Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 00:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Darmo na komercyjnych nadzorach.
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 05:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To jest wątek o problemach związanych z "Darmo na komercyjnych nadzorach"

Komercyjnie czyli zarabianie pieniędzy na współpracy z archeo.

Ten wątek ma (na razie) 11 stron, nikt inny nie podał rozwiązania aby nie było darmo na komercyjnych nadzorach.
Ja podałem rozwiązanie co zrobić z zarobionymi pieniędzmi na współpracy komercyjnej z archeo.

Nic więcej nie trzeba dodawać.Koniec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 09:13 
Generał Broni
Generał Broni

Wydawało mi się, że intencją założenia wątku była kwestia zachowania godności. Po wielu stronach dyskusji kilku zwrotnicowych przekierowało wątek na tor "jak zarobić pieniądze". No cóż, godność w tych czasach nie jest w cenie :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 09:17 
Moderator
Moderator

berthiot napisał(a):
zarabianie pieniędzy na współpracy z archeo.

Uważam, że tego typu tezy nie mają racji bytu. Współpraca detektorystów z archeologami nie ma charakteru systemowego tylko incydentalny. Co więcej, każda z tych współprac opiera się na indywidualnych zasadach. Czasem wynika ta współpraca z faktycznej potrzeby archeologa, czasem z personalnych sympatii i nic nikomu do tego. Koledzy kontestują tu współpracę kolegi resty i jego stowarzyszenia z archeologami, a nikt nie wziął pod uwagę, że może oni się po prostu lubią i korzystając z okoliczności prac archeologicznych jakie prowadzi archeolog, wykorzystując sytuację poszukują w miejscach, w których w innych okolicznościach nie byłoby in dane. Nie robią tego w poczuciu pracy niewolniczej, a mile spędzonego czasu z miotłą i łopatą. Miałem okazję kopać pod Grunwaldem i nawet mi przez myśl nie przeszło, by rościć sobie za to jakiejś gratyfikacji. Fajnie było pokopać, pogadać z kolegami, zjeść grochówkę z kotła. Nikt mi też nie zaszywał kieszeni i jakbym chciał to mógłbym w jednej ręce wynieść wiaderko grotów, a w drugiej wiaderko szelągów, ale po co? To był dobrze spędzony czas.
Wobec powyższego śmieszy trochę apel "zero współpracy z archeo". Sądzicie koledzy, że po takim apelu padnie na archeologów blady strach? Że zaczną miotać się w panice "co teraz z nami będzie?" No wybaczcie, w takie cuda nie wierzę. Jedyna droga do załatwienia naszej sprawy to dążenie do zmiany praktyki polskich organów ścigania tak, by "odkleić" od nas detektorystów intencję poszukiwania zabytków. Wszak detektor, którego używamy nie jest urządzeniem do poszukiwania zabytków, a do detekcji metali. Oczywiście zdarzyć się może, że wśród tych metali znajdzie się przedmiot zabytkowy. Będzie to jednak znalezisko przypadkowe i są na taką okoliczność ustawowe wytyczne, które niniejszym zacytuję: Art. 33. 1. Kto przypadkowo znalazł przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, jest obowiązany, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu tego przedmiotu właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta).. Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, mimo że w wielu miejscach jest niekonkretna, nie jest aż taka zła. Wadliwe jest jej stosowanie. Wadliwe też jest stosowanie ustawy o policji przez samą policję i tworzenie przez tą policję własnych przepisów wykonawczych, które nie mają podstawy prawnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 11:40 
Pułkownik
Pułkownik

"Fajnie było pokopać, pogadać z kolegami, zjeść grochówkę z kotła. Nikt mi też nie zaszywał kieszeni i jakbym chciał to mógłbym w jednej ręce wynieść wiaderko grotów, a w drugiej wiaderko szelągów, ale po co? To był dobrze spędzony czas.
Wobec powyższego śmieszy trochę apel "zero współpracy z archeo". Sądzicie koledzy, że po takim apelu padnie na archeologów blady strach? "

no widzisz Nietajenko, Ty, resty i wielu innych nie widzi problemu..
powyzej Twojego wpisu Ryjec celnie strescil i spuentowal caly ten watek
Wy kopiacy z archeo i to za darmo nie widzicie problemu, wiadomo, ze to lubicie, jak juz wielokrotnie pisalem niespelnienie przyslania caly spelniony swiat,
archeo nie kleknie przed poszukiwaczami, to jasne bo kto inny wciaz przd nimi kleka, zeby capnac rzucony mu ochlap...

wycofuje sie z tego watku, nie widze zadnego sensu dyskusji ze skrajnymi egoistami o wspolnym interesie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 11:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nietajenko napisał(a):
Koledzy kontestują tu współpracę kolegi resty i jego stowarzyszenia z archeologami, a nikt nie wziął pod uwagę, że może oni się po prostu lubią i korzystając z okoliczności prac archeologicznych jakie prowadzi archeolog, wykorzystując sytuację poszukują w miejscach, w których w innych okolicznościach nie byłoby in dane. Nie robią tego w poczuciu pracy niewolniczej, a mile spędzonego czasu z miotłą i łopatą.

