Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 14:14 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
dzis juz nie ma ludzi ktorzy widzieli tamte wypadki, ja jeszcze mialem przyjemnosc rozmawiania z naocznymi swiadkami tamtych dni, 10 lat temu mozna bylo spotkac ludzi ktorzy mieli w 14 roku kilkanascie lat i pamietali przemarsz rosyjskich wojsk, opowiadali ze: mieli wiekie brody, ogromne czapki, i byli mocno zmeczeni marszem, opowiadano mi ze byli bardzo przyjacielsko nastawieni do ludnosci cywilnej, rozdawali jedzenie i cukier,
co do opisow tej bitwy to jest ich sporo, sa nawet dosc dokladne mapki tego co sie dzialo, wiekszosc niestety po niemiecku, brak pamieci o tej bitwie wynika z tego ze cala akcja przebiegla bardzo szybko, to nie byla wojna taka jaka znamy z pod Bolimowa czy taka jaka byla we Francji, tu dzialo sie wszystko bardzo szybko, wojska pokonywaly nikanasci kikadziesiat km dziennie, nie kopano ogromnych umocnien bo front przenosil sie, czesc umocnien byla wykopana wczesniej ale nie byla wykorzystana, tak jak umocnienia w zdloz Wisly pomiedzy ujsciem Bzury a Plockiem, tam praktycznie nic sie nie dzialo, wieksza czesc bitwy rozegrala sie na otwartej przestrzeni, na ornych polach, po przejsciu wojsk ludnosc cywilna zebral praktycznie wszystko co sie nadawalo do sprzedania i zakopala okopy, podobno Zydzi skupowali nawet kulki szrapnelowe, dlatego nie sposob teraz cos ciekawego znalezc, trzeba pamietac ze tereny na ktorych rozegrala sie ta bitwa byly bardzo gesto zaludnione a ludnosc byla biedna i niejednokrotnie stracila caly dobytek w wyniku dzialan wojennych, zbierano wszystko co moglo sie sprzedac albo przydac w gospodarstwie.
Pozostaly tylko mogily, warto porownac mapy tamtych terenow z lat 20' i obecne, na polskich 100' jest mnustwo mogil z 14 roku ktore nie dotrwaly do naszych czasow
w okresie miedzywojennym Niemcy postawili sporo pomnikow na miejscach spoczynku swoich kolegow, wiekszosc jest zaniedbana i zarosnieta albo czesciowo rozkradziona przez okolicznych mieszkancow

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 16:55 
Podporucznik
Podporucznik

superstefan napisał(a):
dzis juz nie ma ludzi ktorzy widzieli tamte wypadki

Ano niestety, bo gdyby człowiek za wczesnego gówniarza się interesował tak jak teraz, to ile rzeczy bym wiedział, a ile fantów bym miał.
Superstefan- szukasz czasem za pomocą wykrywacza?
Wiesz może coś o okopach w lesie, w Dobieszkowie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 18:15 
Kapitan
Kapitan

sądze że trochę przesadzacie, ja w trakcie swoich poszukiwań (a nie zbieram militarki) kilkakrotnie natknąłem sie na opowieści o działaniach wojennych w czasie I wojny. Między innymi o ukrytym skarbie pułkowym :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 19:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

coś mi nie pasuje:

Z piasku na dnie dołu wystaje kawałek czerwonej torby z napisem "Media Markt - nie dla idiotów!". Spośród leżących wokół gałęzi wybieram cienki zielonkawy patyczek, żeby rozgrzebać piach i otworzyć reklamówkę. Dopiero po chwili odkrywam pomyłkę. Rzekome gałęzie to ludzkie piszczele, a w dłoni trzymam wiotkie omszałe żebro jakiegoś człowieka

Ale to są żołnierze, polegli w okopie 93 lata temu. Leżą tak, jak dopadła ich śmierć. Na pierwszej linii, z bronią w ręku, wśród rozrzuconej amunicji. W okop musiał trafić pocisk artyleryjski. Zabił od razu, przysypał zwłoki piachem. Pewnie dlatego koledzy ich nie pochowali. A może po prostu nie mieli czasu. Na czaszkach wysypywanych z worków widać skamieniałe dziury i szramy po ranach.

to nie o tym samym dołuk autor pisze?? mam rozumiec ze ktoś zbierał gnaty- takie hobbi??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 19:51 
Główny Moderator
Główny Moderator

