Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 18:33 
Generał Broni
Generał Broni

czarnoprochowce mozna posiadac, prochu juz nie.. jest to sprawa dziwna gdyż można posiadać np. całe mieszkanie fajerwerków..
nie mówię że z CP nie da się zabić, bo naturalnie że do tego ta broń służyła..
nie jest to broń samopowtarzalna ani celna, co czyni ją łatwiejszą w opanowaniu w razie ekstremistycznych akcji ale po jednym strzale można ujrzeć jednego trupa..
Sam strzelam z CP i nie chcę pogorszenia sytuacji..
Nie rozumiem dlaczego w kwestii CP władza ufa mentalnosci, a już np. szrot wykonany po 1850r, bez zamka jest bronią podlegająca pod ustawę..

tutaj są niedomowienia i zgadzam się w 100% z Przedmówcą

nawet gdyby ustawa przeszła - nie liczmy na pozwolenia na broń automatyczną..
pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 18:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Mieszkam w niemczech i legalnie posiadam to czy owo, nie biegam z gnatem do Aldi czy do knajpy, nie biore go do pracy bo i po co ? Trzeba zauwazyc roznice miedzy bronia posiadana legalnie przez czlowieka (chyba) zdrowego psychicznie a niebezpieczenstwem posiadania broni przez czlowieka mentalnie niezrownowazonego. W obronie wlasnej poza bronia w Polsce jestesmy zmuszeni stosowac piesci gdy wariat czy napastnik wyciaga zza pazuchy brzytwe, jakis z rurek i pkaskownikow zmontowany pistolet ... gdzie tu logika ?
Dodatkowo wielka roznica jest legalizowanie posiadania sprawnej broni palnej a kolekcjonowaniem "broni" z I czy II wojny. Przeciez wielu z nas pozwoliloby nawiertac lufe, wbic trzy czpienie, usunac iglice i spilowac czolo zamka by moc legalnie posadac w prywatnej kolekcji "cos" co z powodu korozji przestalo juz 50 czy 20 lat temu byc sprawna bronia, za ktora idziemy do wiezieni.
Jakim wielkim cyrkiem byloby pozwolic spoleczenstwu (lub jego czesci), ktore uwaza sie za zagrozone posiadac legalnie chocby bron gazowa (w ramach testu przed pozwoleniem na bron ostra) ... przeciez bron gazowa to nie figi damskie i nie kazdy by kupowal 138 sztuk na zapas w pasmanterii czy budce z lodami i sadze ze nie byloby strzelanin na chodnikach bo ktos na kogos "krzywo" popatrzyl. Spoleczenstwo musi dojzec ... to tak jak z prawkiem jazdy - zanim pojedziesz - pocwicz na kursach. Nalezaloby porownac liczbe zabojstw (rocznie) dokonanych narzedziami prostymi, wszedobylskimi (dlutko, noz, nozyczki, poduszka, struna z gitary, gole dlonie, decha, kamien, ...) i bronia palna posiadana legalnie + nielegalnie.
Od okolo 3 lat w niemczech bylo moze 6 czy 15 przypadkow zabojstw legalnie posiadana bronia ... w tym samobojstwa a bodajze jeden przypadek gdy dziecko wynioslo z domu bron ojca. Nie podaje tutaj z premedytacja przypadkow zabojstw masowych (Chemnitz) bo po pierwsze byl to czlowiek chory psychicznie i gdyby nie dorwalby sie do palnej to wysadzilby zapewne szkole w powietrze ... z "lepszym" skutkiem.
Przestanmy sie tu droczyc bo to do niczego nie doprowadzi ... lepiej poczekac i ululac sie tanim winkiem gdy tak bedzie wygladala rzeczywistosc w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 18:46 
Specjalista
Specjalista

