkownik
Pułkownik

Jednak moim zdaniem dzisiaj lepiej siedziec w mysiej norze niz w wykopie z archeologami

a co daje jeczenie w internecie?

ano prosze sobie poczytac komentarze na portalach zamieczajacych te newsy o zatrzymaniach i prosze wyselekcjonowac chociaz kilka wypowiedzi zachecajace do wspolpracy z archeo...
krecicie sie w kolko w swoich, grupach stowarzyszeniach i gronie znajomych wiec nie dostrzegsacie innego swiata i ... jest was mniejszosc niestety..
Dzisiejszy prawny stan rzeczy to nie koniec swiata jeszcze aczkolwiek boli.

Jak bylem w wakacje nad polskim morzem a potem w gorach i na mazurach spotkalem przypadkowo po krzaczorach i mysich norach kilkunastu poszukiwaczy i zaden(na) nie chodzil z kwitem na wegiel z WKZ za osiem dych ani kamerka na czole by chwalic sie panu Grajewskiemu co zalegalo pod cewka. A o archeo mowili tak jakbym ja to im kiedys wczesniej dyktowal...
Mlodzi, dumni, piekni, wolni a nie szpanerzy i zastepowi stowarzyszen... i to w nich dzis jest nadzieja.
Ryzykuja kazdego dnia dla kilku ulotnych chwil rozjeb..a w pyl kontekstu nieocenionego dla naszej polskiej kultury
i to jest wlasnie piekne a nie pisanie kilkunastu odwolan do durnia na urzedniczym stolku, ktory tak jak w histori tank huntera doniesie na wslanorecznie podpisana zgode :)

Jesli nie mozna wygrac z patola to przynajmniej trzeba trzymac sie od niej z daleka...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 15:54 
Moderator
Moderator

Nomennescio, o czym Ty w ogóle piszesz? Do kogo to kierujesz? Uwielbiam te zdupexy.
Kod:
krecicie sie w kolko w swoich, grupach stowarzyszeniach i gronie znajomych wiec nie dostrzegsacie innego swiata
To co piszesz jest parszywe i zgniłe....
Większość ludzi publikująca na Fb to ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o tych problemach z policją i często nawet nie wierzą w nią. Publikują jak leci swoje znajdki. Takich ludzi jest większość niestety (forum ps to nie jest większość).Oni nie szukają ze zgodą WKZ. Tak, najlepiej jest działać albo na legalu albo nie chwaląc się niczym. Grupy takie jak na FB do identyfikacji, umawiania się na poszukiwania i fora nie mają już racji bytu. Tak Wy tutaj siedzicie i marudzicie ale nie działacie. Ze strachu nie identyfikujecie niczego przecież. Taka jest prawda. Mnie nie interesuje w jaki sposób ktoś realizuje swoje poszukiwania. Nie jestem zwolenniczką obecnego systemu i nie popieram go w żadnym momencie ale wulgaryzm mnie nieziemsko jak maruderzy najeżdżają na szukających "legalnie" bo to jest zwyczajnie głupie i nierozwiązujące żadnych problemów. Nie tędy droga i apeluję żebyście się nie zasklepiali w tych ciasnych poglądach szukając w nich usprawiedliwienia i jakiegoś rozwiązania problemów poszukiwaczy. Przekierowujecie swoją frystrację na nie te co trzeba osoby. Oczywiście podobnie reaguję jak ktoś mówi o legalnych poszukiwaniach jako rozwiązaniu problemu. To też nie jest żadne rozwiązanie i jest to fikcja...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 17:24 
Generał Broni
Generał Broni

Aśka72 napisał(a):
Większość ludzi publikująca na Fb to ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o tych problemach z policją i często nawet nie wierzą w nią. Publikują jak leci swoje znajdki.

