Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 15:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 10:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jesteśmy już od dawna w podziemiu.. Wczoraj szukałem info o pewnym sprzęcie (którego nazwy wolę nie wymieniać..) i oczywiście wyszukiwarka rzuca najpierw te najczęściej odwiedzane.. znalazłem ciekawe opisy, rady itp.. czytam z zapartym tchem.. i nagle coś mnie tknęło.. patrzę na datę a tam 2005 rok.. i tak samo ostatni komentarz też z 2005.. Tak samo jest na naszym forum.. Latem pojawiła się przerdzewiała na wskroś pepeszka... To była rewelacja... a poza tym pamiętacie coś interesującego??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 11:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W pelni sie z toba zgadzam. Pamietam jeszcze kilka lat temu jak ludzie chwalili sie wykopami, oficjalnie umawiali sie na wypady do lasu czy tam na pole. Forum tetnilo zyciem pod wzgledem zdjec i relacji z wypraw. A teraz?

PS. A co dokladnie mamy pamietac cos intersujacego? Chodzi ci o konkretne wydazenie czy moze jakies fajne fanty z tamtych lat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 12:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

chodzi mi o jakiś fant militarny jaki pojawił się na naszym forum w ciągu ostatnich kilku miesięcy, no, najdalej z wiosny.. o coś, co byłoby wydarzeniem sezonu z zakresu znalezisk na wskroś militarnych..

nie pamiętam nic szczególnego...

a to moje pytanie wynika z chęci wykazania jak skuteczne są działania rozmaitych służb.. oni pewnie się cieszą, zacierają ręce i słupki statystyk im rosną...
Ale z kolei nam rosną depozyty.. na pohybel :cop A prawo kiedyś się zmieni i wtedy my będziemy górą...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 12:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jedynie co pamietam to ten ciekawy wykopek hazrasa. A tak to jakies same luski, od czasu do czasu przewija sie jakis bagnet, albo skrzynka ze zlomu. Dilerzy, lapwkarze i inne oszlomy chodza spokojnie po ulicach a ludzie pasji kryja sie w podziemiu... smutne...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 12:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Skoro szanowna DAMA jest taka mądra i bystra i szkoda jej dóbr narodowych to czemu nie zmieni albo przynajmniej niech sie o to postara żeby zmienic to prawo tak żeby muzea miał prawo pierwokópu ciekawych, rzadkich, cenych znalezisk bo przeciez nikt nie bedzie robił stanowiska archeologicznego na polu gdzie rolnik wywozi obornik a pozsukiwacze tam chodzą i nieraz coś ciekawego z tamtąd pzrynoszą, a wiemy jak nawozy działają na metale. Po drugie muzea ani skarb państwa nia kupuje nikomu wykrywaczy to dlaczego wszystko trzeba oddac na skarb panstwa.Po trzecie ja też jestem obywatelem tego kraju i te dobra tez po czesci sa moje i ja nie jestem sam w tym kraju i kazdemu cos sie nalezy.A po czwarte szkoda pisac o takim egiostycznym podejsciu jak podchodzą do tego muzea i archeolodzy. Moze obraze tym tekstem kogos ale w obecnej sytuacji nie przychodzą mi nic innego na mysl. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 13:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No niestety pomimo tego, ze sa jakies przeswitym w tym betonoglowym towazystwie to wciaz to swiatelko jest zaslabe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 14:41 
Sierżant
Sierżant

...nie pytaj się co zrobić dla kraju zapytaj się co kraj zrobi dla ciebie....
wiadomo, że zawsze byliśmy w podziemiu ale tak to już jest że chwałę uzyska się po latach, gdy to co zostało w naszej kochanej matce Ziemi nie będzie już się nadawało do użycia (zostanie po prostu skorodowane przez nawozy). Wtedy ktoś stuknie się w swój głupi łeb i powie k.... a mogliśmy chociaż zapobiec w pewnym stopniu niszczeniu zabytków. co zostanie w zbiorach własnych przetrwa a co zostanie w Ziemi - trafi szlak. Wiadomo, że są ludzie którzy kopią dla zysku ale jest też pewne grono osób, które z chęcią wsparłoby archeologów. Na myśl przychodzi mi jedno stwierdzenie: może właśnie wszystkiemu winny jest pieniądz? bo na dobrą sprawę jakby prawo się zmieniło, państwo miałoby (załóżmy) prawo pierwokupu to zawód archeologa poszedłby w zapomnienie. Może właśnie tego obawia się całe grono archeologów, którzy patrzą na poszukiwaczy wilczym wzrokiem i uważają za potencjalne zagrożenie dla dobra ogółu. Wszak kulturę tworzymy "my" cała ludzkość i pamięć o przodkach także wina być tworzona przez nas.
p.s. to jest moje własne zdanie- jak kogoś uraziłem to przepraszam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 15:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mysle podobnie z tym ze pracy archeologó nie da się zastąpic bo oni przeszukuja ziemie milimetr po milimetrze i za to ich podziwiam natomiast poszukiwacze wyciagają tylko metale i mogą zniszczyc np. jakąś ciekawą zabódowe.Osobiście nie zamierzam chodzi po oznaczonych stanowiskach archeologicznych i wchodzic archeologom w drogę i nie moja wina ze są tacy co im przeszkadszają a oni dużo sie nie zastanawiajac podciągają wzsystkich poszukiwaczy pod jedną ustawe razem z tymi co im przeszukują stanowiska.I podzielam zdanie kolegi z tym co leży w ziemi i za pare lat nie będzie po tym sladu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 16:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A jak rozkopiesz jakieś ciekawe pod względem archeologicznym miejsce, które nie jest oznaczonym stanowiskiem
archeo ? I przed tym bronią się archeo i ciężko nie przyznać im racji, prawda ? Nawet jeżeli poszukiwacz ma dobre intencje, to
niewielu jest takich, którzy wiedzą, jak należy się w podobnej sytuacji zachować. I dopóki nie będzie jakiejś
w rozsądny sposób napisanej ustawy (zakładając, że zainteresowani bedą się stosować do reguł w niej zawartych), to
nie ma się co dziwić, że archeo zachowuje się w taki a nie inny sposób (oczywiście nie mam na myśli ludzi,
którzy zawsze i wszędzie będą uważali, że poszukiwaczy trzeba zamknąć a posiadania wykrywek zakazać, bo na
takie myślenie nie ma lekarstwa).

