Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 17:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 14:54 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Nie ja go wsadziłem za kratki, sam to zrobił... nie ja mu zaniosłem i kazałem trzymać pestki w domu... Ot co, szkoda że to dzieje się naprawdę, a nie tylko w teoretycznym gdybaniu na forum...
Więcej takich przypadków się będzie pojawiać, to może trafi to do większości z tych co to odzyskany proch po słoikach w domu trzymają (wiem, bo sam tak za łebka miałem, ale to troszkę inne czasy były, bez nagonki)
U kumpla znaleźli ze dwa lata temu z 10 sztuk amunicji w podobnym stanie, w tamtym miesiącu dostał za to 1000PLN+koszta sprawy+coś w zawiasach (nie pamiętam ile)

U gościa u którego znajdą gram amfetaminy też będą go mogli usadzić tak samo jak tego który będzie posiadaczem kilograma...

Szkodliwość społeczna czynu? Gdyby u gościa znaleźli nunchaku, pałę bejsbolową czy coś, to byłaby chyba niska szkodliwość i mogłoby się skończyć na pokiwaniu palcem, ale tutaj znaleźli coś co może być bardziej niebezpieczne niż kawałek drewna :P

Widać trzeba się zająć bronią czarnoprochową :D
Co do właściwości prochu czarnego i bezdymnego, wsyp obydwa do garnka, zalej gorącą wodą, dobrze wymieszaj i wylej roztwór przez sitko do kranu... i wysusz to co zostało na sicie :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 15:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pele76 napisał(a):
U kumpla znaleźli ze dwa lata temu z 10 sztuk amunicji w podobnym stanie, w tamtym miesiącu dostał za to 1000PLN+koszta sprawy+coś w zawiasach (nie pamiętam ile)

U gościa u którego znajdą gram amfetaminy też będą go mogli usadzić tak samo jak tego który będzie posiadaczem kilograma...

W takim razie mamy chyba wspólnych kolegów ,bo mój miał to samo :)
Gram czy kilogram mała różnica ;) a ja ci powiem że byś dostał na pewno większy wyrok za kilogram trotylu niż za 1 gram .
Sam piszesz że miałeś trochę prochu z odzysku i co stało się coś komuś z tego powodu ?
Kolega napełniał balony gazem z butli i puszczał nad świeczkę i sie cały poparzył dotkliwie przy takiej zabawie ,lub widziałem podobne w skutkach zabawy z benzyną a te środki są dostępne legalnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 16:52 

stylu napisał(a):
...Sam piszesz że miałeś trochę prochu z odzysku i co stało się coś komuś z tego powodu ?

Mam parę blizn na dłoniach i przedramionach, kumpel o mało nie stracił oczu i zostało mu na twarzy kilka śladów... mnie wystarczy, a Tobie? Człowiek był młody to głupi, ciesze się że mam czym siurka potrzymać...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 16:58 
Podporucznik
Podporucznik

saper3791 napisał(a):
To taki sam przyklad "wcisniecia" chlopakowi winy za to czego nie zrobil

A skąd wiesz że nie ma coś wspólnego ze sprawą? Znasz go? Ja nie. Od roztrzygania winy czy niewiny jest Sąd, a nie ja albo ty.

mirek napisał(a):
Moje zdanie: przy odrobinie rozsądku policjanci zabraliby gościowi zardzewiałe naboje i wywalili do Wisły przy najbliższej okazji, a gościowi wytłumaczyli, że nie powinien trzymać ich w domu, bo jakby trafił na jakiś debili to mógłby mieć problemy. Gość by się następnym razem zastanowił, a Policja zyskała autorytet i szacunek jako instytucja przyjazna ludziom. Pistoletu na kulki, łusek i deko nie powinni byli nawet zauważyć...

Tak, a następnego dnia sami by stanęli przed prokuratorem z art. 231 kodeksu karnego ? :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 17:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja wam panowie powiem lepszą rzecz... wszyscy wiedza co to są rolnicy , no i Ci panowie mają pola ,a na tych polach chodują rośliny ale też nawożą ... I jest taki jeden nawóz sztuczny którego nazwy nie przy toczę , który po zmieszaniu z olejami mechanicznymi paliwem a nawet właściwie kurzem tworzy materiał wybuchowy , zatem jak taki rolnik ma szope gdzie trzema kilkaset kg tego nawozu i wyleje mu się kanisterek benzyny albo z traktora trochę nakapie ... i już Zonk facet ma szope pełną MW ... Ale tak po prawdzie , jak ktoś ma trotyl w domu , a nie ma spłonek to co tym trotylem niby zrobi ? Chyba będzie rzucał jak cegłówkami bo więcej się nie da ... Tak samo z tą amunicją no i co koleś miał amunicje w domu no i co z tego a policjanci to chodzą z nabitymi giwerami po mieście ,szpanują (bo wyniki na strzelnicy to raczej średnie mają) , a jak któremuś tak odwali jak pare lat temu i zacznie strzelać do ludzi , policjant też człowiek ,choroba się munduru nie boi... Z drugiej strony , naprawdę łatwiej byłoby zrobić broń zupełnie od nowa niż męczyć się z jakimś wykopem osobiście mimo że do strachliwych nie należe bałbym się strzelać z czegoś co 60lat przelażało w niezbyt przyjemnym środowisku ...