Tu masz odpowiedź z innego wątku, do Ciebie to nie dociera: :666
frank napisał(a):
Patocelebryci z youtuba to najczęściej zadufani w sobie megalomani i egoiści, robią "dobrą" robotę dla archeobetonu i policji, zaś osobnicy podniecający się taką medialną papką to frajerzy, naiwni marzyciele i niespełnieni poszukiwacze.:666
Aśka72 napisał(a):
Koledzy, uzasadnijcie teorię, że "patocelebryci robią dobrą robotę dla archeobetonu i policji", na razie jest to bezpodstawne. Konkrety proszę.
frank napisał(a):
Woda na młyn archeobetonu, nachalnie promują poszukiwania w mrocznych i niebezpiecznych dla detektorystów czasach, publicznie chwalą się swoimi znaleziskami, prowokują początkujących i nie obeznanych z obowiązującym prawem detektorystów do podobnych zachowań, co może prowadzić do tragedii, to tak w jednym zdaniu.
Aśka72 napisał(a):
Kurna...bo bluźnić nie można niestety. To nie są argumenty. Ja Cię proszę o konkrety a nie opowieści z mchu i paproci. Do tego przydatne są jakieś statystyki.

Aśka72 napisał(a):
Tak Wy tutaj siedzicie i marudzicie ale nie działacie. Ze strachu nie identyfikujecie niczego przecież. Taka jest prawda.

Nie ze strachu, a zdrowego rozsądku, nikt normalny na umyśle nie będzie dla idei pakował się w kłopoty, działamy odpowiednio do sytuacji, dostosowujemy się. :)

Tak naprawdę, to zaczynasz zachowywać się jak jakaś odrealniona fanatyczna aktywistka, wbrew rzeczywistości i na przekór faktom tworzysz jakąś swoją wyimaginowaną ideologię bezsensownej wymiany pism, jakiś dziwaczny front walki papierologią z urzędniczą biurokracją i uważasz, że kopanie się z koniem pismami to jedyny słuszny kierunek w walce o prawa detektorystów. :666

Aśka72 napisał(a):
Uwielbiam te zdupexy.

Opanuj swój język, do pani Minister też tak piszesz? :666

Jacek napisał(a):
Dziś, gdy prowadzi się śledztwa prokuratorskie przeciwko poszukiwaczom, którzy poszukują na podstawie pozwoleń, przekazywanie czegokolwiek to samobójstwo.
Znacie mnie od lat i wiecie, że niejednokrotnie namawiałem do przekazywania zabytków a nawet oferowałem pośrednictwo w ich przekazaniu. Dziś radzę dbać o higienę osobistą.

https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=204135&start=150

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 18:08 
Pułkownik
Pułkownik

Ja tam na goraco mam kolejna zdupexxowa odezwe:

Jak masz w nowym roku wplacic wpisowe dla stowarzyszenia albo zaplacic dla WKZ za prosbe o wydanie zgody na poszukiwania, przeznacz te kwote koledze, ktory ostatnie ostatnie pieniadze musial wydac na grzywne!

na szczescie na forach zgadzac sie nie musimy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 19:32 
Moderator
Moderator

