Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2026, 01:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 18:08 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Co do swiecacych skal, ze to forum czyta wielu policjantow to podpowiem cos. Sukces gwarantowany. W czasach PRL byl sobie taki taki pan co pisal ksiazki popularyzujace chemie, niejaki Stefan Sekowski (warto sprawdzic moze zyje - to on podzega do tego co dalej opisze) W jedenj z ksiazek opisuje metode wytwarzania farby co samam swieci..... Kluczowym skladnikiem jest sol jakiegos pierwiastka promieniotworczego nie pameitam czego ale, ze policja czytac potrafi (akcja skoplikowana bo trzeba sprawdzic z 10 ksiazek ) to sobie znajdzie. I teraz najgorsze, ten Stefan podaje gdzie go znalezc... a nawet kupic !!!!! Wystepuje on w zarnikach lamp gazowych, takich co sa na ulicach w zabytkowych czesciach miast. Wczesniej wsponiany Stefan podaje dokladny przepis jak odseparowac ten promieniotworczy specyfil i co dalej z nim zrobic....
Idac tym tropem warto sprawdzic wszystkich serwisantow z gazowni, moze naja taki zarniki w domu ??? (sukces gwarantowany bo nie dosc ze swieci to jeszcze kradzione), moze jakies sklepy z sprzetem turystycznym maja lampy gazowe ??? (handel materialami rozsczepialnymi ???)
Wiecej nie bede podpowiadal, bo przeciez policjantow mamy inteligentnych sami cos wymysla.
Za wystawienie calej sprawy prosze mi nie dziekowac, spelniam obywatelski obowazek i jestem z tego dumny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 19:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jeśli gość był z Nysy i nazbierał minerałów lekko radioaktywnych to pewnie był tutaj:
http://www.kletno.pl/
http://www.kletno.pl/kurs.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 20:15 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Metoda jest prosta. Jest pomysł jest realizacja, jest powód, żeby się przyczepić, to pan władza może zarobić. Tak to działa, przeca zawsze można się dogadać na boku. Nie ma dogadania jest to premia jest lub awans. Zawsze na plus się wyjdzie, więc nie ma problemu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 20:50 
Generał Broni
Generał Broni

Jakiś debilizm. W każdym prawie domu takie spektakularne sukcesy policja może odniesć. Mnóstwo substancji i minerałów moze 'tykać':granity karkonoskie i z :1 wiązane z nimi minerały, minerały z Kletna, Miedzianki, żużel, węgiel czy koks w piwnicy, popiół w popielniczce...niie mówiąc o tykaniu promieniowania tła...Niech cały wszechświat aresztują, to by był spektakularny sukces

Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 maja 2010, 06:54 przez Ryjec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 22:10 
Moderator
Moderator

o ile dobrze kojarzę to to jest stronka głównego rozkminiającego w temacie http://mineraly.pg.gda.pl/promieniotwor ... nprom.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 22:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Widać od razu bandyta i łobuz i terrorysta, zbierał kamienie by zbudować głowicę do bomby nuklearnej, na szczęście zgnije w więzieniu, a Kazik z klatki obok co handluje proszkiem, niech chodzi, bo jego lepiej nie ruszać.

Ten kraj jest chory.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 18:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kenny jak będziesz się widział z kolegą to patrz jak mu z oczu patrzy,czy nie za jasno ;) .

Nie wiem co z tym krajem się dzieje czy my podatnicy jesteśmy aż tak głupi że płacimy podatki na takich id..tów. czy rządzący za nasze pieniądze mają nas aż tak głęboko w dupie.

Szok.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 20:04 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Z dotychczasowych ustaleń śledczych wynika, że 16-latek chciał wykorzystać chemikalia do doświadczeń naukowych, ponieważ jest pasjonatem chemii i fizyki.

A piszą na każdym oknie w pociągach: "Nie wychylać się" - jakiś szestastoletni pasjonat chemii i fizyki :cop - wybić mu to z głowy, bo z niego Chemiczny Jasio wyrośnie! :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 20:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Szkoda słów. Dla takich pasjonatów to stypendia a nie paragrafy !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:11 
Generał Broni
Generał Broni

Widzę, że temat stał się niesłychanie zabawny, ale może ktoś się orientuje jak to jest z promieniowaniem gamma emitowanym przez te fragmenty blendy uranowej? Bo na podanej stronie jest napisane np. 190 mikrosiwertów na godzinę, 200 mikrosiwertów na godzinę itd. Tymczasem czytam, że dawka graniczna dla "osób zawodowo narażonych na działanie promieniowania jonizującego zakwalifikowanych do kategorii A wynosi 20 milisiwertów na rok" (o zwykłych cywilach nie wspomnę, bo dla nich ta dawka wynosi 2,4 milisiwerta). Wziąłem kalkulator do ręki i wyszło mi, że jeśli ciało radioaktywne emituje 200 uS/h to 20 mSv wyemituje przez 100 godzin, co daje nam 4 doby z haczykiem. Czy zatem naprawdę jest się z czego śmiać, a może jednak bezpośredni kontakt z tymi minerałami jest groźny dla zdrowia? Może jakiś fizyk / chemik jądrowy się wypowie, zamiast rzeszy forumowych prześmiewców?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 19:37 
Moderator
Moderator

tu odpowiedz sobie na jedno pytanie
czy zamierzasz trzymać ów okaz w skrytce z ołowianej blachy czy zamierzasz sobie go wstawić pod poduchę??
zobacz jakie jest promieniowanie tła nie rzadko przekracza ono 100 mikro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 02:07 
Generał Broni
Generał Broni

