Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 19:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kolega Saper w TV i jego problemy z Policją
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 20:52 
Podporucznik
Podporucznik

Renald napisał(a):
Edward Maniecki napisał(a):
Muzeum Slaskie w Katowicach...

Dominik Abłamowicz jest dyrektorem Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu.

Co nie zmienia faktu,że jest... Resztę dopiszcie sobie sami !(nie zamierzam się tułać po sądach )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Saper oddal skarby do muzeum i ...grozi mu za to 5 lat!
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 20:52 
Specjalista
Specjalista

talgo napisał(a):
jakoś ponownie zostałem utwierdzony w przekonaniu aby jak najdalej trzymać się od tego typu instytucji

Problemy generowane sa w duzej mierze przez ludzi zatrudnianych na okreslonych stanowiskach. Nie chodzi o instytucje, lecz o kryteria zatrudniania w nich pracownikow. Okazuje sie ze aby byc dyrektorem, nie trzeba miec rozumu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 21:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Ja to co napisales Szary Wilku ujmuje troche inaczej. Jesli ktos do mnie zwraca sie slowami:
- szefie, majster, boss, ... to odpowiadam, ze nie jestem szefem, szkolna edukacje ukonczylem z dobrymi ocenami i o wlasnych silach.

A odnosnie tematu... szkoda slow i szkoda mi Was koledzy mieszkajacych w naszej ojczyznie. Lepiej widocznie jesli pamiatki historyczne / dobro narodowe zgnije niz prywatnymi rekami wydobyte i wstepnie zakonserwowane zostana by spoczac na wystawie w muzeum.
Czeslaw spiewal kiedys "Dziwny jest ten swiat" ale to nie swiat... to ten kraj jest dziwny :( .

Pozdrawiam - Piotr

Ostatnio edytowano piątek, 10 czerwca 2011, 21:47 przez saper3791, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 21:45 
Główny Administrator
Główny Administrator

W Zyciu Warszawy ukaże sie w poniedziałek /chyba/ jeszcze jeden artykuł min w tej sprawie ale i nie tylko.
Wypowiada się w niej archeolog, który uważa za naganne używanie wykrywacza podczas wykopalisk bo jak tłumaczy " umykają ważne zabytki" - myślę że taka ignorancja wymaga chirurga :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 22:32 
Podporucznik
Podporucznik

Jacek napisał(a):
W Zyciu Warszawy ukaże sie w poniedziałek /chyba/ jeszcze jeden artykuł min w tej sprawie ale i nie tylko.
Wypowiada się w niej archeolog, który uważa za naganne używanie wykrywacza podczas wykopalisk bo jak tłumaczy " umykają ważne zabytki" - myślę że taka ignorancja wymaga chirurga :666
Raczej fachowca od eutanazji :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 22:49 
Kapitan
Kapitan

Jacek napisał(a):

może niech pan archeolog wezmie jakieś inne leki , albo zmieni lekarza!? :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 22:58 
Specjalista
Specjalista

W kontekście sprawy sprawy Sapera polecam także świeży post Warsa z wątku:

viewtopic.php?f=9&t=82500&p=509498#p509498

Pisze on tam o interpelacji złożonej przez posła PO w sprawie postulatów z konferencji "Zachowa pan konserwator czujność i baczenie" zgłoszonym m.in. przez poszukiwaczy (te postulaty są na początku zlinkowanego wątku). W odpowiedzi na interpelację Główny Konserwator Zabytków, Piotr Żuchowski, raczył odpowiedzieć, że prace nad zmianami prawnymi trwają, w tym:

"Znacznie zaawansowane są również działania związane z opracowaniem nowego systemu ochrony zabytków w Polsce. Ich celem jest stworzenie takiego systemu, który zapewniłby bardziej skuteczną ochronę dziedzictwa kulturowego. Proponowane zmiany dotyczyć będą także zasad ochrony zabytków archeologicznych. Propozycje zawarte w niektórych wnioskach pokonferencyjnych z pewnością będą wykorzystane i znajdą odzwierciedlenie w przygotowywanych rozwiązaniach. "

