Teraz jest czwartek, 8 stycznia 2026, 15:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 137, 138, 139, 140, 141
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2026, 09:43 
Specjalista
Specjalista

Ryjec napisał(a):
Powieszono lalkę- wyobrażenie Jezuska. Nie jest to przestępstwo. Jeśli ktoś powiesi na latarni kukłę np. T.us.a, to prokuratura dopatrzy się przestępstwa? Jak myślicie :? :D

Co prawda prawo polskie nie posługuje się precedensami, ale jednak można się powołać na sprawę powieszenia przez narodowców w 2017 roku na szubienicach zdjęć europosłów: https://tvn24.pl/krakow/krakow-wyrok-w- ... -st7018413
Sprawcy za powieszenie na szubienicach zdjęć zostali uniewinnieni, ale dwóch za kierowanie gróźb pozbawienia życia z powodu przynależności politycznej skazanych zostało na grzywny
W 2020 niejaki Jakub Żulczyk nazwał prezydenta Duda debilem. Sprawa dotarła aż do Sądu Najwyższego , który sprawę umorzył uzasadniając, że obywatel ma prawo do krytyki przedstawicieli władz
W 2013 roku w Białymstoku prokurator umorzył sprawę przeciwko osobie malującej swastyki na murach uzasadniając to tak:
Cytuj:
Nazwa “swastyka” pochodzi z sanskrytu i oznacza “przynoszący szczęście”. Obecnie w krajach Europy i obu Ameryk symbol ten kojarzony jest prawie wyłącznie z Adolfem Hitlerem i nazizmem, natomiast w Azji jest powszechnie stosowanym symbolem szczęścia i pomyślności. Przenosząc powyższe rozważania na kanwę przedmiotowej sprawy, nie sposób dostrzec w zamalowanym znaku przedstawiającym swastykę propagowania faszystowskiego ustroju państwa.

:h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2026, 10:23 
Specjalista
Specjalista

stiwen76 napisał(a):
Ryjec napisał(a):
No Cannabis, rozwaliłeś mnie swoim oglądem sytuacji :D :lol: :D :lol:

Przecież ten lewacki dzban zaczyna już przebijać zdzicha
Ps
Szacun za mapki

A czym?
zdzicho jest agnostykiem / poczytaj co to znaczy/ i sprawy religii go nie interesują, ale z szacunkiem odnosi się do każdej religii. zdzicho uważa, że pogarda dla jakiejś religii, obrażanie uczuć religijnych w każdej formie obojętnie. czy demolowanie szopki Bożonarodzeniowej, czy gaszenie świec chanukowych gaśnicą jest czynem haniebnym zasługującym na pogardę wobec ludzi to czyniących.
zdzicho jest patriotą i nigdy nie nazwie osób pełniących najwyższe stanowiska w Polsce z wyboru narodu debilami, rudymi, łysymi, grubasami, złodziejami, agentami z szacunku dla tych urzędów. Natomiast każdy ma prawo do krytykowania decyzji podejmowanych przez ludzi wybranych do rządzenia Polską.
zdzicho szanuje ludzi mądrych bez względu na rasę i narodowość, bo na durniów szkoda czasu.
zdzicho nikogo nie nazwał i nie nazwie prawackim dzbanem.
PS
Dziękuję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2026, 13:10 
Generał Broni
Generał Broni

:roll: czy mają nas za kretynów? 7/01/2025 der onet: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :666 :n
Cytuj:
Polska gospodarka jest obecnie najszybciej rozwijającą się gospodarką w UE i wydaje się, że przepowiednia Lecha Wałęsy o tym, że kraj stanie się "drugą Japonią", spełniła się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2026, 14:29 
Generał Broni
Generał Broni

Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie z funduszu programu „Dla Niepodległej” kupił za blisko 500 tys. zł rzeźby niemieckiego artysty Richarda Hessa. Co te rzeźby mają wspólnego z celebrowaniem niepodległości Polski? :666 :n

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2026, 16:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fidiasz niechaj się schowa. A swoją drogą ciekawe kto wypatrzył te arcydzieła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2026, 18:35 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

frank napisał(a):
:roll: czy mają nas za kretynów? 7/01/2025 der onet: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :666 :n
Cytuj:
Polska gospodarka jest obecnie najszybciej rozwijającą się gospodarką w UE i wydaje się, że przepowiednia Lecha Wałęsy o tym, że kraj stanie się "drugą Japonią", spełniła się.