Nie przesadzam, dzis mamy rok 2007 zakladajac ze to byly bardzo tralmatyczne przezycia to jest szansa ze w wieku 7 lat dalo rade cos zapamietac, cala akcja byla w roku 1914, czyli osoba pamietajaca cokolwiek miala by dzis 100 lat, a z tego co ja pamietam to przepytywalem 10-15 lat temu osoby co w tedy mialy ponad 80 lat, malo prawdopodobne ze sie dorwie dzisiaj kogos kto ma 100lat i bedzie na tyle przytomny ze cos opowie z sensem :) zreszto postarajcie sie znalezc czlowieka co by dokladnie pamietal 39 rok :)
co do mojego kopania to raczej nie kopie :) jedynie jak jest jakis wyjazd ze starymi znajomymi i to bardziej w calach turystycznych i rekreacyjnych, w tym roku bylem moze raz z wykrywaczem ale z tego co pamietam to nawet go nie odpalilem :)

rejony bitwy znam troche, bo od dziecka sie tam krecilem, bardziej tereny lowicz, kutno, plock, i pare innych miejscowosci ktorych nie wymienie bo zaraz zjawi sie tam zgraja "piszczalek"

Graf_zero nie gniewaj sie ale ja jak sie jeszcze krecilem po wsiach to slyszalem opowiesci nawet o kosmitach, nie wspomne o djable, strzygach, i tym podobnym, chlop polski ma niesamowita fantazje a szczegolnie jak znajdzie sponsora, za piwko to wszystko opowie i nawet bedzie chetnie pokazywal w terenie co sie dzialo i co to nie zakopal jak byl maly, liczac na kolejna flaszke, trzeba przyjac ze ludzi pamietajacych pierwsza wojne juz praktycznie nie ma i nie dawac wiary wioskowym bajkopisarzom :)

dopisze bo pisalismy w tym samym czasie
obecnie rozpoznanie czy jakies miejsce jest mogila czy tylko wsiowym smietnikiem czy miejscem gdzie rosnie kilka drzew jest nie wykonalne
zazwyczaj poleglych chowano w zbiorowych dolach, jezeli byl czas to robiono cos na ksztalt fosy naokolo mogily, te rowy okalajace mogile czesto nie dotrwaly do naszych czasow bo sa systematycznie zasypywane przez miejscowych smieciami, czlowiek opisany w gazecie mogl trafic na mogile, wybral sam "miod" a kosci popakowal zeby sie nie walaly jak dla mnie i tak sie zachowal bardzo przyzwoicie ze ich nie porozwalal po calym lesie, nie chce bronic faceta bo kopanie w grobach to cos co ja nie popieram ale rownie dobrze mozna sie doczepic do tych rolnikow co systematycznie podoruja mogily (okolice Bolimowa, jeden kpiec juz zostal calkowicie zadoptowany pod pole burakow, bliskie okolice Lowicza, droga na polnoc, sklep spozywczy stoi na mogile kika kilometrow dalej rolnik postawil chlewnie na mogile, kilka km na zachod od Sochaczewa rolnik wylewa gnojowke i inne odpady gospodarcze na cmentarz, ten sam rejon 2-3 km roznicy cala wies wywala smiecie w "krzaki"- mogile kilkudziesiecu poleglych w 14 roku, Ilow kilka lat temu wyremontowany przez harcerzy bo byl calkowicie zdemolowany nie bede wiecej wymienial ale na mazwoszu wiekszosc mogil z 1 wojny nie jest niszczone przez poszukiwaczy tylko przez ludnosc miejscowa, moze wlasnie przez to ze malo kto wie ze to mogila a nie kepa krzakow, co prawda ja sie juz spotkalem z opowiesciami ze "tam warto kopac bo wychodza zlote zeby" ale to byly akcje miejscowych a nie poszukiwaczy, oczywiscie nie bronie poszukiwaczy bo sam wiem ilu rozkopuje mogily :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 20:35 
Kapitan
Kapitan

ja nie twierdze że oni to pamiętają to co przeżyli. Z reguły to są opowieści zasłyszane od ojca czy dziadka. I nie mam tu na myśli opowieści w stylu "łoooo panie a tam to trzy czołgi zakopali sam widziałem". Tylko takie hmm bardziej wyważone i hmm bardziej realistyczne. A co do diabła i strzyg to bynajmniej nie uważam tego za fantazje, ale dobra bo tu sie offtop powoli robi
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 22:43 
Specjalista
Specjalista

Szanowny Superstefanie, w zupełnosci zgadzam się z tobą, że:
superstefan napisał(a):
warszawa to przeklete miasto, nie masz metra kwadratowego zeby nikt tam nie zginol, gdziekolwiek chodzisz czy mieszkasz to ktos tam zostal zabity, taki juz byl los naszej stolicy, w miejscu gdzie mieszkaja moi rodzice bomba lotnicza zabila 37 rannych postwancow, na tarwniku przed domem kilkanascie lat temu odnaleziono mg z operatorem, jak sie dobrze zastanowisz to nie wiem czy znajdziesz miejsce gdzie nic sie nie dzialo i nikt nie polegl

chodzi mi tylko o to, że ofiary II wojny ekshumowano lub przynajmniej starano się ekshumować i godnie pogrzebać. W przypadku ofiar Powstania Warszawskiego ekshumowano nawet prochy spalonych po to żeby w chrześćjański sposób je pochować, a miejsca straceń i walk upamiętniono tablicami i pomnikami. Tymczasem w przypadku poległych w Powstaniu Listopadowym nikt nie widzi problemu w tym, że pogrzebano ich na pobojowiskach, a nieupamiętnione pochówki znajdują się w centrum miasta, z rozkazu rosyjskiego zaborcy skazane na wieczne zapomnienie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 23:01 
Główny Moderator
Główny Moderator

