Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 04:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Informacja dla „poszukujących inaczej”
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2022, 21:54 
Pułkownik
Pułkownik

to jakis zgrywus, niemozliwe aby na serio tak pisac

w pierwszych kilu sekundach po przeczytaniu tego manifestu, o ktorym tu dywagujemy moj znajomy radca prawny powiedzial mi, ze to naduzycie prawne (o ile nie zachodza jakies dodatkowe nieznane fakty) owszem w realiach polskiego sadownictwa to nic nie znaczy a wlasciwie moze znaczyc wszystko, bo z sadami w Polsce jak z pogoda ale Polska to nie Texas dziewietnastego wieku, formy wlasnosci sa prawnie usankcjonowane.

{chyba wroce do podstawowki bo meczy mnie juz edytowanie w celach poprawiania bledow a boje sie, ze dostane ocene niedostateczna bo nauczycieli na forum co niemiara)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2022, 22:14 
Generał Broni
Generał Broni

nomennescio, odblokuj prosze PW. Mam jedno pytanko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2022, 22:25 
Pułkownik
Pułkownik

ok

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2022, 22:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

bjar_1 napisał(a):

P.S. Jarzębina - z jakiego stowarzyszenia jesteś? Gdzie są takie tęgie głowy?

Takiego Stowarzyszenia nie ma, ale jeśli by bylo - to nazwałoby się Stowarzyszeniem Prześmiewców.

:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2022, 22:46 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

nomennescio napisał(a):
to jakis zgrywus, niemozliwe aby na serio tak pisac

w pierwszych kilu sekundach po przeczytaniu tego manifestu, o ktorym tu dywagujemy moj znajomy radca prawny powiedzial mi, ze to naduzycie prawne (o ile nie zachodza jakies dodatkowe nieznane fakty) owszem w realiach polskiego sadownictwa to nic nie znaczy a wlasciwie moze znaczyc wszystko, bo z sadami w Polsce jak z pogoda ale Polska to nie Texas dziewietnastego wieku, formy wlasnosci sa prawnie usankcjonowane.

{chyba wroce do podstawowki bo meczy mnie juz edytowanie w celach poprawiania bledow a boje sie, ze dostane ocene niedostateczna bo nauczycieli na forum co niemiara)

Mam bardzo podobne zauważenie czytając niemal każdy z Twoich postów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2022, 23:01 
Pułkownik
Pułkownik

Jarzebina
jesli chodzi o zgrywusa to owszem wiele z moich postow jest w tej konwencji co wcale nie oznacza, ze nie dostrzegam powagi spraw opisywanych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2022, 23:54 
Moderator
Moderator

Oj tam . Jesteście niesprawiedliwi. ;) Ci to chociaż uprzedzili lojalnie...Niektórzy nie uprzedzają niestety.

Nie jest to jednak tak, że stowarzyszenia co do zasady podpierdzielają. To jest nieuzasadnione i krzywdzące.
Nie jest też tak jak pisze nomennescio, że w UK by ich wyśmiali. Tam chroni się nie tyko prawo własności do tego, co w ziemi ale również prawo własności do samej ziemi. Powiedz proszę, co by zrobił farmer, gdyby ktoś mu rył bez pytania po nocach, dołków nie zasypywał np? Widziałam wpisy również osób poszukujących w UK pod postem w którym stowarzyszenie chwali się złapaniem faceta na gorącym uczynku na terenie, na który oni mają zgodę, potępiające złapanego a nie sygnalistę....
Ja akurat potępiam sygnalistów, pewne sprawy można załatwić inaczej ale sprawa nie zawsze jest prosta tak jak nam się wydaje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 00:19 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Powiedz proszę, co by zrobił farmer, gdyby ktoś mu rył bez pytania po nocach,

elementarny brak rozumienia czy prowokacja

farmer to nie posiadacz zezwolenia z wkz, a fundacja to nie wlascicielterenu, na ktory otrzymala zgode WKZ.. wiesz dobrze, ze brzydze sie rozkopywaniem cmentarzy i kurhanow (niestety z moich danych wynika, ze najczesciej albo glownie dokonuja tego fundacje przy wspolpracy z archeologami), tak wiec w tym temacie apel popieram, zakopywanie "dolkow" to jedna z podstawowych zasad kodeksu poszukiwacza wiec i nie to jest powodem mojej irytacji
natomiast wyraznie chyba mowimy tu o zawlaszczaniu... (swoja droga orientujesz sie jak to prawnie jest w Polsce, czy na jeden teren moze otrzymac z WKZtu zezwolenie kilka podmiotow, osob z soba nie zwiazanych? bo juz nie pamietam a nie dopytalem kolegi)
mowimy tez o swojego rodzaju polaryzacji niestety nieuchronnej wczsniej czy pozniej o pewnym zjawisku spolecznym czyli stygmatyzacji jakby malo jeszcze bylo podzialow
Ja ten apel czytalem specjalnie kilkakrotnie z uwagi na osobe z tej fundacji po ktorej nie spodziewalbym sie podobnych zachowan. Nadal sklonny jestem uznac ten apel za niewlasciwy przekaz intencji ale w tyle glowy cos mi mowi, ze jest dokladnie tak "mowi pismo".

