Teraz jest czwartek, 24 lipca 2025, 02:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak w bajce
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 20:26 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Z tego co mi wiadomo kolego nomennescio prawo w Anglii jest bardzo przychylne jak nie idealne dla poszukiwaczy , wystarczy śledzić troszkę YT czy inne media i nikt się nie boi tak jak w Polsce ujawniać znalezionych skarbów
A Jacek jest za przejrzystym i sprawiedliwym Prawem dla poszukiwaczy, a takowe jest w UK

Ba no jak tak będziemy snuć domysły to i minister Gliński jest "zwolennikiem takowego". A może mógłbyś mi przytoczyć gdzie Jacek sam o tym mówi bo gdzieś mi się to zapodziało a nie chciałbym tkwić w mylnym przekonaniu?
Z góry dzięki wielkie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 23:18 
Podpułkownik
Podpułkownik

Na przykład tutaj: http://pze.org.pl/Polski_Zwiazek_Ekspol ... tego_prawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 23:34 
Pułkownik
Pułkownik

Drucik... nie ma tam żadnej analogii do UK. Widzę, że się nie rozumiemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 23:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie ma i nie będzie, założą nam ciaśniejsze kagańce i każą sobie oklaskiwać ten wątpliwy sukces...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 00:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

nomennescio napisał(a):
Drucik... nie ma tam żadnej analogii do UK. Widzę, że się nie rozumiemy.

Pierwszy punkt z linku odnosi się do zniesienia wymogu pozwoleń WKZ poza strefami 'ochronnymi'. Drugi punkt zmierza do wprowadzenia jasnej definicji zabytku. Te dwie rzeczy leżą u podstaw obecnego prawa w UK, więc kierunek działań jest oczywisty, a czy się uda... Tego jeszcze nie wie nikt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 01:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Można powiedzieć ,że brzmi to całkiem dobrze.Takie podejście do tematu jest obiecujące Tylko jak to się ma do wczorajszych słów z innego wątku?:
Cytuj:
Czy wy naprawdę nie trybicie tego, że aby stać się partnerem w dyskusji dla MKiDN czy dla innych podmiotów należy czymś się legitymować. Legitymacją dla archeologa jest 5 lat studiów magisterskich, uprawnienia nadzoru archeologicznego, otwarty przewód doktorski, doktorat, habilitacja etc. A czym się legitymuje przeciętny poszukiwacz?

Powiedz mi kolego Drucik czym musi się "legitymować"poszukiwacz w UK? :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 06:16 
Pułkownik
Pułkownik

Drucik... dorabianie ideologii. A już myślałem, że coś przeoczyłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 08:39 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jakuba - obecne prawo w UK rodziło się w bólach, niektórzy poszukiwacze jeszcze wspominają duże opory że strony archeologów. Nie wiem, jak ich przekonywali, ale musieli jakoś do nich dotrzeć. U nas też nie ma szans na szybką zmianę, ale PZE próbuje coś po kroczku robić. Zresztą nie tylko PZE, jak to dobrze wiesz. Ziarnko do ziarnka...

Wysłane z mojego F5321 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 10:36 
Moderator
Moderator

JaKuba napisał(a):
Można powiedzieć ,że brzmi to całkiem dobrze.Takie podejście do tematu jest obiecujące Tylko jak to się ma do wczorajszych słów z innego wątku?:
Cytuj:
Czy wy naprawdę nie trybicie tego, że aby stać się partnerem w dyskusji dla MKiDN czy dla innych podmiotów należy czymś się legitymować. Legitymacją dla archeologa jest 5 lat studiów magisterskich, uprawnienia nadzoru archeologicznego, otwarty przewód doktorski, doktorat, habilitacja etc. A czym się legitymuje przeciętny poszukiwacz?

Powiedz mi kolego Drucik czym musi się "legitymować"poszukiwacz w UK? :o

Poczułem się przywołany do dyskusji, bo to moje słowa. Kolego Jakuba, jedno drugiemu nie przeczy. Inne warunki są w UK, a inne u nas. Wszyscy chcemy zmian w przepisach, a tego można dokonać jedynie siadając do stołu negocjacyjnego. Nie jesteśmy rolnikami ani górnikami i nie produkujemy niczego by swoje egzekwować z kosami w sztorc pod sejmem. Do tej pory nie mieliśmy żadnej reprezentacji do tego stołu. To że sobie jeden czy drugi popsioczy na forum na ministerstwo, wukazety, policję, lasy i bóg wie co jeszcze niczego nie zmieni. Nadal ten czy ów będzie jakimś tam kolesiem spod bloku, a nie partnerem do rozmowy. Jak przekonasz podsekretarza stanu w MKiDZ by z Tobą porozmawiał? Na pewno nie biadoleniem, bo wówczas Twoje negocjacje zakończą się na jego sekretarce, która grzecznie Ci odpowie, że "zajmiemy się sprawą", nagryzda coś na kartce, a po Twoim wyjściu wyrzuci ją do śmietnika. Co innego gdy wykażesz się osobowością prawną, złożonością i powagą przyjętych procedur w obrębie tej osobowości oraz wykażesz przygotowanie merytoryczne w temacie. SNAP to ma i śmiało zalicza "questa" w sekretariacie, co pozwala mu na przejście na kolejny "level". A Ty? no cóż, pytanie jest retoryczne.

