Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jesienią rozpoczną się poszukiwania grobów rycerzy pod G
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 19:16 
Generał Broni
Generał Broni

Argo , wydaje się , że słuszność po Twojej stronie , jednak nie umiem się oprzeć luznym dywagacjom. Przecie tyle luda wystawionego na silną operację upalnego lipcowego słońca to epidemia pewna o czym współcześni wiedzieć musieli. Poza tym nie mamy pewności , czy zwycięzcom tak na prawdę zależało by na tym , by kiedyś w raju spotkać swych wrogów. Tak czy owak jest tylko jedna szansa , by tę zagadkę poznać : Trzeba znalezć naocznych świadków... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 20:34 
Moderator
Moderator

A ja myślę że po staremu psi ich grzebli i lisowie. Przyjmując wielkość pola bitwy na 4km kwadratowe, przy stratach wynoszących 12000 luda-krzyżacy 8000, nasi nie wiadomo ile, ale zdecydowanie mniej, wychodzi jeden nieboszczyk na 333metry kwadratowe. Do tego te czysto teoretyczny rachunek jest zawyżony, wielu krzyżaków poległo w ucieczce z dala od pola bitwy. Nasze wojska po trzech dniach ruszyły dalej, w tym czasie musieli dojść do siebie, pozbierać łupy, przygotować sie do wyruszenia, wątpliwe żeby zajmowali sie masowym pochówkiem poległych. Okoliczna ludność też była pewnie bardziej zainteresowana zdobyczą niż kopaniem dołów w lipcowym upale.
Najbardziej jednak ciekawi mnie lokalizacja pola bitwy. Do roli "wielkiego strumienia" najbardziej nadaje sie struga grunwaldzka, to by znaczyło że bitwa odbyła się po drugiej stronie obecnej drogi z Grunwaldu do Stębarka. Jednak ruiny kościoła zbudowanego "po bitwie" znajdują się tam gdzie pole boju umiejscawia legenda, w dodatku zdecydowano się zbudować murowany kościół w miejscu do tego nie najbardziej odpowiednim, na lekkim stoku-tak jakby za tą lokalizacją przemawiały jakies poza praktyczne względy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 20:47 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...a poza tym, miejsca których średniowiecznych bitew na terenie naszego kraju, są dokładnie zlokalizowane? :)

Cytuj:
Dr Nowakowski: odkrycie grobów rycerzy spod Grunwaldu prawdopodobne

"Prawdopodobieństwo odkrycia grobów rycerzy spod Grunwaldu jest spore, warunkiem jest prowadzenie badań we właściwym miejscu. Będziemy szukać jednego z ważniejszych miejsc bitwy czyli Doliny Wielkiego Strumienia" - powiedział archeolog dr Piotr A. Nowakowski.

Dr Piotr A. Nowakowski będzie nadzorował jesienne prace archeologiczne na Polach Grunwaldzkich. Poszukiwania dokładnego miejsca rozegrania bitwy, a co za tym idzie prawdopodobnie masowych grobów rycerzy, mają rozpocząć się we wrześniu. Wezmą w nich udział archeolodzy oraz wyposażeni w detektory poszukiwacze z Danii, Norwegii, Polski i Litwy przy wsparciu studentów i rekonstruktorów.

PAP: Jaki będzie obszar poszukiwań? Gdzie jest Dolina Wielkiego Strumienia i dlaczego jest ona tak ważna dla poszukiwań?

P.N.: Planujemy przebadać powierzchnię kilkunastu może kilkudziesięciu hektarów, koncentrując się na poszukiwaniu Doliny Wielkiego Strumienia. Według źródeł pisanych, a chodzi o "Kroniki" Jana Długosza ("Roczniki, czyli kroniki sławnego Królestwa Polskiego" -PAP), i tak zwaną ,,Kronikę Konfliktu", w tej właśnie dolinie doszło do starcia zasadniczych sił polskiego rycerstwa z wojownikami krzyżackimi. Próby jej lokalizacji do tej pory podejmowano jedynie na podstawie niezbyt precyzyjnej wzmianki w wyżej wymienionych źródłach pisanych i nie przyniosły one zadowalających wyników. Hipotezy dotyczące jej położenia zakładały, iż biegła ona na południe od szosy Stębark - Łodwigowo. Ostatnie obserwacje terenowe pozwoliły wysunąć przypuszczenie, iż być może należy jej poszukiwać na południe od Stębarka, w stronę jeziora Łubień. Nasze badania będą miały na celu weryfikację obu hipotez.

