Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 01:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2009, 19:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przyjmując pstawe pasywną nie będziemy stać w miejscu tylko cofniemy sie o krok.Jakoś ciężko wyobrazic sobie sytuację w której każdy z nas lata i wyrabia sobie indywidualnie pozwolenie na prowadzenie poszukiwań,to nie jest dobre rozwiazanie.Ustawa nakłada "zakaz" na wszystkich odgórnie,nie indywidualnie a tym bardziej "imiennie" więc rozwiązaniem byłoby sugerowanie zmiany ustawy aby taki "zakaz" sciągnąc z nas wszystkich zmianą ustawy.Idąc w kierunku osobistego załatwiania takich pozwoleń brniemy w biurokrację i pogłębianie obecnego stanu który nie jest stanem normalnym w PAŃSTWIE PRAWA,no chyba że będziemy zgadzać sie z coraz to mowymi ograniczeniami jakie nakłada na nas PAŃSTWO.
zawsze będzie tak że są dwie strony,jedna będzie popierać a druga negowac te pomysły,zniechęcić kogos kto podją społeczną inicjatywę jest łatwo a podjąc jakieś działania nie każdy chce.
Ja jestem jak najbardziej za czymś produktywnym,bo jesli dalej ma byc tak jak do tej pory to szkoda naszego czasu,hobby,drobnych znalezisk,i problemów jakie mogą z tego wyniknąć.
Jak już nie raz pokazała historia pewne akcje wywołują reakcjie ,które po jakimś czasie przynoszą efekty,mam nadzieję że w tej sytuacji będą pozytywne dla wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2009, 19:46 
Główny Administrator
Główny Administrator

Widzę, że niektórzy z dyskutantów za wszelka cene staraja sie rozmyć całą akcję.
Czy to działanie celowe ?

Nie masz racji kolego Stary Ryba.
Jak się domyślasz uczestniczę w wielu legalnych akcjach poszukiwawczych na terenie całego kraju.
I własnie z tymi osobami konsultowałem się w ostatnich dniach w sprawach dotyczacych naszej akcji.
Nikt z owych urzędników nie zakwestionował celowości tej akcji jak i też nie sugerował nawet zerwania naszej współpracy jeżeli na ich biurka napłyną nasze "zabytki"
Zapewniam Cię, że obecna sytuacja światłym urzędnikom również nie jest na rękę.
Reszta to aparatczycy dbający o własny stołek.
Bo czym wytłumaczyć fakt, iz istnieje taka rozbiezność w stosowanych praktykach ?
Co do Nowej Cerekwi to jak widzę jesteś "zorientowany" w dziwna stronę.
Uczestniczyłem w tym programie od samego początku. od zaopatrywania studentów w kopaczki po przekazanie zabytków WKZ-owi opoleskiemu oraz muzeum w Opolu.
Poznałem osobiście panią konserwator, która przyszła na spotkanie z reklamówką pieczątek i nie bardzo orientowała się gdzie je przybić :)
Pomimo, iż na brak pozwolen nie narzekam postanowiłem sięgnąć trochę dalej niż na czubek własnego nosa.
Czy Stary Rybo rozmawiałeś o tej akcji z osobą od której zależy Twoje mieć lub nie mieć pozwolenia ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2009, 22:07 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

kawon30 napisał(a):
Tak, że chyba słuszny wniosek o nieprzekazywaniu boratynek hurtem (wiadomo pismaki by mogli nieźle namieszać).

Co do zalania konserw wszelakim złomem jestem za, w treści szablonu listu powinna się znaleźć jeszcze formułka mniej więcej taka "jeśli przedmiot nie wykazuje znamion zabytku lub nie ma wartości historycznej dla nauki proszę z zwrot ". Budżety WUKZ tego nie wytrzymają (za przesyłki przy masowej akcji wysyłania złomu zapłacą majątek - można np. wysyłać im 100 łusek w oddzielnych przesyłkach po 1 sztuce).