Wszyscy jesteśmy ludzmi ale trzeba trochę rozwagi i zdrowego rozsądku , niech Policja robi to co powinna robić i nikt się nie będzie czepiał a że Policja typowo po Polsku idzie najmniejszą linią oporu no to co robić ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 18:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

PS. Ponury ... bez jaj , wiesz co to za broń na palstykowe kulki 6mm bo ja wiem ... co tydzień uzytkuje taką , 2 tygodnie temu postrzelili mnie w zęba na strzelance .. o rety o mało nie umarłem ... naprawdę śmiertelnie grożna broń z 20 m zęba ukruszy i siniaka nabije ... Chyba zbliża się ten czas gdy MSWiA na współe z Policją zabronią "kupe robić" bo niedaj boże jeszcze "pocisk lub element go imitujący zostanie wystrzelony z urządzenia imitującego lufę pod wpływem sprężonych gazów" a plucie pestkami z wiśni to już będzie zarzut na 8 lat ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 20:26 
Generał Broni
Generał Broni

[BS] Wolf napisał(a):
PS. Ponury ... bez jaj , wiesz co to za broń na palstykowe kulki 6mm bo ja wiem ... co tydzień uzytkuje taką , 2 tygodnie temu postrzelili mnie w zęba na strzelance .. o rety o mało nie umarłem ... naprawdę śmiertelnie grożna broń z 20 m zęba ukruszy i siniaka nabije ... Chyba zbliża się ten czas gdy MSWiA na współe z Policją zabronią "kupe robić" bo niedaj boże jeszcze "pocisk lub element go imitujący zostanie wystrzelony z urządzenia imitującego lufę pod wpływem sprężonych gazów" a plucie pestkami z wiśni to już będzie zarzut na 8 lat ...

BRAWO Wolf - nic dodać nic ująć !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 21:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Nie Ponury, nie znam tego chlopaka ale tez nie zakladam iz posiada bron typu "wiatrowka" (o znanych mi i dostepnych na rynku kalibrach: 4,4 / 4,5 / 5,5 / 6,35mm) skoro nie znalazlem u niego takowej (moze Policja marnie szuka ?) i nie proponuje chlopakowi odpowiedzialnosci za posiadanie zabawki strzelajacej plastykowymi kuleczkami zwanej dla podniesienia nastroju przez Policja bronia :sciana .
Kilka lat temu (moze 10) kupilem dla mlodszego braciszka BRON :cop Glock 17 6,5mm ASG i z ciekawosci strzelilem sobie w dlon by wiedziec jaka sila za tym jest ... nieporownywalna z moja najslabsza "wiatrowka" (16J). I jesli :cop twierdzi iz ASG to bron to naprawde wspolczuje ... .
Nie wiem kolego Ponury czy kopiesz lub szukasz czegos ale co raz bardziej zastanawiam sie dlaczego jestes tu na forum ... Policja nie ma jakiegos forum zwiazanego z Waszymi zainteresowaniami ? Nie zrozum mnie prosze zle - jestem daleki od tego by Cie wyganiac jako iz sam jestem tu tylko gosciem ale dziwne a jednoczesnie dobrze znajome wydaje mi sie Twoje zachowanie (wypowiedzi) - ktokolwiek, cokolwiek napisze "zlego" na Twoich kolegow to nadstawiasz swoja piers i ... jestescie normalnie aniolami. Wychodzisz z typowego dla Policjanta zalozenia iz wszyscy, cale spoleczenstwo to przestepcy, kryminalisci, dealerzy, zlodzieje i jedynie Wy (Policja) jestescie bez grzechu i bez bledu.
Ciesze sie osobiscie iz mamy tu kogos z tej innej "strony" tej barykady i dzieki temu mamy w waskim gronie mozliwosc poznac wzajemnie swe zdania w dyskusji ... ale dyskusja to wyrazanie swego zdania i sluchanie zdania strony przeciwnej ... wzajemne ustepstwa i przyznawanie sie do winy. Jednak obserwujac Twe wypowiedzi mozna odniesc wrazenie iz jedyne co masz nam do przekazanie to fakt iz Policja jest :ang a my kryminalisci jestesmy "bee". Nie wytykamy przeciez Twoich bledow i nie musisz sie czuc osobiscie dotkniety ... a bronisz calosci jakbys ... :usta .
Wiadomo iz o winie lub niewinnosci decyduje sad i ja nie udawadniam niewinnosci chlopaka (Ty tez zapewne go nie skazujesz za dwie garsci zlomu na 8 lat ) a jedynie trwa tu dyskusja o zaistnialym zdarzeniu i pewnych "bezsensownosciach".

