Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odkrycie detektorystów i archeologów przy Jeziorze Ledni
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:00 
Szeregowy
Szeregowy

Ja swoja legalna współprace zaczynałem indywidualnie z jednym z archeologów z poza "układu" kilka lat temu. Do dziś współpraca jest kontynuowana i to na koleżeńskich relacjach. Ma to także odzwierciedlenie choćby w publikacjach z badań, gdzie wykazane jest moje nazwisko - dla jednych to będzie mało dla mnie jest to spora satysfakcja.Tym bardziej, że zdobywam dodatkową praktyczną wiedzę z różnych dziedzin w tym antropologi.

Jeżeli ktoś myśli, że bojkot legalnych działań coś zmieni, to się zwyczajnie myli. Tak jak już wcześniej padło, ustawę tworzyli politycy i moooże jakaś cząstka betonu z warszawy (chyba na kolanie.. sami wiecie jakie tam są bzdury popisane). Nawet lokalni archeolodzy z którymi miałem styczność tak twierdzą.
Procedury uzyskania pozwolenia na badania archeolodzy maja takie same jak my. Różnica jest taka, że to ich praca i maja za to płacone. Chciałem jednak zauważyć, że ścieżkę kariery każdy wybiera sam. Ja traktuję, eksploracje jako pasję i hobby. Jeżeli przy tym wpadnie jakiś grosz choćby na paliwo, to już się dodatkowo cieszę. Najważniejsze jest dla mnie to iż mogę poruszać się po danym terenie na spokojnie nie oglądając się czy ktoś mnie nie ściga zgłębiając praktycznie wiedzę o danym miejscu. Fakt.. kolekcje prywatne się przez to nie powiększą, ale przecież zależy nam na ochronie zabytków przed ich zniszczeniem.. czy się mylę?

Jestem członkiem w stowarzyszeniu w którym jest Kryhu i potwierdzam fakt, że zgodnie z umową wszystkie publikacje znalezisk muszą być uzgadniane i zatwierdzone przez muzeum. Za jakiś czas pewnie pojawią się szersze info co i jak.

Generalnie nikogo nie wybielam.. czy to archeo czy detektorystów. W każdym środowisku są "czarne owce" psujące reputacje całej grupie. Sam miałem z takimi styczność niestety. Jeżeli nie będziemy pokazywać tych pozytywnych aspektów naszych działań to podejście "góry" i prawa do Nas nigdy nie ulegnie zmianie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

Tak, tak ustawę stworzyli politycy i ją przegłosowali...
Ci politycy to paskudni są normalnie :1
Sami na to wpadli... Jasne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

Damiano, nie jestem naiwny. Po prostu według mnie najbardziej odpowiedzialni są politycy, bo to oni powinni powstrzymać tę głupotę na poziomie Sejmu. Natomiast nie przypuszczam, żeby na jej powstanie mieli jakikolwiek wpływ szeregowi ludzie z muzeów i im podobni. Czy na ustawę o służbie zdrowia ma duży wpływ zdanie zwykłych lekarzy albo pielęgniarek? Albo zdanie nauczycieli na ustawę o oświacie? Najbardziej widać i słychać tych, którzy są u góry - o pozostałych nic nie wiemy. Na pewno wielu jest nam przeciwnych, ale ile to jest procentowo można tylko gdybać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:44 
Malkontent

Drucik - czytasz przed wysłaniem to co napisałeś ?
Z czystej ciekawości pytam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:51 
Malkontent

Pytanie do Kryha i DragoWlkp
- Czy bez waszego wsparcia wszystko poszło by tak słodko ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:55 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Lepiej współpracować z archeologami i chodzić sobie legalnie , niż cały czas oglądać się za siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 20:59 
Malkontent

Mailo ... błagam - wstrzymaj się z tymi przemyśleniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 21:01 
Moderator
Moderator

DragoWlkp napisał(a):
Ja swoja legalna współprace zaczynałem indywidualnie z jednym z archeologów z poza "układu" kilka lat temu. Do dziś współpraca jest kontynuowana i to na koleżeńskich relacjach. Ma to także odzwierciedlenie choćby w publikacjach z badań, gdzie wykazane jest moje nazwisko - dla jednych to będzie mało dla mnie jest to spora satysfakcja.Tym bardziej, że zdobywam dodatkową praktyczną wiedzę z różnych dziedzin w tym antropologi.

