Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 04:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czas schodzić do podziemi
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 21:07 
Malkontent

Bardzo proszę :)
Albo delektujemy się smakiem ''księżycowej'' , albo spożywamy wódkę.
Zmieszanie w/w. wyśmienitych trunków bywa zdradliwe.
Nie to żeby źle się poczuć , mieć jakieś ( nie daj Bóg ) dolegliwości ... ale działanie jest jakby szybsze .

Dwa lata temu - wraz z Forumowymi kolegami - to przerabiałem . Oj się działo :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 21:19 
Plutonowy
Plutonowy

Olek_65 :1
i od razu luźniej bo atmosfera w temacie gęsta i niezdrowa jak powietrze w Krakowie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 21:38 
Malkontent

:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 21:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Atmosfera się rozluźniła.

Olek_65 zdobyłeś kolejny temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 21:52 
Malkontent

Bardzo Ci dziękuje Warlock za uznanie .
Temat - rzeka i mam przeczucie że wielu Kolegów mogło by podzielić się z nami swoim wieloletnim doświadczeniem ... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 22:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Myślę, że to jest odpowiedni moment na zakończenie mojego udziału w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 23:27 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Po pierwsze Voucur,to mógłbyś zachować się grzeczniej.
warlock opisał jak przebiegało jego spotkanie z saperami w Niemczech.Nikt mu nie wbijał do głowy specjalistycznej wiedzy.Chodzi o to,aby młody poszukiwacz wiedział jak się zachować w takiej sytuacji , nie wyciągał z ziemi i nie przynosił do domu takich przedmiotów.Szkolenie/spotkanie z saperem nie ma na celu uczynić z poszukiwacza specjalisty sapera.
Ty gimnastykujesz się jak możesz aby udowodnić,że się nie da,a ja uważam,ze trzeba próbować aby nie dochodziło do takich sytuacji jak ta: viewtopic.php?f=39&t=169543. Ty uważasz,że nic nie należy robić i,a więc niech taki niewypał dzieciaka zabije.Ja tak nie uważam.
Ja przyjmuję do wiadomości,ze masz inne zdanie i nie zakończę w taki sposób jak ty:"Jak Ty masz /.../ w tym temacie pleść takie androny, to może faktycznie się już kompletnie zamknij, bo tylko oczy usychają od czytania tego bełkotu."
Na twoje pytania nie odpowiem.Jeśli WKZ będzie organizatorem takich szkoleń,to tam pytaj

Ty zaś miałeś skończyć swoje występy w tym wątku, a tymczasem dalej mielesz jęzorem i mielesz te swoje życiowe mądrości. Nie, nie będę grzeczny, bo to nie jest forum nauki savoir-vivre i grzeczny mogę być w stosunku do kogoś, kto się zachowuje konsekwentnie i jak miał zabrać z tej dyskusji cztery litery, to to robi i siedzi cicho.

W mojej kilkuletniej karierze saperskiej nagimnastykowałem się o wiele bardziej żeby nie dochodziło do "takich sytuacji niż Ty swoim ględzeniem i różni z choinki urwani specjaliści razem wzięci. Bardziej się obawiam takich cepów po kilkugodzinnej pogadance, co to pooglądają kilka poglądowych plansz i już mogą ryć na całego, bo oni są "po kursie" i mają "certyfikat".

Ja wcale nie uważam, że nic nie należy robić. Owszem, należy. Należy zbudować od podstaw dobrze wykształconą kadrę specjalistów do spraw neutralizacji zagrożeń związanych z występowaniem materiałów niebezpiecznych pochodzenia wojskowego. Później ta kadra powinna między innymi zająć się przeprowadzaniem szkoleń, ale przede wszystkim stworzeniem ogólnokrajowej łatwo dostępnej bazy wszystkich występujących na danym terenie przedmiotów niebezpiecznych, z podziałem na zastosowanie, z dokładnym opisem wymiarów, kształtu, ewentualnych zachowanych symboli itp. gdzie każdy laik w trybie online mógł z 90% prawdopodobieństwem sam w trybie online dokonać identyfikacji przedmiotu i stopnia jego zagrożenia. Takim programem była np. amerykańska Ordata, stworzona głównie dla osób "spoza branży", którzy jednakże w związku z wykonywanymi zajęciami mogli mieć styczność z takimi przedmiotami (geodeci, budowlańcy, pracownicy leśni itp.) Baza powinna być systematycznie i na bieżąco rozbudowywana. I tyle, bez zbędnych pogadanek i bajek z mchu i paproci.

