Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 listopada 2009, 20:32 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Miałem na myśli bardziej taką rzecz, że to środowisko nie pokazuje swoich prawdziwych intencji społeczeństwu (jakiś kac moralny? hę? ;) ).. W przypadku pozytywnego zinterpretowania takiej akcji przez media, archeo mieli by spory dylemat (mówię tu o odpowiedzi). Skończyłoby się lanie wody jak to oni są chętni do współpracy, a my okrutni...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 12:19 
Generał Broni
Generał Broni

Cały ten 22 - stronicowy wątek to nic innego jak wykres emocji.....
Sinusoida lecąca w dół i osiągająca dolną wartość w okolicach 21 strony.
Trzymam stronę FDJ'ta bo akcja z boratynką jest spektakularna.
Jeśli ktoś ma inny lub lepszy pomysł, niech powiadomi o tym i założy osobny wątek.
Ja, dla przykładu chętnie wezmę udział w KAŻDEJ akcji, która może nam przynieść ulgę w postaci zmiany ustawy i do ostatku sił swoich będę oto walczył, wszelkimi fortelami i sposobami.

Dlatego róbmy tę akcję z boratynkami bo opinii nie możemy sobie zepsuć. Media nam opinię tak spaćkały, że gorszej już raczej nie możemy mieć, a milczenie zawsze traktowane jest jak przyznanie się do winy !!!!!!!!!!!!!!!!

Moneta dla ministra, manifestacja pod Sejmem, wysyłanie gwoździ do WKZ'ów, odnoszenie do muzeów jak największej ilości fantów - każda akcja wywoła reakcję jeśli złą to olać Ale jak dobrą to zawsze jakiś plusik w garści....

:1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 12:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Fajne by było przykleić osobno nowy wątek (najlepiej bez możliwości wpisów) co, kiedy, jak i komu wysyłamy Fajnie. Wątki powyżej 20 stron, polegające na ostrej polemice zaczynają powoli mnie przytłaczać i niechętnie do nich zaglądam

Dokładnie tak. Zwolennicy i zainteresowani niech mają szybki dostęp do konkretów, a dyskusja niech się toczy równolegle. Ktoś kto dopiero teraz wchodzi w wątek ma niezłą zagwozdkę o co w ogóle chodzi.

Cytuj:
Nie mam natury Dalajlamy i uważam, że wojewódzcy konserwatorzy zabytków nie są wojewodami na swych włościach.
Obecne prawo jest bardzo nieprecyzyjne i pozostawia dużą uznaniowość co sprawia, że urzędnicy czują sie panami waszego losu.

To jest dobry przykład. Linia urzędu zależy od poglądu konserwatora. Nawet jeżeli dopełni się wszystkich formalności, to i tak traktują cie jak trędowatego. Są wtedy 2 wyjścia. Albo ugryźć się w język i zgodzić się na "sugerowane" zmiany, bo zależy ci na samej akcji. Albo iść na odwołanie. Czyli z akcji nici i czekanie z 2 miesiące na decyzję ministra.
Wszystko zależy na czym ci bardziej zależy. Jak dla mnie to ciągle hobby, nie walka o niepodległość.
Moim zdaniem skuteczniej odwoływać się do tego co urzędnik ma w głowie: sympatie, uprzedzenia, stereotypy. Wiele nakazuje mu też "prawomyślna linia partii". W głowie urzędnika tkwi istota problemu. Formalna decyzja urzędnicza, to często tylko efekt tych uprzedzeń i sympatii + krycie tyłka.
Ja też bym chciał żeby jeżeli wniosek jest formalnie poprawny, to nie trzeba było dodatkowo udowadniać, że nie jest się wielbłądem.
Ty uważasz, że da się przekonać urzędnika siłą, ja że pozytywnym przykładem. Obydwa sposoby mogą być skuteczne stosownie do sytuacji. W tej akcji na uwadze wyłącznie skutki. Ciągle uważam, że pogłębi to opór urzędniczy. Może Cię zaskoczę ale wolałbym nie mieć racji, bo taka akcja jest prostsza niż mozolne odbudowywanie wizerunku.
Pokierujesz akcją jak uważasz. Zresztą jak ma się odbyć to niech się uda albo przynajmniej nie zaszkodzi :)
Myślę, że już tyle napisaliśmy w tym temacie, że wiemy co nas łączy a gdzie widzimy inne rozwiązania.

Pozdrawiam

P. S Przeedytowałem post usuwając moje nie merytoryczne uwagi do Twoich FDJ nie merytorycznych wstawek. Wyszło całkiem zgrabnie.

Ostatnio edytowano sobota, 14 listopada 2009, 21:55 przez Stary Ryba, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 12:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kocio napisał(a):
Cały ten 22 - stronicowy wątek to nic innego jak wykres emocji.....

Gorzej gdyby pozostał w ogóle bez reakcji. Bez względu na tok dyskusji i różnice merytoryczne, to była czy jest jeszcze świetna okazja do jakiegoś tam określenia się środowiska, co nas łączy, gdzie i jak się różnimy. Jak dla mnie,naprawdę ciekawa dyskusja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 21:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

dla mnie dyskusja, która nie kończy się konkretnym działaniem jest tylko... jak mawia mój kolega z Koprzywnicy - sranie w banie a bania pusta..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 00:37 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli ktoś pęka, straszy na zapas lub myśli, że z powodu akcji nagle wszystkie siły :cop :cop :cop archeo itp. zostaną rzucone przeciwko nam to niech już teraz szuka okazji do sprzedania swojej wykrywki i zajmie się innym, mniej stresującym i niebezpiecznym hobby (szydełkowanie, garncarstwo etc.). Do betonu musi w końcu dotrzeć, że (pomijając czarne owce) jest liczna grupa chcąca zalegalizować swoje hobby i nawiązać współpracę na zasadach partnerskich. Jeżeli oni tej współpracy nie przyjmują i jej nie potrzebują to trudno... Nie pochlastamy się przecież z tego powodu czerstwą bułką i dalej wszystko będzie odbywało się na starych zasadach. Złodziej, dewastator i swołocz bez ogłady z pewnością nie odwiedzi ani tego forum, ani nie zabierze głosu w tej czy podobnej sprawie bo mu to zwyczajnie "lotto".