:1

Boratynki i to w takiej ilości to naprawdę śliski temat :(
A Pan Tusk po tym jak rozprawi się z "hazardzistami " internetowymi za 2 zł to weźmie się za nas --- bardzo medialny temat ( no bo złodziejstwo narodowych skarbów bedzie mniejsze ) ....koledzy dalej twierdzę , że łamanie betonu da efekt tylko w wypadku gdy będa na nasze działania bezsilni ( listy ) na akację hurtową się przygotują i trafi to w nas to jak bumerang .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2009, 22:33 
Podporucznik
Podporucznik

A ja tam jestem za boratynkami. byleby tylko miec jakeis zaplecze medialne. Dobrze by było żeby było to połączone z demonstracją. Ale przede wszystkim potrzeba jakis konkretów. bo temat jest juz na 17 stron a dalej nie wiem do kogo wysyłac ewentualnie te boratynki. Strona monetadlaministra jaka była taka jest bez aktualizacji. nie wiadomo co i jak. Ta wiec panowie bierzmy sie do roboty a nie tylko czczo gadamy.
POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2009, 23:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

zgadzam sie z FDJ -tem znalazla sie garstka ludzi ktorzy w kazdej sytuacji widza zagrozenie dla swej wypracowanej wspolpracy i kazde dzialanie moze im zaszkodzic. I pewnie sporo w tym prawdy ale idac tym tropem kazdy pomysl bedzie negowany zawsze z tego samego powodu "bo my pracowalismy ....." a my pewnie lezelismy ....... skoro wszystko jest nie tak moze koledzy ktorym tak dobrze uklada sie wspolpraca cos poradza skoro maja takie uklady niech zapytaja z tamtej strony co zrobic zeby problem rozwiazac .. a moze juz to zrobili ??? ... dlatego wciaz wprowadzaja zament............................. jesli kogos obrazilem to przepraszam ale troszke juz mnie to irytuje wciaz drepcemy w miejscu ........ szacun dla FDJ-ta za upor i zaangazowanie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 00:23 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ludzie Drodzy!

Przebudźcie się! Czy Wy nie widzicie co dzieje się w kraju? "Leją po gębach" wszystkich - Starych SB-ków, Hazardzistów, handlarzy z allegro...Tylko czekać, gdy każdemu z nas dobiorą się do dupska. Żyjemy jak krety, w podziemiu i cieszymy się z dnia na dzień, że dziś nas nie złapano. Podoba Wam się to? Macie pozwolenia? I co z tego? Za chwile Wam je cofną! Zbyt wiele się dzieje wokół tego hobby. Ludzie wpadają jeden po drugim...A to niby stanowisko eksplorował i miał "skarby" przy sobie, a znów łuska od Mausera jest straszną bronią. Myślicie,że uda się zachować postać rzeczy taką, jaka jest? Bzdura...Ten kraj karmi się sensacjami, plebs jest rządny krwi i my będziemy kolejni! Czas gra na naszą niekorzyść! Trzeba gówno ruszyć, chodź nie raz zachłyśniemy się jego smrodem! Pora zacząć słowa zamieniać w czyn.

Przepraszam za słownictwo, ale się wkurzać zaczynam.

Silver

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 00:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Silver, wyluzuj! stado to bezład bezradnych baranów, zdeterminowanych i szlachetnych przywódców chcących umrzeć za stado jest niewielu dlatego wspierajmy radykałów "antymertowców" na ich poświęceniu upieczemy, być może, swoją, maluczkich pieczeń :) Cechą przywódców jest patrzenie na przód, bez oglądanie się na beczące tyły ;)
P.S.
A z tym prześladowaniem UB -eków to chyba Cie poniosło SF ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 10:48 
Major
Major

firedancer napisał(a):
kawon30 napisał(a):
Tak, że chyba słuszny wniosek o nieprzekazywaniu boratynek hurtem (wiadomo pismaki by mogli nieźle namieszać).

Co do zalania konserw wszelakim złomem jestem za, w treści szablonu listu powinna się znaleźć jeszcze formułka mniej więcej taka "jeśli przedmiot nie wykazuje znamion zabytku lub nie ma wartości historycznej dla nauki proszę z zwrot ". Budżety WUKZ tego nie wytrzymają (za przesyłki przy masowej akcji wysyłania złomu zapłacą majątek - można np. wysyłać im 100 łusek w oddzielnych przesyłkach po 1 sztuce).

