Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 16:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wąskotorówka
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 02:21 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Dla złomiarzy to nic innego jak awans społeczny, w końcu ich ciężka i często niebezpieczna praca została doceniona i zostali zaliczeni w poczet nielegalnych detektorystów, archeologów amatorów, poszukiwaczy skarbów i zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 07:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Przecież policja w Polsce nie jest od pilnowania pożądku, tyiko od wypisywania mandatów. Przykład ścigania bezmaseczkowców. W mojej okolicy to chyba najgorsi bandyci. A ta garść złomu będzie kosztować podatników. Procesy itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 07:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To państwo jest chore . Prawdziwi przestępcy i złodzieje , ścigani listem gończym po całej Europie siedzą we własnych domach i nie ma ich kto złapać . Za to chłopak z wykrywaczem zbierający złom to jest sukces policji .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 10:24 
Pułkownik
Pułkownik

presja archeologow wygrala ze zdrowym rozsadkiem i porzadkiem prawnym..
wszak to zabytki sa co sadowi eksperci raczej potwierdza wiec prawnie nie mozna sie do niczego przyczepic.. jakby zlomiarze kupili w wkz bilet na wykrywke za osiemdziesiat zyli, zalozyli sobie jakies stowarzyszenie albo chocby kanal na you tube gdzie solennie przestrzegaliby przed poszukiwaniami bez zezwolenia wszystko byloby ok
a tak:

https://www.youtube.com/watch?v=gvDKuRP8vRE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 11:10 
Moderator
Moderator

No proszę Cię nomennescio... Po cholerę komuś pozwolenie i stowarzyszenie do poszukiwań autentycznego złomu? Niestety debilizm naszych rządzących zwycięża. Przestańmy działania policji usprawiedliwiać jedynie archeologami. Oni aż takich możliwości nie mają to tyłka częściową prawda, niestety trafiającą na dość podatny grunt. Zamordyzm i antyobywatelskosć w tym kraju rozkwita coraz bardziej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 12:22 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeszcze raz obejrzałem te ,,artefakty". J...p...dle, co trzeba mieć zamiast mőzgu, żeby robić z tego afere. To są chyba jakieś jaja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 12:33 
Generał Broni
Generał Broni

mwmarcin1 napisał(a):
Przecież policja w Polsce nie jest od pilnowania pożądku, tyiko od wypisywania mandatów. Przykład ścigania bezmaseczkowców. W mojej okolicy to chyba najgorsi bandyci.

No tak, policja powinna strzelać, pałować, szczuć psami, lać wodą, karać, izolować tak jak to się dzieje w Holandii, Belgii, Francji, Austrii, Włoszech i innych światłych tzw. demokracjach UE i nie tylko.

Aśka72 napisał(a):
Przestańmy działania policji usprawiedliwiać jedynie archeologami.

...a II wojna to sprawka nazistów, a nie Niemców. :D

Ochrona Zabytków 1-2/2012
Strona tytułowa materiałów szkoleniowych.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 15:10 
Moderator
Moderator

No dokładnie tak. Nie mówisz mi nic nowego. To już dawno zostało przez nas opracowane, pokazane. To jest team NIDowsko policyjny znany od dawna i nie ma z archeologią i archeologami przez duże "A", czyli badaczami nic wspólnego niestety. Powiedz mi Frank, kto za to odpowiada? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 19:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przed przeprowadzką znałem pewnego młodego człowieka , który parokrotnie zdawał egzaminy do Policji raz niezdał egzaminów sprawnościowych dali mu za ciężkiego manekina następnie oblał psychotesty znów oblał sprawnościowe. A nagle po paru latach widzę go i pytam co u ciebie kolego słychać, a on mi mówi, że już piąty rok w Pollcji przytył i rzekł mi, że jeszcze parę lat i będzie się starał na kurs oficerski. No to ja się go zapytałem jak się dostał, a on mi mówi, że obniżyli normy przyjęć. No to wybaczcie o czym my w ogóle dyskutujemy. Jak patrzę na ten szmelc, który im zabrali to gdybym ja był Policjantem to bym ich puścił bo bym nie chciał sobie samochodu upieprzyć tym syfem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 19:48 
Generał Broni
Generał Broni

Aśka72 napisał(a):
No dokładnie tak. Nie mówisz mi nic nowego. To już dawno zostało przez nas opracowane, pokazane. To jest team NIDowsko policyjny znany od dawna i nie ma z archeologią i archeologami przez duże "A", czyli badaczami nic wspólnego niestety. Powiedz mi Frank, kto za to odpowiada? ;)

Oczywiście, że archeolodzy, niewielu jest to obojętne, zdecydowana większość taki stan rzeczy popiera i akceptuje, tylko nieliczni się sprzeciwiają, a publicznie może kilku czasami zdarza się poruszać ten temat.

