Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bitwa pod Łodzią - do poczytania
PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 23:37 
Szeregowy
Szeregowy

bardzo ciekawy artykuł dużo wyjaśnia o tych polach wokół lodzi na których by można zacząć dobry początek kolekcjonowania tych pięknych rzeczy lezących w ziemi zal ze tak łatwo zapominają o takich ważnych bitwach nasze miasta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 23:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No to proszę .... Bardzo ciekawa strona --warto obejrzeć filmik !!!!!!!!
Jest wiele ciekawych zdjęć . :1
Polecam

http://lodz1914.pl/index.php?lang=pl&page=136

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2011, 10:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeszcze tutaj znalazłem zdjęcia z cmentarza we Wiączynie: http://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/miejs ... czyn_dolny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lutego 2011, 13:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tu jest dużo wiadomości na temat okolic Łodzi i Operacji Łódzkiej

http://www.lodz-eksploracja.org/forum/i ... d2946d51c8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2011, 00:54 
Podporucznik
Podporucznik

Tak się złożyło, że dziś byłem na cmentarzu w Gałkówku. Po tym co poczytałem tu i ówdzie o zapomnianych cmentarzach, myślałem, że będzie gorzej. Tymczasem na cmentarzu jest całkiem ładnie, przede wszystkim panuje porządek - no, może za wyjątkiem walających się przy wejściu fragmentów z popękanych płyt.

W dużo gorszym stanie jest niemiecki cmentarz w Brzezinach, na ul. Wojska Polskiego - nie wiem czy chowali tam też poległych żołnierzy, o ile pamiętam jest/było tam trochę nagrobków z lat 1914-18. Miejsce całkowicie zaniedbane, nie dość, że pozarastane krzakami, to jeszcze leżą tam tony śmieci, przy każdej dziurze w otaczającym cmentarz murze po obu stronach walają się butelki, w środku też nie lepiej - wygląda jakby jakieś cymbały urządzały tam popijawy. Sporo grobów i tablic zniszczonych, niektóre wyglądają jakby ktoś celowo je rozwalił. Ciekawe, co sobie myślą ci, którzy 1 listopada chodzą zapalić tam znicze :cry:
"Za moich czasów" kiedy byłem jeszcze w podstawówce, chodziło się tam czasami sprzątać w czynie społecznym, zamiast lekcji. Teraz jak widać nikt już o tym nie pamięta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2011, 17:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak leżą tam żołnierze i to sporo oko 20 nagrobków jest 1 i 2 wś . Ogrodzenia metalowe nagrobków rozkradzione , tablice potłuczone, pozawalane groby .....schodzą się tam pijaczki ,łobuzerka itp ...
Woła to o pomstę do nieba ... ;)
Wieś Gałków(dyrektor muzeum ) włożyła wiele pieniędzy i wysiłku ,zaangażowała w to również miasto Koluszki ----efekty widać . Piękny cmentarz na wzniesieniu .
Niestety ale przy obecnej władzy :666 ,Brzezińskie cmentarze pójdą raczej w zapomnienie . :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2011, 19:26 
Podporucznik
Podporucznik

cooger napisał(a):
Dobry tekst. Budujący. Nie tylko w sensie pamięci o historii ale także współpracy ponad podziałami i granicami.

I wzór jakim językiem pisać artykuł by czytało się go z przyjemnością - od początku do samego końca ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2011, 20:25 
Podporucznik
Podporucznik

jozwa20 napisał(a):
Tak leżą tam żołnierze i to sporo oko 20 nagrobków jest 1 i 2 wś .

A kojarzysz może, w którym miejscu są te nowsze ? Oglądałem dokładnie ten cmentarzyk jakoś na jesieni, najnowszy grób jaki widziałem był jakoś tak z lat międzywojennych. Możliwe jednak, że te nowsze przeoczyłem albo po prostu zarosły krzakami. Tam w niektórych miejscach krzaczorów tyle, że nawet nie widać czy przypadkiem nie idzie się po grobach. Na środku kiedyś nawet była studnia (z którą zresztą wiązała się pewna "legenda"), teraz zieje dziura do której można wpaść, przysypana śmieciami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2011, 23:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Niektóre sie pozapadały i po zarastały a niektóre po prostu znikły :) Nowsze po prawo od frontu . O STUDNI NIE SŁYSZAŁEM.
Bardzo ciekawe . Widziałeś na własne oczy.? Wystająca z ziemi ?
Słyszałem ze cmentarz był punktem wyjścia z miasta 7 tyś Żydów z okolicznych gett. (sporo osób tak twierdzi ) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 10:45 
Podporucznik
Podporucznik

Studnia była "wystająca z ziemi" chyba jeszcze w latach 80-tych. W każdym razie jak łaziłem tam sprzątać w ramach szkolnych wypadów, coś tam było, na pewno nie ziejąca dziura jak obecnie. Wydaje mi się, że było niewielkie ceglane ocembrowanie + metalowa konstrukcja z daszkiem i korbą do nabierania wody, ale pamięć może w tym wypadku zawodzić.
Sama studnia jest i teraz, mniej więcej na środku. Trzeba uważać, żeby do niej nie wpaść - wystarczy że wiatr położy długie trawy i w ogóle jej nie widać, można zrobić efektowny wjazd na szczupaka. W mniejszym lub większym stopniu jest zasypana, głównie śmieciami.

Co do punktu wyjścia Żydów, to na pewno chodzi o niemiecki cmentarz ? Kawałek dalej ścieżką w dół jest żydowski, ale ten to totalna ruina - o ile mi wiadomo, Niemcy zrobili recykling płyt z pomników i użyli ich m.in. do budowy tamy w miejskim stawie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]