Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 21:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Takie rzeczy
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 16:49 
Generał Broni
Generał Broni

Smutne ale prawdziwe...
Strzał w dziesiątkę kolego nomennescio!

No chyba że na te swoje zbiory ktoś będzie miał faktury i rachunki sprzed 10-20 lat albo notarialne poświadczenia że dostał w spadku ... Taki żarcik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Takie rzeczy
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 17:13 
Specjalista
Specjalista

nomennescio nie chcę z Tobą dyskutować, bo to rozmowa ślepego z głuchym.
Cytuj:
czy widziasz jakas roznice miedzy Toba samym a pracownikiem wkz a nawet naszym megalomanskim ministrem kultury? bo ja nie widze.

Nie moja wina, że nie widzisz albo nie czytasz ze zrozumieniem.
Oni uważają, że prawo jest dobre, a ja wielokrotnie i w tym wątku również pisałem, że:
Cytuj:
Ustawa o ochronie zabytków nadaje się do kosza

I bardzo proszę nie przyrównywać mnie do obecnego ministra kultury. Wielokrotnie wyrażałem swoje krytyczne zdanie o nim i o całej rządzącej obecnie opcji w przeciwieństwie do Ciebie.
Cytuj:
nomennescio: Nikt z Was przeze mnie wymienionych nie ma pojecia jak rozwiazac problem rzeczywistej ochrony zabytkow

Nieprawda, wielokrotnie pisałem o tym jak moim skromnym zdaniem powinna być rozwiązana sprawa poszukiwań z detektorem
Cytuj:
poszukiwania "skarbow" sa pasja a nie biznesem.

Dla jednych są pasją, a dla innych biznesem. Nie wciskaj mi kitu, ze wśród 100 tyś posiadaczy wykrywaczy są tylko pasjonaci.
To tyle celem sprostowania nieprawdziwych informacji. Miłego dnia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 17:41 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Nie wciskaj mi kitu, ze wśród 100 tyś posiadaczy wykrywaczy są tylko pasjonaci.

Tu się z kolegą zdzichem zgodzę. Bardzo różne są pobudki, dla których ktoś bierze detektor i szuka. Śmiem twierdzić, że znaczna część detektorystów ma mgliste pojęcie o historii, bądź wiedza ich jest bardzo powierzchowna. Ich pobudką jest bardziej antykwarystyka, a nie historia. Lubią oni wyciągnąć starszą rzecz i się nią pochwalić. I nie widzę w tym nic złego. To też obywatele i państwo ma im również służyć, a nie piętnować. Chcąc coś ugrać nie można zakłamywać rzeczywistości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 18:12 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Czyli posiadacz noży kuchennych to niekoniecznie pasjonat kulinarny, a możliwy morderca, wszyscy kierowcy to alkoholicy, a każdy mężczyzna to potencjalny gwałciciel. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Takie rzeczy
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 20:56 
Generał Broni
Generał Broni

Pewnie jeszcze złodziej... I pijak... Bo każdy pijak to złodziej...
Bareja zawsze przyjdzie z pomocą :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 22:03 
Malkontent

Może byś zdzicho policzył swoje boratynki ... albo pogodę sprawdził ?
Lubisz poszukiwaczy - a jednocześnie ich nie lubisz.
Lubisz archeologów - ale ich też nie lubisz.

Na wymioty się zbiera czytając wynurzenia człowieka o dwóch twarzach - zmień nick na Janus ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 23:25 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Cytuj:
nie ma powodu przypuszczać, że oni znajdując kolejne monety również by ich nie zgłosili.

Tak? Przecież nawet w tym wątku:
Cytuj:
nomennescio: Nie zgłaszajcie i nie przekazujcie oprawcom ani jednej rzeczy,

Nawet na tym forum zwolenników opcji "0" jest sporo a więc są powody aby nie podawać do wiadomości publicznej miejsc odkrycia dopóki nie sprawdzą terenu archeolodzy :ang
Miło się z Tobą rozmawia, ale wyczerpaliśmy temat i na tym zakończę udział w tym wątku. Dobrego dnia.

Wypowiedź Bujakowskiego jest kłamliwa i haniebna, i mam nadzieję, że to nie koniec sprawy. Przykro mi zdzicho, że w twoich słowach nie słychać absolutnie żadnego potępienia dla tej wypowiedzi. Jedyne na co zwróciłeś uwagę to to, że " jacyś poszukiwacze mogliby czegoś nie oddać". Jakie to ma znaczenie dla tej sprawy ? Czy to ma być usprawiedliwienie dla słów tego urzędnika ? Naprawdę nie rozumiesz o co nam chodzi? No przykro mi ale tak to wygląda.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 listopada 2019, 00:32 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Czy to ma być usprawiedliwienie dla słów tego urzędnika ?