:1

Boratynki i to w takiej ilości to naprawdę śliski temat :(
A Pan Tusk po tym jak rozprawi się z "hazardzistami " internetowymi za 2 zł to weźmie się za nas --- bardzo medialny temat ( no bo złodziejstwo narodowych skarbów bedzie mniejsze ) ....koledzy dalej twierdzę , że łamanie betonu da efekt tylko w wypadku gdy będa na nasze działania bezsilni ( listy ) na akację hurtową się przygotują i trafi to w nas to jak bumerang .
Jaki wpływ na "śliskość" tematu ma ilość :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re boratynki
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 23:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

przyglądam się akcji no i fdj - cie sory ale może tak małe podsumowanie i o ile mamy coś robić to ta stronka powinna być uzupełniona o adresy osób które będą boratynki zbierać a nic takiego doszukać się nie mogę .dość już bicia piany przez panów co się boją układowe pozwolenja starcić ,a ty jako pomysłodawca przedsięwzięcja podejmij decyzje i albo sypnij konkretem co jak gdzie albo zamknij post bo nawet katar przechodzi po siedmiu dniach a sraczka jeszcze szybciej.kurde smieszą mnie oficerowie tego forum z odpowiedziami nie to może nam zaszkodzić nie robmy tego ,nie no jasne nie róbmy to zawsze zostanie grzebanie w doniczkach w domu i to przy zgaszonym swietle
ciesze się że zamiast klikać spędzam czas z wykrywka i mam gdzieś wszystkie pozwolenia nie stanowi to bariery by powiedzieć że przepisy dotyczące naszego hobby w tym kraju, naszym kraju są do d...Więc reasumując prosze o albo albo i dość dalej z krzaka po kopanju będe patrzył na identyfikacjie czy kolekcjie i to mi wystarczy ale też będe wiedział że akcje z ogółem nigdy nie przyniosą niczego bo zawsze znajdzie się jakieś lobby co to może staracić papier no i .... płacz .nie wyjdę bo nie wolno,jak z partyzantką w Poznańskim nie było bo niemiec nie pozwolił.masakra i żenada.
p.s.
co mi daje prawo ano to że pięć lat służyłem Polsce,mam jakąś tam klase niejedną specjalisty w tym sapera i co nie mam prawa ,to kto je ma ano stryjeczny brat szwagra babci Zosi ...............wulgaryzm...............żenada

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 23:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

:)
kolego ... to proste.... taka ilość 300letnich monet zainteresuje odpowiednie służby .....nie ważne , że to gówno warte jest ...ale jak miedialnie mozna to wykorzystać :cop ......sami krecimy na siebie bat dając "opinii publicznej " dowody jak okradamy państwo z dziecictwa narodowego... polska jest narodem niereformowalnych malkontentów... ja nie mam - to i sąsaid nie bedzie maiał .. a tu stosy monet....9 na 10 naszych rodaków pomyśli o nas ....niezbyt miło :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re boratynki
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 23:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

a zapomniałem dodać mam 100 szt na tę akcje gdyby tak oficerowie tego forum mieli tyle tylko do przekazania to by się taczka zapełniła ale co innego w domku siedząc sobie gdybać na kompie i zbierać posty a co innego walczyć w terenie.pozdrawiam pryki co to mają pagonowe wyniki fe.....pisze do jednego franka z generalskim stopniem bo widze że sprzet ma taki sam jak ja nie no chyba nie spodziewacie się że odpisze odnośnie ustawiń no ja śię spodziewałem ale wtedy dzwonił chyba do radia z.nie odpisał Warszawa lans ja z prawnikami no wiecie ustawa no wiecie no i co nic nie wiemy....oświeć kotusiu bo lans z prawnikami był a jak się skończył .....jak wszystko czego dotkniesz ale już niedługo pewnie będziesz na tym forum marszałkiem.masakraaaaaaaaaaaaaaa.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re boratynki
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 00:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

