Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 13:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2009, 20:56 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek, niektórzy może na tym forum przesadzają z biadoleniem ale musisz przyznać że saperzy zabierają pewne fanty trochę na wyrost. Rozumiem np że zabrali te pociski artyleryjskie, część na moje oko nie była pusta a jeden nawet opuścił lufę, czgoś takiego pełnego (tzn. prawdziwego niewybuchu) w domu bym trzymać nie chciał. Tylko jakim prawem wywożą np. pustą rurę do Panzerfausta do której można na miejscu zajrzeć i zobaczyć że nic w niej nie ma? Tak samo jak łuski artyleryjskie czy karabinowe ze zbitymi spłonkami w których od razu widać że nic nie ma? Zauważyłem że powstała praktyka tego typu że jak już zabierają to wszystko jak leci łącznie z pokrowcem na maskę p-gaz i czajnikiem babci. A chyba zresztą gadałbyś inaczej jakby Ci w czasie rewizji buchnęli z rozpędu Twoją dragońską szabelkę i wtedy byś już nie wspomniał o procedurach ;) Mnie swego czasu zabrali zdezaktywowane zapalniki DZ-35, nie dość że nic w nich nie było to dodatkowo buchnęli mi też pudełko do nich które obecnie jest sporo warte. Pali licho DZ-35 ale jakim prawem pudełko? Otóż prawem kaduka. Na dodatek jako wyjaśnienie dostałem chyba iście kuriozalne pismo "po analizie laboratorium kryminalistycznego w KW Wrocław stwierdzamy BRAK WYSTACZAJĄCYCH DOWODÓW na popełnienie przestępstwa, jednakże materiały zatrzymane w toku dochodzenia zostały przejęte przez saperów". To znaczy że byłem winien ale nie dali mi rady udowodnić więc w ramach psikusa nie dostałem z powrotem moich legalnych eksponatów. Brawo policja i saperzy. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 00:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No tak ...widać że facet posiadał prawdziwy arsenał broni obuchowej za taką maczugę w neolicie niejeden dałby się pochlastać.... Ciekawe czy jak przytacham sobie ze złomu rurę stalową pomaluje na żółto a na to nasadzę 2 doniczki ogrodowe i je taż na żółto czy to też urośnie do miana niszczycieli czołgów...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 01:05 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Indiana Jones napisał(a):
hehe pustą rure do fausta i puste łuski zabrali w szufladzie z piaskiem. Nie ma to jak fachowa wiedza saperów... :kolko

Dobrze by było, gdyby wszyscy poszukiwacze mieli wiedzę taką, jak saperzy :) Takie są procedury i nie ma co za to winić saperów.

Lipek nie rozsmieszaj mnie, mam znajomego sapera, cala wiedza jaka posiadł z racji wykonywanego zawodu ogranicza sie do umiejetnosci uzbrojenia kostek MW i obslugi zapalarki do detonatorow .... faktem jest ze siedzi w temacie , ale tylko i wylacznie dlatego ze jak sam zaznacza interesuje sie tym takze "pozasluzbowo" :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

To że istnieje zmowa między dziennikarzami a policją to jest na 100% pewne ,kolega miał nalot i prawie nic nie znalezli a na to co było na zdjęciach to masakra :o jak to zobaczył w necie to mu się włosy na głowie podniosły :) sam by sobie dał ze dwa lata do odsiadki :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 19:46 
Podporucznik
Podporucznik

saper3791 napisał(a):
jesli dowody zostaly pozyskane w czasie przeszukania w innej "tematyce" (nie byl podejzany o posiadanie broni czy amunicji) moge byc "zbombardowane" przed sadem przez dobrego adwokata ?

Nie ma to znaczenia. Jeżeli zostały zatrzymane zgodnie z procedurami kpk, to są takimi samymi dowodami w sprawie jak inne rzeczy. Wystarczy podejrzenie, iż ich posiadanie może być zabronione.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]