Frank. Co do mnie nie dociera? To, że archeolodzy mają w dupie poszukiwaczy? Oczywiście, że mają niezależnie od tego czy oni poszukują legalnie czy nielegalnie. Dlatego sposób poszukiwań nie ma żadnego znaczenia. To, że coraz częściej są "zakusy" na tych "legalnych" to również jest oczywiste i wynika z obecnej tendencji, zwłaszcza z archeologią współczesności i napaleniem się Grajewskiego i jego ekipy na wojenne ( faszystowskie)dziedzictwo. Może też dotrze to do niektórych legalistów, że wszyscy jedziemy tak naprawdę na tym samym wózku...A może nie dotrze, to zresztą i tak wszystko jedno. Po raz kolejny odpowiadam. Mnie w Tobie i kilku osobach tutaj na forum przeraża jedynie uczepienie się tych "legalistów" jako odpowiedzialnych za całe zło...bo gdyby zastosować opcję zero to nagle projektodawca by się przestraszył i dał nam taką ustawę o jakiej marzymy. Coraz rzadziej wchodzę na forum bo zazwyczaj trafiam na tę samą śpiewkę.
Co do moich pism to nie przypuszczam żebym się tutaj zbytnio z nimi narzucała. :? Forum nie należy do PZE i nie możesz mi tego zarzucić, że jakoś specjalnie kogoś z czymś indoktrynuję. :o
Kod:
Tak naprawdę, to zaczynasz zachowywać się jak jakaś odrealniona fanatyczna aktywistka, wbrew rzeczywistości i na przekór faktom tworzysz jakąś swoją wyimaginowaną ideologię bezsensownej wymiany pism, jakiś dziwaczny front walki papierologią z urzędniczą biurokracją i uważasz, że kopanie się z koniem pismami to jedyny słuszny kierunek w walce o prawa detektorystów.

Pokaż mi dowód na to co napisałeś wyżej albo milcz. Chodzi mi tworzenie wyimaginowanej ideologii bezsensownej wymiany pism.To po pierwsze a po drugie, pokaż swój pomysł poza "opcją zero", która zamiast rozłożyć system na łopatki co najwyżej, zabije śmiechem "archeourzędników". Mimo wszystko ja próbuję choć na razie nie jest to skuteczne, w takim zakresie jakbyśmy chcieli ale nie oznacza to, że jestem odrealnioną, fanatyczną aktywistką. Mi się już po prostu nie chce bezproduktywnie pisać na forum wciąż o tym samym nieszczęściu poszukiwaczy w Polsce, bo tego nikt oprócz nas i tak nie przeczyta.
I przestań mi dawać rady jak mam pisać potocznie na forum. Nie jesteś moim ojcem ani ministrem :) a ja jestem na tyle duża, żeby tego nie słuchać. Zdupexy to są właśnie takie teksty z kosmosu, jakieś wymyślone tezy bez argumentacji i pokrycia jak "opcja zero zbawi świat", "uważasz, że kopanie się z koniem pismami to jedyny słuszny kierunek w walca o prawa detektorystów", czy to co wcześniej właśnie napisał Nomennescio że "krecicie sie w kolko w swoich, grupach stowarzyszeniach i gronie znajomych wiec nie dostrzegacie innego swiata"....tak to są zdupexy bo to nie jest prawda.
Nomennescio, apel o wpłaty nie jest akurat zdupexem to jest przynajmniej właściwa inicjatywa. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 20:40 
Pułkownik
Pułkownik

Moje wpisy sa mocno akcentowane i przerysowujace czasami nad wyraz stan rzeczy natomiast jest to forma wyrazu, ekspresji oraz swoistej bezsilnosci i wyrazania emocji bo forum to rozmowa przeciez jak juz podkreslalem wielokrotnie ..
wciaz na forum panuje konwencja przywalania sobie jakimis "zdupexxami itd" i to naprawde nie jest potrzebne

Cytuj:
Mnie w Tobie i kilku osobach tutaj na forum przeraża jedynie uczepienie się tych "legalistów" jako odpowiedzialnych za całe zło..

w mojej ocenie (jesli chodzi o mnie) to nadinterpretacja albo pobiezne rozumienie..

