dalton napisał(a):
WITAM . A powracajac do wczesniejszego zagadnienia konfiskaty bagnetow , to po rekwiracji ,mozna sie ubiegac o ich zwrot,ale jest okreslony na to czas, i po tym terminie jest przepadek na rzecz skarbu panstwa .
Nie jest to prawda. Przedmioty zatrzymane do wyjasnienia, zgodnie z prawem MUSZA byc niezwlocznie oddane wlascicielowi natychmiast po ustaleniu braku znamion przestepstwa wzgledem tych przedmiotow i ich zastosowania.
(Zostaniesz powiadomiony przez policje gdzie i kiedy owe przedmioty mozesz odebrac).
Peweł napisał(a):
Przecież gościa zawinęli z domu i to z Tarnowa dzień po giełdzie!więc musieli dyskretnie go podejść, namierzyć i po cichu odwiedzić!Wyobraź sobie sytuacje w ,której faceta na giełdzie zawijają uuuuu oj by się tam działo
Rownie dobrze mogli go zatrzymac na gieldzie .
Normalna procedura jest w takich okolicznosciach zatrzymanie na 24 godziny a jezeli delikwent ma pecha bo np jest Weekend i prokurator "nie moze" go przesluchac moze wydac nakaz przedluzenia zatrzymania o kolejne 24 godziny.Nie dluzej jednak niz lacznie 72 Godziny co do minuty.Przez ten czas spokojnie robi sie delikwentowi rewizje w domu z jego udzialem i na ogol delikwent nie ma szans na to zeby powiadomic rodzine aby schowala fanty bo rewizja jest przeprowadana na ogol przed formalnym aresztowaniem na 48 godzin ( przed podpisaniem swistka :) ) czyli przed przyslugujacymi ci 3 telefonami :)
Wierz mi tez ze na gieldzie niewiele by sie dzialo bo takie akcje z "wypunktowanym celem" sa przeprowadzane po cichu i bez mundurow. Poprosza cie dyskretnie na bok, na boku beda juz staly -2-3 nieoznakowane samochody i zanim dowiesz sie o co naprawde chodzi bediesz juz siedzial w jednym z nich :)
Pozdrawiam i nie zycze :)
P.S. Do Testa...Dodam wiec od siebie ze moja refleksja oczywiscie nie tyczyla sie wszystkich dziennikarzy..Raczej chodzilo mi o tych robiacych "blyskotliwe "kariery w TVN itp na modny amerykanski sensacyjny styl.
Pozdrawiam cie serdecznie...i wylaz spod stolu :):)