Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 22:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Uczciwy poszukiwacz skarbu nie dostanie nagrody
PostNapisane: piątek, 2 marca 2012, 03:30 
Generał Broni
Generał Broni

Myśle, ze dyskusja niepotrzebnie zmierza w strone kłótni a tak naprawde problem jest dużo bardziej złożony. Otóż przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie jak ocenić ludzi którzy wkraczaja z wykrywaczem na miejsce objete nadzorem archeologicznym i bez zgody je przeszukują. Moim zdaniem takich ludzi trzeba ocenić jednoznacznie negatywnie i tak naprawde bez znaczenia jest to, czy archeolodzy rzeczywiście coś pomineli czy też nie, bo ci ludzie najzwyczajniej w świecie łamia prawo.
Podejrzewam ze tego typu praktyki biorą sie przede wszystkim z tego iz wiele nadzorów przy budowie dróg jest prowadzona bardzo pobieżnie lub nawet celowo tak zeby nic nie znaleźć (bo inwestor nalega a moze i w łapke da) dlatego detektoryści chcą w ten sposob uratować choć troche przedmiotów ale jednak w mojej ocenie nie powinni tak postepować bo to mimo wszystko miejsce prowadzenia prac archeologicznych.

Ale z drugiej strony

Cytuj:
Ponadto w zeszłym roku zauważyłem wyraźny podział na dwie frakcje ... jedna szuka tylko zabytków, druga bardziej wyspecjalizowana z większymi samochodami szuka i zabytków i złomu. Do tego mają silnie rozbudowaną organizację wywiadowczą. Pojawiają się na dużych budowach idą do kierownika budowy i mówią że przysłał ich archeolog (znają imię i nazwisko kierownika badań) aby przeszukali obszar wykopów i hałdy. Przypuszczam że część kierowników daje się na to nabrać ... na szczęście Ci z którymi współpracuje nie

takie wypowiedzi jak ta wydaja mi sie śmieszne. Po pierwsze nigdy w swoim życiu nie spotkałem kogokolwiek kto poszukiwałby złomu przy poszukiwaniu skarbów, to jakiś mit wymyślony przez archeologów zeby mącić opini publicznej w głowach i negatywnie przedstawić poszukiwaczy jako ludzi traktujących zabytki na równi ze złomem (w sensie - wyłacznie jako źródło dochodu). Po drugie jakieś teorie o siatce wywiadowczej też sa przesadzone, po prostu tacy ludzie widzieli wiele budujących sie dróg gdzie nadzór był tylko na papierze i nauczyli sie ten fakt wykorzystywać zeby zdobyć miejscówke do poszukiwań. Gdyby nadzór prowadzony był naprawde, a nie na zasadzie "jak coś wyjdzie przy przekopywaniu to dzwonić", to takie praktyki nie miałyby miejsca bo cieżko mi wyobrazić sobie sytuacje żeby poszukiwacz na oczach archeologa prowadził poszukiwania bez jego zgody i jeszcze wyskakiwał z takimi tekstami ze on ma takie prawo i już...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 marca 2012, 11:23 
Wielki Przełamywacz Lodów

Leszel napisał(a):
takie wypowiedzi jak ta wydaja mi sie śmieszne. Po pierwsze nigdy w swoim życiu nie spotkałem kogokolwiek kto poszukiwałby złomu przy poszukiwaniu skarbów

To akurat chyba dobrze o Tobie świadczy bo znaczy że obracasz się w przyzwoitym środowisku:) Aczkolwiek pisanie że skoro czegoś nie widziałeś to nie istnieje jest moim zdaniem nieco na wyrost, chyba że należysz do ludzi którzy widzieli już w życiu wszystko ... to wtedy przepraszam.

Leszel napisał(a):
Po drugie jakieś teorie o siatce wywiadowczej też sa przesadzone, po prostu tacy ludzie widzieli wiele budujących się dróg gdzie nadzór był tylko na papierze

Nie wiem co macie z tymi drogami ale badania prowadzi się nie tylko pod autostrady. Poza tym znać miejscówkę to jedno, a imię i nazwisko kierownika to zupełnie inna bajka.
Ponadto słowo złom i badania autostradowe właściwie się wykluczają. Ja piszę o dużych miastach gdzie tygodniowo na złomie idzie wyciągnąć od kilkuset do kilku tysięcy zł.

Leszel napisał(a):
cieżko mi wyobrazić sobie sytuacje żeby poszukiwacz na oczach archeologa prowadził poszukiwania bez jego zgody i jeszcze wyskakiwał z takimi tekstami ze on ma takie prawo i już...

No to akurat rozumiem bo wielu osobom ciężko to sobie wyobrazić ale takie sytuacje mają miejsce. Tylko ja sam spotkałem się z nimi kilkukrotnie. Raz nawet spotkałem na stanowisku poszukiwacza z archeologiem, który to nie wiedząc kim jestem wmawiał mi że posiada uprawnienia do prowadzenia badań w tym miejscu.

Ostatnio edytowano piątek, 2 marca 2012, 11:38 przez McKane, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 marca 2012, 11:35 
Wielki Przełamywacz Lodów

Piotr napisał(a):
Śmieję się z dyskusji o niczym która tu kwitnie.
Temat był o nagrodach a później próbujesz przekonywać ludzi o zupełnie innych rzeczach.

Fakt artykuł był o nagrodach ale moim zdaniem pomieszał dwie sprawy stąd przypowiastka o rabusiach. Po nagrodę pójdzie pasjonat czy przypadkowy znalazca i dobrze żeby wiedział, że istnieje taka możliwość.
Natomiast wspomniani na początku art rabusie mają inne sposoby działania, których sam w zeszłym roku doświadczyłem i oni raczej nie staną w kolejce po nagrody.

Piotr napisał(a):
Między poszukiwaczami a archeologami, pomimo, że jednych i drugich łączy wielka pasja, zawsze będzie nieporozumienie.

Gdyby była i u jednych i u drugich pasja to nie byłoby nieporozumień. Ja w swojej grupie zawodowej pasję widuję sporadycznie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]