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 20:00 
Główny Administrator
Główny Administrator

Im bardziej zgłębiam temat naszego hobby pod wzgledem prawnym to tym bardziej czarno to widzę.
W przeważającej części wina leży po stronie poszukiwaczy niestety.
Obraz, który udalo nam sie wykreowac w świadomości społecznej nie stawia nas w dobrym świetle.
Zobaczcie sami ile wykopków znajduje sie na allegro.
Ilu "poszukiwaczy" identyfikuje fanty na forum, a po chwili wystawiaja je na sprzedaż.
Mało jest przypadków pozytywnych działań a duzo takich kwiatków jak te z Hrubieszowa.
W dużej mierze"ocalanie" zabytków polega na ich sprzedazy.
Podziękujcie zatem swoim kolegom z dumnym podpisem na allegro SUPER SPRZEDAWCA
Taką postacią srającą do własnego gniazda jest np. glassman z forum.
A ta świeczka w temacie to żałoba po głupocie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 20:12 
Generał Broni
Generał Broni

Jacek ma niestety rację :/
Sam znam jedengo przygłupa z Torunia , który co mu tylko w łapy wpadnie wystawia na alledrogo - kopie tylko i wyłącznie dla pieniędzy - koleś udziela się na forach, struga wielkiego eksploratowa i znawcę tematu - studiuje mapy i książki - a wszystko tylko po to aby wywalić to na Allegro - to jest smutne.

Znam kilkunastu takich pseudo poszukiwaczy - i dopóki takie będzie ich podejście doputy nie doczekamy się liberalizacji wiadomej ustawy a wręcz jej zaostrzenia !
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 22:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A ilu jest takich, którzy przeglądają fora tylko dla namierzenia kolejnych fantonośnych
miejscówek albo udzielają się na forach lokalnych, gdzie swiadomość jest czasami w "dolnych strefach
stanów niskich".
A ilu ma w nosie fora, ustawy itp i ryje kratery księżycowe i tylko na ALLEGRO wystawia swoje znaleziska.
Albo nie korzysta z netu i sprzedaje na giełdach typu warszawskie Koło.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 11:12 
Moherowy Przyjaciel Forum

Ja czegoś tu nie rozumiem?

(Wiem dawno mnie nie było, ale ciągle sledziłem działalność waszego forum.)

Dlaczego wieszacie psy na tej Pani? W pełni się z nią zgadzam. Wasza nie legalna działalność przynosi wiecej zła niż kożyści. Wykopujecie i sprzedajcie, jeżeli nie całość to część tego co znajdziecie.

A wasza walka z tymi co sprzedają po identyfikacji na forum po prostu jest smieszna.

Ja osobiście jestem nadal za całkowitym zakazem prowadzenia nielegalnych i jakże rabunkowych wykopalisk.

Mam też nadzieje, że nigdy nikt nie zmieni ani ustawy o broni i amunicji na waszą kożyść (chce aby wszyscy obywatele naszego kraju mogli spokojnie chodzić po ulicy) a tym bardziej nikt nie zmieni ustawy o ochronie zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 11:24 
Kapitan
Kapitan

społecznik_61 napisał(a):
Ja czegoś tu nie rozumiem?

(Wiem dawno mnie nie było, ale ciągle sledziłem działalność waszego forum.)

Dlaczego wieszacie psy na tej Pani? W pełni się z nią zgadzam. Wasza nie legalna działalność przynosi wiecej zła niż kożyści. Wykopujecie i sprzedajcie, jeżeli nie całość to część tego co znajdziecie.

A wasza walka z tymi co sprzedają po identyfikacji na forum po prostu jest smieszna.

Ja osobiście jestem nadal za całkowitym zakazem prowadzenia nielegalnych i jakże rabunkowych wykopalisk.

Mam też nadzieje, że nigdy nikt nie zmieni ani ustawy o broni i amunicji na waszą kożyść (chce aby wszyscy obywatele naszego kraju mogli spokojnie chodzić po ulicy) a tym bardziej nikt nie zmieni ustawy o ochronie zabytków.

:bir :jump :666 :glupek... cmoknij nas w....
a potem zapoznaj sie z tym co robimy potem obrazaj donosicielski spoleczniku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 11:29 
Moderator
Moderator

Ja zaś mam nadzieje że nikt nie wpadnie na pomysł zmiany zasad ortografii na Twoją korzyść...
Głupizna w Tobie musuje jak szampan (jak mawiała moja pani od polskiego) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]