Ja w ogóle nie zamierzam go nigdzie trzymać, bo mnie nie interesują minerały, pytanie tylko czy wszyscy którzy je zbierają, zdają sobie sprawę, że niewskazane jest trzymanie ich "pod poduszką". A co się stanie jeśli ktoś dokona zbycia okazu osobie postronnej, nieświadomej tego, że to substancja radioaktywna, a ta osoba zrobi sobie z niego wisiorek i będzie miesiącami trzymać na szyi? Czysto hipotetyczna sytuacja, ale wcale nie taka nierealna.

Promieniowaniem tła prosiłbym nie mydlić oczu, ponieważ różne rodzaje promieniowania wywierają mniej lub bardziej niszczący efekt na tkanki organizmów biologicznych, przy tej samej dawce pochłoniętej energii, przy czym najmniej szkodliwe jest promieniowanie fal elektromagnetycznych a najbardziej promieniowanie alfa. W praktyce wynika z tego że siwert siwertowi nie równy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 16:43 
Moderator
Moderator

ujmę to tak we wszystkich poradnikach z jakimi miałem do czynienia minerały uranu prosi się o trzymanie z dala od miejsca stałego przebywania (np w piwnicy) i dodatkowo w pudełkach z ołowianej blachy
podobnie ciężko mi uwierzyć żeby ktoś z blendy smolistej robił wisiorki i sprzedawał to jako rude uranu...
anegdota
na giełdzie kumpel sprzedawał chryzotyl dokładniej azbest chryzotylowy
jako hasło reklamowe głosił zgodnie z prawdą że sprzedaje azbest jak ktoś się na minerałach nie znał od razu uciekał jak ktoś się znał to tylko się uśmiechał
tak samo będzie z rudami uranu i nie dopatrywał bym się tutaj w działalności kolekcjonerów chęci zbudowania brudnej bomby bo i ilość materiałów jest dalece niewystarczająca

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny, ja Cię akurat rozumiem, choć nie jestem pasjonarem mineralogii, ani zbieraczem amatorem, moja wiedza w tym temacie jest bardzo nikła, a zainteresowanie ogranicza się raczej do kwestii estetycznych. Może umiem odróżnić kryształ górski od geody ametystowej, oba mi się podobają z wyglądu i tyle. Natomiast gdybym zaczął zbierać minerały bez uprzedniego przygotowania merytorycznego i dajmy na to kupiłbym blendę uranową, a nikt by mnie nie uświadomił, że trzymanie jej na półce koło biurka jest niewskazane, to mogłoby być nieciekawie. Nie musiałoby, ale mogło. Sam zajmuję się kolekcjonerstwem, które w świadomości społecznej przyjęło się rozumieć jako niebezpieczne, zresztą co i rusz słychać o kolejnych kolekcjonerach amunicji którzy "wpadli". Dlatego wiem, że aby spać spokojnie, należy przestrzegać pewnych zasad. Ja wiem, że kilogramowa bomba termitowa bez zapalnika nic mi nie zrobi, bo termitu nie sposób podpalić domowymi metodami, ale nie trzymam takich okazów, bo to zwyczajnie niezgodne z prawem. Tak samo jak niektórym wydaje się, że spłonka w łusce nie jest w stanie sama z siebie detonować, a ja widziałem że jest w stanie (wystarczy zmiana wilgotności czy temperatury w przypadku niestabilnych mas spłonkowych). Dlatego też nie trzymam elementów amunicji ze sprawnymi spłonkami, bo widziałem co mosiężna miseczka spłonki może spowodować w ludzkim ciele.

Rozpisałem się trochę, ale to głównie po to, żeby uzmysłowić wszystkim kolekcjonerom, że w każdym hobby obowiązują zasady "czego się nie robi", w Waszym może jest ich mniej, w naszym więcej, ale praktycznie mało jest takich gałęzi kolekcjonerstwa, żeby coś nie było niedozwolone. Był chyba gdzieś w Krakowie facet, który nagromadził w domu tyle żelastwa (nie pamiętam co zbierał), że naruszył konstrukcję nośną budynku. ;) Tak że do wszystkiego trzeba mieć umiar.

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]