gosia napisał(a):
a zapomniałem dodać mam 100 szt na tę akcje gdyby tak oficerowie tego forum mieli tyle tylko do przekazania to by się taczka zapełniła ale co innego w domku siedząc sobie gdybać na kompie i zbierać posty a co innego walczyć w terenie.pozdrawiam pryki co to mają pagonowe wyniki fe.....pisze do jednego franka z generalskim stopniem bo widze że sprzet ma taki sam jak ja nie no chyba nie spodziewacie się że odpisze odnośnie ustawiń no ja śię spodziewałem ale wtedy dzwonił chyba do radia z.nie odpisał Warszawa lans ja z prawnikami no wiecie ustawa no wiecie no i co nic nie wiemy....oświeć kotusiu bo lans z prawnikami był a jak się skończył .....jak wszystko czego dotkniesz ale już niedługo pewnie będziesz na tym forum marszałkiem.masakraaaaaaaaaaaaaaa.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stary, przełóż to na polski lub angielski. Nic nie kumam z tego posta :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 11:39 
Moderator
Moderator

Niestety zawsze żeby coś zmienić trzeba mieć jaja w kroku i głowę na karku. zebranie taczki boratynek ma sęs jeśli chcemy walczyć o zmianę prawa a przynajmniej wykładni istniejących przepisów. żeby przeprowadzić taką akcję trzeba mieć przygotowane zaplecze medialne (propagandowe) aby mówiono o nas w dużej części dobrze, aby nasz głos był słyszalny. Bez tego wyjdziemy na takiej akcji marnie. Takich dojść do mediów pewnie nie mamy a na ich przypadkową przychylność nie ma co liczyć. Czeka nas długa praca u podstaw, zmienianie świadomości społeczeństwa, tłumaczenie rzeczy oczywistych.
Pomysł z zasypaniem nieprzyjanych konserwatorów "zabytkami" to tylko szczeniacka złośliwość w rodzaju zrobienia kupy na wycieraczkę. To ich tylko uzłośliwi zamiast przekonać
Dobrze przygotowana medialnie akcja boratynkowa byłaby lepsza, niestety organiatorzy ulegli tłumaczeniom strony przeciwnej że protestować nie warto bo to ich tylko rozzłości no a poza tym to zabronione jak partyzantka w Poznańskim.
Mamy do wyboru albo zgodzić się na istniejący stan rzeczy i oddać pole albo walczyć o swoje interesy. Oczywiście w sposób mądry i kulturalny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 11:57 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ależ Selim wysyłaj boratynki. Nikt Ci nie przeszkadza.
Tylko pamiętaj, że za niepowodzenie tej akcji Ty odpowiesz z imienia i nazwiska.
Na przychylność urzędników nigdy nie licz. Ich zmusza do pracy konieczność.
Dlatego zasypanie ich "zabytkami" może zmusi ich do zmiany myślenia.
Ale to tylko moje przemyślenia, więc pokaż, że sie mylę i organizuj akcję boratynkową.
Pokaż, że masz jaja w kroku, a głowe na karku lub odwrotnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 12:33 
Moderator
Moderator

Na wzajemnych złośliwościach daleko nie zajedziemy, chyba że chodzi tylko o zabawę...
Moim zdaniem akcja boratynkowa jest dobrym pomysłem jeśli będzie wstępem do dyskusji o traktowaniu prez archeologię powszechnie zalegających w ziemi przedmiotów i współpracy archeolodzy-poszukiwacze. Przypadkowo znaleziona boratynka nie jest żadnym źródłem do poznania epoki w której ją wybito. To nie wczesnośredniowieczny denar, dla 17w mamy dość innych źródeł aby poznać np ówczesny obieg pieniądza.
O takich kwestiach trzeba rozmawiać żeby nie traktowano jako szacowny zabytek łuski od pepeszy.
Jeśli nie mamy możliwości nagłośnienia naszych problemów i skłonienia drugiej strony do rzeczowej dyskusji to rzeczywiście taka akcja nie ma sęsu. Skończy się na czymś w rodzaju happeningu który tylko da broń do ręki przeciwnikom. Wysyłanie do konserwatorów masy śmiecia ich osobiście nie dotknie(mają komu zepchnąć tą robotę) a tylko rozzłości. To chyba nie są nasze oczekiwania?
Służby konserwatorskie mają środki żeby nas bardziej przycisnąć, nie sądzę żebyśmy coś poytywnego w ten sposób osiągnęli.
PS Ducha organizatorskiego w sobie nie czuję, trudno...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]