A co do apelu, który Muzeum Eksploracji wystosowało do Donalda Tuska, Wars, mógłbyś go wkleić, czy ze względów taktycznych lepiej dopiero, gdy będzie odpowiedź?
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 23:06 
Generał Broni
Generał Broni

off top ale na temat na: http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/siemia ... 90108.html
odezwal sie idiota z antenka w d..ie i poddpisal sie jako FDJ, ten kretyn chyba naprawde nie ma nic do roboty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 23:09 
Generał Broni
Generał Broni

cehaigrek napisał(a):
odezwal sie idiota z antenka w d..ie i poddpisal sie jako FDJ, ten kretyn chyba naprawde nie ma nic do roboty

Spokojnie, i na takich oszołomów nadejdzie "bicz boży" :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 23:19 
Główny Administrator
Główny Administrator

cehaigrek napisał(a):
off top ale na temat na: http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/siemia ... 90108.html

Nie tylko tam ta biedna trupia główka się udziela podpisując się wieloma nickami z naszego forum.
Nie warto zawracać sobie głowy czymś bez imienia.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 23:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czyli jak widać co by sie zrobiło to jest źle- nie oddasz to źle, oddasz też źle :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 23:26 
Moderator
Moderator

Uprzejmie uprasza się ,Szanowne Towarzystwo się ,o nie podawanie linków,które człowiek ,taki np.jak ja prymityw ,nie jest w stanie ogarnąć :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 00:08 
Specjalista
Specjalista

Jestem pełen podziwu dla Sapera i pałam do niego nieskrywaną sympatią, niech mi więc wybaczy poniższy cytat z "Dobrego Wojaka Szwejka". Nie ja go wyszperałem, lecz kolega abcd w wątku na Odkrywcy:

http://www.odkrywca.pl/oddawal-wykopane ... tml#689495

gdzie sprawa Sapera jest także wałkowana. Dobrej literatury nigdy dość:

Cytuj:
U nas w Budziejowicach służył w pułku pewien żołnierz, taki poczciwy idiota, który razu pewnego znalazł na ulicy sześćset koron i oddał je w komisariacie policji, a gazety pisały o nim jako o uczciwym znalazcy, więc nażarł się niemało wstydu. Nikt nie chciał z nim gadać i każdy mówił: "Ty małpo jedna, co za głupstwa wyrabiasz? Przecież teraz będziesz się musiał wstydzić do samej śmierci, jeśli masz choć trochę honoru". Miał dziewczynę, ale ona przestała z nim rozmawiać. Gdy przyjechał do domu na urlop i poszedł do karczmy na tańce, to go koledzy wyrzucili za drzwi. Zaczął schnąć, bo sobie to wszystko nadmiernie brał do serca, i wreszcie rzucił się pod pociąg. Jeden znowuż krawiec z naszej ulicy znalazł złoty pierścień. Ludzie go napominali, żeby go nie oddawał policji, ale on się nie dał przekonać. Policja przyjęła go bardzo uprzejmie, bo już meldowano o zgubie złotego pierścienia z brylantem. Ale potem patrzą na kamień i powiadają: "He-he, bratku, przecież to szkło, a nie brylant. Wiele też panu za ten brylant dali? Znamy takich uczciwych znalazców". Wreszcie wyjaśniło się, że jeszcze jeden człowiek zgubił złoty pierścień z fałszywym brylantem, jakoby pamiątkę rodzinną, ale krawiec i tak przesiedział trzy dni, ponieważ w rozdrażnieniu dopuścił się obrazy policji. Dostał prawem przypisaną nagrodę, dziesięć procent, to znaczy koronę, bo cały ten pierścień wart był dwanaście koron. Mój krawiec rzucił tę przepisową nagrodę właścicielowi pierścienia w twarz, a ten zaskarżył go o obrazę, więc krawiec musiał jeszcze zapłacić dziesięć koron grzywny. Potem mawiał zawsze, że każdy uczciwy znalazca wart jest dwudziestu pięciu batów i że trzeba takiego rżnąć mocno, aż zsinieje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 04:14 
Podporucznik
Podporucznik

