Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 13:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 03:49 
Mr. Sturmgewehr

Szturmik juz w IMP - teraz tylko czekac co wymysla na jego temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 10:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Brawo :1 mam nadzieję, że niedługo będziesz mógł pochwalić się nim na forum. Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2010, 15:24 
Mr. Sturmgewehr

Mala aktualizacja tego co sie dzieje w temacie opisanym w moich postach powyzej. Piszac, ze 'MP43 juz w IMP' mialem chyba pomrocznosc jasna bo trafil tam rok pozniej - mniej wiecej 10 dni temu. Dzis rozmawialem z czlowiekiem odpowiedzialnym za specyfikacje (bardzo sensowny i rozgarniety facet) i biora go w ciagu 2 tyg na warsztat. Chwile to potrwa bo maja kolejke innych sprzetow, ale w ciagu 30 dni powinni sie calkiem uwinac. Sprawa idzie zwawo (tzn od teraz :))min dzieki poznanskiemu rusznikarzowi p. Jackowi Szymkowiakowi, ktory przygotowal potrzebna papierologie, min rysunki techniczne i proponowane zmiany konstrukcyjne, co znacznie przyspieszy cala procedure.

Zainteresowanie jest chyba spore bo jak powiedzial pan z IMP o szturma pytalo juz kilkanascie osob i zaznaczyl, ze dzieki pomocy rusznikarza sprawa na pewno pojdzie znacznie szybciej. Ta moja sztuka jest tez w dosc dobrym stanie wiec nie bedzie klopotu z rozbiorka i pracami na mechanizmach. Bylo juz ponoc wczesniej kilka sztuk, ale w duzo gorszych stanach (z opisu wynikalo, ze nierozbieralne szroty) i nie dalo sie tego pchnac. Za jednym zamachem zostanie zaliczone MP43/44 oraz StG44. Szkoda, ze nikt nie ma MKb42 w stanie nadajacym sie do rozbiorki, ogledzin i dlubania... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 22:21 
Generał Broni
Generał Broni

dect napisał(a):
. Bylo juz ponoc wczesniej kilka sztuk, ale w duzo gorszych stanach (z opisu wynikalo, ze nierozbieralne szroty) i nie dalo sie tego pchnac.

Czyli rozumiem ze na legalizacje zmonoliconej przez korozję broni z wykopków szanse są zerowe :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 22:36 
Moderator
Moderator

Polak napisał(a):
Czyli rozumiem ze na legalizacje zmonoliconej przez korozję broni z wykopków szanse są zerowe :)

Oczywiście, przecież to jest pełnowartościowa broń.
Broń zdezaktywowana różni się od niej tym, że ma papier (z użendniczo pieczontko!).
To ważne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 19:30 
Mr. Sturmgewehr

Polak napisał(a):
dect napisał(a):
. Bylo juz ponoc wczesniej kilka sztuk, ale w duzo gorszych stanach (z opisu wynikalo, ze nierozbieralne szroty) i nie dalo sie tego pchnac.

Dokladnie tak. Mialem tez inne 'cos' na oku, ale w zwiazku z powyzszym nie ma mozliwosci legalizacji tamtej sztuki :( Jedyne wyjscie to kupic takowa za granica i dostarczyc do nas...

Renald napisał(a):
papier (z użendniczo pieczontko!). To ważne.

:1

A gwoli 'ciagu dalszego' - po ostatniej rozmowie 'mamy teraz inne, wlasne projekty wiec znowu obsuwa o co najmniej 2 tygodnie, ale w tzw miedzyczasie prosze kontrolnie dzwonic'. Ech, cierpliwosc jest cnota...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2010, 11:23 
Mr. Sturmgewehr

Dokumentacja gotowa. IMP skonczylo co mialo, teraz czeka tylko na Bardzo Wazne Pieczecie I Zamaszyste Podpisy - sztuk 2 (ale, ze srodek wakacji i ci co maja podpisywac bycza sie na Malediwach czy innych Seszelach i beda dopiero w polowie sierpnia). Potem papiery ida do zaopiniowania do CLK i w zaleznosci czy

a) uznaja, ze sa ok - ida na liste na ich strone i z blogoslawienstwem i Bardzo Waznymi Pieczeciami I Podpisami wracaja do IMP i sa do odbioru;
b) uznaja, ze nie - wracaja do IMP do poprawek i potem punkt 'a'.

Nastepnie dokumenty i bron odbiera rusznikarz, poprawia ja wg ewentualnych wskazowek i znowy do oceny w CLK. Jak przyklepia to zostaje mi juz tylko zaplacic i odebrac. Koszty nadal nieznane i juz sie nawet nie pokusze o zgadywanie kiedy to do mnie wroci.