Ze system jest chory wiadomo bylo od poczatku nawet bez wyroku dla naszego kolegi z forum czy najazdu na tank huntera i owszem mam wiele zastrzezen w kwestii swoistego utrwalania chorego systemu przez jego zabetonowanych zwolennikow i naprawde ciekaw jestem jaka jest reakja "legalistow kopiacych pod reke" z archeo na doniesienia typu postawienie zarzutow gosciowi z tank huntera
(przy okazji: wszystkie sugestie odnosnie jakiejs mojej niecheci do takiej formy realizacji pewnych projektow sa chybione, akurat ten kanal na you tube przemawia do mnie najbardziej w przeciwienstwie do bajek Odyna, lokowania produktow Sapera, paru innych szpanerow i tych pozostalych dwoch fabularnych tasiemcow telewizyjnych ale zeby nie wzniecac zazdrosci - kazdy ma swoj gust i nie mam zamiaru negowac kogos przez pryzmat budowy takiego a nie innego modelu biznesowego
Ja zyje w kapitalizmie od dawna i popieram wszelkie formy budowania niezaleznosci finansowej)

Nie jestem tez tylko napinaczem internetowym, dzialam w zakresie dostepnych zasobow i okolicznosci,
przykladowo :) poruszajac sie po Polsce z wykrywka (a jakze!) glosze zla nowine napotykanym poszukiwaczom, cierpliwie z wrodzona (i wyuczona) zdolnoscia do persfazji podkreslam wady przedpotopowych rozwiazan (mam na mysli potop socjalizmu) obowiazujacych w Polsce i kwieciscie pelnym zakresem faktow porownuje realia polskie z brytyjskimi w co drugim zdaniu trzezwiac znudzenie sluchaczy postacia pana G, ktory jak pokazalo zycie umie sie odnalezc doskonale w zabytkowym ustawodastwie.
Po drugiej stronie kanalu takze duzo rozmawiam min o jakosci sadownictwa interpretacjach bieglych sadowych i przenoszenia w wyobrazni tychze na grunt brytyjski.
Malo? Owszem, cos tam jeszcze robie ale to juz nie jest wiadomosc na forum.

Odnosnie niecheci do zorganizowanych, legalistow itd - prosze nie brac tego za atak lub probe recenzji dzialan ale PZE skupia chyba cos ponad trzydziesci stowarzyszen, tonacemu koledze rzucono ledwie kilkanascie kol ratunkowych to nawet nie po jednej osobie ze stowarzyszenia... kto w takiej sytuacji uwierzy, ze jestesmy jednoscia jako poszukiwacze? kto zaufa?
Musze tez napisac cos czego nie powinienem ale trudno, troche chaotycznie w tym wpisie bo nuda i pada za oknem a w wykrywce slychac jek spadajacego naladowania baterii..
Otoz w temacie zrzutki to chyba ja najwiecej dziobalem emocje forumowiczow chociaz jako przeciwnik "podajacych reke" archeo powinienem cieszyc sie chyba w ukryciu, jak sprawnie zostal obdarty ze zludzen
w jego naiwnosci..Nie nie ciesza mnie wpadki poszukiwaczy ani Mateusza ani Gniewkosia (skoro juz ich wymienialem) i mocno licze, ze ten pierwszy precedensowo wskaze sadownie zakres obowiazkow urzedniczyny, ktoremu zabraklo zdrowego rozsadku oraz czlowieczenstwa...

Przy okazji franka nie znam i nigdy nie poznalem osobiscie (na wypadek gdyby mnie zawineli )
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 21:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kiedyś pisałem o akcji "kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie" czyli komercyjnej współpracy z archeo i wykorzystaniu pieniędzy zarobionych "u nich" do walki z "nimi".
https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=62&t=205806&start=45

Pomysł ten można rozszerzyć na nieszczęsnych jutubisi. Jak wiadomo są główne cztery gatunki wykopkowych jutubisi:
a) Jutubisie zarobkowi (wykorzystują ogólnie hobby w głównej mierze do zarabiania pieniędzy)
b) Jutubisie "misyjni" (propagujący hobby, lecz nie dbający o pieniądze z jutuba)
c) Jutubisie ekshibicjoniści (przypadki medyczne)
d) Jutubisie "zwykli" czyli "kopię, kręcę film i wrzucam bo się nudzę, do następnego (dołka)"

