Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zwrot z WKZ
PostNapisane: piątek, 25 marca 2022, 21:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zgadza się frank, ale opisałeś sytuację w której przedmioty i dokumentacja nie dociera do góry (WKZ), tak jakby te rzeczy nigdy nie istniały.
Ja mówię o sytuacji odwrotnej gdy przykładowo emerytowany archeolog dostał zwrotną paczkę z śmieciowymi 5 tysiącami kulek muszkietowych w depozyt.
W takim wypadku WKZ ma oficjalny trop i za kilka lat jak pisałeś wcześniej, nawiedzony urzędas może chcieć sprawdzić emerytowanego archeologa w kwestii konserwacji i zabezpieczenia ołowiu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 02:42 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Można powiedzieć - chcieliście deponowania zabytków u ich znalazcy to teraz macie, a WKZ ma problem z głowy, wybiera ze znalezisk to co chce, a reszta leci w depozyt i nie musi wciskać śmieci kolegom w muzeach.
Jak widać na przykładzie z filmu, o ile przyjęcie depozytu może stwarzać pozory dobrych intencji WKZ, to zwrot depozytu do WKZ może okazać się już niemożliwy i posiadacz depozytu będzie musiał sam znaleźć muzeum, które przejmie depozyt, co prawdopodobnie będzie niemożliwe z różnych względów, braku miejsca w magazynach, braku kasy na konserwację, lub na śmieciową, bezwartościową, „nie muzealną” zawartość depozytu.

Frank, frank...ja naprawdę nie wiem co z Tobą zrobić. Czego nie dosłyszysz.to zmyślisz. Nigdy nie było mowy o deponowaniu zabytków bez zgody depozytariusza. Nikt nikogo nie może do tego zmusić. Konserwator nie może do tego zmusić nawet muzeum. Przestań może opowiadać pierdoły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 09:17 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
:roll: :666 Aśka, kolejny raz znów mi coś wmawiasz :que :666
:roll: :666 Skąd Ci się to wzięło :que :666 Wskaż, gdzie napisałem o obowiązku przyjęcia depozytu :que :666

berthiot napisał(a):
Ja mówię o sytuacji odwrotnej gdy przykładowo emerytowany archeolog dostał zwrotną paczkę z śmieciowymi 5 tysiącami kulek muszkietowych w depozyt.

To jest sytuacja nierealna, zwroty mogą dotyczyć osób które poszukują za zezwoleniem WKZ i znalezione przedmioty przekazują do biura WKZ, ale jak widać na filmiku, gość jak dziecko cieszy się ze "zwrotu" bo nie rozumie słowa "depozyt" i nie wie w co się pakuje.

Archeolog zabytki pozyskane w trakcie badań składa w miejscu uzgodnionym przed rozpoczęciem badań np. w muzeum, które dysponuje odpowiednim magazynem, przyjmuje zabytki archeologiczne i ma fundusze na konserwację zabytków. Promesa na przekazanie zabytków, jest jednym z warunków wydania zgody przez WKZ na badania archeologiczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 12:02 
Moderator
Moderator

Frank, przestań po prostu insynuować, konfabulować bo to jest bez sensu.
Cytuj:
Chcieliście deponowania zabytków u znalazcy to teraz macie...zwrot depozytu do WKZ może okazać się już niemożliwy i posiadacz depozytu będzie musiał sam znaleźć muzeum, które przejmie depozyt
...
Na razie to są wyssane z palca bzdury, a to co zrobił WKZ Katowice nie ma żadnej podstawy prawnej z czego zresztą urzędniczka doskonale zdaje sobie sprawę. Być może w efekcie ta sytuacja nam się przysłuży. Od ponad roku pytamy urzędy o zabytki z poszukiwań. Wiemy, że w wielu urzędach one krótko mówiąc zalegały a decyzję przekazujące zabytki wydawane były i dwa lata po zdaniu zabytków. Wszystko dlatego, że realnie nie ma muzeów chętnych na przyjmowanie tych badziewiaków z poszukiwań. Muzeum musi wyrazić zgodę na przyjęcie zabytków...Katowice migały się przed odpowiedzią z przyczyn dla mnie oczywistych. Udowodnienie problemu pseudozabutków i miernych zabytków bez wartości wystawienniczej może mieć dla nas olbrzymie znaczenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 15:10 
Generał Broni
Generał Broni

Aśka, jeszcze raz :666 , wskaż, gdzie napisałem o obowiązku przyjęcia depozytu, bo czytam, szukam i nie mogę znaleźć, więc gdzie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2022, 09:06 
Moderator
Moderator

Dobre, dobre....to wskaż, gdzie ja napisałam, że tak właśnie napisałeś. Nie użyłam takiego sformułowania przecież :roll:
W ogóle nie ma nad czym histeryzować ponieważ, nie możemy według przepisów być depozytariuszami ani tuż po odesłaniu nam klamotów zabytkowych, ani tydzień, ani rok później. Jakiś lęk o to, że nie będziemy mogli oddać tych przedmiotów jest kompletnie nieuzasadniony w tym momencie.
Oczywiście obowiązkowa promesa muzeum do poszukiwań zabytków to postulat wielu urzędów ale to raczej dowód na to że większość nie zakłada możliwości deponowania zabytków u znalazcy. Wręcz odwrotnie istnieje tendencja ograniczenia funkcji muzeów prywatnych mimo, że i obecnie przecież nie można im przekazywać w depozyt zabytków zwykłych z poszukiwań...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2022, 12:11 
Generał Broni
Generał Broni

Aśka72 napisał(a):
Dobre, dobre....to wskaż, gdzie ja napisałam, że tak właśnie napisałeś. Nie użyłam takiego sformułowania przecież :roll:

proszę:
Aśka72 napisał(a):
Frank, frank...ja naprawdę nie wiem co z Tobą zrobić. Czego nie dosłyszysz.to zmyślisz. Nigdy nie było mowy o deponowaniu zabytków bez zgody depozytariusza. Nikt nikogo nie może do tego zmusić. Konserwator nie może do tego zmusić nawet muzeum. Przestań może opowiadać pierdoły.

Aśka72 napisał(a):
Oddanie poszukiwaczowi zabytków w depozyt po skończonych poszukiwaniach to całkowicie pozaprawna procedura.

Tzw. nadzory archeologiczne od lat funkcjonują bez żadnych podstaw prawnych i nikt się tym nie przejmuje, nikt nie protestuje, bo archeo i inwestorom to pasuje.
W przypadku tzw. zwrotów, wielu poszukiwaczy, bezmyślnie, czy bezrefleksyjnie i nie wnikając w szczegóły jednak będzie przyjmować te zwroty (na zasadach depozytu) i będą ze zwrotów zadowoleni.

Aśka72 napisał(a):
Udowodnienie problemu pseudozabutków i miernych zabytków bez wartości wystawienniczej może mieć dla nas olbrzymie znaczenie.

Takie mamy czasy, że „nowoczesne” i „postępowe” tendencje doprowadziły do tego, że dzisiaj można mieć kłopot z ideologicznie właściwą identyfikacją płci człowieka, zaś w archeologii, archeologia współczesności tak namieszała, że określenie co jest zabytkiem, a co nim nie jest stało się już praktycznie niemożliwe.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]