oczywiscie, ze w UK moze sie zdarzyc sytuacja jaka opisalas ale jest istotna roznica pomiedzy zgoda od wlasciciela a zgoda od posrednika handlarza zezwoleniami takim komitetem od spraw niepotrzebnych lecz obowiazkowych czyli WKZ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 02:18 
Moderator
Moderator

Nie jesteś obiektywny. Jesteś zero jedynkowy. Pominąłeś wiele istotnych szczegółów. W dupie ze zgodą konserwatora, tego tutaj akurat nie oceniamy. Niestety post mówi też o kurhanach, grodzisku, stanowiskach, tym, że nie ma zgody właściciela terenu. Słowo -nasz- jest wzięte w cudzysłów, czyli nie jest traktowane dosłownie.
Pytałeś już kiedyś o to a ja wydaje mi się, że odpowiedziałam. Lasy Państwowe mogą i wydają zgody na te same tereny jednocześnie. WKZ również, jeśli twierdzi, że nie może to kłamie. Ponadto Lasy wydają też zgody na poszukiwanie innych przedmiotów metalowych niż zabytki, nie jest wtedy wymagana zgoda konserwatora. Jeśli jest z tym problem należy się powołać na pismo Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych z dnia 21.07.2021 r. Zn. spr.:GD.910.1.2021.

To było do przewidzenia, że tak się będzie działo i niestety nie mogę powiedzieć, że to tylko stowarzyszenia są temu winne. :( Wszyscy jesteśmy winni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 03:18 
Moderator
Moderator

Jarzębina napisał(a):
Napędzacie się już tak od kilku lat, jeden drugiego, nie widząc nawet, że czasy się zmieniły i świadomość społeczeństwa też. Teraz to wy, ci ostatni waleczni i stojący w opozycji do tych co po prostu kochają to hobby i rozumieją jego znaczenie dla historii naszego narodu jesteście na wymarciu. Wasz czas minął. Wielu rzeczy nie da się naprawić ale dzięki zmianom, między innymi w postrzeganiu poszukiwaczy jest szansa na to, że wasze błędy już nie bedą powtarzane.

Ty tak na poważnie ? :lol: :hahaha lekko liczac przynajmniej 3/4 ogółu posiadaczy wykrywek, szukajacych w PL mniej lub bardziej rekreacyjnie, jest poza wszelkimi strukturami oficjalnymi i ma wywalone na jakiekolwiek pozwolenia, a często nawet nie wie ze są one potrzebne, poszukiwacze udzielający sie na necie to margines ogółu.

Aska, ja nadal twierdze ze wszelkie szumne zapowiedzi o ochronie "naszego" terenu przed hahaha rabunkiem to nic wiecej niz TKM ubrane dla niepoznaki w zgody , stowarzyszenia i słodkie pierdzenie o ochronie dziedzictwa :lol: ...... sam fakt ze strasza w necie swiadczy o tym ze w terenie zwyczajnie sobie z konkurencja nie radzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 09:15 
Generał Broni
Generał Broni

Srutututu.
Zmiany w prawie, stowarzyszenia ,pandory, naloty, wulgaryzm, etc,etc...

A ja robię swoje :)
I będę robił puki mnie nie skują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 09:27 
Pułkownik
Pułkownik

Tez uwazam, ze to TKM.
Na dodatek TKM bez prawnych narzedzi do takich akcji, bo zgoda na poszukiwania nie uprawnia do niczego ponadto.
Swoja droga gdyby regulator w postaci ministerstwa kultury ustawowo narzucil obowiazek, sprzatania oraz monitorowania, patrolowania i wylapywania "szukajacych inaczej" na terenach, na ktore zgode wydaje WKZ to podejrzewam byloby wielkie halo.
Moim zdaniem to wychodzenie przed szereg, naduzycie.
Fajnie ten proces moralnego murszenia w imie wyzszych idealow opisal kolega na podstawie innej pasji z jego zycia czyli modelarstwa.
Takich zachowan pseudospolecznych jest wiecej. Ale komu to sluzy?

