Teraz jest środa, 9 lipca 2025, 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Darmo na komercyjnych nadzorach.
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 14:31 
Moderator
Moderator

resty napisał(a):
Nietajenko , to polskie banknoty insurekcji kościuszkowskiej nie są godne miana zabytku i nie spełniają definicji?

A to zwracam honor w tym punkcie i nalegam na założenie wątku w dziale "Kolekcje". :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Dopóki niektóre stowarzyszenia będą współpracowały z archeo na różnych dziwnych lub szemranych układach, a takie stowarzyszenia, jak np. Galea, Przedmoście, czy Pomost będą oficjalnie występowały przeciwko detektorystom, lub torpedowały inicjatywy PZE, to nic się nie zmieni. Wszystkie takie działania rozbijają dążące do konsolidacji środowisko detektorystów, wspomagają i rozzuchwalają niechętnych nam archeo, policję i urzędników WKZ. Jeżeli nie zrobimy porządku na naszym podwórku to nic się nie zmieni, nawet gdyby poprawił się stosunek policji i urzędników do detektorystów oni dalej dawnymi sposobami będą bronili swoich rewirów przed obcymi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 14:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Media, przepraszam "mendia" to jest temat trudny. Bardzo.

Jak wiemy w naszej galaktyce, na naszej planecie istnieją 2 podstawowe typy pismologii.
Pierwszy typ to media pro-rządowe i rządowe.
Drugi typ to media opozycyjne.

Nieważne czy jest to Chile, Japonia, Indie czy Polska. Zawsze głos mają te dwa typy mediów.

Jest jeszcze trzeci typ, nazywam ich "mendiami podziemnymi". Prawie niczym się nie różnią od tych dwóch największych, oprócz tego że nie mają pieniędzy i prawie nikt ich nie słyszy.

I teraz, w sprawach nas (dziobaczy) interesujących, obojętnie kto by nie rządził:

Media pro i rządowe -nie napiszą o nas nic lub napiszą ogólnie kłamliwie i źle.
Media opozycyjne -nie napiszą o nas nic lub napiszą ogólnie kłamliwie i źle.
Media podziemne -będą próbowały napisać coś rzetelnie, ale przecież i tak ich nikt nie słyszy.

Teraz wytłumaczę dlaczego 2 podstawowe typy mediów niczym się nie różnią:

Media pro i rządowe -bo mają władzę i pieniądze.
Media opozycyjne -bo mają tylko pieniądze.

W zależności od wyników wyborów, zamieniają się miejscami. Tak naprawdę nie chcą sobie szkodzić nawzajem.

W wyniku wyborów "pod topór" idą tylko wysoko postawione stołki. Dół jest ten sam i jest nietykalny, zawsze.

Przykład:

Ministerstwo X. W wyniku wyborów na przestrzeni wieloletniej, po każdorazowej zmianie władzy "pod topór" idzie tylko góra czyli minister i jego świta.
Pozostali pracownicy ministerstwa istnieją od zawsze. Od -dzisięciu, -nastu lat, zawsze ci sami ludzie są na etacie.

A mediów podziemnych i tak nikt nie usłyszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 15:03 
Pułkownik
Pułkownik

ja o mediach mam inne zdanie a szczegolnie tych, ktore umieszczaja komunikaty nas dotyczace o zatrzymaniu groznych bandziorow kolekcjonujacych luski czy o wspanialych sukcesach policji przu odzyskiwaniu zagrabionych przez poszukiwaczy monet wykopanych z ziemi..
dzis aby zostac dziennikarzem takich mediow wystarczy otworzyc drzwi do redakcji i zrobic dobre wrazenie
o umiejetnosci pisarskie juz nikt sie nie troszczy bo one w rzeczy samej juz nie istnieja, razace bledy pisowni w najpoczytniejszych portalach krajowych, brak faktow a zamiast sugestywne naglowki, belkot narracyjny po meczacej nocy spedzonej przy kreskach, skandale i przerysowania aby tylko przykuc uwage
dzis w dziennikarstwie liczy sie wylacznie mozliwosc umieszczenia jak najwiekszej liczby reklam
mediow juz nie ma, dziennikarstwo nie istnieje nikt wiec nie bedzie sie wysilal zeby zbadac chocby w wiki czy istnieje granat pancerny, bo po co?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 15:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Się mnie nasunęło.

Jest pewne rozwiązanie, mianowicie pieniądze.
Pieniądze naprawiają wszystko (no, prawie).