Odnoszac sie do wypowiedzi o nawozach sztucznych ... obecnie produkowana saletra amonowa nie nadaje sie do takich celow i mozna ja mieszac z jakimkolwiek olejkiem ... nic :nicnie - producenci od kilku lat dodaja pewne srodki dla bezpieczenstwa.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 13:58 
Podporucznik
Podporucznik

saper3791 napisał(a):
ktokolwiek, cokolwiek napisze "zlego" na Twoich kolegow to nadstawiasz swoja piers i ... jestescie normalnie aniolami. Wychodzisz z typowego dla Policjanta zalozenia iz wszyscy, cale spoleczenstwo to przestepcy, kryminalisci, dealerzy, zlodzieje i jedynie Wy (Policja) jestescie bez grzechu i bez bledu.

Nie, staram się tego nie robić. Ale czasem emocje mnie ponoszą. Za to przepraszam. Są dwie strony medalu, bzdurne prawo itd. My niestety mamy także to prawo egzekwować, pewnie że bez sensu jest ściganie za jakieś pierdoły tylko komu to zgłosić? Ustawodawcy. Zgłaszane było nieraz i co z tego? Nic, cisza. Tak więc jedyna szansa to obalanie takich bzdur przed Sądami i odwoływanie się od wyroków. Niestety, większość ludzi nie zna swoich praw i odpuszcza takie sprawy. I tacy biegli, którzy skorodowany zamek uznają za istotną część broni także mają się najlepiej...

Niektórzy z Was poza tym robią to samo w drugą stronę - policja to milicja, tępaki itd. Różni ludzie pracują, ale bez przesady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 19:54 
Moderator
Moderator

Ponury, ale o to mi właśnie chodziło: durne prawo nie zwalnia policjanta od myślenia - przecież robiąc sprawę z tych kilkudziesięciu zardzewiałych naboji Policja bruździ chłopakowi o wiele bardziej niż "warte" jest to "przestępstwo". W końcu w ustawie jest napisane "gotowe części broni i amunicji" - można było przecież zinterpretować te naboje jako złom jako złom (tak samo można zinterpretować większość wykopywanej przez nas broni). W każym razie tym pestkom bliżej było/jest do złomu niż do amunicji. I raz, że szkoda chłopaka, a dwa - po raz n-ty Policja wychodzi na złośliwych głupców. To przykre - sam wielokrotnie spotkałem rozsądnych policjantów, ale to, czym chwali się Policja na swojej stronie to w wielu przypadkach żenada - szczególnie, że nie ściągają wiadomości nawet wtedy, kiedy już i prokuratora i sąd zdecydowały, że zarzuty były bzdurne...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 22:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dokładnie Mirek to co mówisz .... Policja być musi i basta ... tylko może , hmm no nie wiem jak to nazwać niech oni coś robią ze swoimi ludzmi bo jak mylą oni amunicje ostrą z gumowymi kulami (co miało miejsce pare lat temu na juwenaliach) , wpadają ludzią do domu bo ma 2 zardzewiałe karabiny z lufą niedość że niedrożną to jeszcze zagiętą w kokardę , przecież nawet dzieci wiedzą że nie da się z tego strzelić ... A gdzie ta Policja jest jak dresiarze biją ludzi na ulicach ? No właśnie nie ma , ja wiem że ludzie są różni co pracują w Policji , ale chyba jakoś Ci lepsi są starannie ukryci ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2009, 12:12 
Podporucznik
Podporucznik

Niestety, Polacy to nie społeczeństwo obywatelskie. Nie pomagamy sobie wzajemnie, nie dbamy o nasze sprawy. Jak dresiarze biją na ulicy, dzwonienie po policję uchodzi za donos itd. I tak sami się wpędzamy w bzdurne myślenie.

Tak samo z wykopaną bronią. Za mało jest woli walki z systemem, podważania opinii tych biegłych, walczenia do końca itd.

A tak "dla świętego spokoju" poddać się karze i tyle.

Samo nic się nie zmieni.

Policja także sama się nie zmieni. Jednak ludzie mają środki aby zmusić ją do pewnych zmian. Tym bardziej nie zajmowania się pierdołami i zgłoszenia zmian prawa w tym zakresie.

Taka jest moja opinia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2009, 13:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Oj ja tam nie bardzo bym chciał żeby policja w moim mieście się zmieniła :) Zawsze jak coś podpadłem to najpierw mnie upominał dzielnicowy "słyszeliśmy to i owo ........miej się na baczności" i jak bym jego rady nie posłuchał to bym miał za swoje na własne życzenie .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]