Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 14:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Niewygodny" archeolog
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 06:44 
Pułkownik
Pułkownik

Trzymajcie sobie sztame z kimkolwiek chcecie to jest Wasza sprawa.
Ja pisze o Forum Poszukiwaczy Skarbow, forum jak dobrze rozumiem nie jest jeszcze forum archeologicznym a jest juz zdominowane archeologia. I obrona tejze.
Czytalem na tym forum wiele idiotyzmow a nawet impertynenckich atakow osobistych ale to nie powod zeby pacyfikowac kogos, kto slusznie czy nie nie lubi archeologow. Pozwolcie ludziom bladzic . Niech i frank bladzi w swoich pogladach. Ja z archeologami mam doskonale stosunki. Z archeologami w UK jestesmy kumplami a polska archeologia dla mnie nie istnieje. Chociazby przez to co u nich sie wyrabia. Kolejna grupa brakorobow i przez brak odpowiedzialnosci, kombinatorow. I zadna jednostka opini o nich u mnie nie zmieni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 09:55 
Moderator
Moderator

Nomennescio, mi nie chodzi o cudze poglądy bo do nich ma prawo każdy pod warunkiem, że te poglądy nie zakładają mu klapek na oczy tak skutecznie, że zdecydowany będzie posługiwać się zwykłymi kłamstwami byle do tych poglądów to pasowało. Tak robisz dokładnie w tej chwili.
Kłamstwem są słowa.

Cytuj:
Ja pisze o Forum Poszukiwaczy Skarbow, forum jak dobrze rozumiem nie jest jeszcze forum archeologicznym a jest juz zdominowane archeologia. I obrona tejze".

Wykaz mi tą dominację. Zrób to.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 10:56 
Pułkownik
Pułkownik

Chodziło mi o Twoje z frankiem spory. Już jedna żółta kartkę za poglądy dostał teraz zagroziła mu druga. Nic bym nie pisał gdyby nie ten zamiar pacyfikacji. To jest zwyczajne uciszanie moim zdaniem. Nie mam żadnego interesu wspólnego z frankiem ani nie zamierzam korygować mojej o Tobie dobrej opinii. Jeżeli ktoś rażąco odbiega od zasad forum to spoko. Ale karać za niechęć do archeo, którzy uczciwie na ta niechęć zasłużyli. Tacy jesteśmy, jedni lubią polityków inni nie, jedni całują w rękę księdza inni nie i tak samo jest z archeologami. Ale zostawmy sobie trochę miejsca na kartki w sporach, które dotykają nas a nie "ancymonow z pędzelkami i sitem". Gdybym wierzył w sprawiedliwość prawna to uznałbym, że wymieniony tu nieszczęsny archeolog sobie poradzi ale raczej będzie ofiarą systemu jak Gniewkowa ale to los tego ostatniego interesuje mnie bardziej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 12:04 
Moderator
Moderator

No i znów kłamstwo. Frank nie dostał żółtej kartki za poglądy tylko za sianie nienawiści, której nie będę tolerować. W kontekście opracowania opinii o projekcie ustawy, cieszył się, że jest skierowana przeciwko stowarzyszeniom, pisząc dobrze im tak. Zatracił przy tym zdrowy rozsądek nie patrząc na to, że ustawa jest skierowana głównie przeciwko zwykłym poszukiwaczom. Negował oczywiste fakty i próbował tworzyć jakiś iluzoryk. Ja nie zamierzam tolerować i pozwalać rozkwitać hejterskim upodobaniom jednostek w ramach rzekomej swobody wypowiedzi. Jest pewna granica a jest nią również prawda. Dlatego ponawiam pytanie, gdzie forum jest "zdominowane archeologia i obrona tejże"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 12:26 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):
Jakos kolegi Nietajenko nie moge nigdy przeczytac w sytuacjach dotyczacych "ucisku" poszukiwaczy ale za to ochoczo dyscyplinuje kolege franka.Ja powoli zaczynam myslec, ze nic tak nie ucieszyloby kilku osob jak wizyta policji u franka...