Przykład:
Współpracować komercyjnie z archeo. Zarabiać na tym pieniądze. Następnie należy:

1. Zapłacić pismakom z dwóch największych typów mediów czyli rządowemu i opozycyjnemu za artykuł w najbardziej poczytnym miejscu.
2. Pismaki mają wysmażyć rzetelny i zgodny z prawdą artykuł np. o jakichś tam konkretnych i udokumentowanych przekrętach w nadzorach lub muzeach.
3. To samo zrobić z mediami podziemnymi, z tym że one to pewnie zrobią za darmo. Nie zaszkodzi.
4. Dalej pracować z archeo i przeznaczać jakąś część dochodu z tej pracy na powyższe akcje.
5. Uskuteczniać do bólu.

Tak to powinno wyglądać w przyszłości. Miecz jest obosieczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 18:53 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Berthiot, tu chodzi o pieniądze, kto ma za to zapłacić? Ty, ja i może jeszcze kilku by się na to zrzuciło. My to robimy hobbystycznie, więc nikt z nas nie zainwestuje 100-500 K zł. Przeciwna strona barykady ma sporo do stracenia (realnej kasy) i to oni mogą sobie pozwolić, a nawet muszą, na sponsorowanie pismaków. Po drugie sytuacja wygląda kiepsko, jak jakiś Stefan przychodzi z propozycją napisania że "archeolodzy to złodzieje" nawet jak się ma twarde dowody, to my startujemy z pozycji nawiedzonego Stefana. Przeciwna strona posyła gościa z tytułem profesora ( nie ważne, że dostał go za ilość lat przesiedzianych na stołku w PANie i kablowanie na kolegów na zagranicznych wykopaliskach za czasów PRL) i tu jest problem, bo kto by nie wierzył profesorowi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 19:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Rozumiem kolego Filip.
Mnie chodzi o dążenie do celu drobnymi kroczkami, rzec by można kroczkami japońskiej gejszy.
Odnoszę wrażenie że wśród współczesnych dziobaczy narasta niezdrowe nerwowe zniecierpliwienie.
Panoszy się roszczeniowa postawa "ja chcę teraz, bo tak".

Niestety przespaliśmy zmasowany atak przeciwnika. Zostaliśmy przejechani walcem tam i z powrotem w czasie snu.

Jeśli chodzi o pieniądze, wydaje mi się że nie jest to aż taki duży problem.
Niech ludzie zaczną krokami gejszy, w miarę dostępności wolnego czasu, który mogą poświęcić na komercyjną współpracę.
Grosz do grosza, artykuł po artykule, program tv po programie tv.

p.s. Jeśli chodzi o fight na autorytety czyli nawiedzony Stefan vs Profesor, myślę że z czasem odpowiednio "mocny" sponsoring złamie pismaka.

Kto mieczem wojuje, ten do miecza ginie (własnego).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 19:45 
Główny Moderator
Główny Moderator

Berthiot, kasa jest problemem, Jacek dokłada do tego cyrku z własnej kieszeni, to że ludzie płacą składki to prawda, ale mało kto zdaje sobie sprawę że to nie pokrywa zapotrzebowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 19:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie wiem czy nadążam...

Ja mówię cały czas o ogólnokrajowym zrywie stowarzyszeń, wolnych strzelców itd. do zarabiania pieniędzy na komercyjnej współpracy.

p.s. Niekoniecznie członków PZE.

Bum-Rush (dziobaczowo-komercyjny)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 marca 2020, 20:07 przez berthiot, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 19:58 
Główny Moderator
Główny Moderator

Ja tylko pragnę uświadomić że nie zbierzemy kasy na "artykuły sponsorowane" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 21:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

frank napisał(a):
drako, pisz gdzie i kto i daj przykłady, proste :666 , bo jak na razie zdążyłeś wymyśleć wolnego strzelca, donosiciela z forum. :666

A słynny ryszard .p? to ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 22:21 
Moderator
Moderator

berthiot napisał(a):
Nie wiem czy nadążam...

Ja mówię cały czas o ogólnokrajowym zrywie stowarzyszeń, wolnych strzelców itd. do zarabiania pieniędzy na komercyjnej współpracy.