P.S. Z przyjemnością odnotowuję, że twoje wypowiedzi zyskują więcej rzeczowej argumentacji, a poziom ich napastliwości jest dużo, dużo mniejszy. Zdaje się nawet mój ostatni komentarz w Twoim kierunku był niesprawiedliwy za co przepraszam. Oby tak dalej. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 13:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Oczywiście,że obecnie są inne warunki u nas niż w UK. Pytanie brzmi jak doszli do zmian? UK do niedawna zmagało się z podobnym problemem, a jednak instytucje odpowiedzialne za ochronę dziedzictwa praktycznie same skontaktowały się z rozumem i uznały ,że nie tędy droga by ścigać,walczyć i karać. Stworzyły pewien system,który oczywiście nie jest doskonały ale jest jakąś formą porozumienia. Czy to są jacyś inni ludzi? Nie da się oczywiście wyeliminować całej patologii ,o tym też trzeba pamiętać.
To też nie jest istotne ,że niczego jako grupa nie produkujemy. Jest wiele ruchów,organizacji,które potrafią przedstawić swoje racje właśnie na ulicy. Dziewuchy dziewuchom,czy ,żeby nie być stronniczym z innej bajki,Zakon Rycerzy Chrustusa Króla :D . I nie chodzi bynajmniej o zrobienie zadymy,tylko o przedstawienie środowiska i jego problemów, szerszej rzeszy społeczeństwa . Ale to też mniejsza z tym. Na razie,odnoszę się tylko do Twoich słów. To,że zawiązał się związek to super. Nigdy tego nie negowałem(nie negowaliśmy). To,że PZE rozmawia z MKiDN to super. Ale rozmowy z ministerstwem czy LP nie były od początku uwarunkowane "złożonością i powagą przyjętych(przez PZE) procedur ", tylko tym,że jest pewna zorganizowana forma gotowa do dyskusji. Reszta określeń to niepotrzebna bufonada i przerost formy nad treścią.Obawiam się,że takim barokowym podejściem sami kręcimy sobie bat na tyłek. I powtórzę. Na razie PZE skupia się na zrobieniu dobrego wrażenia na zewnątrz. Wrażenie jakie robi wewnątrz jest mało skuteczne i nie jest to bynajmniej moją winą jak twierdzi prezes Wielgus. Nie chcę już za bardzo rozwijać tego wątku. Forma stowarzyszenia jaką przyjęto, siłą rzeczy ogranicza możliwości wypowiedzenia się zwykłemu poszukiwaczowi. To zrozumiałe ,tylko,że może powodować pewien dysonans między decydentami a szarą masą poszukiwaczy. I nie pytajcie już w odwecie:Co ty zrobiłeś/łaś,ile pism wysłaliście,czy wreszcie dlaczego nie założycie własnego stowarzyszenia itd ? Przestańcie manipulować poszukiwaczy jakimś poczuciem winy. PZE doskonale wie ,że gdybyśmy teraz masowo jako poszukiwacze wysyłali pisma do MKiDN spowodowalibyśmy,pomijając korek, tylko i wyłącznie wkurzenie ministerstwa i jeszcze większą niechęć do poszukiwaczy. Pomyślmy .Dlaczego ministerstwo odmówiło Piotrowi Lewandowskiemu udziału w ostatnich rozmowach ? Chyba nikt nie wierzy ,że nie było miejsc. :) Swoją drogą to też dobre pytanie. Kto brał udział w tych rozmowach ? Podobnie stworzenie drugiego czy kolejnego związku nie służy tworzeniu jedności wśród poszukiwaczy. Ale mniejsza z tym. Znamy się już trochę. Nie ma co powielać swoich poglądów dłużej, w oparciu o to co już wiemy. Teraz liczy się to co odpowiedziało podczas ostatniego spotkania ministerstwo na wnioski i pytania PZE. Bardzo jestem też ciekaw wytycznych GKZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 17:08 
Pułkownik
Pułkownik

O jakich dobrych wrażeniach tu piszecie? Czy myślicie, że na ministerstwie robi dobre wrażenie gdy prezes PZE do krytyka, kontestatora na forum w temacie PZE zwraca się "jesteś dupkiem" albo banuje za dociekliwosć. To robi wrażenie na pewno i można o tym przeczytać tu i owdzie ale nie jest to wrażenie dobre. Dobrego wrażenia nie robi na oewno na poszukiwaczach próba wychowywania przez aktywiste forumowego innych forumowiczów połajankami w stylu Nietajenko. Owszem to robi dobre wrażenie na prezesie. Reasumując ta bajka tu opisana w poscie tytułowym poki co jest właśnie bajką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 22:52 
Malkontent

Żadna nowość Nomennescio ...
Być może właściciel Forum traktuje to jako swoisty ''wentyl bezpieczeństwa''
Pewnie jak mi wkleił '' malkontenta '' , albo Bońka dupkiem nazwał to kilka godzin lepszego samopoczucia pyknęło ...
''Malizna'' taka , ale jeśli kogoś uszczęśliwi ?
Bądźmy wyrozumiali ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 23:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Raczej to to jak folwark... tylko chłostę zastąpiono innym środkiem perswazji...:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 23:22 
Malkontent

boniek napisał(a):
Raczej to to jak folwark...

Może ''wyspa doktora Moreau '' ?
:666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2018, 13:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

nie no przecież to powiększony karton ostrzegawczy :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]