Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Korzystasz ze strzelnicy? Pilnuj łusek.
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2022, 10:52 
Moderator
Moderator

Filip, 8x57 ( 7,9x57S) jest kalibrem mysliwskim od poznych lat 90tych XIX wwieku czyli chwała Bogu juz grubo ponad 120 lat . i nigdy nie bylo problemów z taka amunicja, 30 lat temu jak zaczynałem poważnie interesować sie łowiectwem to kilku mysliwych u ojca w kole mialo sztucery zrobione z II wojennych 98K ..........z amunicja za komuny bywało różnie, ale to tego naboje były zawsze, temu tez ta bron cieszyła sie cholernym powodzeniem, raz ze zywotna, dwa amunicja nonstop w ilosciach hurtowych w sprzedazy, robili to Czesi (S&B) ale od czasu do czasu trafiala sie niemiecka Norma, albo austriacki Hinterberger ( tyle ze w cholere drogie), podobnie było z 30-06 nie dosc ze Czesi robili ammo, to robili takze fabrycznie nowa bron w tym kalibrze ( kumpel ma ZKK 600 wlasnie w 30-06), lecimy dalej, 7,62x54R ...gdy w poznych latach 80tych ktos wpadl na pomysl zeby potezne zapasy mosinow wz 44 zagospodarowac jako bron mysliwska , pojawil sie problem , kto do tego robi amunicje mysliwska , bo wojskowej bylo na tony ale na polowanie sie srednio nadawała ...... wiem ze Mesko wypuscilo krotka serie amunicji połpłaszczowej w tym kalibrze, ale jej jakosc byla ponizej krytyki natomiast okazalo sie ze ten kaliber jest produkowany i uzywany mysliwsko w Finlandii, Czesi zwietrzyli zapotrzebowanie na rynku i ruszyli z produkcją, no i sie problem rozwiazał .............byly tez proby przebudowy mosina na 308win ..sama przebudowa wyraznie byla inspirowania konwersja 91/98/23 ale ktos pokpił sprawe bo nie doczytal sie ze 7,62 z mosina to nie jest 7,62 z 308 ( roznice w głebokosci bruzd mimo takiego samego kalibru lufy) i pqwiedzmy te sztucery strzelały tak sobie ...dzis nadal pokazuja sie tu i owdzie i mozna je kupic za przysłowiowy czteropak browara ( kilkaset zeta max), nie ciesza sie zbytnim zainteresowaniem, choc z drugiej strony ..... za taka kase cos do rekreacyjnego tłuczenia na strzelnicy ? czemu nie :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2022, 11:36 
Pułkownik
Pułkownik

Amunicję mauserowską produkowała jeszcze Rumunia (lata 70-te) ale do dziś są jeszcze duże zapasy II-wojennej niemieckiej, do kupienia również w Polsce. Co ciekawe, po tylu latach praktycznie nie trafiają się niewypały a i skupienie trzyma przyzwoite :)
Produkowana wciąż jest również amunicja do Lebela a i przy odrobinie farta można zdobyć przedwojenną 8x50 do Mannlichera :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2022, 19:27 
Specjalista
Specjalista

beryl napisał(a):
Amunicję mauserowską produkowała jeszcze Rumunia (lata 70-te) ale do dziś są jeszcze duże zapasy II-wojennej niemieckiej, do kupienia również w Polsce. Co ciekawe, po tylu latach praktycznie nie trafiają się niewypały a i skupienie trzyma przyzwoite :)
Produkowana wciąż jest również amunicja do Lebela a i przy odrobinie farta można zdobyć przedwojenną 8x50 do Mannlichera :666

Podobnie było z moją Bułgarską amunicją z lat 1938-40 do Mannlichera M95 (8 x 56R), zero niewypałów acz
można było już zauważyć na co poniektórych nabojach (może jakieś 4% stanu) opóźnienie w odpaleniu spłonki
na poziomie ułamka sekundy - tj. w aktywnych ochronnikach słuchu słyszymy najpierw "klik" iglicy a następnie wystrzał. Kto sporo strzela wie co mam na myśli, można to zauważyć. Nie było to oczywiście znaczącym problemem. 8 x 50R Lebel również robi jeszcze PPU, są za to potwornie drogie, u nas jakieś 3,50 EUR za nabój w zeszłym roku, dziś... wolę nie sprawdzać. 8 x 50R Mannlicher... jest jakaś firma z Austrii znana z produkcji łusek
(już typu Boxer) która klepie za nie małe pieniądze łuski do Mańka w "starym kalibrze". Fabryczna chyba nie istnieje. Słyszałem iż za pomocą matrycy można odpowiednio sformatować łuskę od Mośka (7,62 x 54R).
Podobne akcje robił mój kumpel z amunicją do Holenderskiego Mannlichera w kal. 6,5mm (również nie istnieje już do niego amunicja produkowana fabrycznie) - łuskę od .303 Brit. formatował za pomocą matryc do 6,5mm. Są magicy. Elaboracja to sztuka sama w sobie.

A co do "koronnych" kalibrów wojskowych znanych z IIwś; 7,92 x 57, 30-06, 7,62 x 54R itd... one nigdy nie wymrą, ciągle produkuje się nowe sztucery myśliwskie w tych kalibrach.

PS; jeśli kogoś interesują łuski 8 x 56R z lat 1938-40 do Mannlichera - pisać. Szkoda mi wywalić w kibel, a jako iż to Berdany... do ponownej elaboracji również się nie nadają.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2022, 20:03 
Moderator
Moderator

Loslau napisał(a):
8 x 50R Mannlicher... jest jakaś firma z Austrii znana z produkcji łusek
(już typu Boxer) która klepie za nie małe pieniądze łuski do Mańka w "starym kalibrze". Fabryczna chyba nie istnieje. Słyszałem iż za pomocą matrycy można odpowiednio sformatować łuskę od Mośka (7,62 x 54R).

Luski z mosina sa formatowane "wybuchowo " :lol: czyli odstrzeliwane w manku 8x50 na slepo ,ale to jest totolotek bo wiele pęka, 8x50R jest nieco szerszy nic 7,62x54R, co mozna latwo zauwazyc , stalowe pekaja ..kazda .... mosiezne sporo
Austriacka 8x50R jest nadal produkowana w ilosciach hurtowych i nie ma wiekszego problemu z jej kupnem ......w Indiach i Tajlandii :lol: w Tajlandii - dawnym Syjamie, austriacki 8x50R ( a konkretnienie jego syjamska wersja czyli 8x52R - sa wzajemnie zamienne) byl regulaminowym nabojem wojskowym i pewne ilosci sa produkowane do dzis ...w Indiach zrobil karire jako mysliwski, bowiem ze wzgledow prawnych Hindusi przebudowywali na niego swoje Lee Enfieldy do celow mysliwskich, Anglicy zakazywali w Indiach amunicji 303 do uzytku cywilnego a austirak dobrze sie nadawal do konwersji
. Naboj zrobil kariere i jest tam produkowany do dzis , ale wez sciagaj amunicje przez polowe swiata, choc byl moment ze Kynoch im robil pewne ilosci ...ale juz nie robi i sie nie zanosi zeby zaczął robic z powrotem

P.S. Mariusz czemu berdan nie nadaje sie do powtornej elaboracji ? nie ma spłonek ? bo wybicie spłonki z berdana to nie jest jakis problem tylko trzeba miec sposob, sam wybijałem to wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2022, 20:14 
Pułkownik
Pułkownik

Drogie te Lebelki w DE, w PL są po 6 zł :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]