Nie rozumiem. Dlaczego akurat mamy zarabiać kasę na komercyjnej współpracy z archeo?
Kasę można zarabiać na sto innych sposobów i wydawać je na artykuły. Co mają do tego archeolodzy? Poza tym trzeba sobie zdawać sprawę z jednej rzeczy. Nie ma tak dużego zapotrzebowania na eksploratorów, zwłaszcza na ich płatne usługi. Przede wszystkim nikt nie potrzebuje tylu poszukiwaczy w tym kraju. W takiej ilości jesteśmy zbędni niestety. Dlatego wciąż trwa reglamentacja w postaci utrudniania poszukiwaczom poszukiwań i tych z pozwoleniem i bez.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 22:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może trochę nie w tym miejscu piszę, bo było już gdzieś o tym napisane, ale jeśli chodzi o zarabianie kasy to jest jeden prosty sposób, spróbujcie dograć sprawę z odpisem od podatku 1% i podajcie na forum nr KRS. bo idą rozliczenia całą parą i nie zdążymy skorzystać w tym roku ja jeszcze czekam z rozliczeniem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2020, 23:37 
Podporucznik
Podporucznik

Aśka72 napisał(a):
berthiot napisał(a):
Nie wiem czy nadążam...

Nie rozumiem. Dlaczego akurat mamy zarabiać kasę na komercyjnej współpracy z archeo?
Kasę można zarabiać na sto innych sposobów i wydawać je na artykuły. Co mają do tego archeolodzy? Poza tym trzeba sobie zdawać sprawę z jednej rzeczy. Nie ma tak dużego zapotrzebowania na eksploratorów, zwłaszcza na ich płatne usługi. Przede wszystkim nikt nie potrzebuje tylu poszukiwaczy w tym kraju. W takiej ilości jesteśmy zbędni niestety. Dlatego wciąż trwa reglamentacja w postaci utrudniania poszukiwaczom poszukiwań i tych z pozwoleniem i bez.

Pomysł z tym zarabianiem na współpracy z archeo przypomniał mi dawną historię, opartą zresztą na faktach;
W kopalni był strajk przeciw dyrekcji i nadsztygarom z działu wentylacji że nie wprowadzają sześciogodzinnego dnia pracy. Na jednym z oddziałów doszło do sytuacji że w przodkach i na ścianie wydobywczej temperatura podskoczyła i przekraczała 38 stopni, nie pomagały żadne nawiewy zimnego powietrza a ludzie praktycznie nago pracowali bo wytrzymać było ciężko.Zgodnie z prawem, z kodeksem pracy, w takim przypadku dyrekcja miała obowiązek skrócenia czasu pracy na tym odcinku robót. Zbiegło się to akurat z falą strajków w latach osiemdziesiątych. Strajk, jak to strajk, ludzie się zebrali na cechowni i odmówili zjazdu pod ziemię. Trzeba było wybrać komitet strajkowy, dyskusje trwały kto niby do tego komitetu by się nadawał. Wyskoczył gościu jak filip z konopii i wrzasnął; towarzysze, ja proponuję na przewodniczącego komitetu strajkowego naszego pana dyrektora a ja i ... tu nie pamiętam nazwiska, będziemy delegatami robotników. Cisza zapadła a na moją uwagę że chyba zdurniał usłyszałem, panie to mądry człowiek jest, to strzałowy jest.
Wspomnienia wróciły, sorry tak mi się to skojarzyło.
To chyba nie jest za dobry pomysł z takim zarabianiem zn współpracy z archeo. Jakoś tego nie widzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 00:36 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
drako napisał(a):
Sygnalista znany z tego forum był chyba samotnym wilkiem :roll:
drako napisał(a):
paru użytkowników tego forum co jakiś czas próbuje udowodnić że poszukiwacz zrzeszony w imię swej pasji jest bardziej skłonny do współpracy z wiadomymi organami.
frank napisał(a):
drako, pisz gdzie i kto i daj przykłady, proste :666 , bo jak na razie zdążyłeś wymyśleć wolnego strzelca, donosiciela z forum. :666
drako napisał(a):
A słynny ryszard .p? to ?

Obrażasz niezrzeszonych detektorystów :666 . Forum jest otwarte, więc każdy może się anonimowo zalogować i każdy zalogowany może mieć różne intencje związane z forum. Logujący się donosiciel jest po prostu donosicielem, tak samo jak zalogowana hiena cmentarna pozostanie hienom, a nigdy wolnym strzelcem bo takie określenie przysługuje niezrzeszonym detektorystom, a nie nikczemnikom monitorującym forum, donosicielom i przestępcą.
Problem donoszących członków stowarzyszeń chyba nie wymaga wyjaśnień.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]