PAP: Jaka będzie metodologia badań?

P.N.: Główną metodą poszukiwań będą prace prowadzone z użyciem najnowocześniejszych wykrywaczy metali. W przypadku natrafienia na zabytki archeologiczne eksplorację będą prowadzić studenci archeologii, ale także specjaliści z detektorami pod nadzorem archeologicznym. Wszystkie znaleziska będą namierzane GPS-em, co pozwoli na precyzyjne naniesienie ich lokalizacji na mapę i obserwację ich wzajemnych relacji. Chodzi o wychwycenie miejsc koncentracji zabytków, ale także obserwacje ich rozproszenia w terenie oraz obserwację wzajemnych relacji między zalegającymi w ziemi znaleziskami a warunkami terenowymi. Mierzona będzie także głębokość zalegania znalezisk.

Dzięki GPS zaznaczane będą nie tylko zabytki, ale też ścieżki poruszania się poszczególnych poszukiwaczy. Po wprowadzeniu danych do odpowiedniego programu będzie można stwierdzić czy np. duża koncentracja zabytków w danym miejscu wynika z tego, iż w tym właśnie miejscu toczyło się intensywniejsze starcie rycerzy czy jest efektem zagęszczenia poszukiwań w danym miejscu. Wszystkie działania nadzorowane będą cały czas przez archeologa i zastosowane będą wszelkie konieczne metody prowadzenia prac wykopaliskowych.

PAP: Co możecie znaleźć - czy masowe groby rycerzy zachowałyby się do tej pory?

P.N.: Szansa na odnalezienie grobów jest duża pod warunkiem, że badania prowadzone będą we właściwym miejscu. Ogromna powierzchnia Pól Grunwaldu i brak wzmianek o grobach w źródłach pisanych utrudniają poszukiwania, ale wolno sądzić, iż odkrycie grobów jest prawdopodobne. Pomimo iż w średniowieczu zwłoki poległych były ograbiane z cennych, metalowych przedmiotów, z pewnością nie zebrano z pobojowiska wszystkiego, co stwarza szansę odkrycia mogił. Ponadto obserwacja miejsc koncentracji i rozprzestrzenienia zabytków może w znaczący sposób zweryfikować ustalenia dotyczące przebiegu bitwy, co również jest istotne.

PAP: Co dotychczas znaleziono pod Grunwaldem? Ile szczątków poległych i jakiego typu uzbrojenie?

P.N.: Pierwsze badania archeologiczne przeprowadzono w 1911 roku i dotyczyły poszukiwań grobów w kościele w Stębarku, nie natrafiono wówczas na ślady pochówków. Po wojnie badania prowadzono w latach 1958 - 1990, choć nie każdego roku. W latach 60-tych w rejonie kaplicy wzniesionej po bitwie przez Krzyżaków odnaleziono ok. 200 szkieletów, z których spora liczba nosiła ślady urazów, mogących powstać podczas bitwy. Niestety wszystkie szczątki spoczywały na tzw. "wtórnym złożu" co znaczy, że zostały tam przeniesione z nieznanych nam miejsc. Jeśli chodzi o uzbrojenie dotychczas na terenie całych Pól w latach 1958-90 odnaleziono 10 grotów bełtów (pocisków do kuszy), 5 grotów strzał, 1 grot oszczepu, 2 fragmenty broni siecznej, 2 kule działowe, 6 fragmentów rękawic pancernych oraz 2 pociski do procy lub broni ręcznej.