Nie. Na twoje stwierdzenie, że:
Cytuj:
nie ma powodu przypuszczać, że oni znajdując kolejne monety również by ich nie zgłosili.

odpisałem:
Cytuj:
Nawet na tym forum zwolenników opcji "0" jest sporo a więc są powody aby nie podawać do wiadomości publicznej miejsc odkrycia dopóki nie sprawdzą terenu archeolodzy

I tyle. Nie przypisuj mi słów,których nie napisałem. Nie jestem twoim przeciwnikiem. W wielu sprawach mamy podobne zdanie. Ja tylko mówię głośno, to czego Ty nie mówisz, a mianowicie, ze powrotu do starych dobrych czasów nie ma. Przynajmniej w najbliższych latach. Czy legalne poszukiwania będą możliwe tylko za pozwoleniami, licencjami, koncesjami, albo pod inną nazwą to i tak na jedno wychodzi.
Bardzo dobrze, że nękacie biurkowe książątka, ale to praca na lata, bo władzy nie zależy na kompetentnych urzędnikach, a na posłusznych. Ja nie jestem obrońcą tego co się wyczynia. Jak już to obrońcą naszej historii. Tyle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 00:08 
Nabijkożerca

zdzicho napisał(a):
Nie przypisuj mi słów,których nie napisałem.
...
Ja tylko mówię głośno, to czego Ty nie mówisz

:roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 02:16 
Moderator
Moderator

Zdzichowi chodzi o niepisanie tego, czego ktoś nie pisze, ale mówienie tego, czego ktoś nie mówi.
Ależ ciekawe musiały być zdzichowe lekcje!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 13:29 
Specjalista
Specjalista

Nie, zdzichowi chodzi o nieprzypisywanie mu słów, których nie napisał.
Natomiast zdzicho jest przekonany, że PZE doskonale wie o tym, że od zezwoleń na poszukiwania nie ma odwrotu, ale o tym na razie głośno nie mówi. zdzicho jest pewien, że w PZE są mądrzy ludzie i doskonale znają Europejską Konwencję o ochronie dziedzictwa archeologicznego, którą Polska ratyfikowała w 1996 roku. A w niej:
art. 2, p.3 o obowiązku zgłaszania znalezisk i art.3, p.3 o specjalnych upoważnieniach do poszukiwań za pomocą wykrywaczy metali
Polska implementowała tę konwencję do polskiego systemu prawnego w postaci Ustawy o ochronie zabytków z 2003 roku
Konwencja nie wspomina o sankcjach prawnych pozostawiając decyzję o ich zakresie prawu krajowemu. Rząd SLD postawił na łagodną wersję sankcji uznając poszukiwania bez zezwolenia za wykroczenie. Mimo nacisków konserwatywnej części środowiska archeologicznego zmian w tym zakresie nie dokonały również rządy PO. Dopiero PIS zdecydował o zaostrzeniu sankcji uznając poszukiwania bez zezwolenia za przestępstwo zagrożone kara więzienia. Polska znalazła się tym samym w gronie państw o bardzo restrykcyjnym prawie obok min Grecji, Francji i Irlandii
Cytuj:
Ależ ciekawe musiały być zdzichowe lekcje!

Chyba nie było tak źle skoro moi byli już teraz 40-50 letni uczniowie pozdrawiają mnie na ulicy i podajemy sobie dłonie, a jedną z najcenniejszych pamiątek jest statuetka dla 3- krotnego zwycięzcy uczniowskiego plebiscytu na Belfra z klasą

Szanowny Moderator raczył wielokrotnie kpić z moich wypowiedzi:
- wtedy kiedy pisałem o potrzebie szkoleń dla poszukiwaczy, a ja się cieszę czytając o takich szkoleniach prowadzonych przez PZE
- wtedy kiedy pisałem o potrzebie pytania rolnika o zgodę na szukanie na jego ziemi, a ja się cieszę czytając, że coraz więcej osób to robi
Miłego dnia Szanownemu Panu Moderatorowi życzę :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 14:20 
Moderator
Moderator

Wzajemnie, kolego Zdzichu.
Ze swojej strony radziłem Koledze Szanownemu choć raz, jako obserwator udać się na wykopki. Bo wówczas zrozumiałby Kolega Szanowny dlaczego uzyskiwanie zgody rolnika we większości przypadków jest po prostu niemożliwe.
A szkolenia, to jak sobie przypominam, chciał Szanowny Kolega pod egidą tzw."państwa" urządzać. W każdym razie świetnie, że zmieniające się warunki napawają Kolegę Szanownego radością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 15:03 
Malkontent

Ja (tradycyjnie) zadam pytanie nie związane z meritum.
Dlaczego widoczna na zdjęciu statuetka belfra ma płaski łeb ? Inne proporcje są w normie ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 15:16 
Moderator
Moderator

A co te szkolenia mialy by niby dac ? mnie prywatnie nic bo zadne starozytnosci ani inne archeo mnie zwyczajnie nie interesuja i w sumie nic takiego nie zdarzylo mi sie trafic a jedyne co mnie interesuje to artefakty z I i II wojny i nie trafia do mnie zadne pitolenie bzdur ze to tez archeo i inna starozytnosc ...no ale co sie dziwić pacjentom, ktorzy są w stanie grzebac we wspolczesnych kubłach ze smieciami zeby udowodnic swoja watpliwą przydatność :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 15:42 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Olek_65 napisał(a):
Ja (tradycyjnie) zadam pytanie nie związane z meritum.
Dlaczego widoczna na zdjęciu statuetka belfra ma płaski łeb ? Inne proporcje są w normie ...

Może ma przedstawiać następstwa wieloletniego przekazywania uczniom swojej wiedzy przez nauczycieli ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]