Kolego nomenescio, są granice wolności wypowiedzi. Uwagą o policji ją przekroczyłeś. Póki co, z pokorą zastanów się nad tym co powiedziałeś i przyjmij ustną reprymendę. Nie życzę sobie ani osobiście, ani tu na forum tego typu insynuacji. Wolność słowa, wbrew pozorom nie oznacza, że można wszystko powiedzieć. Granicą są prawa drugiego człowieka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 13:39 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Aśka72 napisał(a):
Frank, męczysz temat i nie masz kompletnie racji. To jest kompletnie odrealnione co piszesz, odleciałeś...Miał prawo tłumaczyć to interesem społecznym, dokładnie tak samo jak my w Niewieścinie. Nie doszło tym wejściem do zagrożenia żadnej innej wartości, więc proszę przestań opowiadać pierdoły oderwane od rzeczywistości.
Art. 26. KK
Stan wyższej konieczności - kolizja obowiązków
§ 1.
Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia wartość niższą od dobra ratowanego.
§ 2.
Nie popełnia przestępstwa także ten, kto, ratując dobro chronione prawem w warunkach określonych w § 1, poświęca dobro, które nie przedstawia wartości oczywiście wyższej od dobra ratowanego.
§ 3.
W razie przekroczenia granic stanu wyższej konieczności, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
§ 4.
Przepisu § 2 nie stosuje się, jeżeli sprawca poświęca dobro, które ma szczególny obowiązek chronić nawet z narażeniem się na niebezpieczeństwo osobiste.
§ 5.
Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy z ciążących na sprawcy obowiązków tylko jeden może być spełniony.

To jest jakieś kuriozum, że główna aktywistka PZE uzasadnia wejście na jakiś teren bez zgody właściciela stanem wyższej konieczności, interesem społecznym i przytacza odpowiednie art. KK. :666
Więc, czym to się różni od obecnych działań urzędników WKZ, czy takie działanie ma być akceptowane przez PZE?
Czy jest to przyzwolenie dla każdego archeologa, czy innego osobnika zatroskanego o los zabytków, że ma prawo interweniować i naruszać w imię interesu społecznego własność prywatną, wejść komuś na działkę lub do mieszkania by ratować znajdujące się tam zabytki, np. pogiętą łyżkę aluminiową?

Takie filmy jak „Ciemna Strona Archeobiznesu” żeby nie trzeba się głupio tłumaczyć, produkuje się wyłącznie na podstawie tzw. materiałów anonimowych informatorów. Nie odsłaniamy kart, przedstawia się tylko wybrane fakty fragmentarycznie i komentuje tylko fakty, bez komentarza na temat odpowiedzialności, przepisów prawa, z yt linkuje zainteresowanym instytucją i czeka na ich reakcję, ignorowanie, brak reakcji to też mocny argument do wykorzystania. Następne kroki to np. udostępnienie materiału innym mediom i szerszej opinii publicznej, tym razem z niepublikowanymi "niespodziankami", materiałem w pełnej wersji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 14:47 
Pułkownik
Pułkownik

Kolego Nietajenko, proszę zatroszcz się także o prawa franka... Czy jesteś w ogóle świadom jego praw i potrafisz je wymienić?
Może jak frank pokażesz dyplom archeologa to będziesz normalnie traktowany... Ja wymieniam i od dziś nie podaje już ręki nie tylko archeologom. Buta, polanki, prawa specjalne i w końcu zastraszanie, do tego o czym wspomniałem już tylko krok...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 15:25 
Moderator
Moderator

Ale o czym w ogóle opowiadasz? Znów stosujesz manipulację a właściwie zwykłe kłamstwo bo tak to trzeba nazwać. Najpierw musiałbyś wykazać zasadność tego sformułowania: " Kolego Nietajenko, proszę zatroszcz się także o prawa franka... Czy jesteś w ogóle świadom jego praw i potrafisz je wymienić? Może jak frank pokażesz dyplom archeologa to będziesz normalnie traktowany" czyli pokaż, w którym miejscu Nietajenko napisał, że archeolog ma określone prawa a frank ich nie ma.
Mają dokładnie te same prawa i o tym również wcześniej pisałam. Archeolog zrobił dokładnie to samo co my w Niewieścinie, wszedł na nieogrodzony teren po badaniach archeologicznych po to żeby paluchem pokazać że nie zostały one prawidłowo przeprowadzone i zostały w nich obiekty i zabytki. Gdyby frank miał kiedykolwiek odwagę, żeby zrobić to samo i pokazać, że ktoś wziął kasę za coś czego nie zrobił do końca, zniszczył zostawił a organy wyższe to tuszują to też bym mu biła brawo. Ale frank się na to nigdy nie odważy tylko rozpocznie kolejną dekadę odtwórstwa i wklejania linków o patoarcheologii...dokładnie takiej samej z jaką mamy do czynienia i w tym przypadku, stojąc w sumie bardzo blisko tego co straaaasznie widzę naruszyło z jakiegoś powodu Waszą strefę komfortu. Ja już napisałam. Darujcie sobie fałszywą troskę o wizerunek PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 16:47 
Generał Broni
Generał Broni

Aktywiści i urzędnicy, nakręcanie papierologii, przerzucanie się dokumentami z urzędami to pułapka na dziesiątki lat, temat jest bezkresny, a szuflady urzędników głębokie.
Poprzez takie, wykluczające się wzajemnie działania, PZE może stać się wkrótce jakimś niedookreślonym bytem, nieakceptowalnym przez obie strony sporu archeologów i detektorystów, wspieranym przez kilka stowarzyszeń i kilku niepokornych archeologów, których z czasem życie i tak naprostuje.

