Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 20:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 17:21 
Specjalista
Specjalista

jankos napisał(a):
A co z grzebaniem w grobach w celach "naukowych"?
W Krakowskim Muzeum Archeologicznym wystawiane są mumie egipskie, w Wawelskiej rotundzie eksponowany jest jako ciekawostka odkryty tam szkielet - czy to nikogo nie rusza? (...)

Chyba mylisz troche pojecia! Ten watek poswiecony jest ograbianiu zwlok...

A wracajac do Twego poprzedniego posta:

jankos napisał(a):
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 09:13
Archeolodzy i wielu z nas wyciągając z pola fibule, czy inne artefakty, robi to właśnie na terenach starych cmentarzysk - nie zauważyłem, żeby komuś ten akurat aspekt poszukiwań sprawiał problem? (...)

Owszem to jest problem - dla kopiacych na cmentarzach dla zysku. Najprosciej rzecz ujmujac stawia ich to poza nawiasem cywilizacji jako padlinozercow!!! :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 18:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ten wątek nie jest o ograbianiu zwłok - w każdym razie nie tylko...
Archeolodzy również ograbiają zwłoki - tyle, że czynią to w majestacie prawa.
Większość z ludzi którzy zostali pochowani, miała nadzieję, że nikt będzie będzie ich grobów za rok, czy też pięć tysięcy lat rozgrzebywał.
Prawdopodobnie niewielką różnicę czyniłaby im świadomość, że będzie się to odbywało w celach naukowych ,a nie dla zysku - w końcu zmarli chowani w starożytnym Egipcie, naprawdę liczyli na spokój po śmierci.
Ludzie którzy pogrzebali Atyllę zadali sobie wiele trudu aby ukryć jego grobowiec - czy to zniechęca archeologów którzy go poszukują?
Raczej dopinguję ich do intensywniejszych poszukiwań, bo na znalazcę czekają wywiady, autografy, sława, pieniądze...
Poza tym archeolodzy również pracują dla pieniędzy, a więc dla zysku.

Pozdrawiam - jankos.

P.S. asdic 321 - mógłbym się założyć, że jesteś archeologiem, lub studentem archeologii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 18:29 
Kapitan
Kapitan

mam inne zdanie co do niektórych aspektów waszych wypowiedzi, mozecie mnie za to wieszac... ale i tak swoje powiem...

Kocio eh.. nie wiem jak Ty ale zadam Tobie pytanie co maja tory wspólnego z ciałami ? zakopywali ciała pod torami ? rozumiem Twoje oburzenie jesli ów człowiek smiał sie z Zydów ze umierali w pociagach... ale On ich nie mordował za te monety nie mordował ich równiez z innych powodów..., nie róbmy z torów jakiegos swietego miejsca... ludzie umierali wszedzie w kazdym miejscu... a ze chciał sobie facet zebrac pare złotych monet... z torów z rowów przyjegajacych do torów.... wybacz mi ale ja w tym nie widze nic złego.. widze zło jak ktos grzebie na miejscach pochówków ludzi...ale czy jak kopiesz w miejscu bitwy.. gdzie ludzie umierali wykrwawiali sie na smierc ... to tez masz takie opory ?

na torach nie ma zwłok ludzkich ... to sa po prostu tory a ze jechali nimi ludzie na smierc to jest smutna historia..

co do traktowania tych ludzi którzy grabili zwłoki... kiedys były inne czasy... bieda nedza.. nie zylismy w tamtych realiach.. łatwo jest nam osadzac.. jestem tego zdania ze osąd nalezy zostawic Bogu... nikt nie wie dlaczego ten grabił a dlaczego tamten... chciał miec na chleb.. chciał sobie kupic hurtownie.. wybudowac dom.. isc na dziwki... gazeta napisała ale kto wie dlaczego ten grabił dlaczego tamten.. wszystkich do jednego worka wrzucac nie mozna...

zezwierzecenie było jest i bedzie w tamtych czasach było olbrzymie ale takie były realia, dzis zyłes jutro kula w łeb.. rózne postawy rózne zachowania.. ja sam nie wiem jak zachowałbym sie wtedy.. wszystko zalezy od warunków... nie sądze nie wydaje wyroków... wam tez radze powsciagliwosc...

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 19:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie doczytałem tego artykułu z gazety nawet do połowy.Bredzenie idioty i mitomana.Dziwie się że o tym g...nie tyle dyskusji.Wystarczy poczytać wspomnienia tych co przeżyli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 19:51 
Generał Broni
Generał Broni

rob_k napisał(a):
A nie lepiej saperkę (albo lepiej coś większego kalibru) i wpier...
Kocio - 3 x :za

Już odpowiadam - NIE.......
Dlaczego?
Bo jak bym miał zabić to albo kogoś kto nastawałby na życie mojej rodziny, mojego ukochanego pieska lub majatku albo w obronie czyjegoś (na prawdę) zagrożonego życia, albo wroga mojej Ojczyzny w warunkach wojennych.........
Taką gnidę, szmatę, swołocz, to powinno się po westernowemu załatwić
Smoła i pierze....... wcześniej oczywiście batożenie i pręgierz....