Rozmawiała Agnieszka Libudzka

Dr Piotr A. Nowakowski jest adiunktem w Katedrze Bronioznawstwa i Kultury Materialnej Średniowiecza w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego. Pracę doktorską "Arsenały domowe rycerstwa polskiego w średniowieczu" napisał pod kierunkiem prof. Leszka Kajzera. Od 2010 roku samodzielnie prowadzi badania ekshumacyjne na stanowisku Łódź - Brus, poszukując grobów ofiar totalitaryzmów, w tym mogiły S. Sojczyńskiego ,,Warszyca".

ali/ abe/

źródło: http://nauka.money.pl/artykul/dr-nowakowski-odkrycie-grobow-rycerzy-spod-grunwaldu-prawdopodobne,54,0,1482806.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 08:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Troche sie uśmiałem z płakania co niektórych i żółci co zalewa innych, nie mówiąc o innych "szydercach" :luv

Lipek napisał(a):
Ojejku, nie zaprosili naszych legalnych kolegów z legalnych stowarzyszeń z ich legalnymi wykrywaczami? :pa A to peszek :h

Jacek napisał(a):
...........
Muszę też przyznać rację Lipkowi za jego prześmiewczy komentarz.
Do niedawna wojowali tu "legalni" i stowarzyszeni poszukiwacze z okolic Olsztyna.
Ciekawe dlaczego ich pominięto ? :666

A skąd wiecie że nie zapraszali? :D
Archeo pracują zazwyczaj od poniedziałku do piątku czasem w soboty ,a stowarzyszenia mają w 90% w składzie osoby które też mają swoje życie zawodowe i mogą uczestniczyć w podobnych akcjach tylko w weekendy.
Więc jak to ,Lipek byś chciał pogodzić?
Ile Waszym zdaniem przeciętna , pracująca na etacie osoba może poświęcić dla swojej pasji?
Można poświęcić góra tydzień urlopu - drugi wypadało by zarezerwować dla rodziny.

atylla napisał(a):
jak strzał w pysk :666

Zgadzam się całkowicie :) , tylko ten strzał w pysk jest bardziej skierowany do naszych cudownych eksploratorów którzy chcieli by sobie zrobić z pasji źródło dochodu - widać byli zbyt drodzy i taniej wyjdzie jak przyjadą Duńczycy , Litwini czy Norwegowie :lol:
Doszły mnie słuchy że rozmowy podobne były prowadzone z niektórymi- ale może to tylko pogłoska. :usta

To takie moje dolanie oliwy do ognia żeby temat ruszyć ;)
Pozdrawiam Lożę Szyderców :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 17:38 
Weteran
Weteran

no w końcu, resty, długo trzeba było czekać... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 19:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Atylla , a ty myślisz że ja nie mam co robić tylko cały czas przeglądać to czy inne forum :)
Przypadkiem ten temat wpadł mi w oko :ups: to dorzuciłem do pieca to co myślę :D

Ale moim zdaniem chłopaki sobie przemyślą to i owo , obniżą stawki i sie załapią - wspomnisz moje słowa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 20:59 
Weteran
Weteran

resty napisał(a):
Ale moim zdaniem chłopaki sobie przemyślą to i owo , obniżą stawki i sie załapią - wspomnisz moje słowa :)

co znaczy obniżą stawkę? że będą oddawać co drugą rzecz? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2014, 17:00 
Generał Broni
Generał Broni

atylla napisał(a):
resty napisał(a):

co znaczy obniżą stawkę? że będą oddawać co drugą rzecz? ;)

Prawie z krzesła spadłem jak to przeczytałem ! :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 22:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Widzę, że :ang trójca nad moim postem wlewa wszystkich "niezrzeszonych" do jednego kotła :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 21:08 
Generał Broni
Generał Broni

Minęło już trochę czasu od tego kompromitującego show pt: " jak nie należy prowadzić poszukiwań " . Jak dziś oceniamy osiągnięcia naszych przyjaciół po pasji - pseudo fachowców z Norwegii , Szwecji i Danii et cetera...? Czy wszyscy nas oszukali ? TAK , i w dodatku wykorzystali instrumentalnie po to by pozałatwiać swoje partykularne interesy. Ja jestem wzburzony całą tą akcją , a jej epilog to już jakiś koszmarny skecz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

ale o co Ci chodzi Blizbor?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 22:53 
Generał Broni
Generał Broni

varo napisał(a):
ale o co Ci chodzi Blizbor?