Warto meczyc, nachodzic, molestowac, moze trafisz na kogos rozsadnego, nie moze byc tak ze wszyscy beda kladli ... na to,
podobno muzeum powstania warszawskiego jest kierowane przez dosc rozsadna osobe, majaca ogromne poparcie obecnej wladzy, moze przed wyborami ktos by chcial zablysnac i tak calkiem przy okazji zrobic dobry uczynek i ruszyc ten temat ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 10:03 
Specjalista
Specjalista

Witam,
warto meczyć, nachodzić i molestować kiedy ma się sojuszników i nie jest się samotnym nawiedzonym. A ja już jestem zmęczony kołataniem w tej sprawie. Próbowałem ruszyć temat z kilkoma osobami, które mogły by pomóc w tej sprawie, ale bez skutku. Rozmawiałem m.in. z p. Stefanem Melakiem, ks. Karłowiczem, dr Nowikiem z Wojskowego Biura Historycznego, dr hab. T. Krawczakiem i byłym burmistrzem Pragi-Południe M. Mrozem i jakoś nikt nie miał ochoty na pomoc w działaniach w tej sprawie. Próbowałem również uzyskać pomoc w tej sprawie znanego radiestety p. Siudalskiego, ale też nie chciał wesprzeć mojej inicjatywy obywatelskiej. Pana Ołdakowskiego niestety nie znam osobiście, więc do niego nie zwracałem się o pomoc. Temat nie jest niestety nośny pod względem politycznym, jak sprawa Katynia, ani tak oczywisty jak pochówki I wojenne rozgrzebane przez hieny cmentarne. Nawet kiedy rozmawiałem na ten temat ze znanym kolekcjonerem pamiątek z Powstania Listopadowego to wywołanie tematu spowodowało kpiący uśmiech na jego twarzy i pytanie czy chcę złożyć im wizytę, z podtekstem, że chodzi mi o pozyskanie fantów.
A temat niestety nie jest prosty, bo nie ma 100% pewności co do lokalizacji pochówków. Wymagałoby to wykonania odwiertów, lub rozkopania tych miejsc, a są to miejsca zlokalizowane niestety w terenie zurbanizowanym. Jest również problem, kto to zrobi i kto za to zapłaci. Tak więc zgorzkniały z powodu bezskutecznego walenia głową w mur niechęci ponarzekam sobie przynajmniej na forum.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 11:34 
Moderator
Moderator

no to skoro starłeś się już z biurokratycznym betonem to powinieneś udać się do redakcji gazety typu "Fakt" albo innego brukowca i podać im fakty zaznaczając że władza ma to w dupie
sukces medialny to połowa sukcesu jeśli chodzi o ruszenie kogoś z za biurka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 12:11 
Specjalista
Specjalista

Chyba masz rację. Rzeczywiście trzeba było najpierw nagłośnić temat w mediach. Tyle, że ja najpierw chciałem upewnić się co do swoich przypuszczeń, żeby nie zrobić zadymy jak pewien polski archeolog w Egipcie przed kilku laty, który ogłosił że jest o krok od super odkrycia, Wyborcza nagłośniła temat, a potem zapadła cisza. Gdyby to nie były miejsca w centrum obecnej Pragi, to można by było bez robienia wrzawy sprawdzić, a tak nie ma chętnych żeby podjąć ryzyko.
A może ktoś ma dojście do dziennikarza z którym mógłbym podzielić się swoją wiedzą, może czas przed Świętem Zmarłych jest odpowiedni :que
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 13:13 
Główny Moderator
Główny Moderator

jak by miec georadar to moze by sie upewnilo czy tam cos jest, wiem ze ktos z znajomych planuje kupno to moze w przyszlym roku by sie sprawdzilo, co do dziennikarzy to obiecuje odezwac sie na priwa, zapytam czy beda chcieli ruszyc ten temat :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 13:43 
Specjalista
Specjalista

Serdeczne dzięki :1 :piwo
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 17:05 
Moderator
Moderator

myślę że nagłośnienie najpierw w mediach a później u władzy nie przyniosło by oczekiwanego efektu (media mogły by nie być zainteresowane) natomiast każdy temat w którym władza sprawia problemy bez względu na tematykę jest łatwiej zauważalny przez pismaków:) pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 listopada 2007, 20:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W Łódzkim Domu Kultury otwarta jest wystawa eksponatów związanych z I wojną światową pt. "Ziemia łódzka w ogniu 1914".Sala 313. Potrwa od 6 grudnia.
Pozdrawiam.
Neko

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]