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 16:06 
Podporucznik
Podporucznik

Obserwuję wątek od samego początku i bardzo cieszyłem się, że będzie taka akcja, która zmieni w końcu tą ustawę. Nie udzielałem się za mocno obserwowałem bardziej doświadczonych kolegów zaprawionych w bojach z WKZ i walczących o zmianę prawa. Jest mi bardzo przykro, że ta akcja upada :cry: - nasz zapał nie został wykorzystany. Uważam, że nic jeszcze nie jest straconego i można jeszcze coś zrobić. Nie wiem skąd się biorą głosy krytyki w tym temacie. Prośba do FDJ - spróbuj jeszcze coś wymyślić, masz duże poparcie i myślę, że mógłbyś nam podsunąć pomysł by przeprowadzić akcję poszukiwaczy celem zmiany "chorych przepisów". Uważam, że gdyby powstał plan działania i strona www.monetadlaministra.pl została zaktualizowana armia poszukiwaczy ruszyła by do akcji. Jest nas niemało jak wszyscy wiedzą i nie można nas ignorować - ja i wy i tak nie mamy nic do stracenia. Panie Jacku odezwij się co z akcją...... :fon

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 18:45 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ostatnio rozmawialem z urzędnikiem w WKZ i spodobała mu sie idea zasypania WKZów wszelkiego rodzaju złomem z datą produkcji mieszczacą się w definicji zabytku.
To kolejna przychylna opinia co do naszego pomysłu. Boratynki raczej powinniśmy zostawić na inna sprzyjającą okazję.
Aktualnie wraz z kolegą Arturborat z forum Odkrywcy prowadzimy konsultacje prawne co do samej ustawy z 2003 roku jak i Rozporzadzenia z 2004.
Pojawiła się przychylna nam ekspertyza ale chcemy się upewnić czy jest ona prawidłowa.
Link do dyskusji: http://www.odkrywca.pl/poszukiwania-bez ... tml#661868
W tym momencie jest to najpilniejsza sprawa bo jeżeli wszystko pójdzie po naszej mysli to zapał poszukiwaczy będziemy musieli wykorzystac w celu uswiadamiania Policji i władz samorzadowych :)
Wstrzymajmy się zatem na jakis czas z tą akcją i poczekajmy na prawników co wymyślą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 18:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

I jak cos sie ruszylo ?
Ja boratynek nie mam ale mam troszke starszych monetek niewykopanych
ale są ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 18:24 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kolega cross natchnął mnie takim pomysłem.
A może na poczatek zasypać ministerstwo kultury pocztą elektroniczną ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 18:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

FDJ
Tylko jaka tresć by te wiadomości mialy być ?
Tonący nawet brzytwy sie chwyta
trzeba próbowac wszystkiego najlepsza by była taka akcja
Wolnośc poszukiwaczom :)
Zwrócić sie do radia ,TV moze ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 19:29 
Podporucznik
Podporucznik

Panowie róbmy coś juz sie szykowalem ze jakas akcja bedzie a tu jak zwykle nic. Padł pomysł zasypania MK poczta to co nam szkodzi to zrobic? Jak widze posty typu ten co to WKZ wysyła do Nadlesnictw listy to az mi sie cos robi. Panowie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 19:53 
Główny Administrator
Główny Administrator

Jakubo
Akcja monetkowa zbiegła się w czasie z wysłaniem do kancelarii prawnych zleceń na wykonanie ekspertyz prawnych dotyczących naszych problemów oraz właściwej interpretacji ustawy i rozporządzenia do niej.
Wszystko jak dotąd wskazuje, że WUOZety nad interpretowały swoje kompetencje w zakresie wydawania pozwoleń na coś do czego nie są uprawnione.
Czekamy w tej chwili na oficjalne stanowisko ministra kultury w związku z takim obrotem spraw.
Jednocześnie udało nam się namówić kilku posłów na złożenie interpelacji w tej sprawie.
Jeżeli okaże się, że nic w ten sposób nie wskóramy to zastanowimy się w jaki sposób zwrócić na siebie uwagę.
Jeżeli natomiast wszystko pójdzie po naszej myśli to następnym etapem będzie zasypanie WUOZetów jak i samego ministerstwa wszelakimi przedmiotami spełniającymi definicję zabytku. W ten sposób będziemy chcieli wykazać, że definicja zabytku archeologicznego jest bzdurna.
Dlatego tez nie strzelajmy na oślep tylko przygotujmy się fachowo do całej tej akcji i róbmy to po kolei by ważne dla nas zagadnienia nie rozmyły się w ferworze dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 20:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

To trzeba tę akcje rozwinąć wiekszość kończy już sezon wykopkowy więc
warto o takimś czymś pomyśleć tylko trzeba porządnie sie za to błąd ortograficzny!!!
Może szło by jakoś sie z TV lub radiem skontaktować może coś dało by rade nagłosnić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 21:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

I jak ruszyło sie coś ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]