Nie wiem, może argumentem byłoby to, że bandy uzbrojone w broń czarnoprochową wzbudzałyby zamiast grozy - pośmiewisko? Czy nie lepiej jeśli już się musi użyć noża który można szybko i łatwo dostać, zrobić, ukryć, wykorzystać, wyrzucić a nie latać z flintą jak Rumcajs?
Zapomnieliśmy jeszcze wspomnieć o braku napadów z ASG, gdy zdarzały napady i zastraszenie kasjerki pistoletem na wodę.
Typowo polskim jest popadanie ze skrajności w skrajność, nie było niczego co by nam pomogło - jojczenie że tego nie ma, coś się pokazało - od razu bezkrytyczna akceptacja! Domyślam się, że większość z nas interesuje tylko utrata przez wykopki statusu broni, żeby można było cieszyć oczy widokiem uratowanego przed zgniciem w ziemi, pieczołowicie odrestaurowanego egzemplarza powieszonego na ścianie.
Nasze społeczeństwo NIE jest gotowe na masowy dostęp do broni. Nie uśmiecha mi się wizja pijanego sąsiada z giwerą w domu i motto "tyle lat nie wolno było a teraz nagle można". Spędziłem bardzo dużo czasu poza granicą i wiem, że o ile Polacy w niektórych kwestiach są niezastąpieni, to w innych są średni a do jeszcze innych nie powinni mieć dostępu. Jeśli chodzi o dojrzałość obywatelską pozwalającą każdemu na trzymanie broni - zdecydowanie nie należymy do tej pierwszej grupy.
Jak widać nawet po głupich, ale wiele mówiących sondach na onecie itp, nastawienie społeczeństwa do projektu jest takie a nie inne, a trzeba być głupcem żeby się z tym nie liczyć. Każdy incydent z udziałem broni na samym początku powiększy rzeszę przeciwników projektu. Nie powiem, chciałbym, aby każdy miał prawo do broni, ale nie w naszym kraju w najbliższym czasie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 18:52 
Specjalista
Specjalista

Płaj napisał(a):
Liberalizacja dostępu do broni kolekcjonerskiej-wszelkiej maści wykopków , destruktów, modeli z innej epoki i już będzie wielki sukces. Według mnie nic tu więcej nie potrzeba, ale i tak nic z tego pewnie nie wyjdzie.

Na tym kończę dyskusję, pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 20:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie ,nikt tutaj nie mówi że broń będzie mógł dostać każdy od zaraz ,jest napisane że wszystko będzie po staremu tylko pozwolenia ma wydawać jednostka administracyjna a nie policja gdzie panują dziwne układy,a cała reszta badań i kursów itp..ma pozostać bez zmian .Ja jestem zdania że jeśli więcej ludzi będzie mogło posiadać broń do obrony swojego domu to liczba napadów się zmniejszy ,taki bandzior zastanowi się dziesięć razy zanim na kogoś napadnie bo będzie miał świadomość tego że może zarobić kulkę ,a tak to czują się bezkarnie .Mój dziadek ma pozwolenie i broń i wcale się z tym nie kryje ,kiedyś o trzeciej w nocy przyszli do niego jacyś panowie , zastukali w drzwi i chcieli zapałki,dziadek powiedział żeby odeszli od drzwi bo spotka ich coś strasznego ,no i odjechali samochodem z wyłączonymi światłami.Dla mnie też najważniejsze jednak jest to żeby stare złomy pozbawione cech bojowych przestały być traktowane jako broń palna i ta paranoja związana z zatrzymaniami "posiadaczy arsenałów"się zakończyła .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 21:08 
Specjalista
Specjalista

Ale jak wtedy drastycznie spadnie wykrywalność przestępstw w naszym kraju :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 21:15 
Generał Broni
Generał Broni

MKF napisał(a):
Ale jak wtedy drastycznie spadnie wykrywalność przestępstw w naszym kraju :666

Pewnie znajdą inny medialny temat do nagłaśniania, zamiast nielegalnych arsenalów, będą medialnie ścigać niebezpiecznych pijanych rowerzystów wprowadzających terror na ulicach :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 21:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Trzy zdarzenia:

- W Londynie morduje się co roku kilkadziesiąt osób nożem na ulicy. Zamordowany został m. in. jeden z młodych aktorów grających w filmach z serii Harry Potter.

- Pod koniec grudnia w moim mieście policjanci zatrzymali 50-letniego mężczyznę, który śmiertelnie ugodził nożem swoją byłą żonę. Jak wynika z relacji zatrzymanego, do awantury doszło po tym, jak kobieta wypiła jego wodę kolońską.

- Dziś w Belgii jakiś świr wyskoczył z nożem atakując dzieci w przedszkolu. Zabił co najmniej dwoje z nich i opiekunkę.

Trzy pytania:

- kiedy Państwo wreszcie zamierza zakazać posiadania noży z ostrymi czubkami?