W przypadku jutubisi z grupy (a) perfidnie wykorzystujących to hobby do zarabiania pieniędzy, należy zaapelować by zarobione pieniądze wykorzystywali do walki z "nimi".
Apel oczywiście prawdopodobnie nie zadziała, no bo z jakiej racji ktoś ma zwracać uwagę komuś jak zarabia pieniądze i co z nimi ma zrobić. Zrozumiałe.
Należy jednak uświadamiać jutubisiom że profil hobby jaki uprawiają na chwilę obecną powoduje collateral damage a czasami i zamierzone zniszczenia wynikające z zachłyśnięcia się jutubową gotówką.

O ile z biznesmenami sprawa jest prosta to z pozostałymi grupami (b,c,d) już nie. Można jedynie prosić ich o zmianę profilu hobby, w sensie: kopcie sobie skarby ale nie online. Na jutuba wrzucajcie poradniki z składania origami.

Czasy są jakie są, gdy nawet deska klozetowa potrafi być online. Dziobanie nigdy nie potrzebowało rozgłosu, miało być niszowe i niezauważalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 21:44 
Moderator
Moderator

No ale do kogo to kierujesz? Chcesz, żeby jutubisie, czy inni zarobione pieniądze na takiej współpracy poświęcili na walkę to zgłoś się do nich bezpośrednio. Inaczej jest to również bezcelowe. Przy okazji dlaczego akurat jutubisie mieliby za to płacić? A Ty Berthiot gdzie kupiłeś wykrywacz metali? Dostałeś od bezdomnego? ;) Raczej kupiłeś od kogoś kto zarabia na poszukiwaczach. Skąd w nas tyle jadu wobec innych? Nie lubię tej mody na YT, w ogóle mnie to nie kręci ale jak niektórzy lubią?...Wszyscy razem jesteśmy jeszcze bardziej popieprzeni od środowiska archeo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 22:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Masz rację Aśka72, muszę zaapelować bezpośrednio do jutubisi.

Jeśli chodzi o detektor metalu. Jest to urządzenie do wykrywania metalu, nie włączyłem jutubisi "technicznych" do 4 głównych grup powyższych z racji tej iż zawartość ich kanałów jutubowych opiera się głównie na sprzedaży i testowaniu wykrywaczy metalu a nie wykrywaczy skarbów i zabytków.

Wykrywacz metalu nie powienien kojarzyć się równoznacznie z wykrywaniem skarbów i zabytków. To tylko urządzenie techniczne, nic więcej.

Jest tylko jeden problem z jutubisiami technicznymi, mianowicie np. przy testowaniu danego detektora na polu testowym używają oni jako obiekty do wykrycia przedmioty, które mogą być kojarzone z zabytkami: antyczne monety, fibule, itp.

Jeśli chcą testować detektor metali i aby nie kojarzył się on z detektorem zabytków (w mniemaniu archeo: szatańskie narzędzie przestępstwa grabieży dziedzictwa), niech testują go na "blaszkach powycinanych z arkusza blachy" :666 :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 23:07 
Generał Broni
Generał Broni

Tak berthiot, bez żadnych skrupułów napędzają naiwnych na poszukiwanie skarbów, które ponoć w niezmierzonych ilościach kryje nasza ziemia, a zakup właśnie tego testowanego, doskonałego detektora pomoże te cenne skarby błyskawicznie namierzyć i wydobyć. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2022, 23:17 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Frank, tak samo nasze forum. Ludzie stawiali tu niesamowite skarby i co mniej bystrzy też dawali się wkręcić. 400 letnie monety (boratynki), srebrne łańcuszki, bagnety ... Dzięki takiemu wykrywaczowi to można sobie życie ułożyć bez pracy :666
Ten zarzut bym postawił całemu internetowi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2022, 00:13 
Malkontent

Asia - odpuść ... to nie ma sensu. Szkoda czasu i Twoich nerwów ...
To płaskoziemcy są ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]