Ten i podobne apele powinny być masowo powielane i wszędzie słyszalne, może w końcu ktoś się wzburzy i zaprotestuje przeciwko tak mocno głoszonym apelom, co da początek poważnej dyskusji, warto spróbować.
Jacek napisał(a):
Dziś, gdy prowadzi się śledztwa prokuratorskie przeciwko poszukiwaczom, którzy poszukują na podstawie pozwoleń, przekazywanie czegokolwiek to samobójstwo.
Znacie mnie od lat i wiecie, że niejednokrotnie namawiałem do przekazywania zabytków a nawet oferowałem pośrednictwo w ich przekazaniu. Dziś radzę dbać o higienę osobistą.

https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=204135&p=1321859#p1321859

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2022, 18:12 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Aktywiści i urzędnicy, nakręcanie papierologii, przerzucanie się dokumentami z urzędami to pułapka na dziesiątki lat, temat jest bezkresny, a szuflady urzędników głębokie.
Poprzez takie, wykluczające się wzajemnie działania, PZE może stać się wkrótce jakimś niedookreślonym bytem, nieakceptowalnym przez obie strony sporu archeologów i detektorystów, wspieranym przez kilka stowarzyszeń i kilku niepokornych archeologów, których z czasem życie i tak naprostuje.

Ten i podobne apele powinny być masowo powielane i wszędzie słyszalne, może w końcu ktoś się wzburzy i zaprotestuje przeciwko tak mocno głoszonym apelom, co da początek poważnej dyskusji, warto spróbować.
Jacek napisał(a):
Dziś, gdy prowadzi się śledztwa prokuratorskie przeciwko poszukiwaczom, którzy poszukują na podstawie pozwoleń, przekazywanie czegokolwiek to samobójstwo.
Znacie mnie od lat i wiecie, że niejednokrotnie namawiałem do przekazywania zabytków a nawet oferowałem pośrednictwo w ich przekazaniu. Dziś radzę dbać o higienę osobistą.

https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=204135&p=1321859#p1321859

Tyle, że nie są to działania wzajemnie się wykluczające, frank. To że praca w papierach jest pracą na lata to nie jest moja wina tylko tego antyobywatelskiego państwa w którym człowiek, jednostka się nie liczy bo urzędas jest panem i władcą świata. Problem jest taki, że mimo zmiany systemu nic się w naszych deklach nie zmieniło, wciąż jesteśmy komuszym narodem mentalnie. Nie potrafimy walczyć o swoje prawa poza internetem. Nagłaśnianie spraw, masowe powielanie....niby gdzie? Ulotki mam z helikoptera rozrzucać? Nie bądź śmieszny. O losie poszukiwaczy możesz koniowi na Helu zameldować. Taki ma to wagowymiar. Media nie chcą o tym pisać. Z kim chcesz poważnie dyskutować? Kto się wzburzy? Oświeć mnie? POWAŻNE DYSKUSJE JUŻ BYŁY . Czy do Ciebie to nie dotarło? Czy naglę słyszę strach o to że archeolodzy nie będą współpracować z detektorystami ze strachu, że im będą patrzeć na ręce? Czyli co ? Wracamy do punktu wyjścia. Będę grzeczny żeby coś mi skapnęło z pańskiego stołu...Sam sobie przeczysz frank.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2022, 17:48 
Generał Broni
Generał Broni

[url]https://www.facebook.com/pg/Ochrona-zabytków-997195393705617/posts/[/url]

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2022, 23:16 
Moderator
Moderator

No zgadza się. Wiedzieliśmy że się nie odbędzie bo nas poinformowali z sądu. Co w tym takiego istotnego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 lutego 2022, 00:26 
Generał Broni
Generał Broni

Publika też chce wiedzieć, a nie każdy ma pejsbuki i inne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 lutego 2022, 00:40 
Generał Broni
Generał Broni

Aśka72 napisał(a):
Co w tym takiego istotnego?

że:
Cytuj:
rozprawa została odwołana...

czyli, tradycyjnie wszystko w normie z gwarancją kilku lat przepychanki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 lutego 2022, 15:12 
Główny Administrator
Główny Administrator

Frank nie będę się powtarzał ale kilka słów skierowałem do ciebie w wątku o CSA.
Ja chętnie cię spacyfikuję.
Uważasz, że nasze materiały oparte są na anonimach i niepotwierdzonych informacjach.
Udowodnij jeden taki fakt albo po prostu zamilcz ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]