- kiedy Państwo wreszcie zamierza zakazać posiadania noży o długości większej niż 2,5 cm (tyle mniej więcej dzieli przednią ścianę serca od powierzchni klatki piersiowej)?

- kiedy Państwo zamierza następnie wydać koncesje na noże dłuższe niż 2,5 cm z ostrymi czubkami?

Nie spocznę, dopóki noże z ostymi czubkami i dłuższe niż 2,5 cm będą dostępne w każdym hipermarkecie. Nie spocznę również, dopóki różne oszołomy będą wykorzystywać publiczne masakry do forsowania swoich idiotycznych lewicowych faszystowskich pomysłów.

Wykorzystałem tekst zamieszczony na Salonie 24,myślę że dobrze wpisuje się w poruszany temat dostępu do broni palnej. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 21:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

I SIEKIERY ! to najbardziej popularne narzędzie stosowane do wiejskiej masakry, i choćby taki chłop miał dwadzieścia obrzynów schowanych w stodole ,to i tak teściową zmasakruje siekierą :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 21:46 
Moderator
Moderator

stylu napisał(a):
I SIEKIERY ! to najbardziej popularne narzędzie stosowane do wiejskiej masakry, i choćby taki chłop miał dwadzieścia obrzynów schowanych w stodole ,to i tak teściową zmasakruje siekierą :jump

Bo smierc od kuli i prochu jest honorowa, a tesciowa czesto na taka nie zasluguje ....i to mysle tłumaczy syndrom wiejskiej siekierezady rodzinnej :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 00:03 
Kapitan
Kapitan

"a mial naturalna smiercia od obucha zginac" :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 13:47 
Moderator
Moderator

Padały "argumenty" że polskie społeczeństwo nie dorosło mentalnie do posiadania broni. A dorosło do tego że w armii z poboru, składającego się właśnie z przedstawicieli tego społeczeństwa i to raczej w ogromnej większości niezbyt rozgarniętych, każdy z poborowych posiadał broń automatyczną? Byłem dowódcą drużyny na kompanii wartowniczej i naprawdę, było tam kilku totalnych debili którzy co drugi dzień dostawali automat z magazynkiem ostrej na stan i przez półtora roku jakoś nikt nikogo nie zastrzelił.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 18:59 
Generał Broni
Generał Broni

eme5 napisał(a):
Padały "argumenty" że polskie społeczeństwo nie dorosło

dlatego Płajowi wytknąłem, że to setk bzdur, na co on się oburzył. Mówiąc to wrzucił wszystkich do jednego pieprzonego wora nie wnikając w nic. Również mnie i Ciebie. Jego dalsze "rzucanie się" w tym temacie wskazuje, że nawet tego nie rozumie. Cóż, nikt nie lubi być obrażanym, ja też - stąd moja zdecydowana reakcja. Nawet Płaj, a może tym bardziej Płaj nie będzie mówił (nie znając mnie), że jestem nieodpowiedzialnym debilem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 20:29 
Specjalista
Specjalista

vincent_vega_69 napisał(a):
eme5 napisał(a):
Padały "argumenty" że polskie społeczeństwo nie dorosło

dlatego Płajowi wytknąłem, że to setk bzdur, na co on się oburzył. Mówiąc to wrzucił wszystkich do jednego pieprzonego wora nie wnikając w nic. Również mnie i Ciebie. Jego dalsze "rzucanie się" w tym temacie wskazuje, że nawet tego nie rozumie. Cóż, nikt nie lubi być obrażanym, ja też - stąd moja zdecydowana reakcja. Nawet Płaj, a może tym bardziej Płaj nie będzie mówił (nie znając mnie), że jestem nieodpowiedzialnym debilem.

1. Proszę o zacytowanie odpowiednich fragmentów moich wypowiedzi obrażających konkretnie tych lub innych użytkowników.
2. Sformułowanie "polskie społeczeństwo nie dorosło" padło również w postach u. MKF, total.
3. Jeżeli odczuwa Pan jakaś nadmierną chęć spotkania z moja osobą w celu wyjaśnienia, może jakiś zaszłości, czekam, PW.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 20:40 
Generał Broni
Generał Broni

Dajcie sobie panowie spokój, i tak nic się nie zmieni, nie są za tym ani politycy, ani spoleczeństwo.
Mam w domu 3 butelki :pub jak ktos chce sie napić to zapraszam, dobrze że chociaż to można legalnie robić ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]