Wielu z nas śledziło poczynania grupy poszukiwawczej a nawet kibicowało jej. Nieliczni z nas mogli obserwować to z bliska . Czy jesteś szczerze usatysfakcjonowany efektami poszukiwań ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 23:09 
Moderator
Moderator

Blizbor, posiadasz niezaprzeczalny dar zagmatwania odpowiedzi po zadanym pytaniu :roll: :ups:
Czy kiedyś będzie nam dane, usłyszeć normalną odpowiedz z Twojej strony, pozbawionej twojego, nazwijmy to barwnego języka...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 00:17 
Generał Broni
Generał Broni

no sorry Blizbor - też miałem nadzieję, że kopnę Krzyżaka z ekłypmentem, ale taki lajf...Badania mają być kontynuowane w przyszłym roku, teren jest olbrzymi i gwarancji sukcesu nie ma...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 23:14 
Generał Broni
Generał Broni

Widzisz varo , gdy jeszcze w środku lata zapytano prezesa Stowarzyszenia Przyjaciół Muzeum Bitwy pod Grunwaldem panią Ewę Zwalińską czy nie lepiej powierzyć tę misję Polakom , gdy padła sugestia poddająca w wątpliwość topograficzny profesjonalizm oraz kredyt zaufania udzielony przybyszom usłyszano , że to zdaje się jakaś grupa międzynarodowych expertów w tej branży po czym pani prezes dodała że ktoś dukający łamaną polszczyzną wyznał , że oni mają mapy ! Chryste Panie...jakie mapy ? , może sporządzone przez Jana Długosza ? Doskonale wiemy , że bez specjalistycznych zdjęć lotniczych , kątowych , w podczerwieni , że bez profesjonalnej ich analizy , która uwzględnia przesunięcia pagórków , nieistniejące już cieki wodne i koryta rzek nie da się ustalić tego miejsca. To czym dysponowali obcy to jedynie domniemania nie oparte ani o topografię ani o geologię. Miejsce , które wybrali wykluczyło by nawet dziecko widząc , że po prostu brakuje tu miejsca na tak wielką bitwę . A szukanie zbiorowych mogił to już koszmarny żart . Pamiętaj o ludziach nauki , którzy w latach 60, 70, 80 -tych robili tu profesury i doktoraty. Przykładowo Andrzej Nadolski profesor archeologii , który kierował licznymi pracami badawczymi w terenie , na początku lat 90 - tych habilitował się na podstawie pracy " Grunwald 1410 " . To byli naukowcy a im też nie poszło , jakim więc cudem "przybłęda" miałby temu sprostać ?
Ilość znalezisk też mnie powaliła ...pięćdziesiąt chłopa przez calutki tydzień :zygi W przeliczeniu , w pojedynkę potrzebował byś (odliczając miesiące niekopalne) z półtora roku i podarował nauce i potomnym wóz znalezisk. A może to był taki kalesoniarski deal ? Pokręcili się , poszumieli , zawiezli do muzeum taczkę złomu , a resztę wywiezli w kalesonach . Zastanawia mnie metodyczne działanie grupy szwedzkiej uporczywie trzymającej się azymutów : Ruszkowo - gmina Działdowo ( tam gdzie organizowano rekonstrukcje do bitwy tanenberskiej ) ,Okrągłe - gm.Dąbrówno , Gardeny gm. Dąbrówno , Jankowice gm.Działdowo . czemu ten szlak ? czemu nie poszli na zapowiadany Leszcz gdzie przemarsz wojsk polskich jest dokumentowany ? Ja odnoszę wrażenie , że nie wszyscy przyjechali pod Grunwald po nity z napierśników , niektórym po prostu zapachniała " kasa Samsona " . Sprzymierzonym gratuluję za całokształt a chorągwi Duńsko-Norwesko-Szwedzkiej tupetu. Z równym powodzeniem mogliby sobie szukać naocznych świadków bitwy. O to mi chodzi varo w całej rozciągłości , ale nie rozbieraj tego proszę detalicznie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]