A napisali może jakie to sektory naszej gospodarki dają takie wyniki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2026, 19:48 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
Cytuj:

No franuś sam sobie wystawiasz świadectwo :nicnie
Nie odróżniasz tempa wzrostu dochodu narodowego od wielkości dochodu narodowego. To, że jakieś państwo rekordowo szybko się rozwija nie oznacza, że jest bardzo bogate.
taki przykład;
masz 100 zł zarobiłeś 20 zł i razem masz 120, a więc tempo wzrostu wyniosło 20%
ja mam 1000 zł zarobiłem 100 zł i razem mam 1100 zł, a więc tempo wzrostu wyniosło 10%
Rozwijasz się gospodarczo szybciej niż ja, ale to ja mam więcej kasy.
Polska gospodarka szybko się rozwija, ale dalej gonimy. Chyba przegoniliśmy Grecję i doganiamy Hiszpanię, ale do Niemiec, Francji, Włoch mamy ze 20 lat gonitwy jeszcze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2026, 11:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):
Cytuj:

No franuś sam sobie wystawiasz świadectwo :nicnie
Nie odróżniasz tempa wzrostu dochodu narodowego od wielkości dochodu narodowego. To, że jakieś państwo rekordowo szybko się rozwija nie oznacza, że jest bardzo bogate.
taki przykład;
masz 100 zł zarobiłeś 20 zł i razem masz 120, a więc tempo wzrostu wyniosło 20%
ja mam 1000 zł zarobiłem 100 zł i razem mam 1100 zł, a więc tempo wzrostu wyniosło 10%
Rozwijasz się gospodarczo szybciej niż ja, ale to ja mam więcej kasy.
Polska gospodarka szybko się rozwija, ale dalej gonimy. Chyba przegoniliśmy Grecję i doganiamy Hiszpanię, ale do Niemiec, Francji, Włoch mamy ze 20 lat gonitwy jeszcze

Racja, na papierze wszystko zawsze wygląda ładnie, zwłaszcza z perpektywy Warszawy. W latach naszego "cudu gospodarczego" też na papieże wszystko wyglądało pięknie, mimo zwijania gospodarki i bezrobocia bliskiego 20- stu procent. A jak będzie obecnie, to zobaczymy:
Cytuj:
eGospodarka.pl
Mijający rok okazał się wyjątkowo trudny dla polskich przedsiębiorstw. Firmy musiały zmierzyć się z kolejną falą dynamicznie rosnących kosztów pracy, utrzymującymi się wysokimi cenami energii oraz niestabilnością otoczenia prawnego. Wiele przedsiębiorstw z trudem radziło sobie z dwucyfrowym wzrostem kosztów zatrudnienia. Konsekwencje tej presji finansowej są już odczuwalne na rynku pracy – bezrobocie zaczęło rosnąć szybciej, a z kolejnych branż napływają niepokojące sygnały o planowanych zwolnieniach grupowych.
Tym, co może niepokoić w kontekście rynku pracy, jest słabnąca konkurencyjność gospodarki, czego efektem jest m.in. bardzo niski poziom inwestycji. W obszarze usług dla biznesu obserwujemy wręcz proces ograniczania aktywności wielkich międzynarodowych korporacji.
Bez jasnej polityki gospodarczej ograniczającej procesy delokalizacji i zachęcającej do inwestycji w Polsce, zapowiedzi ogromnych nakładów na inwestycje publiczne w przemysł zbrojeniowy i infrastrukturę mogą okazać się niewystarczające.
- kto chce wiedzieć więcej, to z łatwością znajdzie wiadomości w necie. Należy tu zaznaczyć, iż coraz więcej ekonomistów obecnie kwestionuje durną politykę gospodarczą Balcerowicza i te 18-wieczne mrzonki o "niewidzialnej ręce rynku", którą z uporem maniaka, ten pan forsował, w XX wieku w Polsce, a w krajach rozwiniętych polityka gospodarcza była typu interwencjonizmu państwowego Keynesa. I jeszcze go za to wychwalano pod niebiosa. Ale w Polsce jak zawsze, głupota i prywata górą. Amen. :lol:

Mogę się pochwalić, iż to ja, na tym forum, jako pierwszy opisywałem naszą patologię gospodarczą a obecnie to nawet Donek to widzi, mimo, że niby neoliberał jest. Tu fragment jego orędzia noworocznego do narodu polskiego:
Cytuj:
Intensywna repolonizacja i odbudowa przemysłu, w tym przemysłu obronnego. Zasada lokal content, czyli najpierw polskie, stanie się na dobre żelazną regułą w zamówieniach publicznych – obiecywał.
- A wiadomo, jak Donek coś obieca, to na pewno tego dotrzyma. :lol: :lol: :lol:

Ps Jak dobrze pamiętam, to Donek promuje głównie niemieckie inwestycje w Polsce. Np wiatraki, pociągi. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2026, 12:13 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

canabis.dw napisał(a):
Ryjec napisał(a):
Cannabis, ta lalka na stryczku dla wielu osób symbolizuje coś ważnego. Prokurator nie powinien rozważać zarzutów zepsucia jakiejś instalacji, ale obrazę uczuć religijnych. Tu nie chodzi o jakąś dekompozycję jakiegoś wytworu jakim jest ta szopka. :roll:

Lalka nie jest symbolem religijnym, a obraza uczuć religijnych jest subiektywna(i jako taka nigdy nie powinna być wtłoczona w system prawny) Prokurator po prostu miał świadomość że w przypadku braku realnych strat, to taki zarzut jest trudny do utrzymania w sądzie co próbował tłumaczyć Ponury na innym przykładzie. I to wy nie potraficie zrozumieć innej perspektywy. Z chrześcijańskiego punktu widzenia powinniście wybaczyć i nie mieszać państwa do tego

Canabis.dw, Baranku Boży, krzyż to są przecież dwa drewienka w poprzek ułożone. Czyż nie? Patrz polowe mogiły, a także symboliczny krzyż postawiony przez Prezydenta Dudę, ku czci ofiar ludobójstwa na Wołyniu. Te dwie gałęzie skrzyżowane, mimo że są tylko gałęziami, w pewnych okolicznościach są symbolem wiary, tak jak i lalka w szopce, która wprawdzie jest dalej lalką, ale symbolizuje Jezusa w tych okolicznościach. Ty to jesteś jednak mózg wybitny.

Możliwe, że ten krzyż na Wołyniu został już zniszczony przez takiego ukraińskiego canabisa.dw, bo to przecież są dwie gałęzie, które nie są symbolem religijnym.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2026, 15:05 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

robertposz napisał(a):
canabis.dw napisał(a):
Ryjec napisał(a):
Cannabis, ta lalka na stryczku dla wielu osób symbolizuje coś ważnego. Prokurator nie powinien rozważać zarzutów zepsucia jakiejś instalacji, ale obrazę uczuć religijnych. Tu nie chodzi o jakąś dekompozycję jakiegoś wytworu jakim jest ta szopka. :roll:

Lalka nie jest symbolem religijnym, a obraza uczuć religijnych jest subiektywna(i jako taka nigdy nie powinna być wtłoczona w system prawny) Prokurator po prostu miał świadomość że w przypadku braku realnych strat, to taki zarzut jest trudny do utrzymania w sądzie co próbował tłumaczyć Ponury na innym przykładzie. I to wy nie potraficie zrozumieć innej perspektywy. Z chrześcijańskiego punktu widzenia powinniście wybaczyć i nie mieszać państwa do tego

Canabis.dw, Baranku Boży, krzyż to są przecież dwa drewienka w poprzek ułożone. Czyż nie? Patrz polowe mogiły, a także symboliczny krzyż postawiony przez Prezydenta Dudę, ku czci ofiar ludobójstwa na Wołyniu. Te dwie gałęzie skrzyżowane, mimo że są tylko gałęziami, w pewnych okolicznościach są symbolem wiary, tak jak i lalka w szopce, która wprawdzie jest dalej lalką, ale symbolizuje Jezusa w tych okolicznościach. Ty to jesteś jednak mózg wybitny.

Możliwe, że ten krzyż na Wołyniu został już zniszczony przez takiego ukraińskiego canabisa.dw, bo to przecież są dwie gałęzie, które nie są symbolem religijnym.

No i właśnie na tym problem z obraza uczuc religijnych polega, bo każdy ma swój próg takiej obrazy i rózne wyobrażenia co do symboliki. Co do krzyża raczej nikt jego chrześcijańskiej symboliki nie podwaza(mimo iż przeciez nie tylko Jezus umarł w ten sposób) wiec Twoje nawiązania do Wołynia raz, że są nie trafne dwa chyb a tylko po to użyte żeby moc o Ukraincach przypomniec.
A lalka i jej symbolika już taka oczywista nie jest i po prostu osoby, które tą lalke na sznurku powiesiły - nie zostały by skazane w sądzie(bo każdą wątpliwość jest na korzyść oskarżonego) i tylko to cały czas próbowałem powiedzieć i ani razu nie pochwalałem kradzierzy tej lalki ani jej powieszenia

Nazwałeś mnie "barankiem bożym" z tego co wiem jest to jedno z biblijnych określeń Boga wiec uwazaj bo jeszcze obrazisz czyjeś uczucia religijne

Prosiłem tez żebyś zaprzestał prób obrażania mnie, pomagając sobie w ten spoób w argumentacji, Ty na prawdę nie rozumiesz tego że argumentując w taki sposób zamykasz sobie drogę do zmiany swojego zdania na warunkach "honorowych" i w taki własnie sposób "usztywniasz" swoje stanowisko niezależnie od kontrargumentów i stajesz się "betonkiem"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 137, 138, 139, 140, 141

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]