:bat :bat :bat :wq :czerwona :dupa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 20:01 
Generał Broni
Generał Broni

m4rsh4ll napisał(a):
nie róbmy z torów jakiegos swietego miejsca... ludzie umierali wszedzie w kazdym miejscu... a ze chciał sobie facet zebrac pare złotych monet... z torów z rowów przyjegajacych do torów.... wybacz mi ale ja w tym nie widze nic złego.. widze zło jak ktos grzebie na miejscach pochówków ludzi...ale czy jak kopiesz w miejscu bitwy.. gdzie ludzie umierali wykrwawiali sie na smierc ... to tez masz takie opory ?
pozdrawiam

Masz dużo racji...... w pierwszej chwili aż mi się głupio zrobiło jak to przeczytałem. Ja grzebię w polach bitew, w miejscach gdzie ginęli ludzie....
Ale po chwili jednak przyszła taka refleksja, że owszem pole bitwy, o ile zostało oczyszczone z trupów a oni pogrzebani w jakieś wspólnej mogile to jednak jest co innego niż miejsce w którym oprawiano cywili jak zwierzęta, mordując dorosłych, dzieci, kobiety jak zwierzęta ubojowe i płatając icj( czy je) w celu wyjęcia z flaków złota połkniętego........
Te ostatnie metry toru to miejsce w którym - mówiąc językiem OB1 Kenobiego - drżenie mocy jest olbrzymie.... energia ryku morowanych ludzi i ich dzieci tylko dlatego bo ktoś powiedział, że ci "z przedziałkiem" są gorsi............
Jak dużo bym dał by być katem w Norymberdze..................................

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 20:05 
Generał Broni
Generał Broni

anRO napisał(a):
Nie doczytałem tego artykułu z gazety nawet do połowy.Bredzenie idioty i mitomana.Dziwie się że o tym g...nie tyle dyskusji.Wystarczy poczytać wspomnienia tych co przeżyli.

Nie nastawiaj się na ukierunkowane przez niektóre media tory.................
Jak się Polacy w czasie wojny zachowywali to czasami lepiej mieć amnezję.....
Ja już przez te doświadczenia przeszedłem. Przeszedłem również w Izraelu jak musiałem bronić Racji Stanu wobec ludzi, którzy stracili rodziny wydane przez polskich szmalcowników.....

Każdy naród dzieli się na Ludzi, ludzi i świnie...................................

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 20:26 
Specjalista
Specjalista

jankos napisał(a):
Ten wątek nie jest o ograbianiu zwłok - w każdym razie nie tylko...

Hmm, wystarczylo spojrzec do gory i przeczytac:

Forum: Media -> Hieny z Treblinki

A jesli naprawde nie widzisz roznicy miedzy hienami cmentarnymi pladrujacymi obozy zaglady a wystawianiem mumii w muzeach to dalsza wymiana zdan raczej nie ma sensu :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 20:37 
Specjalista
Specjalista

m4rsh4ll napisał(a):
(...) co do traktowania tych ludzi którzy grabili zwłoki... kiedys były inne czasy... bieda nedza.. nie zylismy w tamtych realiach.. łatwo jest nam osadzac.. jestem tego zdania ze osąd nalezy zostawic Bogu... nikt nie wie dlaczego ten grabił a dlaczego tamten... chciał miec na chleb.. chciał sobie kupic hurtownie.. wybudowac dom.. isc na dziwki... gazeta napisała ale kto wie dlaczego ten grabił dlaczego tamten.. wszystkich do jednego worka wrzucac nie mozna...(...)