Ile razy mam pisać, że nie ma tu znaczenia w jakim poczuciu wykonują pracę, po prostu łamią prawo, pracują na czarno dla prywatnej firmy archeo, bez umowy, bez ubezpieczenia, bez zezwolenia WKZ na poszukiwanie zabytków. Nie ma takich przepisów, które umożliwiają pracę bez umowy, bez ubezpieczenia i bez wynagrodzenia dla firmy prowadzącej działalność gospodarczą, co tym samym wyklucza także wolontariat. Jeszcze nie jest to niewolnictwo, ale na pewno murzyńskość, bo kopacze z łopatami mają płacone, mają umowy i są ubezpieczeni. :666
Nietajenko napisał(a):
Wobec powyższego śmieszy trochę apel "zero współpracy z archeo". Sądzicie koledzy, że po takim apelu padnie na archeologów blady strach? Że zaczną miotać się w panice "co teraz z nami będzie?" No wybaczcie, w takie cuda nie wierzę.

Dokładnie to „Zero dla archeo” - zero informacji, zero współpracy, zero kontaktów. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 11:59 
Generał Broni
Generał Broni

nomennescio napisał(a):
wycofuje sie z tego watku, nie widze zadnego sensu dyskusji ze skrajnymi egoistami o wspolnym interesie

:za Masz rację tymi ludźmi kieruje totalnie skrajny egoizm i megalomania, nastawieni są wyłącznie na interes własnej grupy i wali ich jakaś tam prowadzona konsolidacja środowiska. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 12:08 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
bez zezwolenia WKZ na poszukiwanie zabytków

Kolega widać jest nie na bieżąco z przepisami. Zacytuję zatem z aktualnego Rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 2 sierpnia 2018 r. w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich i badań konserwatorskich przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków albo na Listę Skarbów Dziedzictwa oraz robót budowlanych, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków, a także badań archeologicznych i poszukiwań zabytków:
§ 19. 1. Pozwolenie na poszukiwanie zabytków zawiera: [...] 8) warunek przekazania wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków albo dyrektorowi urzędu morskiego przez osobę kierującą poszukiwaniami zabytków imion i nazwisk osób biorących udział w poszukiwaniach zabytków, przynajmniej 2 dni przed dniem rozpoczęcia poszukiwań.
Oznacza to ni mniej ni więcej, że osoba która prowadzi intencjonalnie i na podstawie pozwolenia poszukiwanie zabytków może sprosić sobie na te poszukiwania kogo tylko chce informując o tym fakcie wojewódzkiego konserwatora na najmniej 2 dni przed. Uczestnictwo w poszukiwaniach nie jest równoznaczne z podjęciem stosunku pracy w myśl Kodeksu Pracy czy Kodeksu Cywilnego. Ustawa nie deleguje uczestnictwa w poszukiwaniach do żadnego z tych aktów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 12:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Powtórzę się.
Podałem rozwiązanie jak wykorzystać zarobione pieniądze na komercyjnej współpracy z archeo.

Słowem kluczowym jest "wykorzystać".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 12:30 
Generał Broni
Generał Broni

Nietajenko nie pisz głupot, jak się nie ma zezwolenia poszukiwania to jak można kogoś dopisać do zezwolenia. :666

berthiot napisał(a):
Powtórzę się.
Podałem rozwiązanie jak wykorzystać zarobione pieniądze na komercyjnej współpracy z archeo.

Słowem kluczowym jest "wykorzystać".

Moim zdaniem jest to możliwe i dosyć proste do zorganizowania w zakresie PZE, który dysponuje zasobem detektorystów dostępnych praktycznie od zaraz na obszarze całego kraju, ale z pewnością dopiero po unormowaniu się sytuacji na linii detektoryści-Policja-MDiKN i decyzja taka będzie zależała od zarządu PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 12:44 
Moderator
Moderator