Powiedz, że wierzysz w to, że garstka oszołomów trzęsie całym rynkiem archeo i ustawia prawo tak jak chce, bo jeżeli tak by rzeczywiście było to wtedy można wnioskować, że cała reszta archeo to zastraszone dupki bez własnego zdania.

Taka jest prawda, dwa reprezentatywne przykłady:
filek napisał(a):
Postanowiłem, że nie będę już pisał w tym temacie ale właśnie skończyłem oglądać odcinek „Było … nie minęło” (TVP Historia, 19.10.br) poświęcony poszukiwaniom pod Grunwaldem.
Zrobił ma mnie wrażenie fragment gdzie podczas rozmowy p. Adama z archeologiem (ciemnymi okularami lansiarsko zarzuconymi na głowę), na uwagę Adama, że w poszukiwaniach bierze udział spora grupa poszukiwaczy, którzy działają na marginesie prawa, pan archeolog zgrabnie zmienia temat uwypuklając fachowość obecnych poszukiwań archeologicznych. Adam znowu wskazuje na stojących w tle poszukiwaczy mówiąc o ich pasji i poświeceniu. Archeolog zbywa to uśmieszkiem nie wypowiadając na temat poszukiwaczy ani słowa uznania czy też podziękowań (coś tam niezrozumiałego mruczy pod nosem). Odniosłem wrażenie, że jest wręcz zażenowany słowami Adama.
Pozostawiam to bez komentarza i obiecuję już nie pisać w tym wątku.

Gniewkos napisał(a):
ryszardzie... wiedz, że nie tylko ty jeden współpracujesz z archeologami... ci co mnie znają (głównie forum wlkp) wiedzą, że wiele razy uczestniczyłem w wykopaliskach z naszym muzeum, między innymi w Dzwonowie i wągrowieckiej Farze... że robiłem wszystko aby zalegalizować nasze "chodzenie" a wyszło z tego tyle, że archeolodzy kontaktowali się kiedy chcieli, że obiecywali kolejne wykopaliska, np. na ulicy Klasztornej w Wągrowcu ale potem mnie olewali, że obiecywali jesień w Dzwonowie i też nie dali znać, za to brali chętnie kopacza z Poznania...

Co wyszło na końcu? Policja była u nich dzień wcześniej zanim odwiedziła mnie i co? Powiedzieli, że nas nie znają!!!

To ja się pytam co to jest za współpraca? To my mamy latać jak pieski informować oddawać, tracić pieniądze na wyjazdy sprzęt, żeby archeolodzy potem mnie się wypierali?? Tak to ma wyglądać?

Życzę tobie abyś poczuł się tak jak ja teraz i wcześniej, gdy pomimo starań współpracy byłem kopany w dupę i spychany na boczny tor...
Aby jeden z drugim też się ciebie wyparli... zobaczysz jak jest miło...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 19:54 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Sytuację by jedynie uratowała ogólnokrajowa fala doniesień do prokuratury na policjantów. Fala na tyle mocna, żeby wywołała "odruch Pawłowa" u większości policjantów. Wykrywacz = 2 wezwania do prokuratury + 2 rozprawy w sądzie okręgowym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 20:32 
Podporucznik
Podporucznik

Nomennescio- stowarzyszenie słowo klucz... Przypomniała mi się akcja pokazywana w Teleexpressie chyba sprzed kilku ładnych lat. Pokazano dwóch chłopaków takich po ok 14-15 lat w potarganych spodniach z paroma plotkami złapanymi na obiad dla matki ale nie mieli kart wędkarskich. Najwięksi kłusole w Polsce...Afera na cały kraj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 21:12 
Pułkownik
Pułkownik

Filip, to moglby byc jakis sposob gdyby udalo sie zorganizowac wiecej niz kilku osobom na raz.
A to z kolei byloby realne tylko i wylacznie gdyby Policja wlasnie zatrzymala wieksza ilosc poszukiwaczy na raz.
W innym przypadku bedzie jak ze zbiorka dla naszego kolegi na forum.
Czesc poszukiwaczy do ktorych skierowany byl apel akurat w tym czasie nie wspolodczuwala tego samego bolu, inna czesc miala kompletnie inne pryncypia, wielu nie dysponowalo srodkami, kilku bylo tez pewnie takich ktorzy z zawisci az sie usmiechneli itp.
Ja troche poatakowalem znajomych w Polsce zapytaniami o mozliwosci targania po sadach i dziennikarzy zamieszczajacych takie bzdury i policjantow i wniosek jest jeden.
Wniosek, o ktorym sam czesto wspominasz na forum. A mianowicie w naszym polskim porzadku prawnym to zadanie na lata wytezonej uwagi oraz dzialania i co gorsza kazda kolejna instancja bedzie nieprzewidywalna bo "wolne sady" oczywiscie nie posluguja sie w formowaniu wyrokow wytycznymi kodeksow a jak juz tu opisywalismy wytycznymi wyciagnietych z kapelusza ekspertow.

