Witam wszystkich serdecznie!
Dzięki wszechobecnym mediom, mieliście możliwość ostatnio usłyszeć o pewnym ciekawym znalezisku. Najpierw pojawiła się krótka zajawka, a od wczoraj pojawiają się już mniej lub bardziej sensacyjne informacje o skarbach z „Czermna”, które oficjalnie z wielka pompą zaprezentowane zostały na UMCS-sie w Lublinie.
A cała sprawa zaczęła się tak: Pewnego pięknego dnia skontaktowali się ze mną naukowcy z UMCS-u i poprosili o przeprowadzenie prospekcji na terenie zespołu grodowego Czermno. Udało mi się zebrać grupę sprawdzonych ludzi i zorganizowałem 3 wyjazdy w nich udział brali poszukiwacze którzy już nie raz wspierali archeologów podczas badań.
Podczas jednego z kilku wyjazdów, na wiosnę tego roku, choć pogoda była tragiczna i wiało gorzej niż na dworcu w Kielcach udało się zlokalizować 2 skarby. W sumie podczas tych naszych wyjazdów z archeologami udało się namierzyć ok 3000 zabytków:) o których zapewne niebawem jeszcze usłyszycie :). W skład tego naprawdę pokaźnego zbioru wchodzi sporo bardzo ciekawych zabytków o dużej wartości naukowej, takich jak: Elementy uzbrojenia, sakralia, (w tym enkolpiony), biżuteria, przedmioty użytku codziennego, plomby drohiczyńskie, bulle książęce itd. Autorami tych wszystkich odkryć są moi koledzy i przyjaciele, wysokiej klasy specjaliści, z którymi już wielokrotnie miałem okazję współpracować i pomagać archeologom w tego typu badaniach. Z tego miejsca Wszystkim którzy uczestniczyli w tym projekcie składam serdeczne podziękowania, bo bez nich nie doszło by do tak sensacyjnych odkryć.
Tak w ramach sprostowania: Na wczorajszej prezentacji pokazano tylko te dwa skarby, w szklanej gablocie, jeden na górze drugi na dole:) Ten w dzbanku namierzyłem ja, skarbik prezentowany poniżej znany skąd inąd kolega Proscan
A co do przekazów medialnych, to mniej więcej wygląda to tak : jeden dziennikarz pisze to co dokładnie usłyszy, drugi pisze co mu się wydawało że usłyszał, a jeszcze trzeci pisze to co mu się podoba, więc spokojnie z ocenami tego co czytacie.
W różnych miejscach różnie piszą Póki nie jestem Berlusconim i władzy nad mediami nie mam – więc korzystam z tego gościnnego forum, by wszystkim którzy uczestniczyli razem ze mną w tym projekcie raz jeszcze publicznie przekazać serdeczne podziękowania, bo bez ich nieraz bezinteresownego zaangażowania, mógłbym sobie chodzić i chodzić aż bym sobie poszedł :P
widziałem że na youtubie pojawiły się jakieś ciekawe filmy z prezentacji skarbu
|