Co mi sie spodobalo to Pan z IMP podobnie ocenia nasze przepisy jak ogol tutaj - czyli, ze sa kretynskie (powiedzial to bardziej dyplomatycznie ;)) Wg jego opinii mogli by to spokojnie robic rusznikarze co i z nich zdjeloby ta niewdzieczna robote (maja inne, statutowe rzeczy do zrobienia) i oszczedziloby czasu na wozenie zlomu w te i nazad.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 lipca 2010, 09:06 
Strzelec galicyjski

dect napisał(a):

Co mi sie spodobalo to Pan z IMP podobnie ocenia nasze przepisy jak ogol tutaj - czyli, ze sa kretynskie (powiedzial to bardziej dyplomatycznie ;)) Wg jego opinii mogli by to spokojnie robic rusznikarze co i z nich zdjeloby ta niewdzieczna robote (maja inne, statutowe rzeczy do zrobienia) i oszczedziloby czasu na wozenie zlomu w te i nazad.
ma racje tylko te bzdurne przepisy ktoś im podsunął i na pewno tym doradcą nie był polityk ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2010, 12:32 
Mr. Sturmgewehr

Jako, ze 'WYKAZ SPECYFIKACJI TECHNICZNYCH' to teraz moja codzienna lektura do poduszki zauwazylem inna ciekawostke - pod numerem ST/0008/2010/IMP widnieje MP 38 / MP-40. Widac komus sie chcialo i moze cos sie niedlugo zacznie na rynku pojawiac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2010, 15:44 
Moderator
Moderator

dect napisał(a):
Jako, ze 'WYKAZ SPECYFIKACJI TECHNICZNYCH' to teraz moja codzienna lektura do poduszki zauwazylem inna ciekawostke - pod numerem ST/0008/2010/IMP widnieje MP 38 / MP-40. Widac komus sie chcialo i moze cos sie niedlugo zacznie na rynku pojawiac.

Przeoczyles jeszcze jedna ciekawostke ... zaraz obok jest Luger P08 zwany parabelką ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2010, 09:28 
Mr. Sturmgewehr

Napisze jeszcze tu, ale za jakis czas poprosze moze o wydzielenie osobnego watku. Jak widac ponizej w koncu sie udalo :) Jestem bardziej niz zadowolony bo nabiegalem sie kolo tego co niemiara. Kto ma chec niech korzysta, a brawa, kwiaty i dowody wdziecznosci przyjmuje od pon do pt od 8 do 15 ;P

Ciekawe tylko, ze bron stala sie karabinem - pomimo, ze zaznaczyli nawet, ze to 7,92x33 Kurz :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2010, 13:44 
Generał Broni
Generał Broni

Dect, nie jestem kolekcjonerem broni, ale różne tematy mnie interesują. Możesz powiedzieć, co zrobili temu MPikowi by był koszerny? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2010, 16:40 
Mr. Sturmgewehr

Ryjec napisał(a):
Dect, nie jestem kolekcjonerem broni, ale różne tematy mnie interesują. Możesz powiedzieć, co zrobili temu MPikowi by był koszerny? Pozdrawiam.

Po zmianach w Niemczech miał 7 (albo 6? juz nie pamietam...) otworow w dolnej czesci lufy, z czego jeden (najblizej komory) zakolkowany, czolko zamka sciete pod katem 45 stopni, usunieta iglice i zaspawany otwor igliczny. Dowiedzialem sie tez, ze dalsze polskie przerobki uniemozliwia wymiane zamka i lufy na inne. Jakos trzeba je bedzie tak zmodyfikowac zeby lufy sie nie dalo wyjac (montowana na wcisk i zabezpieczana kolkiem) i podmienic zamka (jakies bolce, wciecia, wystajace kolki, modyfikacja suwadla czy cos...). Zobaczymy za jakis miesiac, jak juz rusznikarz odbierze sztuke wraz z dokumentacja z Wawy. Potem przerobki, CLK, zatwierdzenie (mam nadzieje...) i po ok miesiacu odbior wiec moze bede mial mily prezent pod choinke :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kolejny artykuł w Arsenale
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 22:13 
Moderator
Moderator

Skoro podziurawionej, zabolcowanej na śmierć lufy wymienić się nie da, to po jakiego czorta dodatkowo blokować wymianę ukosowanego zamka?
Żeby jeszcze bardziej zniszczyć ten zabytek?
A może zamanifestować niezbędność swojej gównianej, urzędniczej egzystencji? :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kolejny artykuł w Arsenale
PostNapisane: sobota, 25 września 2010, 14:46 
Moderator
Moderator

Renald napisał(a):
Skoro podziurawionej, zabolcowanej na śmierć lufy wymienić się nie da, to po jakiego czorta dodatkowo blokować wymianę ukosowanego zamka?
Żeby jeszcze bardziej zniszczyć ten zabytek?
A może zamanifestować niezbędność swojej gównianej, urzędniczej egzystencji? :evil:

Co chesz Renald ........ niejaki Rosiak z CLK ma teraz ciezkie dni ........... uwalili mu po całosci cala tzw "czarna liste" broni "podobnej do wojskowej" czyli wszelkich semiautomatow wywodzacych sie konstrukcyjnie z kałasza i okolic, które wedle jego chciejstwa wyrazonego okolnikiem porozsyłanym po komendach wojewodzkich opartym na bardzo watpliwych przeslankach technicznych oraz prawnych, miały przestac byc dostepne dla osob cywilnych ......... no cóż .... powiem tyle, ze prywatnie odczuwam niczym nie skrepowana schadenfreude z tego tytułu :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]