Jeżeli ktoś myśli, że bojkot legalnych działań coś zmieni, to się zwyczajnie myli. Tak jak już wcześniej padło, ustawę tworzyli politycy i moooże jakaś cząstka betonu z warszawy (chyba na kolanie.. sami wiecie jakie tam są bzdury popisane). Nawet lokalni archeolodzy z którymi miałem styczność tak twierdzą.
Procedury uzyskania pozwolenia na badania archeolodzy maja takie same jak my. Różnica jest taka, że to ich praca i maja za to płacone. Chciałem jednak zauważyć, że ścieżkę kariery każdy wybiera sam. Ja traktuję, eksploracje jako pasję i hobby. Jeżeli przy tym wpadnie jakiś grosz choćby na paliwo, to już się dodatkowo cieszę. Najważniejsze jest dla mnie to iż mogę poruszać się po danym terenie na spokojnie nie oglądając się czy ktoś mnie nie ściga zgłębiając praktycznie wiedzę o danym miejscu. Fakt.. kolekcje prywatne się przez to nie powiększą, ale przecież zależy nam na ochronie zabytków przed ich zniszczeniem.. czy się mylę?

Jestem członkiem w stowarzyszeniu w którym jest Kryhu i potwierdzam fakt, że zgodnie z umową wszystkie publikacje znalezisk muszą być uzgadniane i zatwierdzone przez muzeum. Za jakiś czas pewnie pojawią się szersze info co i jak.

Generalnie nikogo nie wybielam.. czy to archeo czy detektorystów. W każdym środowisku są "czarne owce" psujące reputacje całej grupie. Sam miałem z takimi styczność niestety. Jeżeli nie będziemy pokazywać tych pozytywnych aspektów naszych działań to podejście "góry" i prawa do Nas nigdy nie ulegnie zmianie.

Dzięki za ten wpis. Rozumiem Twoje podejście do tematu. Zaczynałeś współpracę od razu na partnerskich zasadach i miałeś szczęście spotkać najwyraźniej ludzi ,którzy są w porządku wobec Ciebie. Najpewniej macie też normalnego konserwatora w regionie.Niestety to coraz rzadsze zjawisko. Są ludzie,którzy dobrze współpracowali z lokalnymi archeo ,jednak zahaczając przypadkiem o sąsiedni teren trafili z miejsca do matrixa i nabawili się kłopotów . Także nie wszędzie jest tak różowo. Taka współpraca jak Twoja (Wasza)to naprawdę margines. Zwróć uwagę nawet na lokalizację.Kolebka Piastów. Tu gdzie ja mieszkam słychać tylko ,że nie ma pieniędzy na badania...Może kurhany to jednak nie kurhany? Co prawda wkrótce LP będą prowadzić wyręb lasu w tym obszarze no ale trudno...A jak coś znajdziesz i chcesz to oddać to nie ma zmiłuj,nawet dyrektor muzeum musi się ostro tłumaczyć . Nawet nie chce mi się rozwijać tego tematu bardziej. Sytuacja o której mówisz tylko utwierdza mnie w przekonaniu,że obecne prawo nikomu z nas nie służy,choćby z tego powodu ,że powoduje rozdźwięk między nami poszukiwaczami. Oczywiście róbcie swoje . Zwróćcie jednak obiektywnie uwagę,że nie każdy poszukiwacz choćby nawet chciał, jest w stanie współpracować z archeologami bo zwyczajnie archeologia nie ma takiej mocy przerobowej,żeby nas wszystkich zagospodarować. Jeśli więc uważacie,że tylko taki rodzaj poszukiwań (z archeologiem)jest jedynie właściwy to znaczy,że nie jesteście w stanie wczuć się w sytuację pozostałych poszukiwaczy...
Co do politycznej "etymologii" nowej ustawy to proszę Cię :o ....Politycy nie wiedzą nad czym głosują. Dostali rekomendowanego przez MKiDN i SNAP gotowca i go przegłosowali kompletnie nie wiedząc o co chodzi. :lol:
Co do Twojego sformułowania o pokazywaniu tych pozytywnych aspektów naszych działań ...absolutnie nie widzę tego tak optymistycznie. Pod tym względem choćbyś stawał na rzęsach nic w tym zakresie się nie zmieni. Wielu ludzi współpracuje,wielu oddało zabytki,skarby etc. O tym się mówi tylko lokalnie a nie głośno i powszechnie. Niczego to nie zmienia. A czarne owce nigdy nie znikną całkowicie bo w żadnym środowisku nigdy nie giną.
Z jedną jeszcze kwestią nie mogę się zgodzić. Sprawa kolekcji . Ludzie powinni mieć prawo do kolekcji ,oczywiście na pewnych zasadach. I tutaj też mamy pewne oczekiwania co do zmiany prawa.
Poza tym gratuluję oczywiście ,obiektywnie znalezisk i publikacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 21:11 
Generał Broni
Generał Broni