Dalej podtrzymuję zdanie, że pleciesz bzdury i wypowiadasz się w tematach o których nie masz zielonego pojęcia oraz że proponujesz rozwiązania, które przynoszą mizerny efekt, a jak masz inne zdanie, to może porozmawiaj o tym z 19-letnim chłopakiem, który z 2 lata temu w nadleśnictwie Okonek w czasie oczyszczania terenu na skutek kopania na polu ćwiczebnym granatów Pallad stracił pół twarzy i jedno oko - on też był właśnie po takim "spotkaniu z saperami", pogadance itp. głupotach, które miały go teoretycznie ustrzec przed zagrożeniem. Niestety nie mogę przycwaniaczyć i wkleić linka do żadnego artykułu z tego zdarzenia, bo sprawa została zamieciona pod dywan, tak jak dziesiątki podobnych, które miały mniej poważne skutki.

Problem istnieje, ale takie kursiki są tylko spychaniem odpowiedzialności na późniejszych eksploratorów i Piłatowym umywaniem rąk od odpowiedzialności, "no bo przecież był po kursie to wiedział z czym może mieć do czynienia".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 00:38 
Malkontent

Oj tam Voucur - nie nakręcaj się ... :)
Zdzicho to Zdzicho - ewenement Forumowy ... i pod ścisłą ochroną jest , bo to ginący gatunek.
:666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 00:49 
Generał Broni
Generał Broni

Mnie zaś kompletnie nie interesują tematy jakichś tam zakichanych boratynek, rozoranych grodzisk czy też problematyka wzajemnego smyrania się po tyłkach grup poszukiwaczy z lubuskiego z miejscowym wkz-tem, dlatego się konsekwentnie w tej materii nie wypowiadam. Jak łatwo zauważyć, zdecydowana większość moich postów oscyluje wokół tematów związanych z amunicją i mimo że jakieś tam pojęcie o archeologii mam, to się w to nie mieszam, bo to już od wielu lat nie moja działka. Zawsze jednak musi się trafić jakaś krzyżówka Don Kichota z Wujkiem Dobra Rada, która będzie tu ludziom tłoczyć na siłę swoje mądrości. Może i to jest śmieszne, ale tylko do pewnego momentu.

W temacie psuedo szkoleń saperskich też co miałem do powiedzenia to powiedziałem i uważam z mojej strony temat za wyczerpany, więc kontynuacji nie przewiduję, a czy ktoś jeszcze będzie chciał tu trzepać pianę, to mnie to już nie obchodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 08:15 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
Filip zdrowy rozsadek?Jest w zaniku,rozejrzyj się wokoło.To ja już wolę pragmatyczne,niemieckie podejście do tematu.U nas jak zwykle;A po co?,Nie da się.Damy radę.Jakoś to będzie.
Już wszystko wiem.Wracam do boratynek,tylko dzieciaków szkoda,bo skąd maja wiedzieć jak niewybuch wygląda.

Jakich dzieciaków szkoda? Jaka niby krzywda im się dzieje?

Moja szkoła podstawowa ponad 20 lat temu - połowa kolegów (takich od 12 roku życia) rozbrajała niewybuchy, przynosili do domu i do szkoły amunicję ,pociski artyleryjskie, zapalniki itp. Wysadzali tym opuszczone budynki, robili bomby na sylwestra (o fajerwerki wtedy było ciężko), a mieli przy tym poparzone fosforem ręce, urwane paluchy, ślady od odłamków w pomieszczeniach gospodarczych w domu. Nie wiem co miały by im pomoc te pogadanki (mogły by zachęcić kolejne osoby) skoro nawet urwany palec czy przelatujące obok głowy odłamek nie zmieniły ich zabaw. Skończyło się gdy znaleźli dziewczyny, pozakładali rodziny, poszli do pracy....
Dodam, że zaraz po wojnie to samo robili z niewybuchami ich rodzice.

Teraz już prawie nikt się w to nie bawi na poziomie szkoły podstawowej/gimnazjum. Pokolenie "ajfona, facebooka, snapchata",chłopaków w "spodniach rurkach" woli inne rozrywki niż wysadzanie sąsiadowi szopy z narzędziami. Obecnie problem dzieciaków i niewybuchów jest praktycznie śladowy w porównaniu z tym co było 20-30 lat temu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 08:49 
Moderator
Moderator

Olek_65 napisał(a):
Bardzo proszę :)
Albo delektujemy się smakiem ''księżycowej'' , albo spożywamy wódkę.
Zmieszanie w/w. wyśmienitych trunków bywa zdradliwe.
Nie to żeby źle się poczuć , mieć jakieś ( nie daj Bóg ) dolegliwości ... ale działanie jest jakby szybsze .

Dwa lata temu - wraz z Forumowymi kolegami - to przerabiałem . Oj się działo :666

Skoro jesteśmy w temacie, to takoż odradzam konsumpcje "uboota" czyli sety w piwie, skutki, mimo stawek pozornie nikczemnych, bywają opłakane :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 15:43 
Malkontent

Zgadza się Argo. U nas nazywało się to ''pięść bosmana'' :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]