canabis.dw napisał(a):
zdzicho napisał(a):
A co zrobić z takimi dzikusami, którzy nie szanują uczuć religijnych innych ludzi? Kto jak nie państwo ma bronić konstytucyjnej wolności wyznania?
Jak nie prawo to samosąd? Wierni mają takiej nędznej istocie ręce połamać?
To, że zarzut nie utrzymał się w sądzie niewiele znaczy, bo Ziobro doprowadził do takiej degrengolady w wymiarze sprawiedliwości, że ręce opadają. Jeden głupi prokurator umarza śledztwo przeciwko idiocie , który swastyki maluje, bo w Azji swastyka, to symbol szczęścia. Co ma Azja do Europy gdzie swastyka była i jest symbolem faszyzmu. Ten głupek symbole szczęścia malował? Inny prokurator po pijaku goły chodził po sklepie i włos mu z głowy nie spadł, bo stronnik Ziobry to był. Sędziowie, prokuratorzy złapani na prowadzeniu samochodów po pijaku, a nawet jeden pisowski rzecznik dyscyplinarny.
Prawo i rozsądek. Zdemolował szopkę, to 100 godzin sprzątania miasta lub grzywna 10 tys. Tak się uczy ludzi odpowiednich zachowań. Nauczycielka za wrzucenie krzyża do śmieci powinna zostać zwolniona dyscyplinarnie, bo kto jak nie nauczyciel ma uczyć tolerancji jeśli rodzina patologiczna? Braun już dawno powinien zostać ukarany, a nie tchórzliwie ukrywać się za immunitetami, bo bezkarność demoralizuje. Skoro on może, to inni też
Nie wiem jak to rozwiązac, ale funkcjonowanie czegoś takiego jak "obraza uczuc religijnych" w systemie prawnym zawsze bedzie prowadzić do kontrowersyjnych wyroków czy też umorzeń, bo jest to pojęcie o zbyt dużym polu do interpretacji i subiektywnych odczuć.
Zniszczenie, kradzierz, zabór czyjegoś mienia ma swoje dosyć ścisłe odniesienie prawne i w taki sposób powinno być rozpatrywane. W tym przypadku problem jest tej natury, że poza przywłaszczeniem i powieszeniem tej lalki nie nastąpiło jej zniszczenia i czy się komus podoba czy nie to taki czyn nie będzie surowo karany
Sytuacja może być jeszcze bardziej pogmatwana gdy weźmie się pod uwagę fakt, że każdy w Polsce może założyć sobie związek wyznaniowy, ustalic jego symbolikę w dowolny sposób i potem domagać się swoich praw w ramach obrażania jego uczuć religijnych - jak pomyslisz o tym do czego coś takiego moze prowadzić to może łatwiej Ci będzie zrozumieć dlaczego prokurator potraktował tą sprawe w taki właśnie sposób
Swastyka przed wojną była symbolem podhalańczyków, widnieje na ich odznakach. Malowanie swastyk przez Polaka jest przejawem przede wszystkim ignorancji i głupoty malującego. Nie wiem czy Tu surowe karanie w czymś pomoze
Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Może jeszcze raz przeczytaj, i jeszcze raz, może zaskoczysz, a może nie:
Cytuj:
Ktoś ukradł z bożonarodzeniowej szopki na rynku w Bolesławcu figurkę Dzieciątka Jezus. Po co? Aby powiesić je za szyję na sznurze przypominającym stryczek.
Miało to znamiona akcji zaplanowanej. Tak myślimy. Ta lalka została powieszona nie na jakimś sznurku, tylko zwróciliśmy uwagę – to widać na zdjęciu – że jest to rodzaj specjalnie przygotowanej szubienicy
– powiedział Telewizji Trwam Kornel Filipowicz, dyrektor Bolesławieckiego Ośrodka Kultury Międzynarodowego Centrum Ceramiki. Filipowicz złożył w tej sprawie zawiadomienie do prokuratury, która jednak szybko śledztwo umorzyła.
- a teraz zrób taki eksperyment (lub performances), ucharakteryzuj lalkę na Tuska, powieś ją na imitacji stryczka, i wyślij zdjęcie na stronę mecenasa Giertycha. Ciekawe jaka będzie reakcja? W razie problemów prawnych powołasz się na "precedens" z tą lalką z szopki w Bolesławcu.
Canabis.dw, kończ waść i wstydu sobie oszczędź. Zaiste, nie mam nawet bladego pojęcia o Twoim wykształceniu, ale o betonie, jako budowlaniec coś tam wiem, a Ty wyglądasz mi na dość wysokiej klasy ciężki beton. :lol:
Ps A ja, jako ateista, nie mam problemu z obroną symboli wiary chrześcijańskiej, bo są one ważną częścią naszej historii. Należy tu zauważyć, iż Polska w czasach swojej świetności była bardzo tolerancyjna dla innych wiar, łącznie z Judaizmem i Islamem. Ale wówczas nad Polską flaga tęczowa nie powiewała.