W ostatnim roku bardzo intensywnie przyszło mi poznawać zarówno środowisko eksploratorów jak i tą drugą stronę- archeologów, archeourzędników, konserwatorów itd. Zarówno "my" jak i "oni", jesteśmy bardzo zróżnicowani poglądowo. To też nie jest tak, że wszyscy archeo są nam przeciwni. Niestety nawet Ci przychylni nie chcą "umierać" za poszukiwaczy.Wiem o co chodzi np Frankowi z opcją "zero"i osobiście w swoim zakresie ją realizuję. Ale rozumiem, też kolegów, że nie potrafią z tej współpracy zrezygnować o ile lokalnie się to dobrze układa. Szanuję to. O ile te osoby są nadal mocno zaangażowane w działania na rzecz zmiany prawa to ok. Ale jeśli siedzą cicho i nic dla tej zmiany nie robią i nie walcząc godzą się np na asystę archeo tam gdzie ona nie jest potrzebna, lub na jakieś bzdurne zapisy w warunkach pozwolenia itd itp, to przestaje to być ok. W takiej sytuacji nigdy się nic nie zmieni. W 2018 roku od bzdurnych decyzji na poszukiwania były zaledwie 3 odwołania do MKiDN w ubiegłym roku już 17 czyli wzrost o 550 proc. Większość poszła za sprawą PZE. Wiecie jak trudno jest namówić ludzi do tego, żeby walczyli o swoje prawa? Jak mamy doprowadzić do likwidacji pozwoleń lub chociaż na początek uproszczenia procedur skoro nawet w ramach obowiązującego systemu ludzie nie potrafią wyegzekwować prawa? Trzeba postawić wszystko na jedną kartę, trzeba zaryzykować nawet tę dobrą współpracę z archeo. Bez tego zmian nie będzie.
Największy problem jaki widzę to taki, że wciąż jest zbyt mało ludzi zaangażowanych naprawdę. Gadamy jedynie w internecie. Nie miałam nigdy potrzeby przynależności do żadnego stowarzyszenia. Jestem poszukiwaczem niedzielnym. Nie interesowały mnie żadne zorganizowane wspólne akcje. Do PZE wstąpiłam m.in dlatego, żeby być policzalnym przeciwnikiem obecnego systemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 12:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Aśka , Frank tego nigdy nie zrozumie ,on widzi tylko swój osobisty interes .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 12:55 
Generał Broni
Generał Broni

:roll: Jaki mam w tym osobisty interes Kwatermistrzu resty ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 13:05 
Moderator
Moderator

resty napisał(a):
Aśka , Frank tego nigdy nie zrozumie ,on widzi tylko swój osobisty interes .

Ale ja bym też chciała, żebyście się zdecydowanie odważniej zaangażowali w walkę, nawet na naszym łódzkim terenie, z naszą własną Aleksandrą Wielką. Inaczej niczego nie zmienimy. Tak obiektywnie, ile razy mieliście nadzór archeologa? Naruszanie gruntu - 10 cm w lesie i 20 na polu...Ile czasu czekacie na wydanie decyzji? Ile odwołań złożyliście do MKiDN?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 13:07 
Pułkownik
Pułkownik

No widzisz Aska72

a grochowka???

sprawa wyglada mniej wiecej tak: owe stowarzyszenia to w wiekszosci przykrywki dla poszukiwaczy urzednikow
poki bylo to wykroczenie to mozna bylo ryzykowac a bo to i policjant znajomy lazil z nami i moze nawet sedzia, wiec zawsze dalo sie wykrecic
teraz przy tak silnej nagonce szczegolnie w niektorych wojewodztwach koneksje stracily moc, wiec ryzyko utraty urzedu wzrasta i wiec zywotnim interesem jest sie w takiej sytuacji nie wyglupiac
co by nie mowic dla wielu nie ma innej opcji, ja to po ludzku rozumiem - owszem mozna ogarnac jakies pozwlenia ale to dlugo trwa moze i ciezko dostac na tereny fantonosne wiec najlatwiej capnac ochlap z wyciagnietej reki, reki ktora nas juz "udomowila"
napisalem w wiekszosci bo rozmawialem ze znajomym z pewnego rejonu w Polsce, jest w tamtej okolicy kilku prawdziwych pasjonatow regionu, kolekcjonowali zeby nie naduzyc okreslen zdobywali pamiatki zwiazane z regionem od dlugich lat a nagle gdy pojawil sie temat jakiegos stowarzyszenia regionalnego znikad pojawily sie postaci niby to regionalistow lubiacych polatac z wykrywka urzednikow
ja nie oceniam ale takie mechanizmy funkcjonowania pewnych stowarzyszen nie beda sprzyjac jakielkolwiek jednosci
ja juz pomijam to co w innym watku (o zmianie strategii znanego ogolnie youtubera) okazalo sie szokiem dla hipokrytow w innym watku jakos jest latwiej przyswajalne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 13:19 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Nietajenko nie pisz głupot, jak się nie ma zezwolenia poszukiwania to jak można kogoś dopisać do zezwolenia. :666

Błądzisz kolego, a tym samym wprowadzasz w błąd innych kolegów. Mam wrażenie, że temat rozważasz jedynie teoretycznie, bo gdybyś w praktyce miał do czynienia z pozwoleniami to wiedziałbyś, że nastąpiła nowelizacja aktu wykonawczego, który został uzupełniony o te zapisy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]