Bieda jest i dzisiaj wiec zakladam ze nie bedziesz mial za zle jesli ktos ubogi rozkopie na przyklad groby Twoich bliskich w poszukiwaniu obraczek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 21:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kocio nie zrozumiałeś mojego postu.Wiadomo w tej sprawie jest białe i czarne.Jeżeli jednak ktoś wierzy w brednie w stylu ,,wałesający się po obozie pijani Ukraińcy - złote monety ,biżuteria wdeptywane w ziemie - przyjeżdżajace panie z Warszawy w celu świadczenia usług - hurtownie pobudowane za złoto" to moim zdaniem powinien sobie dać spokój z zabawą w historyka i zająć się oglądaniem amerykańskich filmów akcji.I to by było na tyle.Więcej na ten tamat nie ma sensu pisać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 21:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

A pewien kompetentny historyk dziś w wiadomosciach powiedział że książka Grossa to, wydażenie literackie a nie historyczne" pewnie tak jak i ten artykuł.Jedno mnie zastanawia poco pisać takie bzdury?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2008, 00:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cytuj:
Jak się Polacy w czasie wojny zachowywali to czasami lepiej mieć amnezję.....

napisał KOCIO

Proszę o przykłady, tylko bez tekstów o szwagrze ze Skarżyska, który wraz z 15 innymi szmalcownikami itd.
Widocznie nie douczeni jesteśmy a skala naszych zbrodni jest tak ogromna w czasie II wojny światowej, że tylko niejaki Gross był ją w stanie udźwignąć, przelać na papier i nauczać nas "polaczków" gdzie nasze miejsce. Teraz już wiem, dlaczego nie uczestniczyliśmy w defiladach zwycięsców ( tak na wschodzie jak ina zachodzie) Oj KOCIO -przeginasz.
Przepraszam Kolegów za sarkazm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2008, 09:44 
Specjalista
Specjalista

Witam,
Kocio wcale nie przegina, mój dziadek został w 1940 r. rozwalony w Palmirach dlatego, że ktoś w ramach porachunków podłożył mu w stodole broń i sprowadził gestapo. Sporo ciekawych relacji na temat stosunków międzyludzkich między Polakami w początkowym okresie okupacji jest w "Boso, ale w ostrogach" Grzesiuka.
Inna historia rodzinna - dziadek mojej żony o mało co nie został rozwalony pod chałupą w obecności brzemiennej żony przez "nocnych" dlatego, że nie chciał oddać swojego munduru, w którym wrócił z kampanii wrześniowej, uratowało go tylko to, że wśród nocnych był jego znajomy. A nocne najścia udających partyzantów band rabunkowych na lubelskiej wsi, z której pochodzi rodzina mojej żony, były codziennością.
Właśnie w tej okolicy znajduje się wieś Ludmiłówka, w której oddział GL osławionego Grzegorza Korczyńskiego najpierw nałożył na ukrywających się tam Żydów ogromną kontrybucję, a następnie ich wymordował - o czym było w programie "Było nie minęło" wyemitowanym 5 stycznia.
Tak więc niektórzy Polacy byli podli nie tylko wobec Żydów, ale również wobec innych rodaków.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano piątek, 11 stycznia 2008, 10:03 przez SZZ, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2008, 09:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wydaje mi się, że jesteśmy wychowani na bohatersko-martyrologicznej "historii", którą karmiono nas od małolata w szkole , w domu i na podwórku, a tak naprawdę, to ile procentowo populacji walczyło z najeźdzcami w czasie okupacji ? Sądzę, że kilka procent. Reszta chciała przeżyć. Pozostali ci, którzy postanowili załatwić swoje porachunki bądź się wzbogacić i o których jest teraz tak głośno. ich też było b.b. b. mało. ALE BYLI. I cokolwiek byśmy nie wyrabiali, świat nazywa ich ludźmi polskiej narodowości. Na dodatek Ci, którzy chcieli przeżyć, nie odzywali się, bo chcieli przeżyć i mieć spokój. To nie zarzut, ogromna większość ludzi NIE JEST bohaterami, wystarczy spojrzeć na reakcje, gdy np. kilku ABS-ów robi sobie worek treningowy z jakiegoś Bogu ducha winnego przechodnia. Czy ktokolwiek stanie w jego obronie ? Nie, bo sam dostanie działę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2008, 12:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Antysemityzm wyssałem z mlekiem matki i jestem z tego dumny!
Jest to moja prawdziwa tożsamość narodowa i moje prawdziwe poglądy.Najlepsze jest to,że nigdy nie postrzegałem Żydów w sposób wrogi.Byli dla mnie zupełnie neutralni,jak inne narody.To Żydzi kultywując swoje chore historie i samo słowo...holokaust szantażowali przez dziesięciolecia całą zachodnią Europę.A przecież każdy inteligenty człowiek pojmuje fakt,że to amerykańscy Żydzi...bankierzy,kongresmeni..itp.wpłynęli na rozmiary zbrodni hitlerowskich.Zamiast bombardować obozy i krematoria,bombardowali niemieckie fabryki konserw i ludność cywilną wyzbywając się części swojego żydowskiego"chorego przez komunizm" narodu. W Ameryce i Izraelu kultywuje się historię umęczonych i pomordowanych w Polsce Żydów,dlaczego więc my,Polacy nie możemy kultywować swojej własnej i prawdziwej historii?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]