To jest zreszta cecha naszych czasow, ze media sa pierwszym zrodlem klamstw i najczestszym zrodlem rozczarowan jesli o fakty chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 21:12 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Aśka72 napisał(a):

Oczywiście, że archeolodzy, niewielu jest to obojętne, zdecydowana większość taki stan rzeczy popiera i akceptuje, tylko nieliczni się sprzeciwiają, a publicznie może kilku czasami zdarza się poruszać ten temat.

Powiedz, że wierzysz w to, że garstka oszołomów trzęsie całym rynkiem archeo i ustawia prawo tak jak chce, bo jeżeli tak by rzeczywiście było to wtedy można wnioskować, że cała reszta archeo to zastraszone dupki bez własnego zdania.

Taka jest prawda, dwa reprezentatywne przykłady:
filek napisał(a):
Postanowiłem, że nie będę już pisał w tym temacie ale właśnie skończyłem oglądać odcinek „Było … nie minęło” (TVP Historia, 19.10.br) poświęcony poszukiwaniom pod Grunwaldem.
Zrobił ma mnie wrażenie fragment gdzie podczas rozmowy p. Adama z archeologiem (ciemnymi okularami lansiarsko zarzuconymi na głowę), na uwagę Adama, że w poszukiwaniach bierze udział spora grupa poszukiwaczy, którzy działają na marginesie prawa, pan archeolog zgrabnie zmienia temat uwypuklając fachowość obecnych poszukiwań archeologicznych. Adam znowu wskazuje na stojących w tle poszukiwaczy mówiąc o ich pasji i poświeceniu. Archeolog zbywa to uśmieszkiem nie wypowiadając na temat poszukiwaczy ani słowa uznania czy też podziękowań (coś tam niezrozumiałego mruczy pod nosem). Odniosłem wrażenie, że jest wręcz zażenowany słowami Adama.
Pozostawiam to bez komentarza i obiecuję już nie pisać w tym wątku.

Gniewkos napisał(a):
ryszardzie... wiedz, że nie tylko ty jeden współpracujesz z archeologami... ci co mnie znają (głównie forum wlkp) wiedzą, że wiele razy uczestniczyłem w wykopaliskach z naszym muzeum, między innymi w Dzwonowie i wągrowieckiej Farze... że robiłem wszystko aby zalegalizować nasze "chodzenie" a wyszło z tego tyle, że archeolodzy kontaktowali się kiedy chcieli, że obiecywali kolejne wykopaliska, np. na ulicy Klasztornej w Wągrowcu ale potem mnie olewali, że obiecywali jesień w Dzwonowie i też nie dali znać, za to brali chętnie kopacza z Poznania...

Co wyszło na końcu? Policja była u nich dzień wcześniej zanim odwiedziła mnie i co? Powiedzieli, że nas nie znają!!!

To ja się pytam co to jest za współpraca? To my mamy latać jak pieski informować oddawać, tracić pieniądze na wyjazdy sprzęt, żeby archeolodzy potem mnie się wypierali?? Tak to ma wyglądać?

Życzę tobie abyś poczuł się tak jak ja teraz i wcześniej, gdy pomimo starań współpracy byłem kopany w dupę i spychany na boczny tor...
Aby jeden z drugim też się ciebie wyparli... zobaczysz jak jest miło...

Będziesz wypierał rzeczywistość i wiem nawet dlaczego. :D Niestety pomijając oczywistą do poszukiwaczy niechęć zdolnych archeologów i mniej lub bardziej marnych archeologów to wpływ takich szeregowych archeo na całość, czyli na ustawę jest mierny. Niestety tym akurat, którzy mieli na to wpływ płaci nasze państwo, ponieważ siedzą oni i pracują w instytucjach państwowych. To koledzy i koleżanki "granciarzy" różnych patriotycznych projektów, bogoojczyźnianej archeologii pól bitewnych ostatnich wojen. Problem jest taki, że to co my nazywamy historią, oni nazywają archeologią. Frank, jeśli Ty nie łączysz tych kropek to mówi się trudno. Niestety prawda jest dużo okrutniejsza koledzy. Ale nie jest to forum polityczne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2022, 21:19 
Pułkownik
Pułkownik

siwydym ja zas pamietam wytyczne stowarzyszenia - organizacji a dokladnie PZW o skrupulatnym notowani czy opisywaniu polowow natychmiast po zlowieniu zaniedbanie czego moglo skutkowac wysokimi karami i wizyta w sadzie nawet i od tamtej pory juz nie oplacam skladek PZW i unikam wod PZW tak ja unikam WKZtow czy tez archeologow, i nie dlatego, ze jestem miesiarzem czy chcialbym cos ukryc albo naciagnac. Po prostu celem moich wypraw z wedka nad wode nie bylo pisarstwo czy stworzenie statystyk.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]