Aska72 a jakie sa Twoje prywatne wraznenia na temat obowiazku uzyskiwania zgody WKZ na wyjscie z piszczalka w teren? Nie szkoda Ci czasu na uzyskiwanie zgody posrednika?

Ostatnio edytowano wtorek, 15 listopada 2022, 09:50 przez nomennescio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 09:48 
Pułkownik
Pułkownik

belhior

Zeby nie rozkrecac niepotrzebnie dyskusji naprawde wielu poszukiwaczy mysli tak samo. Moj dobry znajomy z Polski, ktory wciaz lata z wykrywka mawia, liczba wytrwalych poszukiwaczy topnieje pomimo biznesowego podsycania zainteresowania tym hobby przez you tuberow, z ktorych kazdy oczywiscie posiada sklep z wykrywkami.
Jeszcze oni nakrecaja medialne zainteresowanie. Pojawia sie wiec troche mlodzierzy bo wykrywka tansza od iphone kusi ale wiekszosc z nowych jest kilku razowa jesli nie tylko dwu razowa.. Do tego zgody, sprawozdania papierologia i strata czasu..
Mysle, ze taki byly oczekiwania pewnych srodowisk i nie ukrywam, ze mi tez to pasuje. Fala zachwytow nad fragmentami pierscieni wiodacych juz cichnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 12:28 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):
Tez uwazam, ze to TKM.
Na dodatek TKM bez prawnych narzedzi do takich akcji, bo zgoda na poszukiwania nie uprawnia do niczego ponadto.
Swoja droga gdyby regulator w postaci ministerstwa kultury ustawowo narzucil obowiazek, sprzatania oraz monitorowania, patrolowania i wylapywania "szukajacych inaczej" na terenach, na ktore zgode wydaje WKZ to podejrzewam byloby wielkie halo.
Moim zdaniem to wychodzenie przed szereg, naduzycie.
Fajnie ten proces moralnego murszenia w imie wyzszych idealow opisal kolega na podstawie innej pasji z jego zycia czyli modelarstwa.
Takich zachowan pseudospolecznych jest wiecej. Ale komu to sluzy?

Aska72 a jakie sa Twoje prywatne wraznenia na temat obowiazku uzyskiwania zgody WKZ na wyjscie z piszczalka w teren? Nie szkoda Ci czasu na uzyskiwanie zgody posrednika?

Moje prywatne zdanie na temat wyjścia z piszczałką w teren bez zgody konserwatora jest niezmienne od lat. Nie uważam, że pozwolenia chronią zabytki to niedorzeczność. Jest to system fikcyjny, bez szans na rozwój i jego celem jest reglamentacja poszukiwań. Tzn. wcale ministerstwu i temu środowisku archeo betonu nie zależy, by więcej poszukiwaczy sięgało po te zgody. To oczywiste. Jednak decyzje na poszukiwania i wszystko co z nimi związane to nasz materiał poznawczy. Tylko w taki sposób możemy udowodnić niedziałanie tej fikcji, w ten sposób zbieramy argumenty. Inaczej się nie da. Ty nomennescio siedzisz w swoim szałasie w głębi lasu i myślisz, że jak się nie będziesz wychylał to pozostaniesz niewidzialny, że nie przyjdą do Ciebie dlatego nie opuszczasz tego szałasu i nie walczysz o swoje prawa. Biernie czekasz. Ale niestety przyjdą, przychodzą, czego dowodem jest m in. taki a nie inny manifest...Czy mi się on podoba? Nie, bardzo mi się nie podoba. Ale jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 12:55 
Moderator
Moderator

Aska ja Cie rozumiem, na tym polega walka z systemem, ale napisze Ci jak ja na to patrze ze swpjej perspektywy ...po co ja sie mam uzerac z konserwami czy innymi idiotami, czy dzialać w oficjalnych strukturach skoro nawet rekreacyjnie nie jestem w stanie za bardzo chodzic, bo jesli wygospodaruje troche czasu to wole jechac na rekonstrukcje czy na polowanie ? tracić czas na papierkologie zeby wyjsc góra dwa ...... bardzo moze trzy razy w roku ? druga sprawa- dla mnie kopanie jest, a w zasadzie bylo głownie źródlem pozyskiwania rzeczy do kolekcji, jesli skalkuluje koszty wyprawy na miejscowki z I wojny ( a mam kawałek ), plus ryzyko ze nie znajde nic, oraz ze jesli znajde to stany znalezisk rzadko kiedy sa satysfakcjonujace, to taniej i prosciej jest mi zwyczajnie budowac kolekcje bazujac na zakupach na giełdach i olac tematyke wykopkową

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]