Mailo95 napisał(a):
Lepiej współpracować z archeologami i chodzić sobie legalnie , niż cały czas oglądać się za siebie.

Powiedział, co wiedział ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 21:12 
Szeregowy
Szeregowy

Olek.. może nie poszło by szybko itd. ale uważam, że wszyscy na tym korzystamy w taki czy inny sposób. Takie jest moje zdanie.. a każdy ma prawo do swojego :) Ważne, żeby świadomie, bez pozwolenia nie kopać na stanowiskach jak co niektóre hieny :/ dla których tylko "fanty" się liczą. Nieświadomie również ponieważ uważam, że przed wyjściem w teren należy się upewnić, że teren jest "bezpieczny"

Asia.. zgadzam się, że lekko z konserwatorami nie ma. Sam męczę WOUZ na WLKP o dwa stanowiska, które im zgłosiłem. Nie odpuszczam i albo zewidencjonują je w końcu, albo będę ich dalej dręczył :D Jestem uparty.

Czuje wszystko co każdy poszukiwacz bo sam tak zaczynałem..i bardzo dobrze to pamiętam :D

Co do ich podejścia do poszukiwaczy... niestety widząc ile dostają wniosków o pozwolenie ;) to nie ma sie co dziwić. Niestety wszechobecna biurokracja w PL niszczy wszystko... i na tym bym zakończył.

Spierać się miedzy sobą co do zdania... nie ma po co - do niczego pozytywnego to nie doprowadzi :D

darz dół :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 21:21 
Porucznik
Porucznik

Aśka72 napisał(a):
Jeśli więc uważacie,że tylko taki rodzaj poszukiwań (z archeologiem)jest jedynie właściwy to znaczy,że nie jesteście w stanie wczuć się w sytuację pozostałych poszukiwaczy...

Pozwól, że odniosę się tylko do fragmentu Twojej wypowiedzi - nie chcielibyśmy, żeby nasz projekt był postrzegany z zewnątrz jako dbanie tylko o własne interesy w obliczu złego prawa, przy okazji "mając gdzieś" problemy niezrzeszonych poszukiwaczy.
Staramy się znaleźć sposoby realizacji swoich pasji w ramach aktualnego prawa jednocześnie działając na rzecz budowania pozytywnego wizerunku naszego środowiska w kręgach archeo.
Wartym zaakcentowania jest też fakt iż Gniazdo od samego początku uczestniczyło aktywnie w organizacji i zawiązaniu PZE, który naszym zdaniem jest aktualnie jedyną sensowną inicjatywą mogącą mieć wpływ na zmianę złego prawa ale jest to proces, który może trwać latami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 21:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Olek - tak, czytam. Ty też?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 21:28 
Malkontent

Drago - jestem daleki od krytykowania Waszych posunięć . Jeśli macie fajny układ - wypada pogratulować :1
Moje pytanie nie zawierało ''drugiego dna''
Dotyczyło jedynie ''mocy przerobowych'' archeologów.
Wydaje mi się że bez Waszej pomocy mieliby problemik ... Mylę się ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 21:29 
Malkontent

Drucik napisał(a):
Olek - tak, czytam. Ty też?

Nie mam takiej potrzeby ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]