Dostałem to przed 2 godzinami i tyle mogę tylko na to odpowiedzieć
http://www.se.pl/forum_topic/190108/27/ ... 42#c653842

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 13:22 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Cytuj:
U nas w Budziejowicach służył w pułku pewien żołnierz, taki poczciwy idiota, który razu pewnego znalazł na ulicy sześćset koron i oddał je w komisariacie policji, a gazety pisały o nim jako o uczciwym znalazcy, więc nażarł się niemało wstydu. Nikt nie chciał z nim gadać i każdy mówił: "Ty małpo jedna, co za głupstwa wyrabiasz? Przecież teraz będziesz się musiał wstydzić do samej śmierci, jeśli masz choć trochę honoru". Miał dziewczynę, ale ona przestała z nim rozmawiać. Gdy przyjechał do domu na urlop i poszedł do karczmy na tańce, to go koledzy wyrzucili za drzwi. Zaczął schnąć, bo sobie to wszystko nadmiernie brał do serca, i wreszcie rzucił się pod pociąg. Jeden znowuż krawiec z naszej ulicy znalazł złoty pierścień. Ludzie go napominali, żeby go nie oddawał policji, ale on się nie dał przekonać. Policja przyjęła go bardzo uprzejmie, bo już meldowano o zgubie złotego pierścienia z brylantem. Ale potem patrzą na kamień i powiadają: "He-he, bratku, przecież to szkło, a nie brylant. Wiele też panu za ten brylant dali? Znamy takich uczciwych znalazców". Wreszcie wyjaśniło się, że jeszcze jeden człowiek zgubił złoty pierścień z fałszywym brylantem, jakoby pamiątkę rodzinną, ale krawiec i tak przesiedział trzy dni, ponieważ w rozdrażnieniu dopuścił się obrazy policji. Dostał prawem przypisaną nagrodę, dziesięć procent, to znaczy koronę, bo cały ten pierścień wart był dwanaście koron. Mój krawiec rzucił tę przepisową nagrodę właścicielowi pierścienia w twarz, a ten zaskarżył go o obrazę, więc krawiec musiał jeszcze zapłacić dziesięć koron grzywny. Potem mawiał zawsze, że każdy uczciwy znalazca wart jest dwudziestu pięciu batów i że trzeba takiego rżnąć mocno, aż zsinieje...

To, co napisał Hasek to mądrość życiowa. A to co zrobił Saper to może i ładny gest ale bardzo nierozważny. W kraju, gdzie prawo jest pokręcone i celowo zagmatwane żeby tylko nie ulżyć za bardzo obywatelom, takie postępowanie jest bardzo naiwne. Nieczęsto tu zaglądam i mogę, przez to co napisałem narobić sobie wrogów. Naiwnym jest też sądzenie, że wszelkie próby zmiany w prawie na korzyść prywatnych kolekcjonerów czy poszukiwaczy są możliwe do zrealizowania. Otóż moim zdaniem nie są. Nie w tym systemie, w którym wszystko mogą tylko uprzywilejowani. Beton konserwatorski bardzo dobrze trzyma się, tak jak prokuratorski czy np. adwokacki. Poza tym są ludzie-menty, społecznie bardzo szkodliwi, wychowywani jeszcze na "starych czerwonych zasadach", klany rodzinne, które trzymają całe ważne sznurki decyzyjne. Na takich ludzi trafił Saper. Przykro mi bardzo, gdy czytam takie historie, życzę Saperowi aby usłyszał choć słowo "przepraszam". Zaznaczam, że jest to tylko moje skromne zdanie i jedyny post w tym temacie, dlatego na komentarze (jeżeli takie się pojawią) nie będę odpowiadał.
Pozdrawiam. Tomek.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]